Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 13 Dec 2015, 09:33

Cer urgent un sfat de la cunoscatori.
Ieri am facut pt prima oara sunca banateana(gen prosciutto)
Peste noapte am lasat-o intr-un vas mare de plastic(cam fix) in camara la 10 grade si ventilatie.
Intrebarea este...desi am sarat-o strashnic dimineata parca nu mai avea sare si am completat.
A lasat insa o zeama sangerie.
Cu totul am mutat-o la 5 grade intr-un frigider cu curent de aer.
Intrebarea e daca arunc zeama..
Sau o pastrez si practic cand o intorc saptamanile viitoare se va "balaci" mereu in zeama aceea care e cam de 1 cm..
Multumesc frumos pt orice indrumare..

Avatar utilizator
luci_t
veteran
veteran
Mesaje: 1729
Membru din: 26 Ian 2007, 23:22
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de luci_t » 13 Dec 2015, 10:38

Salut,
Nu-s cunoscator dar am habar :lol:
Desi sunt multi care lasa zeama pt shoanca/prosciutto si o intorc in serul ei, strabunicii nostri (cat si italienii astazi) nu lasau carnea la sarat in serul pe care-l lasa.
Daca vrei sa o pastrezi mai mult timp ideal ar fi sa o pui pe ceva in asa fel incat carnea sa nu ajunga in contact cu zeama respectiva. Carnea o sa-si ia singura sarea de care are nevoie.
Imi povesteste tata destul cum bunicul lui punea carnea la sarat pe un "pat" de paie intr-o incapere in care nu se facea foc. In ziua de astazi multi fac o saramura in care inneaca carnea. Se sareaza mai repede dar nu se poate pastra prea mult timp pt ca se strica.
In schimb daca inainte de a sara carnea o lasi la zvantat o zi atarnata pt a pierde din ser si dupa o pui la sarat, dar nu in zeama ei, se poate pastra destul de mult timp, chiar cativa ani. Bunica mea dupa ce scotea painea din cuptor baga soanca in locul ei pt a se usca. Perioada de sarare a carnii variaza in functie de marimea porcului de la trei saptamani pt un porc de 80-90kg la 5-6 saptamani pt un porc de 280-300kg


PS neaparat sa folosesti SARE NEIODATA

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 13 Dec 2015, 17:22

Multumesc Luci!
Scurs zeama cu sange,reparat cu sare...
Numai bine!

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2819
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de rine » 17 Ian 2016, 13:08

Ieri m-am dus sa-mi iau "material" pentru ciorba de burta si m-am întors cu raci :D scumputi la 25 lei kilu dar maricei.. Un kil,,,gen salata cu maioneza facuta cu muștar și usturoi, restul "ciobaneste" fierti cu vin si mirodenii . Nasoi dupa atâta borc :headbash:

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 17 Ian 2016, 15:11

>>>Am ajuns si eu acasa de cateva zile , ma chinui sa supravietuiesc cruntelor ospete , nu am avut vlaga sa scriu . "Sechelele" zilelor trecute sunt inca prezente si profunde... incerc sa ma mobilizez si sa fac cateva relatari . Acum , ma dreg... cu o tochitura de mistret cu mamaliguta si o Babeasca Neagra .
>>> Am reusit(in sfarsit) sa-l cunosc pe Edi si , minunatiile create de el vor avea parte de un comentariu separat .

Sa nu uit : > La multi ani pe 2016 !<

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 18 Ian 2016, 10:42

rine scrie:Ieri m-am dus sa-mi iau "material" pentru ciorba de burta
Cand faci o ciorba de burta pune si "2 adidasi" mici de purcel printre rasol si rotule..Iar otetul sa fie de la gogoshari..
rine scrie:cu raci :D scumputi la 25 lei kilu dar maricei.
E clar, cred ca au inceput antrepenorii sa faca si crescatorii de raci...

