Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
liviu,cand retineam avat am incercat sa-l prepar in "n" variante....niciuna nu mi-a placut
deci sa venim aici si sa spunem despre el ca este un peste cu deosebite calitati culinare....
adica salau,stiuca,bibanul mare si de ce nu crapul(vb aici de pesti din apele publice nu crescatorii)nu sunt gustosi
deci sa venim aici si sa spunem despre el ca este un peste cu deosebite calitati culinare....
adica salau,stiuca,bibanul mare si de ce nu crapul(vb aici de pesti din apele publice nu crescatorii)nu sunt gustosi
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Multumesc Crapmaniacului si lui Liviu pt sfaturi..Lui Edi nu mai zic..
Promisiune data=datorie curata!
Chefal in crusta de sare.
Un chefal de 400-600 grame,sau mai multi depinde cati sunteti la masa..
Se curata bine de mate dar NU DE SOLZI.Eu curat la chefal si peritoneul acela negru care ma duce cu gandul la Midia-Navodari.
Se usuca.
Se umple burtica cu felii lamaie(nu partea amara)5-6 frunze salvie si o crenguta-doua de rozmarin.Aici dupa cum vrea fiecare...poate fi si limeta,portocala si usturoi...piper,etc.
Sarea grunjoasa o ud bine tot pana e umeda,dar nu curge.Nu pun albus,nu e nevoie.
Iau tava de cozonac a sotiei...he,he..,pun hartie de copt pe fundul ei si 1/3 din sare(cam 2 kg la 3 pesti).Pun chefalul si acopar bine lasand numai coada afara.
Practic tre'sa fie ermetic inchis intr-un sarcofag de sare.
Cuptor 230 grade,25-35 minute.
Scot si las la hodina 10 minute.
E bine facut cand sarea nu se lipeste de el.
Legume coapte,salata verde si vin alb.
Multumesc Ana Maria C. pt reteta..
Numai bine si traiti frumos!
PS:La nenea Tudor(Liviu stie crashma..) se gatea asa dorada de mare.Cred ca si lufarul sau bibanul de mare merg inclusi..
Promisiune data=datorie curata!
Chefal in crusta de sare.
Un chefal de 400-600 grame,sau mai multi depinde cati sunteti la masa..
Se curata bine de mate dar NU DE SOLZI.Eu curat la chefal si peritoneul acela negru care ma duce cu gandul la Midia-Navodari.
Se usuca.
Se umple burtica cu felii lamaie(nu partea amara)5-6 frunze salvie si o crenguta-doua de rozmarin.Aici dupa cum vrea fiecare...poate fi si limeta,portocala si usturoi...piper,etc.
Sarea grunjoasa o ud bine tot pana e umeda,dar nu curge.Nu pun albus,nu e nevoie.
Iau tava de cozonac a sotiei...he,he..,pun hartie de copt pe fundul ei si 1/3 din sare(cam 2 kg la 3 pesti).Pun chefalul si acopar bine lasand numai coada afara.
Practic tre'sa fie ermetic inchis intr-un sarcofag de sare.
Cuptor 230 grade,25-35 minute.
Scot si las la hodina 10 minute.
E bine facut cand sarea nu se lipeste de el.
Legume coapte,salata verde si vin alb.
Multumesc Ana Maria C. pt reteta..
Numai bine si traiti frumos!
PS:La nenea Tudor(Liviu stie crashma..) se gatea asa dorada de mare.Cred ca si lufarul sau bibanul de mare merg inclusi..
- crapmaniacul
- veteran
- Mesaje: 4679
- Membru din: 19 Iun 2013, 12:20
- Localitate: Bucuresti
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Inca un detaliu de mentionat de la distinsul bucatar, citez "am facut baboi in toate felurile dar mai bun ca simplu cu sare grunjoasa nu am mancat ... desfacut pe spate ...pus in gratar "am d-ala care se desface in doua" ... lasat jumatate de ora cu sarea si dupa aia pus la jar pana se face auriu pe ambele parti ... garantez deliciu ... merge si cu lamaie si cu mujdei". Ii multumesc si eu ptr reteta lui Vali Vijelie Oprisanescu.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Nu am gasit sa se fi discutat inca desi parca s-a mai cerut la un moment dat.
