Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 21 Sep 2017, 14:11

Salutare tuturor. M-am gandit sa deschid acest topic in care aceia dintre noi care se confrunta cu probleme ce necesita reparatii si le rezolva, sa impartaseasca cu ceilalti solutiile ce pot fi utile in situatii asemanatoare.

Pentru inceput, am sa postez 10 fotografii care prezinta rezolvarea pas cu pas a unei probleme ce accidental, are incidenta destul de mare. Azi mi-au venit doi amici, ambii cu aceeasi problema. Rupt piciorul de sprijin al mulinetei. Am hotarat sa-i ajut, mai ales ca ambele mulinete fusesera cumparate cu ani in urma din magazinul pe care l-am avut, iar rezolvarea, pe care am mai testat-o pe zeci de alte mulinete de la diverse firme, am sa v-o prezint in cele ce urmeaza:
Aceasta e una din ele si a fost calcata, bineinteles din greseala.
Imagine

Am lipit cu superglue planul de separatie rezultat prin rupere. Am facut apoi dintr-o agrafa de birou, 3 scoabe (copci) cu capete inegale si am dat gauri pentru aceste capete, avand grija ca aceste gauri sa fie plasate astfel incat sa fie in zone diferite, pt. a nu slabi materialul.
Imagine

In poza urmatoare se vede ca am introdus scoabele in orificii si le-am incalzit putin cu pistolul de lipit, ca sa se imprime bine in material.
Imagine

Pasul urmator a fost umplerea spatiilor din vecinatatea acelor scoabe. Am pus succesiv straturi de superglue si pulbere mix de metal si carbon. Pulberea aceasta o colectez de pe langa polizorul cu care prelucrez tronsoanele de carbon si diverse piese metalice. E foarte utila in combinatie cu cuperglue-ul.
Imagine

A urmat finisarea materialului de umplere cu smirghel de jur imprejur. (foto de mai jos)
Imagine

Am executat apoi cu ata sintetica un matisaj foarte bine strans peste zona reparata.
Imagine

Am impregnat apoi cu superglue matisajul...
Imagine

Dupa uscarea adezivului, am finalizat reparatia prin acoperire cu lac incolor cu uscare rapida, (dupa care a urmat asamblarea mulinetei).
Imagine

Aceeasi problema si aceeasi abordare a reparatiei a fost si cazul celei de a doua mulinete, una mai mare, cu BR de care omul a tras pana a rupt-o, cu frana stransa la maxim si avand firul cu montura agatata pe fundul apei.
Imagine

In ultima poza se vad ambele mulinete cu reparatiile finalizate.
Imagine

Daca pe plan local, au ajuns la mine doar azi doua mulinete cu aceeasi problema, m-am gandit ca la nivel national sunt sute de mulinete cu probleme asemanatoare si modalitatea de reparare descrisa mai sus chiar poate fi utila acelora care nu vor sa arunce mulinetele cu aceasta problema. Deci, sper sa fie de folos si altora...

Rew.

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de Spring » 21 Sep 2017, 20:24

Beton armat!
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
johnnybravo
Moderator
Moderator
Mesaje: 2673
Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
Localitate: Timisoara
Contact:

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de johnnybravo » 22 Sep 2017, 10:33

felicitari pt topic!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 22 Sep 2017, 15:49

Va multumesc domnilor. Sper ca acest topic sa fie unul viabil si cat mai multi colegi/useri sa posteze solutii/rezolvari la diverse probleme ce pot aparea la echipamentele de pescuit, astfel incat sa folosim informatiile si sa rezolvam ceea ce putem, prin forte proprii.

In continuare va prezint modalitatea de a confectiona piesa cu cea mai mare incidenta de defectare in mulinete. Arcul pickupului. Este cel din poza de mai jos si se rupe frecvent in mulinetele dotate cu acest sistem:
Imagine

Materialul necesar pentru confectionare este sarma otelita cu diametrul de 0,7-0,8mm, iar sculele necesare sunt, un cleste de taiat, un cleste cu falci rotunde si unul tip patent pt. indoit capetele. Primul pas, este formarea spirelor arcului, folosind clestele cu falci rotunde.
Imagine

Urmeaza taierea si indoirea capetelor. Nu trebuie atins unghiul de 90 de grade (este gresit) ci trebuie lasat un unghi putin mai mare, cum se vede in foto urmatoare.
Imagine

Capetele nu trebuie sa fie perpendiculare nici fata de spire ci sa fie indoite (spre exterior) in asa fel incat la actionarea arcului sa se infiga si mai bine in orificii. Un unghi gresit face ca sa scape capetele din orificii. Corect este cum se vede mai jos.
Imagine

Am facut si cateva rezerve universale pe care le tai si le indoi capetele in functie de modelul fiecarei mulinete.
Imagine

Din fericire, majoritatea mulinetelor de spinning au arc de viata lunga nu din acestea care se rup frecvent. Totusi, anumite mulinete, nu tocmai ieftine, Balzer MTX, Balzer Metalica, Cormoran Rodeo, Daiwa Procaster X si multe altele, au arcul pickupului exact asa ca cele din poze. Cred ca e la indemana oricui sa-si faca cateva arcuri de rezerva pt. cand ramane in pana cu astfel de mulinete.

Maine am o tema pentru acest topic, care poate parea multora un obiectiv de neatins. Am sa va arat ca nu e asa. E vorba de repararea unui pinion cu dantura afectata. Metoda este simpla, zic eu, la indemana oricui si am verificat-o cu alte zeci de ocazii. Deci si fiafila. Voi face poze pas cu pas si am sa le postez aici. Pana atunci, numai bine tuturor.