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 18 Ian 2016, 19:40

Ce poate fi mai frumos decat sarbatori petrecute , alaturi de prieteni , in spiritul traditiilor stramosesti , pe care ,cat se mai poate in zilele noastre , eu incerc sa le respect intocmai . Asa am petrecut o parte dintre sarbatori , in casa de romani neaosi , bucurosi de oaspeti , undeva prin zona vaii Latoritei cea vegheata de uriasii Parang , Latorita si Capatanii .
Sarbatorile in casele romanilor inseamna o multitudine de arome , de la vin fiert cu scortisoara si cuisoare ( chiar si cate o bucata de mar ), la apetisantul miros de cozonac proaspat scos din cuptor , miresme de carnuri pregatite in fel si chip , de afumaturi care asigura avantgarda ospetelor imbelsugate ce vor urma.
Dupa un post nu tocmai sever (comparativ cu cel al Pastelui), in dimineata zilei de Craciun , prin traditie , devorez o felie mare de cozonac si o cana de lapte rece. Am noroc ca niciunul dintre elemente nu este de cumparat din comertul “socialist”. Din pacate Panettone-le , cozonacii de cofetarie (care mai de care “ca la bunica”), produse de supermarket , toate “traditionale”, castiga teren in dauna celor autentice , create cu ceva truda dar si cu drag ( in cazul meu , cel putin) in gospodaria proprie. Astea sunt vremurile pe care le traim , cu bune si cu rele .
Zile de tihna si mese imbelsugate , batalii cu zapada , degete inghetate si tuici fierte , drumuri necontenite in beciul amicilor la care am stat , cam asta a fost . Beciul adapostea un tezaur de afumaturi si borcane cu tot felul de bunatati , cateva damigene , …chestii d’astea.
Cand era ceva de adus din beci , toata lumea se dovedea dornica de a-si oferi ajutorul neconditionat . Fiecare incursiune incepea cu un ospat scurt si rapid . Tinand cont ca gazdele sunt crescatori de mangalite (gospodaria lor este o mica ferma) , “gatelile” lor sunt delicioase .
Cum locatia unde am stat nu era prea departe de Sibiu , intr-una dintre zile am plecat sa bem un cocktail la oras , la un bar din Piata Mica . Am profitat de ocazie si m-am intalnit si cu Edi , sa-mi iau ratia de coniac . Bonusul oferit de Edi , cu multa generozitate , a fost fabulos . Pe langa coniac , am primit si esantioane de slanina si carnati , trascau , dulceata si suc de rosii , ba chiar si mere . Se vede treaba ca omul este gospodar desavarsit , totul a fost FOARTE bun . Merci Edi !

Contributia mea la praznicele sarbatoresti , a constat in tot felul de salate , carnati la satar (colectia de iarna 2015 nu m-a multumit pe deplin) , jumari , piftie si o friptura de pulpa de mistret la cuptor . Cum am procedat :
- am taiat carnea in felii groase cam de 2 cm ;
- intr-o tigaie am topit putina untura , am pus boia dulce si iute din belsug si am rumenit superficial feliile de carne tinandu-le cateva secunde pe fiecare parte ;
- am pregatit o tava in care am asezat felii de slanina afumata ;
- peste slanina am asezat feliile de friptura de mistret , fiecare felie de carne fiind intercalata cu cate o felie subtire de prosciutto ;
- pentru sos , si-au adus contributia : rozmarinul grosier , maruntit intre degete , cimbrul , tuica (35*) , piperul macinat , sarea si o juma’ de pahar de apa . Tava a fost acoperita , in faza incipienta , cu o hartie de copt , ulterior indepartata , fripturile au fost asistate permanent si unse cu sos ,pentru rumenire uniforma .
Garnitura a fost asigurata de cartofi rasi prin razatoarea mare , cufundati in ulei incins si tinuti un timp scurt (3-4 min.) ,scursi bine de ulei si , la servire , in farfurie , alaturi de friptura , i-am presarat cu sare si parmezan ras fin .
Cum spuneam , inca mai trag de pe urma marilor praznice , mi-e dor de un ou fiert…

Avatar utilizator
johnnybravo
Moderator
Moderator
Mesaje: 2686
Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de johnnybravo » 19 Ian 2016, 00:28

Am salau si somn si pofta de ciorba, ce reteta sa aleg?

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 19 Ian 2016, 09:48

Ce as face eu.
Capul de somn si coada,ciorba cu leustean...ai reteta cateva pagini in spate.
Salaul ,simplu fiert si servit cu legume taiate grosier(telina,morcov,pastarnac,patrunjel,cartof dulce,broccoli),maioneza cu patrunjel verde si capere..

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 19 Ian 2016, 13:16

johnnybravo scrie:Am salau si somn si pofta de ciorba, ce reteta sa aleg?


Sunt cateva variante :
1) mai faci rost de crap , stiuca , caras …in fine cam inca vreo 5 specii(dupa standardele mele) si cu o ceapa zdravana si un cartof mare , iti iese o ciorba pescareasca ,… aia de campanie , acrita cu otet . O prefer . Salaul se pune la fiert ultimul , tinut prea mult se dezintegreaza;
2) din somn faci o ciorba cu legume , bors si leustean(se gaseste , destul de greu in perioada asta) , ideal ar fi sa adaugi si o bucata de crap , ideal+ , cap. Din salau ramane sa alegi alta varianta , sunt cateva pe topic.
3) renunti la idea cu ciorba de pestesi faci din somn jumari(de ex.) si din salau , patriot (alt ex.). In cazul asta ramane o varianta cu ciorba de burta(de consolare).

Scrie răspuns