Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
chiftele de salau.
600 g file de salău
2 ouă
200 g porumb din conservă
2 legaturi ceapă
sare
piper negru măcinat
ulei pentru prăjit
pesmet alb
Pentru garnitură
1 salată verde
2-3 rosii
2 ardei
1 lămâie
PREPARARE
1. Se spală bucăţile de peşte, se scurg şi se pun să fiarbă în apă cu sare şi puţin ulei, la foc mic, aproximativ 30 de minute.
Se scot în sită şi se lasă să se răcească.
2. Separat, se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt. Se scurge porumbul de zeamă şi se amestecă cu ceapa verde.
Se presară sare şi se acoperă cu o folie de plastic. Se iau bucăţile de şalău, se pasează şi se pun într-un bol.
3. Se adaugă ceapa şi porumbul, ouăle şi 3-4 linguri de pesmet. Se încorporează toate şi se obţine o pastă consistentă.
4. Se modelează chiftelele, mai mari sau mai mici, după preferinţă, şi se dau prin pesmet.
Se pun apoi la prăjit în uleiul încălzit în prealabil. După ce s-au prăjit pe ambele părţi,
se scot cu spumiera pe un platou şi se servesc cu garnitură de salată cu roşii. Se ornează cu feliuţe de lămâie.
600 g file de salău
2 ouă
200 g porumb din conservă
2 legaturi ceapă
sare
piper negru măcinat
ulei pentru prăjit
pesmet alb
Pentru garnitură
1 salată verde
2-3 rosii
2 ardei
1 lămâie
PREPARARE
1. Se spală bucăţile de peşte, se scurg şi se pun să fiarbă în apă cu sare şi puţin ulei, la foc mic, aproximativ 30 de minute.
Se scot în sită şi se lasă să se răcească.
2. Separat, se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt. Se scurge porumbul de zeamă şi se amestecă cu ceapa verde.
Se presară sare şi se acoperă cu o folie de plastic. Se iau bucăţile de şalău, se pasează şi se pun într-un bol.
3. Se adaugă ceapa şi porumbul, ouăle şi 3-4 linguri de pesmet. Se încorporează toate şi se obţine o pastă consistentă.
4. Se modelează chiftelele, mai mari sau mai mici, după preferinţă, şi se dau prin pesmet.
Se pun apoi la prăjit în uleiul încălzit în prealabil. După ce s-au prăjit pe ambele părţi,
se scot cu spumiera pe un platou şi se servesc cu garnitură de salată cu roşii. Se ornează cu feliuţe de lămâie.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Ciorba de cap de somn-reteta dedicata in special lui Edi ot Sibiu…
Ma suna confratele sibian si zice…’te vaz in suferinta ca p-aici cam lipsa peste ca in Dunare.Am prins un somn de peste xx kg la wobler Cormoran..
Iti aduc capul sa papi si matale o ciorba buna.Plus niste albitura si carasi prinsi la reteta ta de paine,bere si ou”.
Mi-au iesit ochii din cap si am inceput sa salivez necontrolat..
Primesc pachetul si il desfac cu grija dupa vreo 2 saptamani cand am revenit acasa.
Ma uit cu piosenie la un cap strashnic de somn cu o bucata zdravana de carne lasata la ceafa si pana(coada cu inotatoarea dorsala) integrala..Culoare verde smarald,parca e ceramica lui Dumitru Schiopu din Vladesti de Valcea..
E mare deci e clar ca am si de o saramura cu legume coapte,crema de usturoi copt si cimbru..
Din gusa lui, ceva jumari crocante iar rosioarele si carasii direct imbracati in malai..
Multumesc Edi ,sa iti dea D-zeu sanatate si spor in toate!
Reteta e simpla..spart capul in 2 jumatati,taiat marunt ce mai e bun prin el.nu se arunca nimic,decat branhiile...
Apa in tuciul de fonta( cat sa acopere capul) in care fierb boabe piper, 2 morcovi,1 pastarnac,3 cartofi(se poate si orez la final),2 ardei kapia,4-5 rosii ,3 cepe,1 lg boia si cozi de telina si leustean.
