Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 19 Feb 2020, 22:06

>>> Mi-am cumparat termometru pentru gatit carne si viata mi s-a schimbat(in bine, sper). Am ajuns sa gatesc fripturi ca in pozele marilor “chefi”(in ziua de azi toti bucatarii cu ceva pricepere si pasiune sunt chefi… ). Concluzia este ca , cu cat gatesti mai simplu carnea , cu atat este mai gustoasa . Iar daca o asociezi ulterior cu un sos mai mult sau mai putin elaborat, este fabuloasa. Muschiuletul de vitel (sau manzat) asezonat numai cu sare si piper , usor prajit in tigaie cu ulei pentru inchiderea porilor si apoi copt in cuptor in uleiul in care s-a prajit , l-am servit cu sos de mustar verde …”rapsodie gastronomica”.
Termometrele , de regula , au pe cadran simboluri cu animalul in cauza si temperatura optima de copt , cu specificatia nivelului de preparare . Tija termometrului se infige in bucata de carne pana la jumatatea grosimii acesteia si impreuna ajung in cuptor . Ieri am gatit o bucata de ceafa de porc , fara os, cam de 15/15 cm . Cand temperatura interioara a ajuns la 80* C ,am scos-o din cuptor si am lasat-o la “odihnit”cam 10 minute . Cu piure de telina si cartofi copti a fost foarte buna . Este adevarat ca si un vin potrivit are rolul lui in desavarsirea savorii , in cazul meu un Merlot , sec …
Sosul de piper , savuros si potrivit preparatelor din carne , este usor de facut . Eu merg pe varianta simpla cu 50 g piper verde in saramura (la borcan), scurs bine , calit intr- o lingura de ulei , cu 40 ml coniac sa-l stinga si cand s-a evaporat coniacul (dar a lasat aroma) adaug 150 ml smantana pt. gatit , 30% grasime .Cand sosul s-a legat este gata .
Un sos, zic eu , destul de versatil , ce poate fi asociat cu multe preparate pe baza de carne.

pensionaru
veteran
veteran
Mesaje: 593
Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pensionaru » 22 Feb 2020, 17:44

https://i.postimg.cc/NMg877gw/IMG20200210191410.jpg
Cam asta mi-a iesit dupa o reteta locala din zona Parmei.
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"

pensionaru
veteran
veteran
Mesaje: 593
Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pensionaru » 22 Feb 2020, 18:56

Multumesc deltaic ca ai animat un pic topicul! Retetele tale sunt fenomenale. Ai foarte mare dreptate cu gatirea carnii. :respekt:
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"

marcel gheorghita
senior
senior
Mesaje: 394
Membru din: 11 Dec 2005, 09:15
Localitate: Botosani

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de marcel gheorghita » 24 Feb 2020, 08:45

pensionaru scrie:
22 Feb 2020, 17:44
https://i.postimg.cc/NMg877gw/IMG20200210191410.jpg
Cam asta mi-a iesit dupa o reteta locala din zona Parmei.
Mamma mia, cum arata!

Ne poti sharui si noua acea reteta?

pensionaru
veteran
veteran
Mesaje: 593
Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pensionaru » 24 Feb 2020, 20:31

O sa pun un filmulet de pe YouTube care e cel mai apropiat de ce am facut eu. Foarte importante sunt cantitatile de ingrediente si perioada de stagionare. Pentru prima sarare se foloseste sare de mare 40-60g la fiecare kg de piept proaspat si 10-15g de piper prospat macinat.
Dupa 5-6-7 zile in care sta pentru eliminarea lichidului in exces din carne,foarte important sa se spele bucata de piept cu vin (eu am imbaiat la propriu bucata de piept in un litru de vin alb sec de calitate)dupa care o uscati tamponand cu prosop de hartie pana ce se usuca.
Pentru a doua etapa se foloseste sare fina de mare,piper proaspat macinat(aici puteti sa adaugati ingredienti dupa gustul vostru:usturoi pulbere,fulgi de ardei iute,nucsoara,rosmarin,etc)https://www.youtube.com/watch?v=ebSWX23O_BY&t=711s
Aici o sa mai pun doua imagini.https://i.postimg.cc/NGNbS9sg/IMG-20200210-201649.jpg iar dupa asta doua paharele din astahttps://i.postimg.cc/brM5hsjF/IMG20200102144103.jpg. Va doresc o seara placuta!
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 24 Feb 2020, 20:48

