Pt prăjit se recomandă uleiul de măsline extravirgin de suine.Se arde greu şi dă un gust mai bun, frăgezeste orice prajiţi în el.Sînt restaurante în care cartofii, de ex se prajesc în amestec 50% cu ulei de floarea soarelui.Alah mi-e martor că e cel mai bun pentru prăjit .Eu am prajit in el niste muschiuleţ de porc, de ţară, de pe spate, pulpă , ceafă , pus la garniţă şi maninc cîte o bucată de muschi dimineaţa.Pt muschiul pus la garniţă secretul este să pui bucăti mari de mușchi la prajit, de cam300-500g, se topesc mult prin prăjire.D2O scrie:la multi ani !ca tot veni vorba. vreau sa lamuresc problema uleiului de masline ,cica ala extra virgin nu se foloseste la prajit , se foloseste numai la salate. la temperaturi mari devine destul de nociv, ati auzit ceva referitor la problema ?
Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Re: Gastronomie si alte dichisuri
multumesc pt lamuriri .adevarul este ca multe retete in care untura este folosita , sunt deosebit de gustoase,ba cica si mai sanatoase...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Da, intr'adevar, mai rar in ultimul timp.deltaic scrie: Salut stimabile ! Cam rar pe la noi ...
Ei bine, asa mai merge...deltaic scrie: Dintre cele 7-8 retete cu scoici scrise de mine sau de alti participanti la discutii , asta este o reteta fara vin .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>>> “ nu e peste ca stavridu’ nici echipa ca Rapidu’ “ , slogan care pe vremea grelei dictaturi ma distra …( fara sa fiu pasionat de fotbal). In acele vremuri , prindeam stavrizi zdraveni cand mergeam la mare . In zilele noastre dimensiunile lor s-au redus substantial. Multa vreme am asociat acest peste , pana la urma minunat , cu viata grea din acele vremuri . In armata de exemplu , am primit de multe ori la masa , mancare de gogonele cu stavrid si ciorba de fasole cu stavrid . Nebunie curata !? Probabil bucatarul lucrase cu mult timp in urma in vreun lagar nazist . In fine , sa revenim la prezent. Am cumparat ieri 7 stavrizi proaspeti , frumosi foc , mai mult ca sigur adusi din alte mari si tari .
Inainte de a incepe procesul tehnologic de gatire , mi-am pus o palinca strasnica ca de…asa se cade . Apoi am curatat pestii si i-am lasat sa se scurga bine , ba chiar i-am tamponat cu un prosop de bucatarie . Fiecare exemplar a fost condimentat cu sare si piper , inclusiv la interior si asezat in tava pe felii de lamaie , fara coaja . Am presarat peste ei cimbru , rozmarin , un praf de boia iute , oregano si am aruncat in tava cateva boabe de coriandru . Am stors 2 lamai peste pesti si am presarat 150 g felii de masline verzi si cateva capere . Am pus si un pahar de apa in tava si am acoperit totul cu foile de aluminiu. Dupa o juma’ de ora am scos folia si am pus peste pesti o juma’ de pahar de suc de rosii . Au mai stat la cuptor inca 30 de minute , timp in care am fiert cartofi , taiati cuburi si serviti cu unt si patrunjel verde , garnitura pestilor . Nu putea lipsi un vin alb , demisec , din indepartata Moldova . A avut dreptate batranul Dumas cand zicea :“ vinul este partea intelectuala a unei mese ,iar mancarea numai suportul ei material “.
…acu’…, stau si ma lupt cu o ciosvarta de mistret , la cuptor . Unde pui ca are si niste coaste d’alea , numai bune de ros … Afara sunt – 5*C , deci merge si o tuica fiarta cu piper si cuisoare in deschidere .
