Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
kleniacul
veteran
veteran
Mesaje: 1221
Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de kleniacul » 23 Feb 2016, 17:56

pikeman scrie:baga la miere combinatie saiasa turte proteice
. La 10kg de miere pun 1kg lapte praf, 500g drojdie de bere, 20g apicomplex si 250ml protofil. ;)

,ai grav cu schimbarile de temperatura, acum trebuie tinute in frau
Ma bucur sa vad inca un apicultor aici :lol: Reteta mea e mai simpla :15 kg de miere poliflora marca proprie,4 kg de polen de Salaj,500 ml de protofil.Asta pentru turte, pentru 30 de familii.Nu vreau sa le pun nimic in plus decit ce ele au in stup, polen si miere.Am luat niste palinca de Salaj pentru Protofil, azi am pus in rame si sirop din miere, tot o formula simpla:15 kg miere poliflora ,4 l apa si Protofil de-al meu ,20 ml/l de sirop.Daca nu ma insel a ajuns la tine un Kistler Ltx , acum 3-4 ani .Ai prins cu el ceva bun de pus la gastronomie?
In alta ordine de idei se pare ca scandalul mierii romanesti botezata cu miere naspa chinezeasca,antibiotice, zahar industrial , a ajuns si la urechile autoritatilor si se fac controale pentru a elimina contrafacerile.Se vehiculeaza ideea achizitionarii de laboratoare specializate prin fonduri europene si identificarea mierii romanesti prin ambalaje speciale, individualizate. Scandalul amestecului mierii europene de calitate cu miere inferioara calitativ a dus , pe plan european, la scaderea consumului cu ~10%,consumatorul european aratindu-si astfel dezaprobarea.Din punctul meu de vedere e ok daca se indesesc controalele si procesatorii sau apicultorii care pacalesc consumatorul final iau amenzi babane sau dispar de pe piata, ca acum 10 ani niste firme mari din Germania.

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 23 Feb 2016, 21:24

…carevasazica , se ia o pulpa de capra (in cazul meu) , am crestat-o pe lungime si am impanat fasii de slanina afumata , am pregatit o marinata , cea vanatoreasca de care am mai discutat (parca). Marinata am realizat-o din 1 litru de vin , juma’ de litru de otet , o telina de dimensiune medie , dafin , sare , piper , cimbru , 2 cepe , 2 morcovi , cateva boabe de ienibahar . Am tinut pulpa in bait 3 zile . Scursa bine de marinata , a ajuns in tava , la cuptor. In prima faza am lasat-o sa faca o crusta aramie , carnea urmand sa se coaca in tihna sub crusta . In tava am topit niste untura cu care am uns tot timpul pulpa . Cartofii copti cu branza ( luci_t) si Feteasca Neagra si-au adus aportul la festin .
…cam cu asta m-am ocupat zilele astea…

Este cumnata-mea de la Nimigea la mine si dezbatem problema chirostelor . Ascult si ma minunez . Este si ea o cititoare constanta a topicului alaturi de cumnatu' , ...viitorul mare apicultor , deocamdata invatacel .

kleniacul
veteran
veteran
Mesaje: 1221
Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de kleniacul » 23 Feb 2016, 22:25

Am luat de curind carne de vitel de la un prieten.Am ramas uimit cit de frageda poate fi, inclusiv fripturi pe gratarul de fonta au iesit foarte bine, fara a fi tinute la bait .Cred ca ati observat , si cei care gatesc si beneficiarii stradaniilor noastre , cit de importante sint oalele in care gatim.Am trecut acum numai pe oale de inox gros sau pe sticla termorezistenta pentru gatit.Fara teflon.Am incercat si ceramica, wok-ul merge bine dar tigaia de prajit e prea subtire si are centrul usor mai ridicat decit marginile, iar caldura e distribuita neuniform, nici nivelul lichidului de prajit nu e uniform.Cred ca voi cauta o tigaie ceramica cu fundul gros, poate face treaba mai buna.Apropo teflonul pentru tigai e produs de firma DuPont si se pare ca la incalzire degaja compusi cancerigeni.Tot DuPont produce si insecticide, erbicicide si alte mizerii care otravesc plantele, terenul si apa din pinza freatica.

