By Dan Radulescu

Scrumbie la cuptor

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
4 scrumbii, 1 lingura de unt, folie de aluminiu, cateva feliute de lamaie, sare

Mod de preparare: 
Scrumbiile se curata si se golesc de intestine. Daca sunt sarate, se lasa cateva ore la desarat in apa
calda, apoi se ung cu unt si se infasoara in folia de aluminiu, impreuna fiecare cu cate 2 feliute de lamaie.
Se pun intr-o forma unsa cu unt, apoi forma se introduce in cuptorul cald. Se frig o ora la foc potrivit.
Se servesc dupa ce s-a inlaturat folia, cu garnitura de legume sotate.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Scrumbie italiana

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
4 scrumbii proaspete, ½ l vin alb, 2 morcovi, 1 ceapa, 200 g ciuperci, 1 foaie de dafin, boabe de piper,
sare, verdeata, 3 linguri de ulei

Mod de preparare: 
Se curata pestele de solzii, , se inlatura capul, se golesc de intestine si se spala cu apa rece. Se lasa sa
stea presarat cu sare 5 min. Se curata morcovii, se taie rondele, ceapa se taie felii subtiri, se pun intr-o
oala, se adauga sare si boabe de piper si se acopera cu vin alb.
Se fierbe zarzavatul 20 min., dupa care se pun scrumbiile intregi si se fierb impreuna cu zarzavatul inca
20 min. Se scot si se pun pe un platou usor adancit, si se inconjoara cu sos de ciuperci.
Sosul se prepara din ciuperci spalate bine, taiate felii subtiri si scazute pe foc mic cu ulei, sare si
boabe de piper. Cand ciupercile s-au inmuiat, se adauga peste ele un pahar de supa in care a fiert
pestele. Se scade totul pe foc mic 15 min., dupa care sosul de ciuperci se toarna fierbinte peste scrumbii.
Se servesc imediat, cu verdeata tocata deasupra.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Saramura dobrogeana

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
2 kg peste, 50 ml ulei,1 legatura verdeata, boia de ardei, sare, ardei iute

Mod de preparare: 
Pestele se curata de solzi si intestine, se spala, se scurge, apoi se frige pe un gratar incins uns cu grasime, pe ambele parti, pana se patrunde bine in interior. Saramura se pregateste cu apa calda, ulei, boia, ardei iute taiat marunt; se lasa sa fiarba si se adauga peste pestele fript, continuand firberea inca 5 minute. La servire se adauga verdeata taiata marunt.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Saramura de crap

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 crap, sare, usturoi, ardei iute, patrunjel, 2-3
rosii, 2-3 ardei capia

Mod de preparare: 
Se curata pestele, se spala si se cresteaza pe spate in 3-4 locuri. Se sareaza bine si se lasa sa stea
asa 30 min.Se pune apoi pe gratar sau pe o tabla pe care s-a presarat sare impreuna cu rosiile si ardeii
capia. Se frige pe toate partile. Cand este fript, pestele se pune intr-o farfurie adanca, iar deasupra
lui se pun rosiile fripte taiate felii si ardeii capia curatati de coaja si taiati fasii. Deasupra se
adauga multa apa calda, in care s-a pus putin mujdei de usturoi si un ardei iute intreg.Se presara
patrunjel tocat si se serveste cu mamaliguta calda.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Salau RASOL

Durata de preparare: 

Ingrediente: 
1 kg salau, 1 lingura otet, 1 morcov, 1 patrunjel,
1 ceapa, sare, piper, foaie de dafin, lamaie, 100 g unt

Mod de preparare: 
Pestele spalat si curatat se pune la fiert in apa clocotita cu sare,
in care s-au fiert in prealabil zarzavaturile, piperul, foaia de dafin. Se adauga o lingura otet.
Sosul se pregateste din unt incalzit, amestecat cu zeama de lamaie – dupa gust – si cu verdeata tocata.
Se toarna peste pestele fierbinte, abia scos din zeama.

