Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de Spring » 20 Iul 2018, 16:09

Domnule TDum, bănuiesc ca e o Daiwa cu aproape 20 de ani de sclavie. Chiar și cu ăla rupt cred ca și-a făcut datoria, și-a împlinit menirea.
Stima!
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 20 Iul 2018, 16:47

Da domnule Spring, mulineta e o Daiwa din ,,vechea garda", care inca se tine bine, deci, mai are ,,viata" . Am avut si eu doua din aceasta categorie si le-am dat mai departe. Cel mai tare ma deranja la ele lipsa functiei ,,Rotor Drag" si flendaritul rotorului in lansare. Altfel, mulinete ok, full metal...

Respectele mele!

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 23 Iul 2018, 16:55

Ziua buna!
Cea mai mare incidenta a pinioanelor defecte, apare in cazul mulinetelor cu raport de recuperare mare. Exista utilizatori care folosesc aceste mulinete in alte aplicatii decat cea destinata de constructor. E clar ca suprasolicitarea exercitata asupra manivelei nu ramane fara un impact negativ asupra integritatii angrenajelor. In imaginea de mai jos, putem vedea cum arata angrenajul hipoid (afectat) al unei mulinete cu raport de recuperare de 7,2:1. Producatorul a si scris pe ea mare ,,MATCH" si recomandari de lungime/diametru pt. fire, diametrul maxim specificat fiind de 0,25mm. Am masurat firul pus de proprietar pe ea: 0,32mm (fir cu care a dat la avat). Si a ajuns asa...
Imagine
Putem observa si inclinatia foarte mare a danturii pinionului conducator si a spiralelor pinionului condus (cel din bronz) care se practica de catre constructori in cazul mulinetelor cu rapoarte de recuperare mari. Aceasta abordare ajuta, intrucat pot fi trei perechi de dinti/canale in contact simultan, distribuind astfel efortul pe o suprafata mai mare. Totusi, exista frecari si solicitari care deformeaza si consuma dantura rapid, atunci cand se abordeaza o utilizare improprie a acestui tip de mulinete.

Am reparat-o dupa metodele descrise in pagina a 2-a a acestui topic, insa am avertizat proprietarul, ca sa faca ce trebuie daca vrea sa mai folosesca aceasta mulineta.

Este bine sa menajam mulinetele cu raport de recuperare mare, sa nu apasam prea tare pe manivela daca avem sarcini importante pe fir, sa facem pompaj din bat, sau pur si simplu sa evitam in spinning aceste mulinete ultra-rapide.

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 08 Aug 2018, 16:00

Salutare.

Am cumparat de curand de pe forum, o mulineta Daiwa Certate (primul model) in stare buna de functionare, insa am avut surpriza ca la doua trei actionari ale manivelei, adica rabatare/deschidere (din buton) sa se defecteze blocajul manivelei din cauza ruperii butonului de actionare. Nici macar nu am informat fostul proprietar, intrucat butonul nu parea sa fi fost lipit/reparat. Nu m-am asteptat insa de la o firma de renume sa foloseasca asa un material precar (probabil antimoniu vopsit) la aceasta piesa turnata. Mi-am propus sa o repar si sa impartasesc cu dumneavoastra modalitatea prin care am confectionat o piesa mai durabila si mai usoara cu 2 grame fata de original, plus un ,,upgrade" la axul pe care pivoteaza manivela.

Asta e ,,minunea"
Imagine

Iata o lipsa de preocupare din partea constructorului: Utilizarea unui ax nituit in articulatie, lucru care poate zadarnici sau ingreuna operatiunea de service (reparatia in urma ruperii arcului sau a butonului in cazul meu). Primul pas al reparatiei este extragerea axului, folosind un burghiu si masina de gaurit.
Imaginefree image hosting sites

Am confectionat apoi un alt ax din inox, la care i-am taiat la capat un canal pentru o siguranta (am folosit masina de gaurit pe post de strung), astfel devenind facila demontarea la nevoie. La celalalt capat, i-am construit un cap prin batere cu ciocanul si montarea unei saibe. Acest ax asamblat si fara jocuri sau tolerante, il vad ca pe un upgrade:
Imagine

Se lipesc apoi cele doua bucati pe o placuta de sticlotextolit, textolit sau alt material disponibil. care are o grosime identica cu cea a clichetului rupt, adica 4,5mm:
Imaginepic host

