Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Aug 2019, 07:44

Sa va raspund punctual..

Nu eram sigur ce contine clasa asta P3 , le-ati denumit exact pe cele din gama de jos, cele mai ieftine. Toate aceste mulinete au sistem de infasurare a firului pe cama . De la technium in sus incep cele pe wormshaft. Chiar si astea , techniumul vechi, ultegra, nu sunt nu stiu cine stie ce..Insa cele din clasa P3 sunt mulinete slabute, pentru cei care pescuiesc ocazional,cred..Vedeti dvs-tra ganditi din punctul de vedere al utilizatorului si chiar v-ati imaginat cum ar arata mulineta perfecta. Insa o firma, nu gandeste asa..ei trebuie sa supravietuiasca pe termen lung..Trebuie sa strecoare ceva care sa faca mulineta sa devina indezirabila dupa o anumita perioada de timp..Si inca Shimano nu pot fi acuzati prea mult pentru ca ofera piese de schimb pentru cei care vor sa pescuiasca cu modelele la care tin..Atunci cu atat mai mult, galet taiat la o clasa inferioara cum e P3, nu ma mira..Eu nu am auzit deoarece nu folosesc la spining asa ceva ,nici eu nici prieteni ai mei..decat prea putin. Eu am avut exage, pt feeder, cum am zis..Galet taiata la clase superioare de la Stradic in sus, iarasi nu am auzit, desi sunt convins ca nu e deloc imposibil sa se intimple..Rulmenti distrusi sau blocati , am vazut in special cand si-a bagat gherutele cate unul care mai apoi nu o stiut sa il monteze corect inapoi..Tin minte ca am avut un Technium pt spinning si asa prost mergea galetul pe bucse la el , incat nu mi-am mai batut capul si l-am vandut..

Ok, sa luam canalul din galet.
Foarte adevarat faptul ca, in functie de cat fir e pe tambur si inghiul firului difera putin..
Dar...Mai exista si cateva aspecte,cum ar fi..
1.Canalul are o latime mai mare decat grosimea firului, astfel, indiferent de acel unghi firul nu va atinge decat superficial marginile canalului si doar putin timp pina se corecteaza unhiul pe masura ce firul se rebobineaza.
2.Shimano nu a ramas la aceeasi geometrie a tamburului ca si acum 20 de ani..Daca urmariti atent , de-a lungul timpului tamburii longcast au aparut la clasele superioare, apoi au echipat si gama de mijloc. Astfel , ultimul model STRADIC FL , castigator ICAST 2019, are tambur longstroke similar Stella. Din ce am vazut pe you tube se potrivesc de la unul la altul..Ce inseamna pentru gestionarea firului acest lucru?? Simplu, aceeasi cantitate de fir lansata va ocupa mai putin loc pe verticala tamburului si deci , modificarea unghiului va fi absolut nesemnificativa si va fi ''aplanata'' sa zic asa de latimea canalului. Chiar si pina la tamburii longstroke Shimano a oferit variante de tamburi Shallow-pt. fire subtiri,evident- sau adaptori -eu am la Biomaster un adaptor- care permit inaltarea la maximum a firului pe tambur. Tot ce am vb pina acum -adaptori,longstroke etc..e valabil pt. fire relativ subtiri care nu ocupa atat de mult spatiu pe verticala tamburului incat sa modifice dramatic acel unghi suspectat ca ar duce la uzura prematura a firului. La firele groase-eu nu prea am pescuit cu clase care sa necesite fire foarte groase- probabil ca si canalul acela are dimensiuni pe masura care sa previna uzura firului.Avand in vedere toate aceste lucruri eu cred ca toate au fost gandite si sub acest aspect.Si acum de ce au ales acel canal..
3.Nu pot decat sa fac presupuneri..Cred ca tine tot de managementul liniei..Orice bailarm shimano, ca e ieftin ca e scump, are o mica aripioara de plastic care nu permite apei care vine pe fir sa ajunga inapoi pe tambur. Ce mai ramane dupa aceea pe fir este eliminat atunci cand firul intra frumos in canalul galetului. Totodata rasucirea firului este cumva diminuata de trecerea firului prin acest canal. Daca bailarmul nu are uzura la incheietura si sta in pozitia corecta si daca rulmentii nu sunt blocati de mizerie in galet, acel canal nu are de ce sa uzeze firul...Daca nu ar fi asa s-ar sesiza o gramada de pescari..