Rew.

misulica70
veteran
veteran
Mesaje: 1934
Membru din: 03 Sep 2012, 21:37
Localitate: Radauti/Sv.
Contact:

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de misulica70 » 22 Sep 2017, 17:47

:respekt: si la mai multe.

makaveli
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 114
Membru din: 22 Apr 2017, 16:18
Localitate: Toledo

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de makaveli » 22 Sep 2017, 19:13

sunt curios cum poti repara un pinion uzat.multumim ca impartasesti cunostintele cu noi!
Zander_Master

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 22 Sep 2017, 23:21

@ Makaveli
makaveli scrie:multumim ca impartasesti cunostintele cu noi!
Cu multa placere si total dezinteresat. Fac rapid ceva poze in timp ce lucrez cate ceva si in pauza ma relaxez si postez aici. Sper sa faca si altii la fel si acest topic sa devina unul mare, complex, interesant si mai ales util, ca multi dintre noi sa-si rezolve cu determinare problemele in baza informatiilor oferite.
makaveli scrie:sunt curios cum poti repara un pinion uzat
Va satisfac partial curiozitatea si va spun acum foarte pe scurt cum am reparat pinioane uzate. Am rectificat cotele danturii (folosind scule banale si la indemana oricui) si apoi am repozitionat pinionul, daca a fost vorba de pinionul conducator. Daca a fost vorba de ,,melc", de obicei l-am deplasat putin in sus sau in jos. Daca a fost vorba de pinionul condus ce da oscilatia, am facut deplasare de axa. Mai pe larg si cu fotografii, am sa postez cand voi face din nou aceste operatiuni, fiindca acum nu am in arhiva foto poze pe aceasta tema.

Ceea ce am de gand sa postez in cursul diminetii, se refera la repararea a ceva mult mai grav decat o uzura a danturii si anume o metoda de reparare a unor pinioane cu dinti rupti. O metoda simpla si eficienta care odata identificata, m-a scutit sa mai confectionez tot pinionul, cum faceam in tinerete si imi lua 2 zile. Acum e vorba de o reparatie cu o durata de executie de minute, sau zeci de minute cel mult. Vedem impreuna dimineata. Sper sa iasa poze bune.

Va doresc o seara buna.

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 23 Sep 2017, 09:28

Cateodata, accidental, o lovitura in tamburul mulinetei sau o incercare de a demonta un tambur intepenit fara sa impingem si in ax in acelasi timp, se poate solda cu dislocarea unui dinte de pe pinionul de oscilatie. In aceasta situatie se poate executa o reparatie simpla a pinionului, asa cum am sa va prezint in continuare. Am folosit ca scule, o lama de firiz pt metal (bomfaier), un cleste si doua pile mici. Ca materiale, o bucata de spita de bicicleta, superglue si putina pilitura (mix de metal cu carbon). Timp de executie, 20 de minute.

Acesta este pinionul cu dintele sarit.
Imagine

L-am prins in menghina si am executat o taietura cu lama de firiz.
Imagine

Am pilit bucata de sarma la un capat pana ce s-a potrivit perfect (usor fortat) in spatiul creat.
Imagine

Am taiat surplusul.
Imagine

Am pus putin superglue si pe fata si pe verso si imediat am presarat mixul de pilitura. Dupa uscare, (cca. 2 minute) am pilit suplusul si am finisat cu pila varful dintelui.
Imagine

Asa arata reparatia finalizata (dreapta). In stanga, (doar cu titlu de ,,fapt divers") se vede un pinion facut manual de la zero dintr-o saiba de bronz si un stift nituit din fier (una din ,,nebuniile tineretii") care ia lejer doua zile de lucru cu un subler, un bomfaier si trei feluri de pile, plus ciocanul pentru nituit. Nu as mai repeta figura in prezent si nu sfatuiesc pe nimeni sa incerce, desi angrenajul acesta, asa cum e, cu imperfectiuni, e singurul care a mai ramas intact din mulineta, dupa multi ani de utilizare de la momentul reparatiei mulinetei, fiind mult mai rezistent decat originalul.
Imagine

Asa arata reparatia pe verso. Nu e frumoasa dar va asigur ca e trainica, dintele fiind cel mai rezistent de pe coroana. E gata de montat la loc...
Imagine

Deci, o procedura simpla. Nu cred ca e vreo parte complicata si oricine va reusi sa o execute cu putina atentie, iar satisfactia va fi maxima. Cu timpul, pe masura ce vor aparea, voi posta (cu acordul dumneavoastra) si reparatii sau remedieri totale sau partiale ce vizeaza alte tipuri de angrenaje, folosind doar scule comune, pentru ca procedurile sa fie la indemana oricui.

Rew.

Spartacus
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 212
Membru din: 09 Noi 2007, 09:02
Localitate: SV

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de Spartacus » 24 Sep 2017, 10:23

Un thread cu adevarat folositor si interesant. :wink:

Ca o curiozitate mai mult, la procedeul de reparatie al piciorului mulinetei, credeti ca daca ati fi luat prin pilire, initial, putin din grosomea materialului, pe toata distanta pe care urmeaza sa se faca matisarea, astfel incat ulterior reparatia (matisajul intarit cu super glue si lacuit) sa nu iasa in relief, ar fi afectat rezistenta piciorului? Ma refer la mulinetele mari, in special, cu o grosime in zona de lucru care permite insertia optima a scoabelor.
Cu respect!

Spartacus
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 212
Membru din: 09 Noi 2007, 09:02
Localitate: SV

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de Spartacus » 24 Sep 2017, 10:30

Later edit
Spartacus scrie:... ati fi luat prin pilire, initial...
Initial, dupa prima lipire cu super glue a segmentelor...

Scrie răspuns