Se prelucreaza de jur imprejur cu bomfaierul si pila:
Imagine

Se desprinde piesa din suport si se finiseaza cu grija. Am facut cantarirea si am constatat diferenta: Piesa originala 3g, piesa bricolata, 1g!
Imagine

Se vopseste si se monteaza (se si unge) totul la loc:
Imagine

Cauza ruperii butonului original poate fi actionarea brusca la deschidere, fara a se tine apasat butonul. In timp, aceste batai repetate pot fisura butonul acestei mulinete si a altora care au la baza acelasi principiu: Bradia, InfinityQ, etc. Eu am toate mulinetele cu astfel de manivele si recomand ca cei care au astfel de variante de manivele sa apese butonul si la deschiderea manivelei nu doar la inchidere. Eu asa fac si nu am probleme sau jocuri cu ele.

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 09 Aug 2018, 11:02

Am uitat la postarea anterioara sa ofer o informatie ce poate fi utila pentru evaluarea starii unei manivele cu buton (chiar a mulinetei daca are manivela originala) in cadrul tranzactiilor de vanzare/cumparare. Informatia se refera la pozitia in care se blocheaza butonul dupa deschiderea manivelei. Asa cum se vede in ultima fotografie de mai sus, la o manivela in stare buna, butonul este cam la acelasi nivel cu opritorul pe care se blocheaza. Daca este uzura in acel punct, butonul se va afunda mai adanc si va depasi mult opritorul in pozitia - manivela deschisa.

Si o manivela cu buton uzata foarte tare se mai poate repara, inca foarte usor, chiar daca butonul este deja afundat sub nivelul exterior al manivelei. Se introduce o fasie de tabla in forma literei ,,L" in spatele butonului si apoi se indoaie in forma literei ,,U" si nu mai misca de pe pozitie. Am o astfel de manivela (de rezerva) reparata si alinierea butonului cu opritorul e acum ca in poza de mai sus si au disparut total dupa mica reparatie si jocurile cu care am achizitionat-o. Cu o ocazie viitoare am sa fac poze si cu aceasta reparatie, fiindca poate fi utila multora, e facila si are efect excelent.

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 17 Aug 2018, 16:07

Ziua buna stimati colegi de forum!

Azi, printre altele, am executat si o operatiune care poate fi utila unora dintre dumneavoastra, care poseda mulinete la care depanarea firului se bazeaza pe un pinion cu stift excentric (cama) si care pinion nu este fixat pe butucul pe care se invarte ci este doar introdus pe el (de ex. Shimano Nasci).

Sta in ,,puterea" noastra sa montam un surub de fixare a pinionului pe butuc, operatiune ce poate fi executata si cu ocazia sesiunilor de intretinere periodica, conferind mai apoi mulinetei un mers mai silentios, mai ,,legat" si diminuand riscurile de defectare, jocurile si frecarile prin contact suplimentar cu racordul de oscilatie/antitorsiune care evolueaza pe deasupra sa.

Eu am aplicat de multe ori aceasta metoda (cu valoare practica de upgrade) iar astazi am facut si cateva poze ce v-ar outea fi de folos. Ideea este sa facem loc capului unui surub ce va fi montat/insurubat in centrul butucului pinionului.

Prima operatiune este prelucrarea cu un burghiu a orificiului pinionului, pana ce va permite afundarea completa a capului unui surub ce urmeaza sa fixeze pinionul pe butuc:
Imagineimg upload

Deasemenea trebuie prelucrat si butucul in acelasi scop:
Imagine

Se unge apoi pinionul si se introduce pe butuc, dupa care va primi in centrul sau surubul, care il va fixa de acum, asa cum ar fi trebuit sa fie din fabrica si va permite doar rotirea, nu si flendereli inutile si zgomotoase.
Imagineupload photos online

Simplu si eficient! Sper sa va fie de folos.
Rew.

