Achizitionare specii de pesti
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Achizitionare specii de pesti
Pe scurt:
Caut sa achizitionez peste viu pentru populare:
--specie/greutate sau dimensiune minima/nr min bucati - nr maxim bucati
A. Specii principale:
1. Vaduvita (Leuciscus idus) / 250gr / 6-10 buc
2. Sabita (Pelecus Cultratus) / 20cm / 10-20 buc
3. Scrumbie de Dunare (Alosa immaculata) / 250gr / 10-20 buc - experiment
4. Caracuda - NU Caras (Carassius carassius) / 10cm / 10-20 buc
5. Mihalt (Lota lota) - orice dimensiune
B.Specii secundare:
1. Mreana (Barbus barbus) / 500gr / 6-10 buc
2. Scobar (Chondrostoma nasus) / 250gr / 10-20 buc
3. Somn (Silurus glanis) / 1,5kg / 8 buc (max 3 kg/buc)
4. Avat (Aspius aspius)/ 500gr / 6-10 buc
5. Stiuca (Esox lucius) / 1kg / 4 buc (max 2kg/buc)
6. Salau (Stizostedion Lucioperca) / 1kg / 8-15 buc
7. Biban Soare (Lepomis gibbosu) / 10cm / 10-20 buc
In detaliu:
- amenajez cateva mici iazuri de gradina pentru care am nevoie de speciile de mai sus. Iazurile au aeratoare/filtre/pompe, toate speciile secundare sunt deja prezente si aclimatizare dar e nevoie de mai multe bucati pentru reproducere.
- desi sunt si pescar sportiv cel mai usor este sa cumpar pestii pentru a reduce stresul pe parcursul transportului. Locatia este la intalnirea dintre judetele Botosani/Suceava/Iasi/Neamt si acele judete ar fi preferate pentru achizitionare. Pentru speciile de pesti care nu sunt in zona prefer cea mai apropiata ruta (de exemplu Braila/Fetesti pentru scumbie).
- ma deplasez personal pentru orice combinatie de min 1 specie principala si 1 secundara, la greutatea si numarul minim. Daca pot cumpara mai multe specii cu atat mai bine. Plata putem sa o discutam la kg sau la bucata, important este sa fie din speciile enumerate, vii si sanatoase. Pe raza judetelor din nordul Moldovei ajung in 2 ore, in sudul tarii cca 8 ore. De exemplu daca sunt pescari care pot prinde 6 vaduvite si 10 sabite intr-o dupaamiaza eu as putea sa conduc noaptea si sa ii ridic dimineata la prima ora.
- e de ajutor orice informatie pentru a gasi pestii respectivi. In ultima instanta pot merge cateva weekenduri pentru a incerca sa-i pescuiesc daca as sti unde sa-i caut (speciile principale).
- din cautarile mele ori speciile respective ori nu se comercializeaza, ori se vand numai in cantitati mari.
Caut sa achizitionez peste viu pentru populare:
--specie/greutate sau dimensiune minima/nr min bucati - nr maxim bucati
A. Specii principale:
1. Vaduvita (Leuciscus idus) / 250gr / 6-10 buc
2. Sabita (Pelecus Cultratus) / 20cm / 10-20 buc
3. Scrumbie de Dunare (Alosa immaculata) / 250gr / 10-20 buc - experiment
4. Caracuda - NU Caras (Carassius carassius) / 10cm / 10-20 buc
5. Mihalt (Lota lota) - orice dimensiune
B.Specii secundare:
1. Mreana (Barbus barbus) / 500gr / 6-10 buc
2. Scobar (Chondrostoma nasus) / 250gr / 10-20 buc
3. Somn (Silurus glanis) / 1,5kg / 8 buc (max 3 kg/buc)
4. Avat (Aspius aspius)/ 500gr / 6-10 buc
5. Stiuca (Esox lucius) / 1kg / 4 buc (max 2kg/buc)
6. Salau (Stizostedion Lucioperca) / 1kg / 8-15 buc
7. Biban Soare (Lepomis gibbosu) / 10cm / 10-20 buc
In detaliu:
- amenajez cateva mici iazuri de gradina pentru care am nevoie de speciile de mai sus. Iazurile au aeratoare/filtre/pompe, toate speciile secundare sunt deja prezente si aclimatizare dar e nevoie de mai multe bucati pentru reproducere.
- desi sunt si pescar sportiv cel mai usor este sa cumpar pestii pentru a reduce stresul pe parcursul transportului. Locatia este la intalnirea dintre judetele Botosani/Suceava/Iasi/Neamt si acele judete ar fi preferate pentru achizitionare. Pentru speciile de pesti care nu sunt in zona prefer cea mai apropiata ruta (de exemplu Braila/Fetesti pentru scumbie).
- ma deplasez personal pentru orice combinatie de min 1 specie principala si 1 secundara, la greutatea si numarul minim. Daca pot cumpara mai multe specii cu atat mai bine. Plata putem sa o discutam la kg sau la bucata, important este sa fie din speciile enumerate, vii si sanatoase. Pe raza judetelor din nordul Moldovei ajung in 2 ore, in sudul tarii cca 8 ore. De exemplu daca sunt pescari care pot prinde 6 vaduvite si 10 sabite intr-o dupaamiaza eu as putea sa conduc noaptea si sa ii ridic dimineata la prima ora.
- e de ajutor orice informatie pentru a gasi pestii respectivi. In ultima instanta pot merge cateva weekenduri pentru a incerca sa-i pescuiesc daca as sti unde sa-i caut (speciile principale).
- din cautarile mele ori speciile respective ori nu se comercializeaza, ori se vand numai in cantitati mari.
