Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
aveam nevoie de un imbold caloric... care sa puna in avantaj dulceata de ardei iuti primita ....
ar fi mers un 2013, dar la viteza atat am gasit.....
ar fi mers un 2013, dar la viteza atat am gasit.....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Vinul a mers cu biscuiţii ăia din fundal sau cu dulceaţa?
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@MuskMd-excelent facuta bucata aia de ceafa..
O intrebare,vinurile astea basarabene se vand la un magazin de-al lor in zona ta?
Ma intreb cat e o sticla veritabila de Negru de Purcari sau Rara de Purcari.
In Buc.e minim 150 ron una de colectie(2011).
O intrebare,vinurile astea basarabene se vand la un magazin de-al lor in zona ta?
Ma intreb cat e o sticla veritabila de Negru de Purcari sau Rara de Purcari.
In Buc.e minim 150 ron una de colectie(2011).
-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Pînă să apară magazinele de profil în Bucureşti un amic se aproviziona cu bomboane şi ciocolată prin soferii de microbuze de la Filaret.Avînd în vedere că era o diferență destul de mare între prețul din magazin şi cel plătit de el poate merită o încercare.La fel diferă mult prețul între plăcintele moldoveneşti de pe Stefan cel Mare şi aceleaşi produse în Chişinău.
-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Nu stiu cum a mers ceafa cu dulceața ,dar se pare că vinul alb sec merge f bine cu friptura de porc ,deşi în general la friptură de porc si la vînat se alege un roşu sec.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Daca nu mai sunt pesti prin ape pentru vinul alb, il rulezi cu porc, cel mai bun peste e porculkleniacul scrie:Nu stiu cum a mers ceafa cu dulceața ,dar se pare că vinul alb sec merge f bine cu friptura de porc ,deşi în general la friptură de porc si la vînat se alege un roşu sec.
Momentan testez un dichis la muraturi, am fiert apa si dupa ce am oprit-o am pus cimbru si sare , dichisul e sa pui ceaiul asta peste legumele din borcan, vedem ce iese
-
- veteran
- Mesaje: 1221
- Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
- Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Mai sînt peşti amatori de vin alb.Ieri am fost pe o baltâ si am reuşit să-mi depăşesc recordul la şalau,64 cm.În seara asta am pregătit şalau prajit cu vin alb şi mujdei cu usturoi şi un pic de smîntînă.Am avut invitate doua familii care au apreciat la superlativ peştele şi vinul, alb, demisec, Jidvei.Pe de altă parte am aflat cum pot fi curăţaţi de solzi peştii:scufundaţi rapid în apă clocotită, apoi se curăţă uşor.Merge f bine.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Caras prajit a la nea Ion Pescarul...(gramatica ii apartine,doar e text literar)
"Ma invatat un batrin o reteta de prajit peste ,plecasem pregatit de acasa sa o pun in aplicare ,aveam intr-un vas
mare din plastic cu capac ,un kg de malai ,jumatate de kg de faina si vreo 200gr de piper macinat ,toate ingredientele
bine amestecate in vasul din plastic. Am curatit eu si Mircea tot pestele ,am terminat pe la 12 noaptea ,baieti nu
venisera ,ramasesera fara benzina cu una din salupe pe un lac ,au venit poate pe la 1 noaptea , se dusese Gelu dupa ei
cu alta barca . Am inceput sa curat pestele dupa ce il spalam ,il portionam ,cozile si capatinile cu un praf de sare
puse separat pentru ciorba iar burtile putin sarate , in alt vas. Cind au venit baieti , eu tavaleam burtile de
ciortan in amestecul minune (malai,faina,piper ) si le aruncam intr-un tuci mare in care clocotea vreo 3litri de ulei
incins. Mircea terminase si el munca , frecase la un usturoi amestecat cu ulei si umpluse un castron mare din plastic
cu maioneza de usturoi frecat .
Am ramas mirat de fetele lor cind mincau din peste ,ziceai ca sint nebuni ,baaaa ceee e asta ,ca asa ceva nu am mai
mincat ,intradevar combinatia de ingrediente emana un miros deosebit ,pestele se prajeste doar cu ulei foarte inciins
si pentru a fi mincat integral si fara griji (ramine doar sira ) am crestat la 5mm distanta , portiunea dintre coaste
si
coama.A fost o nebunie ,eu ma amuzam de disperarea lor ,am mincat si eu vreo 2 bucati si intradevar aveau dreptate, de
data asta ma intrecusem pe sine. McDonald s avea de invatat aici."
