Mesaj
de deltaic » 19 Apr 2012, 22:29
Ca tot veni vorba de gatit la ceaun,imi aduc aminte de vremurile de alta data din delta,cand mai mergeam iarna cu lipovenii, la pescuit. Un ceaun mare, cateva cepe,cativa cartofi si putin otet,erau ingredientele care, in afara de ce oferea balta,asigurau un ospat cu"bors de peste"strasnic. Cum spuneau 'ai batrani,diversitatea pestelui(nu ziceau chiar asa)da gustul borsului. Crapul,platica(mare),somnul,stiuca,chiar si un avat,cativa bibani,un lin dulceag,rosioara,daca se nimerea si un salau,cu atat mai bine,contribuiau fiecare,cu aromele si gusturile specifice,la crearea "minunii". Pestele,spalat superficial(spre groaza mea),era taiat in bucati sau feliat spatele la pestii mai mici si aruncat in oala clocotinda,in care deja se scaldau cartofii si cepele.In scurt timp,se adauga otetul si ceaunul era luat de pe foc. Dichisul servirii este de a scoate pestele spre a fi mancat inainte cu un amestec de zeama din ciorba,otet,ciusca sau si mai bine usturoi pisat si apoi se serveste zeama(ciorba)sa stinga.Sticla de "apsoara" face ture in acest rastimp,pe la toti mesenii.
Desigur sunt multe moduri de a face "bors"de peste.In gospodarii,lipovencele fac pe foc de lemne sau pe aragaz,cu adaosuri de legume si verdeturi dar, importanta maxima o are multitudinea speciilor de peste pus la ciorba.