Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
-
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
- Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Asa este ! De zahana uitasem complet. Nu pot sa nu-mi amintesc de carciuma Gogosarul din coltul strazii Turda,aici mancai cea mai buna ceafa de porc si cotlet la gratar din Bucuresti (zic unii). Mergeam cu tata si ma mai "lipeam" si de cate un Pepsi,nebunie curata la vremea aia.[/quote]
La restaurantul asta din coltul strazii Turda imi amintesc ca am baut cea mai buna "Grasa de Cotnari" prin '86.Nu pot sa uit nici acum gustul si consistenta vinului care era ca o miere fluida.Ce vremuri.
La restaurantul asta din coltul strazii Turda imi amintesc ca am baut cea mai buna "Grasa de Cotnari" prin '86.Nu pot sa uit nici acum gustul si consistenta vinului care era ca o miere fluida.Ce vremuri.
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"
Re: Gastronomie si alte dichisuri
domnilor cine are o reteta pt vinul de coacaze?
mi-a marcat inceputul adolescentei si parca as vrea sa retraiesc senzatia
nu il visez decat langa un iepure la cuptor ......
ps si sursa de coacaze e o problema...dar asta poate o pot surmonta.....
mi-a marcat inceputul adolescentei si parca as vrea sa retraiesc senzatia
nu il visez decat langa un iepure la cuptor ......
ps si sursa de coacaze e o problema...dar asta poate o pot surmonta.....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Eu am facut asa.M-am dus la o pepiniera "virtuala", recomandata de amici si mi-am luat coacaz timpuriu si coacaz clasic.Incep sa produca din primavara daca le-ai pus in toamna.MuskMd scrie:sursa de coacaze e o problema...dar asta poate o pot surmonta.....
Fructele le congelez,deocamdata pana apare reteta de vin, cu un mic dichis ca sa ramana frumoase,sa nu se faca praf la dezghetare,etc...
Intr-un vas cat mai mare,gen Jena,tava de friptura,etc, pui un singur strat de fructe si apoi la congelator.Le scoti dupa 2-3 ore si le bagi in pungute inapoi in congelator.
Ideea e ca nu se sparg si poti scoate cate vrei fara sa dezgheti toata punga!
Ideale la inghetate cat mai naturale pt familie ,asezonare,in tava cu iepure cum bine zici,etc,etc..
Re: Gastronomie si alte dichisuri
merge asa, dar nu prea am loc in apartament
mai sapam
mai sapam
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
pai daca tot m-a pomenit Deltaic pe aici, va promit ca voi reveni maine seara cu reteta familiei mele de vin de coacaze negre. Saptamana viitoare daca e vreme buna ne apucam de cules in gradina parintilor mei, offf urasc apartamentul!
Cine are de unde face rost de coacaze sa pregateasca o damigeana de 50 de litri, o galeata de 10 litri plina cu coacaze macinate si 10 kg de zahar.
Cine are de unde face rost de coacaze sa pregateasca o damigeana de 50 de litri, o galeata de 10 litri plina cu coacaze macinate si 10 kg de zahar.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Asa cum am promis am revenit cu reteta de vin de coacaze:
Se dizolva 10 kg de zahar in aproximativ 25 de litri de apa, preferabil calda ca sa se dizolve zaharul mai usor.
Intr-o oala mare se amesteca siropul rezultat cu 10 litri de coacaze macinate (prin masina de carne), daca au trecut cateva ore de cand ati macinat coacazele sa nu va speriati daca s-au transformat intr-un calup de gelatina de forma recipientului in care le-ati pastrat.
Amestecati cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza coacazele cu apa indulcita si turnati intr-o damigeana de 50 de litri.
Daca e nevoie completati cu apa pana deasupra locului in care incepe sa se ingusteze damigeana. Nu umpleti damigeana prea mult pentru ca la fermentare va curge peste.
Acum se lasa la fermentat, unii pun dop cu furtun cu capatul intr-un pahar cu apa, eu pun peste gura damigenei un simplu pahar de plastic de iaurt de 500 ml cu gura in jos, gazele pot iesi, insectele nu pot intra.
Verificati din cand in cand damigeana, dupa aproximativ o luna jumatate ar trebui sa inceteze fermentarea. Asteptati neaparat o zi senina ca sa trageti vinul pentru ca daca afara e innorat impuritatile sunt in suspensie, daca e senin se lasa la fund. Nu agitati damigeana si trageti doar cat vine curat fara mazga. Pastrati vinul undeva unde e intuneric si rece in recipiente umplute pana la gura.
Stati asa ca nu e gata!