"Ma invatat un batrin o reteta de prajit peste ,plecasem pregatit de acasa sa o pun in aplicare ,aveam intr-un vas
mare din plastic cu capac ,un kg de malai ,jumatate de kg de faina si vreo 200gr de piper macinat ,toate ingredientele
bine amestecate in vasul din plastic. Am curatit eu si Mircea tot pestele ,am terminat pe la 12 noaptea ,baieti nu
venisera ,ramasesera fara benzina cu una din salupe pe un lac ,au venit poate pe la 1 noaptea , se dusese Gelu dupa ei
cu alta barca . Am inceput sa curat pestele dupa ce il spalam ,il portionam ,cozile si capatinile cu un praf de sare
puse separat pentru ciorba iar burtile putin sarate , in alt vas. Cind au venit baieti , eu tavaleam burtile de
ciortan in amestecul minune (malai,faina,piper ) si le aruncam intr-un tuci mare in care clocotea vreo 3litri de ulei
incins. Mircea terminase si el munca , frecase la un usturoi amestecat cu ulei si umpluse un castron mare din plastic
cu maioneza de usturoi frecat .
Am ramas mirat de fetele lor cind mincau din peste ,ziceai ca sint nebuni ,baaaa ceee e asta ,ca asa ceva nu am mai
mincat ,intradevar combinatia de ingrediente emana un miros deosebit ,pestele se prajeste doar cu ulei foarte inciins
si pentru a fi mincat integral si fara griji (ramine doar sira ) am crestat la 5mm distanta , portiunea dintre coaste
si
coama.A fost o nebunie ,eu ma amuzam de disperarea lor ,am mincat si eu vreo 2 bucati si intradevar aveau dreptate, de
data asta ma intrecusem pe sine. McDonald s avea de invatat aici."
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>>> Carasul , cel de 2 Kg (aprox.) , despre care vorbeam in topicul cu delta , a fost curatat , taiat pe spate si asezat in tava , pe un caroiaj de crengute de visin(in cazul meu) . De jur imprejur am asezat felii de cartof , taiate grosier . Pentru sos , am folosit 2 conserve de rosii intregi in suc propriu , putin cimbru , sare , piper pisat si 6 catei de usturoi . Toate ingredientele au fost blendaruite si am adaugat putina apa pentru a subtia zeama rezultata . Sosul astfel obtinut l-am turnat in tava peste peste si am avut grija sa ajunga si sub el si sub feliile de cartof . Tava am tinut-o la cuptor cam o ora si jumatate , pana sosul s-a ingrosat si cartofii s-au copt .
Tinut de legenda , Dobrogea , cea binecuvantata de zei din cele mai vechi timpuri , ofera vinuri numai potrivite preparatelor din pestii deltei . Am ales in cazul meu un aligote de Niculitel , sec si galben verzui precum dealurile parjolite de arsita ale zonei .
Nu mai stiu daca am scris despre reteta asta cu ceva timp in urma (sunt batran si bolnav ) , daca da , imi cer scuzele de rigoare .
Tinut de legenda , Dobrogea , cea binecuvantata de zei din cele mai vechi timpuri , ofera vinuri numai potrivite preparatelor din pestii deltei . Am ales in cazul meu un aligote de Niculitel , sec si galben verzui precum dealurile parjolite de arsita ale zonei .
Nu mai stiu daca am scris despre reteta asta cu ceva timp in urma (sunt batran si bolnav ) , daca da , imi cer scuzele de rigoare .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Acu' ...,daca-ti incepi ziua cu un Irish Coffee... nu are cum sa fie o zi proasta . Ziua a inceput bine , sub toate auspiciile , am fost la vanatoare (eu nu mai vanez de 17 ani , doar recuperez piese cu dibaciul meu tekel sarmos ) si am primit un ratoi pe care l-am gatit pe varza . Am respectat toate cutumele prepararii minunatei gateli . Probabil voi reveni cu detalii . Acum...diger si astept vesti din delta . Savurez un coctail , asa, ca digestiv si ma uit la maratonul de la New York .