Acum , de ceva vreme am si Daiwa si am urmarit in paralel cum gestioneaza firul si acest ultim model LT, ultimul scos de Daiwa..Nu ma incanta deloc..Tamburul e tot scurt si adanc, lucru care nu imi place. Faptul ca aduna firul pe cama face ca buclele care ies in lanseu sa fie mai mari, astfel , daca imi ridic firul foarte sus fac bucle mici aproape la fiecare partida..in special pe naluci usoare..Ma deranjeaza ca dupa fiecare lanseu trebuie sa trag de fir sa nu imi adune peste bucla..Acum am trecut-o pe mono si aici se descurca ceva mai bine..Geometria bailarmului lasa foarte mult de dorit,astfel am avut situatii repetate in care firul s-a agatat enervant dupa colturile bailarmului sau a intrat sub tambur infasurandu-se pe ax..Stiu ca poate nu ma intelegeti..pescuiti pe Dunare, preponderent pe jig , probabil diferenta de gramaje si portanta a nalucilor schimbate nu e foarte mare, si probabil nu aveti probleme..Pescuitul pe Mures e destul de diferit fata de Dunare..Pot sa dau de salai ce refuza constant guma ,dar imi ataca wobler de clean de 4 cm..Nu pot sa car lansete pt fiecare situatie..Cu doua lansete trebuie sa acopar orice situatie posibila..De aceea mulineta trebuie sa fie cat mai performanta in special dpdv al gestionarii firului..Cand Daiwa o sa faca pasi in acest sens, cu siguranta voi fi primul care o sa imi cumpar..Pina atunci, a fost o placere sa discutam..Fir intins si va multumesc ca expuneti atatea detalii, mie unul imi sunt de mare folos la intretinerea mulinetelor..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 19 Aug 2019, 15:43

Domnule Semlecan, vă mulţumesc şi apreciez că aţi rupt atât de mult din timpul dv. şi că mi-aţi adresat aşa o postare vastă. Sunteţi printre puţinii care dau feedback la acest topic de reparaţii şi mă bucur că vă sunt de folos unele informaţii.

Eram curios de opinia dv. în legătură cu canalul de pe galetul de la Stella FE din postarea mea şi care ar putea fi motivarea acestei alegeri tehnice. Am înţeles ceea ce mi-aţi explicat, mai puţin propoziţia următoare:
semlecangheorghe scrie:
19 Aug 2019, 07:44
Orice bailarm shimano, ca e ieftin ca e scump, are o mica aripioara de plastic care nu permite apei care vine pe fir sa ajunga inapoi pe tambur.
Eu consideram că acea mică ,,aripioară" are pe deoparte rol de pavăză împotriva încâlcirii firului pe după braţul pickupului la închidere/rotire, aruncându-l promt pe galet, pe de altă parte, un rol de consolidare mecanică a braţului de pickup, aşa ca orice nervură, rigidizând acest braţ.

În ceea ce priveşte galetul Stellei din postarea recentă, canalul de pe acest galet era atât de îngust, încât firul atingea concomitent pe pereţii laterali ai canalului. Faptul că a dispărut pelicula neagră (de protecţie a suprafeţei galetului) de pe fundul canalului şi de pe lateralele acestuia dovedeşte pe deoparte că pelicula respectivă nu a avut calitatea necesară pentru a rezista la contactul cu firul, iar pe de altă parte, confirmă prezenţa unor frecări care au fost mai intense decât au calculat proiectanţii acestui produs.

Vă rog să mă credeţi că nu mi-a fost totuna să pun pila pe galetul acestei Stelle, dar la insistenţele proprietarului exasperat de efectele produse de acest galet ce nu mai putea fi dezincriminat în nici un fel, am cedat şi l-am prelucrat după cum am considerat că ar fi bine, aşa cum am arătat în postarea aferentă operaţiunii. Confirmarea reuşitei acestei reparaţii a venit tocmai de la posesorul ei, în urma utiliăzării practice a mulinetei în două partide (vobler/twister pe Dunăre) Nu prea pot să concluzionez decât într-un singur fel... Dar nu mai spun nimic.

