furajarea crapului
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
furajarea crapului
Salut pe toti cei care citesc acest topic ca amatori sau cunoscatori in domeniu ..Am in concesiune un lac de aproximativ 50 de ha din 2010 ianuarie ..pe linga ce era in aceasta balta ,am populat si eu cu citeva tone puiet de crap vara 1 cu o greutate cuprinsa intre 40 si 100 grame . In luna august ..dupa o furajare combinata ..80% cereale traditionale ..adica griu,,porumb..ovaz,,srot.. totul macinat si amestecat pus la inmuiat etc..si aproximativ 20 % furaje extrudate .,puietul de crap cintarea intre 250...si 800 de grame bucata ..Acum cei care sint oarecum in domeniu stiu ca pretul cerealelor aproape sa dublat fata de vara anului 2010,,,si cum vara 3 e aproape vreau sa duc acest peste la greutatea optima de comercializare ..adica ..cred eu intre 1,2 kg,,si 2 kg,per bucata dar,,,ceva ma framinta si nu reusesc sa inteleg momentan...Daca cineva stie sigur ..adica din experienta proprie ,,rog sa ma lamureasca si pe mine in problema mea ...Multi din bransa spun ca e convenabil si au reusit sa duca in vara 3 crapul la o greutate de 2 kg...cu furaje clasice gen celor enuntate de mine mai sus ..cu o conversie de 4..4,5 kg,furaj clasic pentru 1 kg,peste ...alti spun ca au reusit aceeasi performanta cu furaje extrudate la un raport de 1,5..1,7 furaj /kg.peste ....nu stiu pe cine si cum sa cred .....si ma intreb?? daca la furaje clasice ..pretul pentru 4,5 kg este de aproximativ 4,5 ron =1kg,peste =1,5..1,7kg.furaj extrudat=3,5 ron rezulta aceeasi cantitate si,,se manuieste mai usor.. munca, mult mai putina, atunci de ce nu facem toti asa ?Multumesc !! si cu placere voi incerca sa raspund eventualelor intrebari si sfaturi daca ,mi se vor cere
Re: furajarea crapului
Am avut si eu o balta pana acum 1 an si ceva. Scopul meu a fost sa transform o balta salbatica de 13ha in pepiniera. Am izolat 2,5ha de balta pe care am populat-o cu puiat de crap predezvoltat. O parte din puiet l-am eliberat in balta pentru a creste natural (balta avea putere de furajare foarte buna, in sensul ca aveam productie de zooplancton, abundenta de larve de chiromonide). Revin la partea cu furajarea... Am folosit extrudate care aveau 18% proteina animala extrasa dintr-o specie de crab din Adriatica, cu o asimilare de 99%. Gasimea dea de numai 6%, minerale, vitamine, vaccinuri. A trebuit sa majorez cantitatea de grasimi si am agaudat furajului extrudat srot de soia (pe langa faptul ca avea 48% proteina, mai avea si vreo 30% grasimi). Srotul de soia l-am combinat cu extrudatele in raport de 1kg srot la 10 kg furaje extrudate.. Pentru a scurta istoria, puietul meu a ajuns in fix 3 luni de furajare de la o dimensiune de 4-7mm (nu stiu cate mg avea un pui) la o greutate medie de 300gr. Din momentul ala am eliberat puiatul in balta si acesta s-a furajat natural alaturi de fratiorii lui ramasi mult mai mici (30 - 50gr). La sfarsitul urmatoarei veri, cel crescut pe natural a ajuns la cca 300gr, iar cel care a fost furajat pe extrudate in primul an a ajuns la 900 - 1200gr. In vara urmatoare, deci a 3-a, ala pe natural a ajuns la 1,5kg, iar furajatul la 3,5 - 4,5kgradubos scrie:Salut pe toti cei care citesc acest topic ca amatori sau cunoscatori in domeniu ..Am in concesiune un lac de aproximativ 50 de ha din 2010 ianuarie ..pe linga ce era in aceasta balta ,am populat si eu cu citeva tone puiet de crap vara 1 cu o greutate cuprinsa intre 40 si 100 grame . In luna august ..dupa o furajare combinata ..80% cereale traditionale ..adica griu,,porumb..ovaz,,srot.. totul macinat si amestecat pus la inmuiat etc..si aproximativ 20 % furaje extrudate .,puietul de crap cintarea intre 250...si 800 de grame bucata ..Acum cei care sint oarecum in domeniu stiu ca pretul cerealelor aproape sa dublat fata de vara anului 2010,,,si cum vara 3 e aproape vreau sa duc acest peste la greutatea optima de comercializare ..adica ..cred eu intre 1,2 kg,,si 2 kg,per bucata dar,,,ceva ma framinta si nu reusesc sa inteleg momentan...Daca cineva stie sigur ..adica din experienta proprie ,,rog sa ma lamureasca si pe mine in problema mea ...Multi din bransa spun ca e convenabil si au reusit sa duca in vara 3 crapul la o greutate de 2 kg...cu furaje clasice gen celor enuntate de mine mai sus ..cu o conversie de 4..4,5 kg,furaj clasic pentru 1 kg,peste ...alti spun ca au reusit aceeasi performanta cu furaje extrudate la un raport de 1,5..1,7 furaj /kg.peste ....nu stiu pe cine si cum sa cred .....si ma intreb?? daca la furaje clasice ..pretul pentru 4,5 kg este de aproximativ 4,5 ron =1kg,peste =1,5..1,7kg.furaj extrudat=3,5 ron rezulta aceeasi cantitate si,,se manuieste mai usor.. munca, mult mai putina, atunci de ce nu facem toti asa ?Multumesc !! si cu placere voi incerca sa raspund eventualelor intrebari si sfaturi daca ,mi se vor cere
Acum sa iti raspund la intrebarea pusa de tine. Piscicultorii, tineri sau varsnici, inca prefera furajarea cerealiera si nu pe cea extrudata. DE CE? Nu stiu sa-ti raspund.... Probabil ca flacaii sunt inerti si refuza modernizarea. Eu am importat acel furaj din Italia si a fost facut pe o reteta a mea. Acum au aparut furaje de calitate OK si romanesti. Uite un exemplu de furaj
FISA TEHNICA
FURAJ COMPLET GRANULAT PENTRU CRAP CONSUM
PARAMETRI ANALITICI UM Valoare
Volum % 100.00
Umiditate % 11.40
Substanta uscata 88.60
Energie metabolizabila Kcal/Kg 3100
Proteina bruta % 20.55
Grasime bruta % 6.60
Celuloza % 3.00
Cenusa % 6.10
Metionina % 0.44
Lizina % 1.10
Cistina % 0.30
Calciu % 1.04
Fosfor total % 1.15
Vitamina A UI/Kg 16500.00
Vitamina D3 UI/Kg 5250.00
Vitamina E Mg\kg 150.00
PRET fara TVA RON/Kg 1,40
PREZENTARE : Granula de 2.5mm in saci de PP de 35 kg
INGREDIENTE: Porumb, grau ,faina de peste, srot de soia , srot de floarea soarelui , ulei, fosfat monocalcic , premix vitamino-mineral .
VALABILITATE : 120 zile in conditii corespunzatoare de pastrare (spatiu uscat si racoros)
MASURI DE PROTECTIE : in cazul pastrarii si folosirii recomandate , produsul nu prezinta nici un risc pentru operator si toxicitate pentru animale.
Daca ii cresti grasimile pana la 10 - 11% este excelent si seamana mult cu cel folosit de mine, exceptie facand proteina (asimilarea ei).
Foloseste furaje extrudate si tine minte ca furajarea timp de un an cu extrudate de calitate te face sa castigi un an raportat la furajarea cerealiera. Deci daca-l furajezi cu extrudate de calitate, la sfarsitul verii a 3-a (pornind de la puiet vara 1-a) crapul este de dimensiuni comerciale (4-5kg).