Toate taiate fin in afara de cozi.
Sunt aproape fierte?Adaug capul si ardei iute plus 2 lg bulion.Acum pun si prima lg de otet si sarea.15 minute fierb impreuna dar din 5 in 5 min.gust de acreala si adaug treptat otetul dupa plac.
Daca savurez o palinca sau tuica atunci adaug si un ou batut in ciorba..
Arunc cozile de leustean si adaug o mana buna de frunze de leustean taiate fin.
Gust superb,carnea nu miroase a mil,multumesc inca o data Edi!
Numai bine..
Ma suna confratele sibian si zice…’te vaz in suferinta ca p-aici cam lipsa peste ca in Dunare.Am prins un somn de peste xx kg la wobler Cormoran..
Iti aduc capul sa papi si matale o ciorba buna.Plus niste albitura si carasi prinsi la reteta ta de paine,bere si ou”.
Mi-au iesit ochii din cap si am inceput sa salivez necontrolat..
Primesc pachetul si il desfac cu grija dupa vreo 2 saptamani cand am revenit acasa.
Ma uit cu piosenie la un cap strashnic de somn cu o bucata zdravana de carne lasata la ceafa si pana(coada cu inotatoarea dorsala) integrala..Culoare verde smarald,parca e ceramica lui Dumitru Schiopu din Vladesti de Valcea..
E mare deci e clar ca am si de o saramura cu legume coapte,crema de usturoi copt si cimbru..
Din gusa lui, ceva jumari crocante iar rosioarele si carasii direct imbracati in malai..
Multumesc Edi ,sa iti dea D-zeu sanatate si spor in toate!
Reteta e simpla..spart capul in 2 jumatati,taiat marunt ce mai e bun prin el.nu se arunca nimic,decat branhiile...
Apa in tuciul de fonta( cat sa acopere capul) in care fierb boabe piper, 2 morcovi,1 pastarnac,3 cartofi(se poate si orez la final),2 ardei kapia,4-5 rosii ,3 cepe,1 lg boia si cozi de telina si leustean.
Toate taiate fin in afara de cozi.
Sunt aproape fierte?Adaug capul si ardei iute plus 2 lg bulion.Acum pun si prima lg de otet si sarea.15 minute fierb impreuna dar din 5 in 5 min.gust de acreala si adaug treptat otetul dupa plac.
Daca savurez o palinca sau tuica atunci adaug si un ou batut in ciorba..
Arunc cozile de leustean si adaug o mana buna de frunze de leustean taiate fin.
Gust superb,carnea nu miroase a mil,multumesc inca o data Edi!
Numai bine..
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Asta da dedicatie,ma gandesc numai la gustul pe care l-a dat leusteaul la sfarsit,acum la ora asta chiar mi-ar fi placut o portie udata cu o tuica buna de pere si un vin alb la sfarsit,apropo, un Sogrape de Portugal racit la izvor de munte cu slanina si muschiulet uscat si o rosie de gradina cred ca ar fi timpul.....
ps:cu scuzele de rigoare, pateul vikingilor cu paine prajita...hmmmm....curcubeu pe cerul guri
ps:cu scuzele de rigoare, pateul vikingilor cu paine prajita...hmmmm....curcubeu pe cerul guri
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Daca tot m-ati starnit…
La ultima partida de pescuit in delta , vin intr-o zi , spre pranz , la “tabara de baza” si dragii mei lipoveni ma asteptau cu ciorba ruseasca de varza si hamsii prajite . Ori imi era mie foarte foame ori ciorba asta este intr-adevar delicioasa . Cat despre hamsii…, desfatare curata. O sticla de “Caloian” , Riesling , apare ca din senin , rece si brumata .