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 06 Mar 2016, 16:47

kleniacul scrie:O reteta rapida de chiftele de peste si ciuperci
Foarte,foarte buna reteta.
Am facut ca "dressing" un tzatziki din iaurt romanesc( Cedra ot Napo..... e grozav) si castravetzi din...de unde or fi venit ei,habar n-am.
Pestele?Felii de avat strashnic ajuns la mine pe caile frumoase ale romanismului nostru .
Multumesc Dorel ot Oradea si multumesc Edi ot Sibiu.

@kleniacul-vindeti cumva,in primavara si o 1/2 fagure?
Dar propolis?

kleniacul
veteran
veteran
Mesaje: 1221
Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de kleniacul » 06 Mar 2016, 22:09

Pentru tzatziki eu folosesc iaurt gras, dar in majoritatea iaurturilor sau in laptele batut se pune lapte praf pentru o consistenta mai buna.Laptele praf nu e bun pentru organism, de fapt chiar profii de la facultate ne spuneau ca organismul nostru nu este facut pentru a consuma lapte de la alte mamifere.Cred ca am gasit un lapte batut fara lapte praf, Nucet parca, o sa ma uit in magazin dupa el si va spun.Ma bucur ca a iesit reteta de chiftelute de peste, ati vazut ce simpla este si ce buna?Am un amic care pescuieste mult pe Dunare si el avatul il foloseste numai pentru chiftelute, scapa si de oase in felul acesta.Cit priveste fagurele , daca voi avea , voi vinde.Ma refer la fagure de cat, adica etajul care se pune peste corpul de jos, cladit natural, fara foita de fagure artificial.Un produs subapreciat al albinelor este capaceala sau descapaceala.Capaceala este de fapt capacul care este pus de albine peste celula plina cu miere, pentru pastrarea in foarte bune conditii si pe termen lung a mierii. Capaceala contine propolis, ceara si urme de venin de albine.Valoarea terapeutica a capacelii este mai mare decit a mierii .Din pacate nu este cunoscuta si apreciata cum se cuvine.Propolis am facut doar pentru mine, cu alcool de 96° din Kaufland, concentratie 30% propolis.Nu am adunat prea mult, doar pentru uz propriu, am facut cam 500 ml.Pot sa va dau, daca doriti.Am cumparat, cind nu aveam, tinctura de propolis din magazine naturiste.Singurul, din 4 produse incercate, care era ce trebuie era propolisul produs de ICDA, adica Institutul Apicol.Un produs, cel mai ieftin, era diluat cu nu mai stiu ce polietilenglicol parca, o substanta toxica, avea gust naspa si un miros aproape ca de parfum, propolisul efectiv era doar urme.Asta nu inseamna ca nu sint si firme care au produse corecte.Tinctura de propolis nu trebuie sa contina decit propolis si alcool etilic din cereale, de concentratie minim 70°.Eu sper ca orice consumator , de orice produs sau serviciu, sa fie cit mai bine informat si sa aleaga in cunostinta de cauza.

kleniacul
veteran
veteran
Mesaje: 1221
Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de kleniacul » 06 Mar 2016, 22:50