Bucuresti
Va multumesc mult!! domnule Fetes amabil ca de obicei ,insa dupa parerea dumneavoastra ..daca anul acesta fiind vara 3 merg sa spun 50% furaj granulat 50% cereale se va vedea efectul adica ..sa creasca macar 200.300.grame per bucata in plus, fata de furajarea doar cu cereale adica se merita in concluzie ..sau e de preferat acest lucru din vara 1 pina in vara 3 ? sau daca merg integral doar pe granulate crede-ti ,ca il pot duce anul acesta vara 3 la putin peste 2 kg? Cu respect salutari !
Uitati de cereale. Mergeti pe 1% din masa vie cu pauza totala in weekend. Presupun ca in cele 50ha aveti si masa vie salbatica (caras si alte ciprinidae). Comandati furajul cu granulatie mare astfel incat sa nu poate fi consumat decat de crap. Doar pentru vara a 3-a dati extrudatele asa cum sunt adica fara sa le imbunatatiti cu srot de soia. Incepeti furajarea cand apa are in stratul intermediar cca15-16 grade celsius (asta inseamna cam a doua jumatate a lunii mai) si continuati pana la sfarsitul lui septembrie. In perioada de maxim vara (iulie - prima jumatate a lui august) reduceti tainul la jumatate si furajati la prima ora a diminetii sau chiar inainte de a se lumina cu 1-2 ore.
Bucuresti
Sincer ma indoiesc de faptul ca tipul acela poate face crapul de 3 veri la 4 - 6kg numai pe baza de cereale. Poate are adaos de ciocolata, soia prajita, floarea soarelui prajita si facuta turte. Doar asa poate atinge performantele mentionate, iar pretul de cost total este superior extrudatelor chiar si de categorie superioara. Aveam acces si probabil mai am la furaje pentru crap cu proteina de cca 40%, grasimi 25% etc la un pret de 0.7 eur/kg (daca-mi amintesc bine). Sporul la acel furaj era foarte mare iar proteina majoritara era tot din crabul de care am amintit.
Nu uitati, sau aflati daca nu stiati, ca proteina din soia neprajita poate fi asimilata pana in 25%, iar din cea prajita ajunge la cca 50%. Aproape la fel si cu floarea soarelui. Ciocolata contine proteina ce aproape 75% si asimilabila vreo 70%. Din motivul acesta am scris daca prietenul dvs furajeaza si cu ciocolata (amaruie).
In furajarea crapului (porcului de balta
) este foarte important ca furajul sa fie digerabil in procent cat mai ridicat, iar continutul de grasimi sa nu fie sub cca 20%. Important in furajarea cerealiera este procentul de primenire a apei. Furajarea cerealiera produce o deteriorare accentuata a apei si necesita in raport de inlocuire al apei de 1/15 zile maxim.
Ma opresc aici cu explicatiile deoarece "scolarizarea" mea m-a costat destul de mult si nu prea mai vreau sa dau din "casa".
P.S. "teoria ca teoria... dar practica... te mananca"
Nu uitati, sau aflati daca nu stiati, ca proteina din soia neprajita poate fi asimilata pana in 25%, iar din cea prajita ajunge la cca 50%. Aproape la fel si cu floarea soarelui. Ciocolata contine proteina ce aproape 75% si asimilabila vreo 70%. Din motivul acesta am scris daca prietenul dvs furajeaza si cu ciocolata (amaruie).
In furajarea crapului (porcului de balta

Ma opresc aici cu explicatiile deoarece "scolarizarea" mea m-a costat destul de mult si nu prea mai vreau sa dau din "casa".
P.S. "teoria ca teoria... dar practica... te mananca"
Bucuresti
mai este calabil pretul la furaje
mai este valabil pretul la furaje de 1.4o roni fara tva?
cine imi poate spune de unde sa iau granule pt cresterea cra
imi puteti da niste adrese de furnizori care ar aduce furaje pt crap la preturi bune ? multumesc