Încă ceva:
semlecangheorghe scrie:
19 Aug 2019, 07:44
Stiu ca poate nu ma intelegeti..pescuiti pe Dunare, preponderent pe jig , probabil diferenta de gramaje si portanta a nalucilor schimbate nu e foarte mare, si probabil nu aveti probleme.
Vă înţeleg, deşi pescuiesc preponderent pe lacul Secu, cu mulinete de mărimea 2000 (InfinityQ şi Certate, vechi, de acum 10-11 ani), dintr-o bărcuţă mică, rigidă, (cu vâsle), cu fire monofilament subtiri (0,08mm) la şalău şi doar ,,accidental" somn. Da, nu am probleme de ,,line management". Firul îl am cumpărat din (ex)magazinul propriu în urmă cu vreo 5 ani. Am stabilit cu el un record personal ca durată de exploatare. E un Tuf XP 0,08mm - 5kg - 150m, panglică galbenă, la vreo 80 de lei, din care mai am vreo 80-90 m pe InfinityQ, restul l-am stricat când a îngheţat pe inele (înainte să schimb tamburul cu cel cu monofilament), dar nu l-a stricat mulineta niciodată. E deja albit de vreme, dar şi alaltăieri am prins cu el şalău la vobler. ,,Stau" bine faţă de amicul concitadin la care ,,Steluţa" FE i-a păpat rapid câteva role de fir Daiwa Morethan.
semlecangheorghe scrie:
19 Aug 2019, 07:44
a fost o placere sa discutam..
Asemenea stimate domn. Mulţumesc. Numai bine!

T.D. Rew.

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de SF » 19 Aug 2019, 17:35

Ma , de ce am impresia cand citesc pe aici , ca mai uit la Tom si Jerry ? :D :lol: :lol:

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de SF » 19 Aug 2019, 17:46

tdum scrie:
19 Aug 2019, 15:43


Vă înţeleg, deşi pescuiesc preponderent pe lacul Secu, cu mulinete de mărimea 2000 (InfinityQ şi Certate, vechi, de acum 10-11 ani), dintr-o bărcuţă mică, rigidă, (cu vâsle), cu fire monofilament subtiri (0,08mm) la şalău şi doar ,,accidental" somn. Da, nu am probleme de ,,line management". Firul îl am cumpărat din (ex)magazinul propriu în urmă cu vreo 5 ani. Am stabilit cu el un record personal ca durată de exploatare. E un Tuf XP 0,08mm - 5kg - 150m, panglică galbenă, la vreo 80 de lei, din care mai am vreo 80-90 m pe InfinityQ, restul l-am stricat când a îngheţat pe inele (înainte să schimb tamburul cu cel cu monofilament), dar nu l-a stricat mulineta niciodată. E deja albit de vreme, dar şi alaltăieri am prins cu el şalău la vobler. ,,Stau" bine faţă de amicul concitadin la care ,,Steluţa" FE i-a păpat rapid câteva role de fir Daiwa Morethan.


T.D. Rew.
Hai sa vedem ! Monofilament de 0,08 mm care tine 5 kile ? In rest felicitari , nu oricine ajunge sa dea cu pila intr-un galet de Stella :shock:
Nu te supara , tu baga mare , ar fi pacat sa nu vedem cum intreci faza asta asta , io am ramas fara imaginatie pentru ce ar putea urma , insa Jerry era un baiat istet is reusea sa iasa din toate :D

..PS: Imi pare rau Gigi , pentru tine nu ramane decat rolu de Tom , bine , tu cu timpu ai dezvoltat un fel de rezistenta , nu conteaza ca incasezi , important ii sa apari in episodu urmator :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Aug 2019, 21:23

ce-ar fi sa o tai la mopu' tau..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 20 Aug 2019, 09:53

In cele ce urmează, câteva vorbe despre un Shimano Wanquish (cumpărat în Germania) căruia tocmai i-a expirat perioada de garanţie şi a venit la o verificare a ungerii, eliminarea jocului axului tamburului şi o verificare generală. Să vedem împreună câteva aspecte.

Rămâne în continuare un semn de întrebare asupra cantităţii relativ mari de vaselină pe care o găsesc sub masca din coada mulinetelor Shimano, pusă acolo din fabrică, pe şurubul care închide cu o plăcuţă wormshaftul. Nu există piese în mişcare acolo. De ce atâta vaselină? Şi câteodată, (nu şi de această dată) este pusă mai multă vaselină pe acel şurub decât în interiorul mulinetei:
Imagine

La interior, exista din fabrică (raritate) destulă unsoare pe pinioanele de antrenare a rotorului (angrenajul hipoid) şi foarte puţină în zona ,,micromodulelor", a axului wormshaft, a axelor antitorsiune şi a cursorului:
Imagine

Un aspect pe care nu l-am mai luat în discuţie cu alte ocazii, este cel al variantei constructive care include în ansamblul cursorului o bucşă cu o formă deosebită de cele anterioare care erau simple. În varianta pe care o luăm acum în discuţie, bucşa respectivă are şi un umăr în partea superioară, care îi limitează afundarea în canalul cursorului, respectiv contactul cu cursorul. E vorba de bucşa de pe acul din poza următoare:
Imagine

