Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Zuckala
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 205
Membru din: 14 Dec 2009, 12:42
Localitate: Lugoj
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Zuckala » 11 Apr 2012, 22:16

Sunca taiata felii subtiri de tot (de se fac sul in jurul cutitului), mozarella, felii de rosii, busuioc si un strop de ulei de masline.

Avatar utilizator
Zuckala
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 205
Membru din: 14 Dec 2009, 12:42
Localitate: Lugoj
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Zuckala » 11 Apr 2012, 23:58

Eu de cativa ani dezosez sunca, dintr-o pulpa scot doua bucati si pun si o ceafa la sare, cand o tai felii are un aspect minunat si de gust nu mai vorbesc. Slaninile si costitele jumatate le las crude jumatate le fierb putin in cazanul in care fierb mezelurile, dupa care primesc toate acelasi tratament: le frec bine de tot cu sare grunjoasa din belsug si le las sa stea o saptamana la rece intr-un butoi de lemn, dupa o saptamana le scot, scutur sarea de pe ele arunc eventuala zeama ce ramane pe fundul butoiului si le asez inapoi in asa fel incat soricul sa fie inspre peretii butoiului si carnea catre centru. Prepar saramura din apa in care dizolv sare (daca pluteste oul inseamna ca e destula sare), doua-trei capatani de usturoi zdrobit, cateva boabe de ienibahar, coriandru, niste fire de cimbru si gata, torn saramura peste carne pana sunt acoperite toate bucatile si las totul la rece inca doua saptamani.
Dupa cele doua saptamani se scoate carnea, se clateste cu apa calduta si se lasa la zvantat peste noapte, ceafa si suncile le leg cu sfoara ca in imaginea atasata, apoi urmeaza afumarea: doua zile ceafa, ciolanele, costita si slanina fiarta, trei zile suncile, costita si slanina cruda. Cel mai bun fum este cel din putregai de cires.
Dupa afumare este bine ca macar doua saptamani sa stea atarnate undeva in pod ca sa se mai usuce un pic si ca sa se duca aroma puternica de fum de la suprafata, daca e deja cald atentie la muste.
Fişiere ataşate
P3102168.JPG
P3102168.JPG (238.63 KiB) Vizualizat de 1116 ori

biban solzos
veteran
veteran
Mesaje: 587
Membru din: 12 Oct 2009, 06:35
Localitate: oradea

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de biban solzos » 12 Apr 2012, 14:09

@ Zuckala , uitandu-ma la poza aia , simt deja si mirosul... :D :D :D...pe langa ce mai ziceti voi, tu si @ luci t , uite ce mai fac ( si cum fac !) eu : slanina , inainte de-a o da la sare , asa cum zici tu , o trec la cateva clocote in apa in care s-au fiert maruntaiele pt caltabos , apoi pus la zvantat , dat la sare , 4 sapt , fum ( eu n-am decat rumegus de fag :( :( :( ) , apoi, pe ruda in camara...pana cand va mai ramane doar soricul din ea , se va topi ca untul in gura ...asta nu prea merge la frigare...Cea care va fi folosita la fript in frigare , trece direct de pe masa la sare ...
@ luci t , nu numai pieptul de porc ( cel cu alternante de slanina si carne , fara coaste ) se poate face asa . Eu mai cumpar cateodata "fleica " , atunci cand o vad si-mi vine sa-nghit in sec :D :D , o tai fasii de max 5 cm si-o dau la saramura ( 160-170 gr de sare / litru de apa , dupa ce-o frec bine cu piper, cimbru, etc = fiecare are alte cantitati aici, dupa gusturi =) si dupa 4 zile , clatit putin cu apa, zvantat si la fum . Am pus niste slanina de vreo 4 cm care avea 2 straturi ff subtiri de carne in ea ( din cat pricep eu, porcul respectiv era cam de varsta mea :lol: :lol: :lol: ) si, crezand ca-i cauza pierduta , dupa 3 zile , am pregatit-o pt fum ( clatit , zvantat ) ...trei zile la fum ( ca n-am avut timp sa stau de el )...si gata !...Crede-ma ca a fost senzatie ! De atunci , dupa ce se termina porcariile de la Craciun , asta mi-e ocupatia :lol: :lol: :lol: ...
N-am incercat sa fac afumaturi dupa ce vine caldura ...Nu stiu ce iese , dar, cat timp e rece, chiar si acum , decat mezeluri din comert , mai bine preparate din astea ! Cat timp mai exista badea Gheo la tara si nu-i da Base pensie si pruncii i-s in Spania , someri , mai avem porci cat de cat normali ...In lipsa, e buna si fleica sau pieptul de la hipermarket !

D2O
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 177
Membru din: 23 Feb 2012, 22:24

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de D2O » 12 Apr 2012, 17:51

cred ca ma paste un ulcer. urmarind discutiile si dupa vizualizarea pozelor,vointa de a tine 3 zile de post s-a dus... :wallbash:
nu am rezistat si am cumparat niste produse"traditionale sibiene",de care bucurestiul s-a umplut.sunt convins ca nu au mare legatura cu ce prezentati voi aici :cry: tot respectul pentru cei ce inca tin la traditii !!!sper din toata inima sa nu se piarda,cel putin cat traiesc eu,aceste minuni ale bucatariei romanesti. :respekt:

Avatar utilizator
Zuckala
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 205
Membru din: 14 Dec 2009, 12:42
Localitate: Lugoj
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Zuckala » 12 Apr 2012, 20:24

Imi pare rau daca te-am facut sa cazi in ispita, ce bine ca la mine a trecut Pastele :elkgrin:

Avatar utilizator
luci_t
veteran
veteran
Mesaje: 1729
Membru din: 26 Ian 2007, 23:22
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de luci_t » 12 Apr 2012, 21:13

Zuckala scrie:Imi pare rau daca te-am facut sa cazi in ispita, ce bine ca la mine a trecut Pastele :elkgrin:
Si mie-mi pare rau ca te-am ispitit... la mine a trecut Pastele, dar shoanca fiarta, de acasa, o sa o mananc duminica cu salata de hrean si oua fierte in zeama in care a fiert shoanca.

