conditii acces cu barca pe Gilau, Tarnita, Som. Cald
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
@muscarul
permisul de colinare si de ses ar trebui sa fie valabil in toata tara, conform acordului de reciprocitate dintre asociatiile judetene, bineinteles cele afiliate AGVPS. Cel putin permisul pe care il am eu, vizat la APS Timis e valabil in toata tara si pe Dunare.
Nu stiu insa cum sta treaba cu permisul pt. ape de munte. Stie cineva? E valabil si in alte judete, afara de judetul in care a fost vizat permisul?
permisul de colinare si de ses ar trebui sa fie valabil in toata tara, conform acordului de reciprocitate dintre asociatiile judetene, bineinteles cele afiliate AGVPS. Cel putin permisul pe care il am eu, vizat la APS Timis e valabil in toata tara si pe Dunare.
Nu stiu insa cum sta treaba cu permisul pt. ape de munte. Stie cineva? E valabil si in alte judete, afara de judetul in care a fost vizat permisul?
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
Referitor compatibilitate clean pastrav
Cleanul si pastravul pot convietui in voie foarte bine, desi exista poate anumite ipostaze de conflict, ambele specii avand caracter de rapitor, dar acestea sunt neglijabile. Clean in lacurile Tarnita, Belis este de foarte mult timp, si acum si inainte de 89 era, poate mai mult decat acum. Singura problema este serioasa este bibanul, care a fost introdus fara nici un studiu preliminar, pus sa fie pe romaneste. Acesta este un peste vorace care nu refuza icre, pestisori si are un caracter preponderent de rapitor. Am spus mai devreme ca bibanul a fost introdus fara "minte" deoarece nu-si gaseste nici conditiile ideale de habitat dat fiind dimensiunile pe care le atinge 150 de g maxim. Am auzit "povesti" cu mai mari dar deocamdata le cataloghez doar zvonuri. Scuze de intarziere dar acuma recuperez si citesc de pe forumuri. Si mam gandit ca poate pot aduce o lamurire daca mai conteaza pentru cineva.
Atentie cu Salajul ca aici mereu a fost altfel, reciprocitatea asta la agvps cica nu se aplica. Anul trecut cand am intrebat daca permisul e valabil in celelalte jusete au zis ca in salaj nu accepta din alte judete dar celelalte judete accepta din salaj. Am vb tot anul trecut cu vega si el spunea ca cei de la ajvps maramures i-au zis ca permisul agvps de salaj nu e acceptat de cei din mm.
Anul asta inca nu am fost pe la ei sa vad ce si cum.
Anul asta inca nu am fost pe la ei sa vad ce si cum.
Asa cum spunea cineva inainte ,bibanul a invadat complet Tarnita si se extinde si pe Belis unde din fericire datorita populatiei majoritare de clean si pastrav precum si a conditiilor de clima mai dure(iarna) extinderea este mai putin pronuntata. Pe Tarnita , bibanul,se prinde in prostie ,la stationar cu momeala vie, si mai greu la artificiale. Din pacate exemplarele abia ating 100-150 g cu exceptii.Una dintre exceptii am facut-o prin 2005 cand am capturat la pestisor viu un biban de 850 g.
Dar de fapt eu despre altceva am vrut sa discut. Din zvonuri am auzit ca in acest an se va golii complet Belisul pentru reparatii capitale, iar Tarnita isi va micsora nivelul cu 45m pentru prelungirea si racordarea conductei de apa potabila ce va alimenta Clujul si Salajul. Mai stie cineva despre asta sau sunt numai zvonuri?
Dar de fapt eu despre altceva am vrut sa discut. Din zvonuri am auzit ca in acest an se va golii complet Belisul pentru reparatii capitale, iar Tarnita isi va micsora nivelul cu 45m pentru prelungirea si racordarea conductei de apa potabila ce va alimenta Clujul si Salajul. Mai stie cineva despre asta sau sunt numai zvonuri?
De mai reusesc sa goleasca si Belisul, trebuie cred sa ne apucam de jucat Tenis. Tarnitza au rezolvato, somesul cald la fel, floroiu la fel, lesul ursului la fel, draganul nu putea scapa, alesdul(doamne ce cleni erau in el) lau rezolvat. Sti carei culmea culmilor, acuma sa populat belisul cu ceva pastrav.
(

Nu stiu de Belis nimik, dar la Tarnita vor fi lucrari in zona barajului pt conducta de apa, timp in care nivelul apei va fi f scazut , inca nu se stie cati metri exact. Fi sigur ca nu se vor gandi la pesti cand o sa lase apa jos. Banuiesc ca va fi lasata "cat va fi nevoie" aici incape tota coloana de apa minus 5metri
.