Mesaj
de nuke » 06 Oct 2014, 19:23
[quote="deltaic"Revin cu reteta de ciorba de potroace ,pana la coada , tot un medicament.[/quote]
In Transilvania, ciorba cu ciolan afumat cere cartofi,otet,tarhon,smantana.
Nu zic ca nu e buna.E foarte buna.
O mica reteta „din casa mea de muntean” zice asa:
-ciolanul fiert incet (nu in oala cu presiune),doar in apa „simpla”, pana furculita intra pana la os.Spumez.
-il scot,scobesc din el bucati de carnea afumata,sorici si le pun deoparte, alese si taiate cum imi place.Ce ramane,merge la cuptor .
-in supa rezultata,bine strecurata, pun 2-3 morcovi ,2 cepe,1 ardei gras rosu mare ,un ardei iute(nu iti place,nu pune) si 1/2 telina taiate cuburi/rondele sau feliute dupa cum cere leguma..
Sunt 92,648% fierte legumele?
Pun carnea „aleasa” de la ciolan,2-3 rosii coapte bine(fara pielita) taiate grosier,2 cartofi albi taiati zaruri mici si mai ales, 3 tije/cozi netaiate de leustean si patrunjel verde.
4-5 minute bulbuceste oala incet pana cartofii sunt gata..
Apoi, si acu’ vine dichisul 1- un litru clocotit de zeama de varza sau zeama de castraveti pusi in sare(strashnic..) plus 2 linguri de bulion,2-3 linguri de leustean fin taiat si patrunjel asisderea.
Dichis 2-numai acum potrivesc de sare,iuteala si piper ca doar am pus zeama de acritura deja dreasa.
Mai dau o unda.Pun ceaunul de fonta /oala pe fundul de lemn..
Langa,mamaliga „tare,cum facea bunicul”pun si restul din ciolan „crocantizat” la cuptor.
Hrean ras si paine neagra pt ce a iesit din cuptor, asa cum bine zice fratele moldovean MuskMd.
Ma rog intai pentru toti ai mei/ai nostri romani, plecati din lumea asta.Apoi pt.noi,toti care mai suntem aici.
Apoi mananc.
Numai bine!