Iata rulmentul:

Inainte de a-l curata, este util sa facem preventiv un marcaj pe colivia din plastic, ca in situatia in care atunci cand il spalam si il stergem colivia se roteste in interiorul camasii exterioare, sa o putem repozitiona pe amprenta de uzura initiala formata de fiecare rola. Daca neglijam acest aspect, atunci ne putem alege cu un fasait cand este cuplat pe ,,on" antireturul. Chiar m-a intrebat un coleg de forum care servisase de curand o Daiwa ,,real four" de ce mulineta a dobandit un fasait la cuplarea antireturului. Exact asta se intamplase. Efectul acestui fasait va disparea treptat in timp, pe masura ce fiecare rola se va aseza din nou intr-o matca pereche ce se va forma prin utilizare. Dar e mai bine sa facem preventiv acest semn pentru repozitionare daca e cazul:

Iata o ungere tipic romaneasca, care nu are nici o legatura cu Japonia, ci doar cu dorinta celui care vinde mulineta de a o face mai silentioasa, prin anularea efectului de cutie de rezonanta ce poate amplifica eventuale zgomote, pentru a putea cere un pret mai mare. Pentru o vreme nu apar efecte adverse, dar pe masura ce mulineta e utilizata si vaselina difuzeaza in toate directiile, ea ajunge si unde nu are voie. Piesele care functioneaza infranat din cauza vascozitatii vaselinei care obstructioneaza miscarea acestora, pot genera dupa un timp zgomote si uzuri. Aceasta e ungerea tendentioasa de care va spun:

Iata in poza de mai jos un aspect de mentionat. Doua semne pe distantierul (discul-saiba) de sub pinionul de oscilatie. Trebuia sa fie cel mult o urma circulara. Aceste doua semne ne arata ca acel distantier este curbat-indoit. L-am indreptat, si l-am uns ponderat, nu cum fusese initial, cand se rotea cu dificultate:

Am executat o ungere cumpatata, o remontare atenta, cateva mici reglaje (nu le mai specific, au fost precizate in alte postari) si nu numai ca mulineta a dobandit rulajul fin ci si silentiozitatea mult dorita de orice pescar la spinning. Frecarile si ungerea excesiva au fost eliminate si mulineta se misca acum exact asa cum trebuie. Cam atata vaselina este suficienta intr-o mulineta:

Sunt riscuri asumate cand cumparam o mulineta la mana a 2-a, mai ales daca pretul ei este suspect de mic, dar cateodata riscuri sunt chiar si daca pretul este mare, iar mulineta a fost in prealabil ,,cosmetizata" de dealer in vedera vanzarii...
T.D. Rew.