ca mai tuturor romanilor care au prins toate cutremurele mari de la '77 incoace si mie imi e teama de un cutremur major (ca sa nu zic catastrofal). dar asta nu ma face sa ajung in asemenea hal de panica incat sa inghit toata zvonistica pe tema asta atat timp cat vine din surse cel putin dubioase (prezicatori, fost generali si mai stiu eu cine), stimulata pe de o parte de media in cursa continua dupa audienta si poate pe de alta de personaje cu influenta care au identificat inca o sursa de a face bani folosindu-se de teama pupulatiei.
am profitat de ceva timpi morti la serviciu luna trecuta (dupa 6 oct

mai important mi se pare faptul ca nu s-a facut o educatie a populatiei in mod serios pentru cazurile de cutremur, ce faci, cum te feresti, unde te refugiezi in casa sau afara daca te prinde pe strada, la volan... si mai ales panica...
pericolele cele mai mari sunt generate de panica si de obiectele care pot sa cada in timpul scuturaturii (ca e mobilier, ghiveci de flori la fereastra sau cine stie ce panou publicitar) si mai putin de cladiri care cad.
in schimb se plimba pe la nasul populatiei tot soiul de sisteme de avertizare (profi sau fanteziste) care nu te scapa de cutremur si in lipsa undei educatii adecvate va duce la bulucirea lumii aiurea pe scari sau pe strada. alea 25 de secunde nu te ajuta daca nu stii ce sa faci cu ele.
o sa va las "placerea" sa va documentati si sa analizati la rece informatiile...
INFP, publica toate seismele peste mag. 2.5, si AICI are un articol de informare.
pentru cei care inteleg engleza, 3 articole mai academice, cu maestrul Google cautati:
-SEISMICITY PATTERNS IN SE CARPATHIANS AT CRUSTAL AND SUBCRUSTAL DOMAINS...
-THE FOCAL MECHANISM OF LOW MAGNITUDE SUBCRUSTAL EARTHQUAKES OF VRANCEA...
-Statistics of seismicity for Vrancea subcrustal source
aici gasiti un SITE cu articole de informare si un FORUM asociat.
topicurile de "luminare" despre ce e in Vrancea:
-Ipoteze privind mecanismul de producere a cutremurelor vrancene
-Urmatorul cutremur vrancean important (ipoteze)
-Pregatirea familiei in caz de cutremur; ce trebuie facut in caz de cutremur
ce sa spun altceva decat: va invit sa nu va panicati!