Am petrecut cateva zile la Sibiu la sfasitul verii si acolo am manacat o supa gulas de vita absolut remarcabila, iute dar nu foarte.
Se poate scoate de la cutia cu secrete o reteta autentica de gulas?
Am petrecut cateva zile la Sibiu la sfasitul verii si acolo am manacat o supa gulas de vita absolut remarcabila, iute dar nu foarte.
Se poate scoate de la cutia cu secrete o reteta autentica de gulas?
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
In cele aprox. 200 de retete publicate (131 la pag. 77 / feb. 2013) , nu este niciuna de gulas . O scapare de neiertat . Cu prima ocazie cand ajung in Ardeal si ma vad cu amicii de acolo , cu siguranta iau ceva retete de gulas. Poate intre timp scrie cineva ceva referitor la subiect .
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Exista multe,multe retete.T.Adrian scrie:Supa gulas de vita absolut remarcabila, iute dar nu foarte
In general principiul maghiar este ca rosia nu are ce cauta(ca in Transilvania),legumele tre'sa fie la 1/2 din cantitatea carnii si musai la ceaun pe foc ca sa capete miros de fum.
Apoi boiaua de ardei(dulce si iute) e f.importanta.
Nu dispera!
Eu am un ceaun de la C.ra Pantelimon pt aragaz si la care "lucrez"cand sunt la bloc in Buc..
Acum ca sa deslusim misterul,ce supa gulash ai mancat?
Avea cartofi si/sau galuste mici("ciupituri" le zic maghiarii)?
Sau fasole boabe?
Re: Gastronomie si alte dichisuri
"nuke" , gestioneaza subiectul cu succes , esti cel mai in masura sa o faci . Eu inchid "pravalia"pana luni , motivul - PLECAT IN DELTA.
P.S.- cum mentiona Adrian , subiectul nu este nou si la vremea respectiva mi-am luat angajamentul sa public reteta (acum mi-a picat fisa ca este vorba de supa gulas). O am , nu am timp acum sa o caut prin hrisoave , incerc sa ma odihnesc pana maine la ora 2.30 cand , ...se va declansa" iadul".
P.S.- cum mentiona Adrian , subiectul nu este nou si la vremea respectiva mi-am luat angajamentul sa public reteta (acum mi-a picat fisa ca este vorba de supa gulas). O am , nu am timp acum sa o caut prin hrisoave , incerc sa ma odihnesc pana maine la ora 2.30 cand , ...se va declansa" iadul".
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Off-topic.deltaic scrie:"nuke" , gestioneaza subiectul cu succes , esti cel mai in masura sa o faci . Eu inchid "pravalia"pana luni , motivul - PLECAT IN DELTA.
P.S.- cum mentiona Adrian , subiectul nu este nou si la vremea respectiva mi-am luat angajamentul sa public reteta (acum mi-a picat fisa ca este vorba de supa gulas). O am , nu am timp acum sa o caut prin hrisoave , incerc sa ma odihnesc pana maine la ora 2.30 cand , ...se va declansa" iadul".
Ahaaaaaaa...de aceea nu ai raspuns la mesajul meu cu w/e la SB...Te intelegem,balta are chemarea ei irezistibila..
Ce mi-e dor de face o pescuiala acolo..de o "lumanare" de stiuca in buza barcii...de un crap strashnic....etc,etc..
Fir intins!
On- topic pt Adrian.
Am intrebat pt ca maghiarii fac o delimitare stricta intre zeama mai scazuta(gulyash si care are morcov,cartof si sau/ciupituri) si cea mai "lunga" adicatelea babgulyash(cu fasole boabe).
Cuvantul "supa gulash" nu prea exista in HU..
Dar nu etimologia conteaza.
Conteaza sa regasesti acel gust incercat de tine..
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@Nuke
Ca sa fiu mai specific, supa pe care am incercat-o era destul de groasa, cu bucatele mici de cartofi dar fara galuste. Intamplarea face sa fi fost servita in pita care s-a mai incarcat cu zeama dar chiar si asa supa era clar scazuta/groasa.
In caz ca ajuta cu ceva, restaurantul la care am mancat este Crama Sibiana din Piata Mica.