Avatar utilizator
luci_t
veteran
veteran
Mesaje: 1729
Membru din: 26 Ian 2007, 23:22
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de luci_t » 12 Apr 2012, 21:20

Si duminica o sa mai pun pe masa pulpa de curcan imbatata :lol: Adica se ia o pulpa de curcan, se condimenteaza dupa preferinte, se pune in tava si se acopera cam trei sferturi cu bere... Dupa aproape o ora in cuptor la foc mic pulpa e destul de beata pt a nu opune rezistenta cand va fi servita cu ce doreste fiecare :wink:

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 13 Apr 2012, 21:40

Strasnica dezbatere ! Plina de informatii si sugestii.Au fost si victime colaterale(ex.D2O)dar,asa se intampla in asemenea situatii,mai ales cand ai de-a face cu gurmanzi si pofticiosi.
Pastele ortodox este aproape,vor urma zile cu praznice imbelsugate.In gospodarii,febra pregatirilor este in toi.Bucatele,care mai de care mai alese,vor contribui la bucuria sarbatoririi marelui eveniment crestin.Dupa o severa perioade de post(cine l-a tinut)este indicat consumul cu moderatie al preparatelor si bauturilor.Sunt bun la dat sfaturi pe care,personal nu le iau niciodata in serios dar,fac pe lupul moralist. Conform principiului aplicat la asemenea mese:"Decat sa-ti para rau mai bine sa-ti fie rau",sunt in plina agitatie prin bucatarie,preparand cele necesare ospatului. Fiind primul Paste petrecut acasa dupa 22 de ani de"pribegie"prin diverse colturi ale tarii,vreau sa iasa totul cat mai bine.Printre multe feluri de mancare ce vreau sa-mi umple masa sarbatoreasca,la mare cinste este:

>Stufatul de miel. 1-1 1/2 kg carne de miel(eu pun si bucati cu os dar mici),25 fire ceapa verde,25 fire usturoi verde,ulei sau untura,1 lingura faina,1 ceapa uscata tocata,patrunjel(optional),sare,piper boabe,boia iute si dulce.Cateodata mai gatesc si varianta cu 2 linguri de otet si bulion(restul identic). Ceapa si usturoiul oparite usor,se impletesc si se pun la calit in ulei/untura.Cand se considera calite se scot si locul lor este luat de ceapa tocata,carnea portionata,piper si boia.Focul mare la inceput,se reduca cand ingredientele s-au rumenit.Se pune 1 pahar cu apa si se lasa sa mocneasca cam 45 min.,acoperite.Faina se amesteca cu putina apa calduta si se pune peste fiertura(dupa cele 45 min),se amesteca bine si se lasa sa clocoteasca.Dupa clocot se adauga coronitele de ceapa si usturoi.Se lasa sa fiarba incet cam 30 min.Se poate potrivi de sare si se poate pune verdeata. Am pastrat 1 sticla de Purpura Valahica-Feteasca Neagra de Dealul Mare 2006,14,3*alc,vin de colectie,special pentru un final de post fulminant.

Toate cele bune celor ce au sarbatorit deja Pastele,iar celor ca inca il asteapta-PASTE FERICIT !

Avatar utilizator
Zuckala
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 205
Membru din: 14 Dec 2009, 12:42
Localitate: Lugoj
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Zuckala » 13 Apr 2012, 22:29

Multumesc pentru urari, Paste Fericit iti doresc si eu.
La mine fiind trecute sarbatorile, si fiindca astazi a fost vreme frumoasa, am pus pentru prima data anul acesta ceaunul in functiune si am tras o fasole (pasula) cu ciolan afumat de iti paraie urechile cand o mananci. Eu sunt un impatimit al mancarii facute la ceaun, ciorbe, gulas, tocanite... asa ca daca stie careva ceva retete interesante il rog sa le dezvaluie.

manubabanu
junior
junior
Mesaje: 83
Membru din: 11 Iun 2006, 19:33
Localitate: bucuresti
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de manubabanu » 13 Apr 2012, 22:51

deltaic scrie:>manu-le< in primul rand sunt de acord cu ce ai scris in motto-ul tau. In al doilea rand poate sti ceva de gatit de post,ca mare nevoie am.
Cu scuzele de rigoare pentru raspunsul tarziu,dar chiar nu mai ai nevoie de retete de post...si dupa cate vad,nici de apa,ca ploua cu "dichisuri" da'stea porcesti.
In schimb am o 'cunostinta' care face un drob de mieelll,mama mama...sunt dispus la schimburi...
A pescui in crescatorie,este ca si cum ai vana in gradina zoologica...
Ne-am obişnuit prea mult să ne transformăm scalvii corpului şi minţii, găsindu-ne din ce în ce mai greu sufletul, de care unii nici măcar nu sînt conştienţi că-l au.

Scrie răspuns