Peste ce a ramas in damigeana se toarna din nou apa in care s-au dizolvat 8 kg de zahar, si se repeta totul la fel ca prima data. Daca vreti puteti imbina vinul din prima tura cu cel din tura a doua, dar eu zic ca e pacat, cel din tura a doua e mai bun.
Spor la treaba!
Va dezvalui un dichis al meu, eu din loazele care raman in damigeana fac tuica pe care o mai fierb inca o data intr-un cazan de 13 litri facut de bunicul meu din inox, cositorit cu staniu pur, cu racitor cilindric in loc de serpentina pe vremea cand inca mai aveam metalurgie in tara, dar asta e deja alta poveste. Prima jumatate de litru care curge e “spirt”, asta il torn in damigenele in care pastrez vinul, fiind mai usor ramane deasupra vinului, in gatul damigenei si astfel nu lasa vinul sa intre in contact cu aerul.
Care faceti sa-mi spuneti cum a iesit, il recomand rece dar nu abuzati, mai ales cei cu inima slaba!
Se dizolva 10 kg de zahar in aproximativ 25 de litri de apa, preferabil calda ca sa se dizolve zaharul mai usor.
Intr-o oala mare se amesteca siropul rezultat cu 10 litri de coacaze macinate (prin masina de carne), daca au trecut cateva ore de cand ati macinat coacazele sa nu va speriati daca s-au transformat intr-un calup de gelatina de forma recipientului in care le-ati pastrat.
Amestecati cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza coacazele cu apa indulcita si turnati intr-o damigeana de 50 de litri.
Daca e nevoie completati cu apa pana deasupra locului in care incepe sa se ingusteze damigeana. Nu umpleti damigeana prea mult pentru ca la fermentare va curge peste.
Acum se lasa la fermentat, unii pun dop cu furtun cu capatul intr-un pahar cu apa, eu pun peste gura damigenei un simplu pahar de plastic de iaurt de 500 ml cu gura in jos, gazele pot iesi, insectele nu pot intra.
Verificati din cand in cand damigeana, dupa aproximativ o luna jumatate ar trebui sa inceteze fermentarea. Asteptati neaparat o zi senina ca sa trageti vinul pentru ca daca afara e innorat impuritatile sunt in suspensie, daca e senin se lasa la fund. Nu agitati damigeana si trageti doar cat vine curat fara mazga. Pastrati vinul undeva unde e intuneric si rece in recipiente umplute pana la gura.
Stati asa ca nu e gata!
Peste ce a ramas in damigeana se toarna din nou apa in care s-au dizolvat 8 kg de zahar, si se repeta totul la fel ca prima data. Daca vreti puteti imbina vinul din prima tura cu cel din tura a doua, dar eu zic ca e pacat, cel din tura a doua e mai bun.
Spor la treaba!
Va dezvalui un dichis al meu, eu din loazele care raman in damigeana fac tuica pe care o mai fierb inca o data intr-un cazan de 13 litri facut de bunicul meu din inox, cositorit cu staniu pur, cu racitor cilindric in loc de serpentina pe vremea cand inca mai aveam metalurgie in tara, dar asta e deja alta poveste. Prima jumatate de litru care curge e “spirt”, asta il torn in damigenele in care pastrez vinul, fiind mai usor ramane deasupra vinului, in gatul damigenei si astfel nu lasa vinul sa intre in contact cu aerul.
Care faceti sa-mi spuneti cum a iesit, il recomand rece dar nu abuzati, mai ales cei cu inima slaba!
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Zuckala
"Asa cum am promis am revenit cu reteta de vin de coacaze:"
Stimabile-Jos palaria ! Ai un singur cusur: ne vizitezi cam rar.
>Edi,in damigeana este minunatia de care se discuta acum ? Sincer,nu am baut pana acum asa ceva.
"Asa cum am promis am revenit cu reteta de vin de coacaze:"
Stimabile-Jos palaria ! Ai un singur cusur: ne vizitezi cam rar.
>Edi,in damigeana este minunatia de care se discuta acum ? Sincer,nu am baut pana acum asa ceva.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
asa este, intru destul de rar. De cand s-a nascut baiatul meu, statul pe net a cam sarit din schema, prefer sa-mi petrec putinul timp liber cu fiul meu ca din pacate timpul nu-l mai poti da inapoi.
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Va salut dragi colegi gurmanzi vin cu o rugaminte si sper ca cineva sa ma poata ajuta. Poate nu e locul potrivit dar cunoaste cineva orataniile astea? Cum scap de ei ? incerc sa cresc niste ardei deosebiti in balcon si mi-e frica sa nu sufere mai ales ca s-au inmultit excesiv.
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.