Inainte de a incepe procesul tehnologic de gatire , mi-am pus o palinca strasnica ca de…asa se cade . Apoi am curatat pestii si i-am lasat sa se scurga bine , ba chiar i-am tamponat cu un prosop de bucatarie . Fiecare exemplar a fost condimentat cu sare si piper , inclusiv la interior si asezat in tava pe felii de lamaie , fara coaja . Am presarat peste ei cimbru , rozmarin , un praf de boia iute , oregano si am aruncat in tava cateva boabe de coriandru . Am stors 2 lamai peste pesti si am presarat 150 g felii de masline verzi si cateva capere . Am pus si un pahar de apa in tava si am acoperit totul cu foile de aluminiu. Dupa o juma’ de ora am scos folia si am pus peste pesti o juma’ de pahar de suc de rosii . Au mai stat la cuptor inca 30 de minute , timp in care am fiert cartofi , taiati cuburi si serviti cu unt si patrunjel verde , garnitura pestilor . Nu putea lipsi un vin alb , demisec , din indepartata Moldova . A avut dreptate batranul Dumas cand zicea :“ vinul este partea intelectuala a unei mese ,iar mancarea numai suportul ei material “.
…acu’…, stau si ma lupt cu o ciosvarta de mistret , la cuptor . Unde pui ca are si niste coaste d’alea , numai bune de ros … Afara sunt – 5*C , deci merge si o tuica fiarta cu piper si cuisoare in deschidere .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
fiecare cu ce-l doare . m-am lamurit in privinta uleiurilor folosite si totusi prin reviste si chiar la tv retetele prezentate sunt cu extra virgin.am observat ca in vremurile astea exista o tendinta de a complica aiurea retete simple care, s-au dovedit gustoase in varianta necomplicata. probabil cum snobismul castiga teren si retetele urmeaza tendinta .
cand vreau sa ma distrez, ma duc la ikea si ma minunez cata prostie exista in tata asta si cum sute de oameni se inghesuie sa prinda o masa la "cantina" si sa inghita prostiile oferite desi ,in nenumarate randuri ,s-au dovedit a fi nocive(ca si produsele fast food). totusi lumea continua sa se omoare (am vazut batai in toata regula)pe un loc de parcare cat mai aproape de intrare si fuga la cantina...
cand vreau sa ma distrez, ma duc la ikea si ma minunez cata prostie exista in tata asta si cum sute de oameni se inghesuie sa prinda o masa la "cantina" si sa inghita prostiile oferite desi ,in nenumarate randuri ,s-au dovedit a fi nocive(ca si produsele fast food). totusi lumea continua sa se omoare (am vazut batai in toata regula)pe un loc de parcare cat mai aproape de intrare si fuga la cantina...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
se "bat"pentru celebrele chiftele de Ikeea....
multinationalistii(platiti foarte bine)n-au timp cand ajung seara tarziu sa gateasca...asa ca vor cumpara in continuare orice tine de fast-food...asta insemand modernism(viziunea lor).retetele traditionale se mai "executa"doar in familiile demodate
multinationalistii(platiti foarte bine)n-au timp cand ajung seara tarziu sa gateasca...asa ca vor cumpara in continuare orice tine de fast-food...asta insemand modernism(viziunea lor).retetele traditionale se mai "executa"doar in familiile demodate
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Io folosesc pentru prajit ulei de floarea-soarelui sau ulei de rapita, astea sunt neutrale la gust si rezista la temperaturi mari, des mai folosesc uleiul o data a doua zi, la crtofi prajiti de exemplu. Uleiul de masline se arde repede, pe asta il pui mai la urma, asa de gust, sau pui la salata sau chiar in farfurie peste carne sau peste fasole, etc. Io beau si asa cate un gat in fiecare zi! Si ca sa ma si laud un pic, am ulei de masline din Palestina, de la arbori seculari ne-udati ne-nimica... ala chiar mi-e mila sa-l ard in cratita.
Nu-s rele ciotbiularele alea de la IKEA, mai servesc asa din pasti in craciun... si-un hamburgher si-o pizza, nu-i problema, da alta e cand te hranesti cu de astea in fiecare zi.