Ce m-a impresionat este ca vita era tocata marunt (pulpa banuiesc) si era foarte aromata, a vita bineinteles Cartofii, desi tocati si ei bucatele mici si-au mentinut integritatea ceea ce ma face sa cred ca este un moment exact cand se pun la fiert si cand se opreste focul.
Fara doar si poate, a fost unul din cele mai bune preparate pe care le-am mancat la noi in tara si mi-am promis ca o sa mai merg acolo de fiecare data cand mai ajung la Sibiu.
Prietena mea si-a luat ciorba de fasole dar nu era chiar ce trebuie si spun asta din perspectiva unuia care ar manca fasole dimineata la pranz si seara
O ciorba de fasole excelenta am mancat la Brasov, la un restaurant traditional pe strada Republicii in zona pietonala dar nu mai tin minte cum se numea. Chiar daca avea cam mult tarhon pentru gusturile mele, fasolea era de calitate si textura ciorbei era perfecta.
Ca fapt divers, un mic sfat pentru mancatorii de ceapa la ciorbe. Recomand ca ceapa sa fie taiata julien, sarata si cu cateva picaturi de otel balsamic sau otet de vin rosu (de tara). Clar se face diferenta fata de a manca ceapa doar cu sare
Ca sa fiu mai specific, supa pe care am incercat-o era destul de groasa, cu bucatele mici de cartofi dar fara galuste. Intamplarea face sa fi fost servita in pita care s-a mai incarcat cu zeama dar chiar si asa supa era clar scazuta/groasa.
In caz ca ajuta cu ceva, restaurantul la care am mancat este Crama Sibiana din Piata Mica.
Ce m-a impresionat este ca vita era tocata marunt (pulpa banuiesc) si era foarte aromata, a vita bineinteles Cartofii, desi tocati si ei bucatele mici si-au mentinut integritatea ceea ce ma face sa cred ca este un moment exact cand se pun la fiert si cand se opreste focul.
Fara doar si poate, a fost unul din cele mai bune preparate pe care le-am mancat la noi in tara si mi-am promis ca o sa mai merg acolo de fiecare data cand mai ajung la Sibiu.
Prietena mea si-a luat ciorba de fasole dar nu era chiar ce trebuie si spun asta din perspectiva unuia care ar manca fasole dimineata la pranz si seara
O ciorba de fasole excelenta am mancat la Brasov, la un restaurant traditional pe strada Republicii in zona pietonala dar nu mai tin minte cum se numea. Chiar daca avea cam mult tarhon pentru gusturile mele, fasolea era de calitate si textura ciorbei era perfecta.
Ca fapt divers, un mic sfat pentru mancatorii de ceapa la ciorbe. Recomand ca ceapa sa fie taiata julien, sarata si cu cateva picaturi de otel balsamic sau otet de vin rosu (de tara). Clar se face diferenta fata de a manca ceapa doar cu sare
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Ok Adrian ,am inteles.
Te sfatuiesc sa iti achizitionezi un ceaun OTI,il gasesti in toate supermarketurile(culoare rosie 3.5 l pt tine si prietena sau 4.5 l pt tine,prietena,catelul si prietenii).
Nu ma injura cand ai sa vezi ce greu e.Insa e foarte bun la multe in casa omului,mamaliga,ciorba,gemuri,tocane(gulyash de ex...),
Daca nu vrei iti trebe totusi o oala de innox cu fund dublu.Reteta mea cere cel putin 2.5 ore pe langa aragaz,foc mic/mediu.
Vedem apoi cum putem sa te ajutam..
Te sfatuiesc sa iti achizitionezi un ceaun OTI,il gasesti in toate supermarketurile(culoare rosie 3.5 l pt tine si prietena sau 4.5 l pt tine,prietena,catelul si prietenii).
Nu ma injura cand ai sa vezi ce greu e.Insa e foarte bun la multe in casa omului,mamaliga,ciorba,gemuri,tocane(gulyash de ex...),
Daca nu vrei iti trebe totusi o oala de innox cu fund dublu.Reteta mea cere cel putin 2.5 ore pe langa aragaz,foc mic/mediu.
Vedem apoi cum putem sa te ajutam..