
Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- johnnybravo
- Moderator
- Mesaje: 2737
- Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
- Localitate: Timisoara
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
merci, la gratar deja ma descurc, recomand tuturor gratarul special de peste pe care il pui apoi pe gratarul propriuzis si asa intorci pestele in mod repetat pana e gata. Asa nu se mai rupe pestele deloc 

Re: Gastronomie si alte dichisuri
Pag. 189 , salata de scrumbie afumata - nuke . Este singura reteta cu referire directa la scrumbie . Pana azi s-au strans in total 272 de retete , unele absolut geniale . La pag. 77 , sunt centralizate primele 131 retete / 06. feb. 2013 .
- johnnybravo
- Moderator
- Mesaje: 2737
- Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
- Localitate: Timisoara
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
merci, deci nimic nou...
eu am incercat scrumbie marinata si nu mi-a placut (scrumbie cruda tinuta in borcane cu otet, apa , condimente, solutie ce se fierbe inainte sa se puna in borcane peste peste).
eu am incercat scrumbie marinata si nu mi-a placut (scrumbie cruda tinuta in borcane cu otet, apa , condimente, solutie ce se fierbe inainte sa se puna in borcane peste peste).
Re: Gastronomie si alte dichisuri
incearca sa folosesti scrumbie sarata si afumata.ai sa vezi ca marinata este altfel
de fapt ce reteta ai vrea sa auzi?
s-a spus de gratar,pergament,la cuptor in pergament(staniol-de evitat),marinata...

de fapt ce reteta ai vrea sa auzi?
s-a spus de gratar,pergament,la cuptor in pergament(staniol-de evitat),marinata...

- johnnybravo
- Moderator
- Mesaje: 2737
- Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
- Localitate: Timisoara
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Am incercat pana acum conserva (ulei, otet, apa, ceapa, morcov, dafin, boabe mustar), este buna.
Am incercat gratar, mai uscat, mai suculent, e cea mai buna pana acum.
Am incercat marinata, nu mai fac cu ea cruda, in general imi plac conservele din comert cu peste marinat (prajit/gratar apoi in otet)
Am incercat la cuptor, a fost buna.
Afumata n-am incercat pt ca n-am conditiile necesare si parca as evita metoda nefiind una sanatoasa...
Pergamentul ala e foaia de copt?
Am incercat gratar, mai uscat, mai suculent, e cea mai buna pana acum.
Am incercat marinata, nu mai fac cu ea cruda, in general imi plac conservele din comert cu peste marinat (prajit/gratar apoi in otet)
Am incercat la cuptor, a fost buna.
Afumata n-am incercat pt ca n-am conditiile necesare si parca as evita metoda nefiind una sanatoasa...
Pergamentul ala e foaia de copt?
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Pag. 116 ,"pensionarul" a scris o fabuloasa (prin simplitate si savoare)reteta de macrou marinat . Eu am marinat , dupa spusele lui , stavrid , scrumbie si sardele . Minunat !
Scrumbia a stat la sare si otet cate 48 de ore , si ,trebuie sa mentionez ca am tinut-o ulei vreo 4 zile inainte de degustare .
Pescarii din Sf. Gheorghe , au o metoda de marinat rapid scrumbia , cu zeama de lamaie (de fapt este o salata cu scrumbie cruda).Nu cunosc cu exactitate reteta , d ar pot afla . Este foarte buna .
Scrumbia a stat la sare si otet cate 48 de ore , si ,trebuie sa mentionez ca am tinut-o ulei vreo 4 zile inainte de degustare .
Pescarii din Sf. Gheorghe , au o metoda de marinat rapid scrumbia , cu zeama de lamaie (de fapt este o salata cu scrumbie cruda).Nu cunosc cu exactitate reteta , d ar pot afla . Este foarte buna .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Pergamentul ala e foaia de copt?
Da .
Da .
- johnnybravo
- Moderator
- Mesaje: 2737
- Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
- Localitate: Timisoara
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
merci de reteta, o sa incerc 
am vazut ca e adaptare dupa asta:
https://www.petitchef.ro/retete/felul-p ... fid-622140

am vazut ca e adaptare dupa asta:
https://www.petitchef.ro/retete/felul-p ... fid-622140
-
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
- Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Un sfarsit de toamna excelent.https://postimg.cc/gallery/gXcJxKh
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>>> Cu mult timp in urma… , cand ospetele se tineau lant , a venit si ultima zi de dinaintea postului…
Pentru asa ocazie , m-am gandit sa gatesc ceva mai deosebit si mi-am adus aminte de pieptul de rata cu portocala . Nebunie curata . Dupa post , cand nu voi mai putea sa ma gandesc la miel , repet gateala asta .
> Piept de rata cu portocala . Un piept de rata zdravan , taiat in 2 jumatati , atentie este obligatoriu sa aiba piele . Partea cu piele se cresteaza in romburi iar cea cu carne se sareaza . Bucatile de piept se pun intr-o tigaie rece (f. important) prima data pe partea cu pielea si se rumenesc pana devin aramii . Eu pun in tigaie un strop de ulei , partea cu pielea lasa grasimea in care se face sosul . Daca rata a fost slabanoaga , se poate pune putina untura de rata (se gasesta la supermarket si este chiar buna). Se scot bucatile rumenite de piept , se pun pe hartie de copt intr-o tava la cuptorul incins in prealabil , cam
12 -14 minute , nu mai mult .
In grasimea ramasa in tigaie se pun cam 100 ml coniac , 3 linguri sos de soia , zeama de la 3 portocale si cand sosul s-a legat, se adauga si o lingurita de miere .Se amesteca .
Carnea scoasa din cuptor sta la odihnit vreo 5 minute cu cate un cub mic de unt deasupra.
La servire se acopera cu sosul obtinut . Cartofii gratinati si un vin bun desavarsesc ospatul . Eu am avut o Cramposie selectionata , olteneasca , de la mama ei…
Ie-te , m-a gasit cheful de scris!!!
Pentru asa ocazie , m-am gandit sa gatesc ceva mai deosebit si mi-am adus aminte de pieptul de rata cu portocala . Nebunie curata . Dupa post , cand nu voi mai putea sa ma gandesc la miel , repet gateala asta .
> Piept de rata cu portocala . Un piept de rata zdravan , taiat in 2 jumatati , atentie este obligatoriu sa aiba piele . Partea cu piele se cresteaza in romburi iar cea cu carne se sareaza . Bucatile de piept se pun intr-o tigaie rece (f. important) prima data pe partea cu pielea si se rumenesc pana devin aramii . Eu pun in tigaie un strop de ulei , partea cu pielea lasa grasimea in care se face sosul . Daca rata a fost slabanoaga , se poate pune putina untura de rata (se gasesta la supermarket si este chiar buna). Se scot bucatile rumenite de piept , se pun pe hartie de copt intr-o tava la cuptorul incins in prealabil , cam
12 -14 minute , nu mai mult .
In grasimea ramasa in tigaie se pun cam 100 ml coniac , 3 linguri sos de soia , zeama de la 3 portocale si cand sosul s-a legat, se adauga si o lingurita de miere .Se amesteca .
Carnea scoasa din cuptor sta la odihnit vreo 5 minute cu cate un cub mic de unt deasupra.
La servire se acopera cu sosul obtinut . Cartofii gratinati si un vin bun desavarsesc ospatul . Eu am avut o Cramposie selectionata , olteneasca , de la mama ei…
Ie-te , m-a gasit cheful de scris!!!