In ultimul timp gatesc numai in vase si cratiti de fonta sau tabla de fier stantata, am aruncat toate cratitele de aluminiu cu tefloane si alte minuni si incerc sa revin la scoala veche....
Tocmai m-a trasnit o pofta nebuna de ficatei la ceaun, cu multa ceapa...
Nu-s rele ciotbiularele alea de la IKEA, mai servesc asa din pasti in craciun... si-un hamburgher si-o pizza, nu-i problema, da alta e cand te hranesti cu de astea in fiecare zi.
In ultimul timp gatesc numai in vase si cratiti de fonta sau tabla de fier stantata, am aruncat toate cratitele de aluminiu cu tefloane si alte minuni si incerc sa revin la scoala veche....
Tocmai m-a trasnit o pofta nebuna de ficatei la ceaun, cu multa ceapa...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Asa... acuma' m-am asezat iar la calculator, cu matu' chisca.
Voiam de fapt ficatei de pui, da' n-am gasit, asa ca am luat de porc. Am taiat ficatu' fasii, de vreo 4-5mm grosime, 2cm latime si vreo-3-4cm lungime. Ceapa am taiat-o "julien", si in afara de asta, o juma' de mar cubulete, pe care le-am prajit impreuna in ulei de flaoarea soarelui pana cand ceapa a devenit stravezie si a inceput sa prinda un pic de culoare si marul a inceput sa se descompuna... Cine crede ca-i prea dulce cu marul, poate sa-l lese la o parte, ala-i optional.
Am scos ceapa prajita pe o farfurie si am bagat in cratita de fonta fasiile de ficat. Le-am prajit si pe astea la foc iute pana s-au facut, am adaugat ceapa prajita, am amestecat scurt si am stins totul cu o dusca zdravana de sos de soia.... Atat.
Mai aveam de ieri niste cartofi fierti in coaja, pe care i-am curatat si i-am "tavalit" putin in unt, intr-o alta craticioara de fonta, sa prinda o coaja crocanta....
Un deliciu.... recomand!
Voiam de fapt ficatei de pui, da' n-am gasit, asa ca am luat de porc. Am taiat ficatu' fasii, de vreo 4-5mm grosime, 2cm latime si vreo-3-4cm lungime. Ceapa am taiat-o "julien", si in afara de asta, o juma' de mar cubulete, pe care le-am prajit impreuna in ulei de flaoarea soarelui pana cand ceapa a devenit stravezie si a inceput sa prinda un pic de culoare si marul a inceput sa se descompuna... Cine crede ca-i prea dulce cu marul, poate sa-l lese la o parte, ala-i optional.
Am scos ceapa prajita pe o farfurie si am bagat in cratita de fonta fasiile de ficat. Le-am prajit si pe astea la foc iute pana s-au facut, am adaugat ceapa prajita, am amestecat scurt si am stins totul cu o dusca zdravana de sos de soia.... Atat.
Mai aveam de ieri niste cartofi fierti in coaja, pe care i-am curatat si i-am "tavalit" putin in unt, intr-o alta craticioara de fonta, sa prinda o coaja crocanta....
Un deliciu.... recomand!
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Fir-ar...sa fie ! Mai Adi , tocmai mi-ai dat ideea de gatit pentru maine . Acu' am terminat si eu niste aripioare picante . PICANTE ! S-au dus 2 halbe de bere ..., parca le-am turnat la flori...
Sa-ti fie de bine !
Sa-ti fie de bine !
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Ma bucur, multam!deltaic scrie:Fir-ar...sa fie ! Mai Adi , tocmai mi-ai dat ideea de gatit pentru maine . Acu' am terminat si eu niste aripioare picante . PICANTE ! S-au dus 2 halbe de bere ..., parca le-am turnat la flori...
Sa-ti fie de bine !
Aripioarele alea picante... DITO!