>>> Sambata , 22. 02 , la Rasnov , a avut loc etapa de Cupa Mondiala la sarituri cu schiurile , masculin (premiera absoluta in Romania) . Mai corect spus , au fost doua etape si concursul a inceput pe 20 feb. Eu am avut placerea sa fiu spectator la etapa de sambata.
Sunt mare fan al acestui sport si ma uit la cate transmisiuni tv. pot , de 17 ani. La final , am plecat spre casa incantat de organizarea evenimentului si participarea publicului la acesta manifestare sportiva(au fost cateva mii de spectatori efervescenti , destul de multi si din alte tari ). Foarte frumos !
> Sa revenim la subiect . In drum spre casa , telefonic , am transmis indicatii cat de cald sa gasesc cuptorul si cum sa se asezoneze *bucata* de cotletele de porc . Bucata insemna intervalul a 6 coaste cu carnea aferenta si ,spre exterior, cu un strat subtire de slanina .
Cotletul a fost uns cu ulei , sare si piper , usor rumenit in tigaie (cat s-a putut , tinand cont ca oasele sunt usor curbate) si asezat intr-o tava pe masura , impreuna cu uleiul in care s-a rumenit . Am lasat carnea la odihnit , am infipt terometrul (temp. interioara era 17*C) si a urmat cuptorul pana cand temperatura interioara a ajuns la 85*C. Am facut un sos de mustar , clasic , potrivit preparatului .
Sos de mustar :
O ceapa mica/medie taiata cubulete cat mai fine , o lingura zdravana de mustar picant , o lingura de faina , cca. 80-100 ml smantana 20% grasime , unt cam 50 g (eu am folosit untura de gasca) , supa de zarzavat cam 500 ml sau apa . Supa se poate obtine si din vegeta preparata in casa , de preferat , sau din cea la plic .
In untura am calit ceapa si am stins-o cu supa , cam jumatate din cantitate si le-am lasat sa fiarba cam 10 minute. Intr-un bol am amestecat energic faina cu smantana , mustar si restul de supa si le-am varsat peste ingredientele din tigaie . Cand totul a ajuns un sos vascos, am potrivit de sare si am pus putina zeama de lamaie .
Totul a fost servit cu cartofi copti , salata verde si Merlot .
Dupa parerea mea , o sambata reusita…

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 24 Feb 2020, 20:52

"pensionaru" , sunt cu un prieten , la un coctail si deja isi ia notite ...
Seara frumoasa !

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 25 Apr 2020, 08:20

>>> Nu cred ca in ultimii 25 de ani am stat de Paste acasa . Frumusetea si bucuria sarbatorii era amplificata de zone , peisaje si , nu in ultimul rand , de un anturaj agreabil .
Anul asta am petrecut in mod inedit , acasa , strict in familie , urmand recomandarile autoritatilor . Am inchinat cate un pahar si ne-am hlizit cu prietenii pe internet . Sper sa nu se mai repete si in alti ani experienta asta…
Preparatele traditionale de Paste nu au lipsit , ba ne-am suprasaturat si , odata sarbatoarea trecuta , am cautat sa prepar retete mai rar gatite . Intr-un moment de “inspiratie creatoare” , mi-am adus aminte de un delicios platou turcesc bazat pe ficat de vita . Nu prea mananc ficat dar , reteta asta este cu totul altceva . Cei care au fost in Turcia este posibil sa o cunoasca .
>>> Yaprak ciger . Ficat proaspat de vita taiat fasii subtiri , se amestaca intr-un bol cu sare , piper si rozmarin . Eu am lasat bolul peste noapte , acoperit , in frigider si ficatul a avut timp sa se aromatizeze . A doua zi , am dat fasiile de ficat prin faina , si le-am prajit intr-o tigaie larga in care am topit unt si am adaugat si putin ulei . Folosesc tigaie larga sa nu se suprapuna fasiile , sa se rumeneasca repede si uniform . Rumenite , se scot pe un prosop de hartie , se “odihnesc “ vreo 10 minute si se asaza in centrul unui platou si se presara patrunjel proaspat , tocat . In mod traditional (turcesc) marginea platoului se tiveste cu felii de rosii si ardei iute . In plus eu prefer pe platou si ceapa tocata julien , frecata cu putina sare ,piper , un strop de otet balsamic si putin sumac .
Cum spuneam , o reteta cu ficat pe care o consum cu mare placere .
Acu’ …, am chef sa gatesc o ciorba radauteana ca tot postul la asta m-am gandit…

Sanatate si vremuri bune , va doresc !

Avatar utilizator
johnnybravo
Moderator
Moderator
Mesaje: 2713
Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de johnnybravo » 26 Apr 2020, 20:04

Am experimentat o alimentatie fara carne de doua luni, poate trei dar mananc peste...
Ceva retete noi sau vechi pentru preparatul scrumbiei? :)

adrian99
veteran
veteran
Mesaje: 16688
Membru din: 06 Sep 2008, 13:51
Localitate: Buzau

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de adrian99 » 26 Apr 2020, 21:02

daca este sa faci rost macar 4-500gr bucata...
apoi la gratar(de lemne nu carbuni).le poti inveli in pergament(prealabil uns cu putin ulei)
se pot pune si direct insa trebuie mare atentie,intoarse doar dupa ce se rumesc pe o parte,altfel se pot rupe.dupa le poti stropi cu lamaie,otet,maionea de usturoi(dupa gust)

Scrie răspuns