Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tdum
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 15 Mai 2019, 09:09

Un b?? finu? de spinning are probleme la vârful blectorat:

Câteva fibre întrerupte:
Imagine

Câteva fibre separate de restul:
Imagine

Diametrul sub 1mm:
Imagine

Condi?ii de reparare:
1)P?strarea materialelor originale (f?r? înlocuirea de componente)
2)Conservarea ac?iunii b??ului.
3)Prevenirea reapari?iei de alte despic?turi.
4)Buget 0 sau aproape 0.
5)Aspect final cât se poate de ,,comercial"

Cu datele astea m? confrunt în acest moment.

Dac? ave?i vreo idee... Nu stric? s? comunic?m. Sunt receptiv. Mul?umesc.
M? duc acum s? gândesc solu?ia ?i revin...

TDum. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 15 Mai 2019, 13:51

În lips? de sugestii, am procedat a?a:

Problemele sesizate fiind dou?, am început prin lipirea fibrelor spintecate ?i rupte.
Imagine

Am lipit apoi o fibr? de carbon peste zona cu fibre întrerupte Am încercat o poza prin lup?:
Imagine

A urmat finisarea suprafe?ei în zona completata.
Imagine

Am fost în situa?ia s? lucrez sub lup? la acest vârf sensibil, ocazie cu care am observat un detaliu ce nu l-am sesizat cu ochiul liber. Un viciu de fabrica?ie ascuns discret de constructor, care de fapt a ?i dus la apari?ia problemelor. Am observat ca de sub matisajul inelului de vârf ?i pân? la 1,5cm de inelul urm?tor, blancul fusese despicat ?i lipit foarte subtil. Acest lucru m-a determinat s? abordez mai amplu repara?ia ?i s? vizez toat? lungimea cu probleme. A?a c?, am optat pentru metodologia dup? care au fost construite b?trânele be?e de bambus ,,Refandue" , adic? matisaje multiple, care s? cuprind? atât zonele deja afectate cât ?i cele ce ar fi putut fi afectate în viitor ?i a rezultat asta:
Imagine

B??ul a devenit func?ional, protejat din aproape în aproape pe toata lungimea afectat?:
Imagine

M-am încadrat în obiectivele propuse la început, (cu o relativ? rezerv? la punctul 5, care viza aspectul), materialele folosite au fost neglijabile, dar lucrarea asta a fost cronofag?. Nu m-a? fi a?teptat la debutul ei, s? se întind? pe durata a 4 ore...

Câteodat?, vechile metode sunt utile ?i în prezent.

TDum. Rew.

Gabriel68
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Gabriel68 » 19 Mai 2019, 16:51

Bravo. Felicitari pentru rezultat.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 20 Mai 2019, 11:48

Gabriel68 scrie:
19 Mai 2019, 16:51
Bravo. Felicitari pentru rezultat.
Mul?umesc! Fac ?i eu ce pot...

TDum. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 20 Mai 2019, 12:54

Urmeaz? o repara?ie care poate fi util? la un momentdat acelora dintre dv. care utilizeaz? mulinete cu carcase din materiale ultrau?oare (compozite...)

Problema:
Imagine

Va urma o repara?ie care este la îndemâna oricui, fiindc? presupune materiale banale, iar scopul, este ob?inerea unui rezultat mai rezistent decât varianta de fabric?. Acele repara?ii care presupun piese de schimb, nu le prezint, fiindc? nu e la îndemâna oricui s? comande piese.

Vedem...