Observatii: 
Zarzavatul fiert se intrebuinteaza ca garnitura la rasol

By Dan Radulescu

Salau prajit cu usturoi

Durata de preparare: 30 min

Ingrediente: 
1 kg salau, 2 capatani medii usturoi, 4-5 buc. rosii, ulei, sifon

Mod de preparare: 
Se alege un salau de cca 1-1.5 kg, se curata, se fileteaza si se prajeste in ulei. Separat se piseaza usturoiul si se face un mujdei, adaugind putin cite putin ulei La sfirsit se adauga putin sifon. Cind e de consistenta unei maioneze, se adauga rosiile coapte si sfarimate. Se asaza intr-o tava cite un strat de mujdei si un file (fierbinte) de peste. Primul si ultimul strat trebuie sa fie de mujdei. Se lasa sa se raceasca, eventual peste noapte, la rece.

Observatii: 
Se serveste rece, cu cartofi, eventual morcovi fierti

By Dan Radulescu

Salau polonez rapid

Durata de preparare: 40 min

Ingrediente: 
500 gr. salau, zarzavaturi, cartofi, sos de oua cu unt

Mod de preparare: 
Salaul curatat si spalat se taie felii late si se fierbe impreuna cu zarzavatul, ca la pestele inabusit. Dupa aceea se prepara un sos de oua si unt. Bucatile de peste fiert se pun pe un platou, se garnisesc cu cartofi fierti.

Observatii: 
Se toarna deasupra sosul sau se serveste separat in sosiera

By Dan Radulescu

Salau marinat

Durata de preparare: 30 min

Ingrediente: 
8 fileuri de salau (a 50 g), 3 linguri ulei de masline, sare, zeama de lamaie, o telina, o lamaie intreaga.
Pentru marinata: 350 ml otet, 350 ml vin alb, doua foi de dafin, o lingurita piper boabe, zahar.

Mod de preparare: 
Se spala fileurile, se zvanta, se prajesc in uleiul incins (cate doua minute pe fiecare parte) si se condimenteaza cu sare si zeama de lamaie. Se curata telina si se taie felii subtiri, la fel ca si lamaia.
Se ia o forma rezistenta la foc si se aseaza straturi-straturi fileurile de peste, telina si lamaia.
Se pun pe foc otetul, vinul, foile de dafin si boabele de piper. Se gusta de sare si zahar si se lasa sa dea cateva clocote. Se toarna marinata peste peste, se presara frunze de telina taiate fasii si se lasa 24 de ore la frigider.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Salau polonez

Durata de preparare: 1 h

Ingrediente: 
1 kg salau, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 ceapa, 2-3 boabe ienibahar, 3-4 cartofi, 2 oua, 1 lingura smintina, unt, 1 lingurita faina, patrunjel tocat, sare, zeama de lamiie, sfecla rosie

Mod de preparare: 
Se curata, se spala si se fierbe pestele cu morcovul, ceapa, patrunjelul si ienibaharul. Cind este fiert se lasa sa se raceasca putin in zeama, apoi se scoate si se curata de oase cu atentie pentru a nu-i strica forma. Se asaza pe o farfurie lunga, la abur si se stropeste cu zeama de lamiie. Se scoate zarzavatul din zeama in care a fiert pestele si in ea se pun la fiert cartofii. Dupa ce au fiert se taie in cuburi. Se prajeste intr-o cratita untul cu faina si se stinge cu o ceasca de zeama de peste, se lasa sa mai dea citeva clocote, amestecin cu lingura pentru a se evita formarea cocoloaselor, apoi se adauga galbenusurile frecate cu smintina. Se trage cratita la marginea masinii, se pun in ea cartofii taiati cuburi, sarea si se amesteca. Apoi se toarna peste salau, iar deasupra se pune putin patrunjel tocat. In jurul pestelui se asaza sfecla rosie fiarta si tinuta in otet.

Observatii: 

By Dan Radulescu

Salau la gratar

Durata de preparare: 40 min

Ingrediente: 
200 gr. salau, 5 gr. unt, sare

Mod de preparare: 
Salaul curatat se fierbe in citeva clocote la foc incet, apoi se scoate si se frige la gratar. Se ia cu grija, sa nu se sfarime.

Observatii: 
Se serveste cu untul deasupra si diferite garnituri de legume