Continui ideea cu informarea consumatorului.Prin informare in primul rind sper sa se elimine natural firmele necinstite.Ca exemplu, nu din apicultura , din domeniul cursurilor pentru obtinerea permisului auto categ B, eu fiind instructor si profesor de legislatie.Sint la moda reducerile , vouchere-le, pentru diverse bunuri sau servicii, inclusiv pentru scoala de soferi.Am avut elevi care au venit la sedinte suplimentare, dupa absolvirea cursurilor auto la scoli care ofereau cursurile pentru categ B la 350 lei, adica cursul teoretic si practic.Din pvd economic pretul nu avea acoperire, plata personalului implicat in pregatirea elevului, carburantul pentru cei 400 de km minim obligatorii acum doi ani, tva, chiria salii de legislatie, etc , duc pretul cursului mult peste suma ceruta pe voucher. Pina la urma pe scoala elevul a platit 1350 ron, desi a crezut ca il va costa doar 350 ron.La mine a mai platit sedinte de 350 de lei si taxa de examen si a luat din prima incercare.Daca facea de la inceput cu mine sau cu alt instructor la pret similar,800 ron/cursul auto plus 100 lei taxa de masina il costa 900 ron, nu 1800 de lei, costul final.Ce vreau sa spun e ca acest elev, un consumator de servicii, a ramas cu o gaura in portofel pentru ca nu a fost suficient informat pentru a putea alege in deplina cunostinta de cauza si nu va mai recomanda acea scoala altui prieten .Intr-o societate economica normala aceste firme care incearca sa cistige ilegal bani ar trebui sa fie eliminate ori de organele de control ori, natural, de consumatorii bine informati care nu cumpara produsele sau serviciile respective.Din pacate organele de control sint dirijate spre anumite firme neprietene cu sefii de organe, asa incit ramine singura solutie viabila informarea consumatorului. Un alt exemplu, un produs ieftin, cum e parizerul de 7 lei/kg, nu poate fi hranitor, dar mai ales este daunator sanatatii.Un produs cu 5% carne si restul aditivi, coloranti ,amidon , conservanti , soia, sare si apa dauneaza pe termen mediu si lung organismului.Doar sarea , soia si apa pot fi metabolizate de organism, pentru restul nu exista cai de metabolizare, pentru ca ele nu exista in natura si organismul uman nu le poate metaboliza , nu este adaptat la ele , si asa apare avalansa de cancere si boli metabolice din societatea moderna.Sper sa ajungem sa nu mai avem exemple de servicii sau produse daunatoare sanatatii sau prea scumpe pentru calitatea oferita.

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 07 Mar 2016, 07:41

kleniacul scrie:Un produs subapreciat al albinelor este capaceala sau descapaceala.Capaceala este de fapt capacul care este pus de albine peste celula plina cu miere, pentru pastrarea in foarte bune conditii si pe termen lung a mierii. Capaceala contine propolis, ceara si urme de venin de albine.Valoarea terapeutica a capacelii este mai mare decit a mierii .Din pacate nu este cunoscuta si apreciata cum se cuvine.
Daca vindeti asa ceva sunt interesat.
kleniacul scrie:Am cumparat, cind nu aveam, tinctura de propolis din magazine naturiste.Singurul, din 4 produse incercate, care era ce trebuie era propolisul produs de ICDA, adica Institutul Apicol.
Foarte buna informatia,de fapt toate informatiile dvs. sunt de real folos.Am folosit propolis cu succes in diferite afectiuni,rani,etc. dar in ultumul timp parca era din ce in ce mai "slab".
Sa ne traiti!

pikeman
veteran
veteran
Mesaje: 3976
Membru din: 28 Ian 2006, 23:27
Localitate: Brasov
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pikeman » 16 Mar 2016, 22:38

salut Kleniacule
batzul e la mine , a prins ceva stiuci prin Delta, e bun de jerkuri mari ... macel a facut acu 2 ani in martie la somn
spre rusinea mea din 9 prinsi am tinut 3 de 5 kile bucata, spun spre rusinea mea pt ca nu prea retin peste si am avut o sila in a ii curata .. dar asta e, cam aia au fost pestii cu valoare culinara retinuti la LTX-ul ala(i-am pus la schimb un inel de varf de crap ca altceva nu intra :))) )
Albinele o duc binisor au puiet acum si consuma miere ca apucatele, din pacate iar a dat frigul si consuma mai mult, am mai descapacit dupa diafragma sa o ia mai usor. descapaceala are intradevar valoare foarte mare , din pacate cum ai zis putini oameni inteleg acest lucru, am vandut cateva borcane la 20-24 lei , am tinut si pt mine bineinteles, sa mai frec gingiile cu ceva ceara :lol:
La culinare am facut rasol de vitel , fiert cu legume mari pe care le-am mancat impreuna cu carnea + hrean ras
zeama de la fiertura plus ceva carne am transformat-o in bors
Fiindca am ramas cu un os si carne am schimbat meniul la cuptor , le-am fiert in vin cu rozmarin si am pus un sos de rosii cu leurda si usturoi verde la final, canea a iesit foarte bine, din pacate nu am putut manca maduva, nu am suportat gustul :( se apropie de oaie si nici pe aia nu o suport, dulcegarie ...am incercat dar dupa doua linguri mi s-a aplecat :(