Re: Achizitionare specii de pesti
incearca la Nucet.au cam toate speciile pe care le cauti.insa nu stiu(cred)sa vanda la bucata...
referitor la bibanul soare,nu face greseala sa-l introduci!
referitor la bibanul soare,nu face greseala sa-l introduci!
multumesc de raspuns! Bibanul soare, de fapt pupkinseed din categoria sunfish merge intr-un bazin separat impreuna cu alti pesti nordamericani, el urmand a fi cel mai de jos din lantul trofic (crappie, blue gill, largemouth bass, longnose gar). Incerc acum la Nucet si revin cu raspunsul primit.
Păsările de baltă ,,ajută” indirect la popularea cu specii de pești a ochiurile de apă indiferent de distanță (icre deja fecundate luate pe picior) ……,așa că mare grijă !
ochiurilor
Intradevar, natura gaseste un mod de a se perpetua, in viziunea Jurassic Park (nu sunt sarcastic), inclusiv o inundatie sau o tornada poate lua pestii dintr-o locatie si muta in alta. Nu ma deranjeaza totusi asa tare, nu vreau sa fac o crescatorie comerciala si nu ma intereseaza profitul, iazurile sunt de tipul "ponds" cu caracter ornamental dar nu am vrut sa merg pe toate cu traditionalii Koi si Carasi Aurii. Iazul principal si singurul care e natural (restul 6 sunt in folie) era complet acoperit de vegetatie si colmatat cand l-am cumparat acum 5 ani asa ca singurii localnici erau carasii. Pentru mine sunt cei mai mari dusmani ai pesttilor autohtoni (cunoscatorii stiu) dar au si avantaje ca sunt rezistenti si constituie o buna sursa de hrana pentru pestii rapitori. La nivel local acum cativa ani s-a facut populare de catre AJVPS pe Prut si Siret cu crap si caras. Crapul pot sa-l mai inteleg, dar carasul in ape naturale nu prea avea ce cauta. Oricum, ca sa revin la subiect se pot monta plase pentru a ingruna evadarea pestilor (am avut somni care au "mers" 20m prin iarba uda dintr-un iaz in altul) plus ca pestii mai rari vor fi protejati in sistem inchis pana cand ajung sa se reproduca. Dar ca sa imi torn si mai multa cenusa in cap in viitor intentionez sa aduc si ghibort si fusar in iazul de rapitori.
atat ghibortul cat si fusarul sunt rapitori.e drept doar fusar am vazut mai des prins la gume insa unoeri pe locurile cu biban am vazut si ghibort la vobler ca si biban-soare la vobler 

Sal,as vrea sa fac si eu un iaz acasa,ai putea sa imi dai cateva sfaturi pt executarea lui?multumesc anticipat pt rasp.
Sigur! Terenul pe care il am eu este mlastinos 9 luni din an asa ca initial am sapat un canal pentru drenaj cam pe mijlocul lui (100m x 2m x 1m adancime) care desi era plin in majoritatea timpului mai avea doar 10-20cm de apa in lunile de vara. Anul trecut in 2021 am inchiriat pe cineva cu buldoexcavator si mi-a sapat gropile pentru iazuri. Pentru mine au iesit 6 iazuri separate dar toate se varsa din unul in altul astfel incat teoretic cu o pompa pot sa recircul si filtrez toata apa. Totusi din experienta cu iazul natural (cel mai mare, cca 1500mp) am mai pus cate un aerator la cate 2 iazuri plus pompe de fantana arteziana. Nu vor merge toate odata si nici macar tot anul dar am vrut sa am optiuni la indemana pentru lunile de vara. Consumul e in general la 20-40w de fiecare cu exceptia pompei principale care e de 150w. Se pot instala panouri fotovoltaice pentru a usura factura electrica. Plus ca iazurile mele sunt ceva mai mari decat e un "pond" clasic. Gropile au fost acoperite cu folie EPDM ceea ce a fost munca cea mai grea pentru ca nu am vrut iazuri dreptunghiulare (doar 2 au iesit asa, in rest am vrut coturi pentru a e lungi cursul de apa). Sapatul a durat 3 zile si am stat tot timpul cu buldoexcavatoristul ca sa-i explic ce trebuie sa faca. in rest totul a fost facut in familie. Pe fundul iazurilor in locurile unde stiu ca voi pescui am pus piatra de rau, un strat de circa 5-10cm ca sa fiu sigur ca nu-l agat la pescuit. Pe urma le-am umplut cu apa si am asteptat sa treaca iarna. Anul acesta voi fi ocupat tot anul cu amenajatul malurilor si plantat dar mai astept sa se incalzeasca. Majoritatea produselor le-am luat de la xxx-farm, desi si iazz.ro au cam aceleasi produse, primii sunt din Ungaria si cred ca au TVA/adaos comercial mai mic. Si o parte din pesti i-am cumparat de la ei dar cei de la curierat au intarziat foarte mult livrarea, au murit o parte din pesti si au zis ca ei nu mai trimit pesti in tara. Nu prea am gasit informatii despre ce specii de pesti de interes pescaresc ar putea trai in asa un iaz asa ca inca fac experiente acolo. Eu sunt in zona de deal (200-300m altitudine) fara nici o sursa de apa de suprafata dar cu teren mlastinos si cu izvor destul de bun in iazul natural (nu a secat niciodata din ce spun satenii). Toate speciile secundare din lista traiesc foarte bine (probabil insa ca nu se reproduc natural) inclusiv mreana, cega, vaduvita ornamentala, etc. Anul acesta dupa amenajarea iazului cel mai din amonte vreau sa incerc inclusiv aclimatizarea pastravului curcubeu (ar trebui sa supravietuiasca pana la 24C).