Sa revin la ciorba , cu reteta descrisa de lipoveanca :
>>se pune o oala cu apa la fiert si cand clocoteste se pune sflecla rosie taiata cubulete , un clocot si se adauga legumele tocate (telina , morcov , patrunjel , pastarnac) .Se lasa sa clocoteasca usor . Intre timp se toaca varza , mai grosier . Se pune in oala si , dupa un clocot cu toate legumele , se pune ceapa tocata cubulete . In “valul trei” se pregatesc cartofii(cuburi), rosiile si ardeiul gras tocate. Se fierb toate pana se inmoaie indeajuns cartofii . Se acresete cu suc de rosii si bulion , obtional cu zeama de corcoduse . Clocot si apare in cadru verdeata , patrunjelul tocat . Rusii cica , mai au o varianta cu coaste si gusa de porc afumate , adaugate fierturii , inainte de a pune sucul de rosii si bulionul( faza cu acreala).
Fiertura asta este mult mai savuroasa lasata la “odihnit” o zi - doua . Mie-mi place calaie nu fierbinte.
>“nuke” , eu am facut ciorba asta cu bors si a fost devastatoare .
>“Gogol” , plec in zona de sud a deltei si sunt asteptat cu fileuri , special pt. reteta ta .
>Ghenadie…, ce sa mai zic , vezi vinul ala cum il gestionezi…
>Edi , te salut !
La ultima partida de pescuit in delta , vin intr-o zi , spre pranz , la “tabara de baza” si dragii mei lipoveni ma asteptau cu ciorba ruseasca de varza si hamsii prajite . Ori imi era mie foarte foame ori ciorba asta este intr-adevar delicioasa . Cat despre hamsii…, desfatare curata. O sticla de “Caloian” , Riesling , apare ca din senin , rece si brumata .
Sa revin la ciorba , cu reteta descrisa de lipoveanca :
>>se pune o oala cu apa la fiert si cand clocoteste se pune sflecla rosie taiata cubulete , un clocot si se adauga legumele tocate (telina , morcov , patrunjel , pastarnac) .Se lasa sa clocoteasca usor . Intre timp se toaca varza , mai grosier . Se pune in oala si , dupa un clocot cu toate legumele , se pune ceapa tocata cubulete . In “valul trei” se pregatesc cartofii(cuburi), rosiile si ardeiul gras tocate. Se fierb toate pana se inmoaie indeajuns cartofii . Se acresete cu suc de rosii si bulion , obtional cu zeama de corcoduse . Clocot si apare in cadru verdeata , patrunjelul tocat . Rusii cica , mai au o varianta cu coaste si gusa de porc afumate , adaugate fierturii , inainte de a pune sucul de rosii si bulionul( faza cu acreala).
Fiertura asta este mult mai savuroasa lasata la “odihnit” o zi - doua . Mie-mi place calaie nu fierbinte.
>“nuke” , eu am facut ciorba asta cu bors si a fost devastatoare .
>“Gogol” , plec in zona de sud a deltei si sunt asteptat cu fileuri , special pt. reteta ta .
>Ghenadie…, ce sa mai zic , vezi vinul ala cum il gestionezi…
>Edi , te salut !
Re: Gastronomie si alte dichisuri
nu pot decat sa ma bucur ca activati pe altarul gastronomiei....
pentru ca e vara , la noi e seceta si porumbul s-a uscat, cum se stie , mancare e fudulie , dar bautura e temelie....
De o luna ma desfat cu niste sticle de Zghihara
recomand langa un pestisor , un porcusor , un puisor
pentru ca e vara , la noi e seceta si porumbul s-a uscat, cum se stie , mancare e fudulie , dar bautura e temelie....
De o luna ma desfat cu niste sticle de Zghihara
recomand langa un pestisor , un porcusor , un puisor
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
apreciem
Re: Gastronomie si alte dichisuri
As dori si eu niste seminte daca se poateedâ„¢ scrie:Recordul de anu acesta,anu trecut a fost 750gr,majoritatea sunt 3 la kil
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@ edi ,omul cinsteste locul
@gogol ,am incercat reteta
@gogol ,am incercat reteta