Avatar utilizator
audumbre
senior
senior
Mesaje: 329
Membru din: 28 Noi 2012, 22:23
Localitate: pe unde intra vantul in tara

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de audumbre » 19 Mar 2016, 00:05

pikeman scrie:baga la miere combinatie saiasa turte proteice
. La 10kg de miere pun 1kg lapte praf, 500g drojdie de bere, 20g apicomplex si 250ml protofil. ;)

,ai grav cu schimbarile de temperatura, acum trebuie tinute in frau

Stiuca, nu stiu cine te-a invatat dar aia nu e turta.
Prea putina substanta uscata in amestec. La 10kg de miere ar trebui sa ai minim 5kg substanta uscata.
La ora asta protofilul e de forma.

Am citit ca ai doar 6 stupi. Nu te complica aiurea, rasneste 3kg de zahar, 500gr drojdie de bere si pune miere pana ai aluat ca de paine.
Le doare-n patine p'lea de apidraci si protofil. Hrana sa aiba destula si fereste-i de umezeala(condens).
da-i prostului o scara , ca el o pune si coboara !

kleniacul
veteran
veteran
Mesaje: 1221
Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de kleniacul » 19 Mar 2016, 14:07

Foarte buna informatia,de fapt toate informatiile dvs. sunt de real folos.Am folosit propolis cu succes in diferite afectiuni,rani,etc. dar in ultumul timp parca era din ce in ce mai "slab".
Sa ne traiti![/quote]
Va multumesc pentru aprecieri , dar cred ca exagerati.Cred ca forumul este pentru a impartasi informatii si experiente , din pescuit si din alte domenii de interes comun.Pentru pikeman ma bucur ca va place lanseta si nu sta degeaba.Eu am dat batul ca atunci cind l-am cumparat am fost pacalit, nu mi s-a spus ca are citiva cm rupti din virf si nu mai suportam sa-l vad,daca gasesc un bat similar in stare buna il cumpar din nou.Ma bucur foarte mult ca audumbre nu a mai putut sta departe de discutiile pe teme apicole si a iesit din umbra.Demersul meu are ca principal scop o mai buna informare a consumatorului , aici avem ca tema alimentele, dar si alte produse, ori servicii.Noi, in Romania, avem produse si servicii de calitate , dar trebuie sa alegem corect.Autoritatile nu isi fac treaba, ultimul exemplu este scandalul brinzei de Bradet, unde comunicarea a fost foarte proasta, reflectind incapacitatea laboratoarelor sanitar-veterinare in depistarea la timp a germenilor patogeni.Aceiasi incapacitate, din incompetenta sau interes, manifestata si la analiza mierii sau a puilor cu depasirea nepermisa a numarului total de germeni sau antibiotice, pui aflati in magazinele mari sau de cartier la vinzare. Nu stiu o informare oficiala pe tema brinzei bulgaresti falsificate cu soia, grasime de balena sau ulei de palmier.Evident ca ai nostri au luat si ei exemplu si fabrica si ei tot felul de margarine vegetale sub denumirea de feta, brinza telemea de bivolita sau de capra, etc.Poate ca vom avea in sfirsit o lege corecta care sa oblige producatorii si magazinele sa afiseze corect materiile prime din produsele lactate sau din mezeluri, asa incit sa stim ce mincam , sa alegem in cunostinta de cauza.

Scrie răspuns