Întrucât au ajuns la mine în ultima vreme mai multe mulinete în această variantă constructivă a acestei bucşe la care utilizatorii au încercat suprimarea jocurilor excesive în profunzime ale cursorului wormshaftului montând distanţiere (şaibe) adiţionale deasupra bucşei respective, sub căpăcelul de închidere, consider util să fac următoarea precizare:
Jocurile mari în profunzime (adâncime) ale cursorului nu pot fi corectate eficient, ba chiar deloc dacă se montează distanţiere peste acea bucşă, tocmai din caza acelui umăr care nu-i permite apropierea de cursor sau de rulmentul de pe acesta, ba chiar pot produce pagube la strângerea căpăcelului peste ansamblul cursorului. De aceea, varianta eficientă de a corecta jocurile cursorului în acest caz, este introducerea şaibei sau şaibelor distanţiere deasupra rulmentului sau cursorului, adică sub bucşă! Eu am introdus în acest caz o şaibă de teflon de dimensiune potrivită, 0,2mm grosime şi cu diametru interior mare, tocmai ca să nu atingă de cămaşa interioară a rulmentului cursorului şi să nu-i limiteze libertatea de rotaţie. E şaiba (neagră) din dreapta bucşei (stânga rulmentului/cursorului) în poza de mai sus.

A urmat corectarea jocului axului vierme în carcasă tot prin montarea de distanţiere adiţionale în partea sa inferioară, o operaţiune banală de acum pt. dv. pe care n-o mai reiau în discuţie.

Mulineta nu a avut nici o altă problemă. Unsă corespunzător şi reasamblată, a produs mare satisfacţie posesorului ei la prima manevrare şi apoi practic, în pescitul efectiv, semn că nu erau necesare acele jocuri dar a fost necesară ungerea wormshaftului şi a axelor.

De remarcat este faptul că în această mulinetă s-a pus destul de multă vaselină din fabricaţie, ceea ce este o dovadă că omiterea ungerii sau executarea superficială a ungerii pe care am văzut-o adesea şi de care avem cu toţii cunoştinţă, nu este o procedură impusă de proiectant, ci o neglijenţă a unora de pe linia de montaj, altfel ar fi toate unităţile identic unse, după acelaşi standard.

Fără să vreau, iaraşi mi-a ieşit o postare cam lungă... Dacă deranjează cumva dimensiunea unor postări, ori poate frecvenţa lor, atunci pot să le fac mai succinte ori mai rare pe viitor. E suficient să-mi spuneţi şi mă conformez oricărei variante decât să deranjez pe aici...

T.D. Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de semlecangheorghe » 20 Aug 2019, 16:50

Nu deranjeaza deloc. Deranjeaza deeapajele idiotilor gen SF....in rest eu unul abia astept sa vad ceva nou. Vaselina din coada muinetei sa nu fie cumva ca o protectie suplimentara contra apei??
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

jackspinner
veteran
veteran
Mesaje: 712
Membru din: 03 Mai 2010, 20:18

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de jackspinner » 20 Aug 2019, 20:52

semlecangheorghe scrie:
19 Aug 2019, 21:23
ce-ar fi sa o tai la mopu' tau..
SF nu dă dintre FS decât ... 😈

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 20 Aug 2019, 21:58

semlecangheorghe scrie:
20 Aug 2019, 16:50
Vaselina din coada muinetei sa nu fie cumva ca o protectie suplimentara contra apei??
Buna intrebare domnule. E una din putinele justificari pe care le-am putea lua in considerare. Totusi, asa cum se vede si in fotografie, frecvent vaselina e deasupra surubului, nu in partea cealalta unde capacelul/placuta obtureaza canalul ce comunica cu interiorul carterului si inchide axul-vierme. Fapt este ca vaselina prezenta acolo e o practica, deci o justificare ar trebui sa existe. Nu e exclus ca presupunerea dv. sa fie corecta si chiar sa fie unica justificare pentru practica respectiva.

Sincer va spun ca eu nu am pus niciodata vaselina peste acea placuta sau peste surub la remontare. Pun unsoare sub placuta in capatul axului-vierme, iar pe filetul surubului pun vopsea. Asa imi ,,dicteaza" logica.

Va multumesc. T.D. Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Aug 2019, 09:43

Shimano a folosit cam aceeasi metoda la protectia rulmentului antirevers, adica un manson tratat cu o solutie contra apei, de aceea presupun ca si vaselina ar fi cam in acelasi scop.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Scrie răspuns