TDum. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 20 Mai 2019, 16:53

Iat? ce putem face:

Demont?m componentele care ne-ar putea incomoda:
Imagine

Se lipesc p?r?ile cu adeziv cianoacrilic ?i se strâng ferm cu elastic pân? la uscare:
Imagine

Utilizând ma?ina de g?urit, se introduc tije metalice:
Imagine

Se pilesc capetele tijelor ?i se monteaz? un varni? cu scop de limitare pt. umplere a fantei:
Imagine

Se umple fanta cu straturi succesive de pulbere ?i adeziv:
Imagine

Se finiseaz? cu ?mirghel toat? zona:
Imagine

Se execut? un matisaj foarte strâns:
Imagine

Se impregneaz? cu adeziv cianoacrilic matisajul ?i se lasa la uscat:
Imagine

Dup? finisarea cu ?mirghel a adezivului, se acoper? matisajul cu lac incolor:
Imagine

Se monteaz? la loc componentele:
Imagine

Final. Gata de pescuit:
Imagine

Am avut o singur? problem?, pe care nu am putut s-o evit la aceast? mulinet?. Acea vopsea argintie se desprinde foarte u?or. Permanent am avut-o pe mâini. A trebuit s? m? sp?l de 4 ori ca s? nu o transfer în zonele negre...

Sper s? nu ajunge?i în asemenea situa?ie, dar dac? se întâmpl?, pute?i aplica cu încredere solu?ia pe care v-am oferit-o. Eu am folosit-o de vreo 80 de ori ?i nu m-a dezam?git niciodat?.

TDum. Rew.

schumi
veteran
veteran

Mesaj de schumi » 20 Mai 2019, 18:10

Frumos. Eu aruncam mulineta, nu as fi crezut ca mai poate fi salvata.
Felicitari!

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 20 Mai 2019, 19:57

schumi scrie:
20 Mai 2019, 18:10
Frumos. Eu aruncam mulineta, nu as fi crezut ca mai poate fi salvata.
Felicitari!
Multumesc. Cred insa, ca nu trebuie niciodata aruncata mulineta. Cel putin, nu cu totul. E pacat de piesele care se pot refolosi.

De exemplu:
Vin unii baieti la mine sa-i ajut... Rup varful la betele din doua elemente, il arunca si vin cu cotorul. Cand le explic ca nu mai e vorba de reparatie ci de constructie si ii trimit la rodbuilderi, se iau cu mainile de cap.

Lucrarea prezentata mai sus a avut timp de executie de aproape 4 ore. In pofida aspectului, mulineta e mult mai rezistenta de acum incolo. Aceasta Daiwa Luvias s-a rupt in timpul pescuitului. S-a rupt la intepare. Nu cred ca va mai fi posibil asa ceva de acum incolo. Pe undeva e si vina constructorului. Nu aveau motiv sa gauresca piciorul mulinetei, ca sa creeze punct de rupere. Poate doar ca sa fie mai usoara mulineta... Merita???

TDum. Rew.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 20 Mai 2019, 21:43

Grafitul nu este de calitate. Daca era de calitate nu se rupea. Este exact ca si la lansete. Sunt masini de curse care au carcasa din fibra de carbon .
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

sosoktm
veteran
veteran

Mesaj de sosoktm » 21 Mai 2019, 10:08

Nu cred ca exista asemanari intre "carcasele" masinilor de curse si corpurile mulinetelor. La auto se foloseste tesatura de carbon impletita si fibre directionale, ce asigura masa minimala, cu respectarea cerintelor minime privind rigiditatea. Nu se pune insa problema sa se poata aplica aceasta tehnologie la piese de marimea corpurilor mulinetelor (datorita dimensiunii reduse, unghiurilor f mici dar mai ales, a costului pe care l-ar genera o asa tehnologie) , astfel incat ne raportam pt moristi cel mult la un CFRP (carbon fiber reinforced polymer - adica un plastic "armat" suplimentar cu fibre de carbon).
La luviasul de mai sus, cumva tot raul spre bine, planul de fractura e intr-o zona ce a permis o reparatie solida si functionala.
Este singura mulineta din plastic pe care o am si pe care o folosesc la bologneza. Printr-un cumul de factori, am folosit-o la salau, la o teapa am ramas in mana cu "problema" :). Mi-am invatat insa lectia si raman exclusiv pe modele integral de metal.

Scrie răspuns