HENRICH
junior
junior
Mesaje: 77
Membru din: 29 Sep 2016, 20:04

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de HENRICH » 17 Aug 2018, 19:35

Cu toata stima dmn tdum!De preferabil a fi o metoda si mai eficienta daca am putea monta si un rulment sub surubul aplicat de dumeavoastra,c-a roata dintata sa nu ruleze direct pe materialul carcasei.Stima!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 21 Aug 2018, 14:02

Azi am dat de primul rulment de antiretur defect, rulment apartinand noii generatii de Daiwe, exact acel rulment cu rolele actionate de arcuri de compresiune ovale, care a fost conceput sa nu mai dea rateuri la rece.

Mulineta in cauza este o Daiwa Ninja 4000, care a fost in imersiune in timpul ultimei partide de pescuit si a ramas apoi, in cursul aceleiasi zile, fara antiretur si cu zgomote si usoare blocaje aleatoare la rulare, atat in gol cat si in sarcina. Nu parea sa fi umblat cineva in mulineta respectiva, iar proprietarul a luat-o de noua (comandata online) iar mulineta a functionat bine pana azi...

Am scos rulmentul de antiretur si am observat ca o parte dintre arcurile acelea ovale (3 dintre ele) care apasa pe role, erau intr-o pozitie nefireasca, rasucite cu 90 de grade fata de pozitia normala! In aceasta pozitie nu mai aveau nici un contact cu rolele. Le-am repozitionat foarte usor in pozitia normala, intorcandu-le cu varful unui ac subtire. Nu a fost nevoie sa dezmembrez rulmentul. Am curatat apa prezenta inca in mulineta, am uns-o si am montat-o la loc. Si-a revenit si functioneaza foarte bine.

Am o indoiala legata de stabilitatea acelui rulment in timp, fiindca nu inteleg de ce, sau cum a fost posibila rasucirea acelor arcuri. Din moment ce au fost usor de reasezat in pozitia corecta, ma intreb daca vor ramane in acea pozitie!?!? Tehnic vorbind, trebuia eliminata din proiectare posibilitatea arcurilor de a se misca din pozitia de functionare. Asta e o ciudatenie pe care nu mi-as fi imaginat-o si de aceea va intreb si va rog sa-mi spuneti daca aveti cunostinta de situatii asemanatoare, in care arcurile s-au rotit de pe pozitie si au pierdut contactul cu rolele, rulmentul pierzandu-si functia de antiretur... Of...

Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 14 Sep 2018, 13:46

Salutare!

În urmă cu 3 săptămâni, (în postarea anterioară acesteia) am lansat o întrebare:
tdum scrie:
21 Aug 2018, 14:02
va întreb şi vă rog să-mi spuneţi dacă aveţi cunoştinţă de situaţii asemănătoare, în care arcurile s-au rotit de pe poziţie şi au pierdut contactul cu rolele, rulmentul pierzându-şi funcţia de antiretur...
Nu am primit nici un răspuns de la dv. şi ca atare consider că acel rulment de antiretur cu problema pe care am semnalat-o, a fost doar un caz izolat, care a ajuns la mine şi pe care l-am rezolvat aşa cum am arătat. E bine dacă e aşa şi nu mai apar si altele.

În altă ordine de idei, azi am avut un caz interesant, pe care am să îl prezint în continuare, fiindcă sunt câteva aspecte ce pot fi utile si altora, iar rezolvarea problemei a venit chiar de la posesorul băţului, (fiindca de un băţ e vorba) într-un mod la care nu m-aş fi gândit. Îmi pare rău ca am dus ieri camera foto acasă si nu am avut cu ce să fac poze azi, însă vă spun că n-a ieşit rău...

E vorba de un băţ de spinning de 2,7m de pe care a fost înlăturat (problabil cu şmirghel) tot lacul, inclusiv înscrisurile si montat în regim custom, cu microinele, şi mandrina Fuji, cu split grip si cotor, deci grip, foarte scurt. A făcut un singur pescuit cu el, la şalău, la jig şi i-a obosit rău incheietura mâinii, încât după o oră de dat cu el, a fost necesară o priză avansată cu vreo 10 cm în faţa mandrinei. Total incomod, fiindcă pescuitul se desfăţura cu mâinile decalate, cu dreapta întinsă şi cu stânga atingând de burtă când rotea manivela.

Am făcut câteva probe cu diverse lesturi prinse provizoriu pe cotor (but), însă din cauza cotorului foarte scurt, am ajuns la 110g de lest, ceea ce era inacceptabil. Acel băţ avea clar, o eroare de concepţie şi execuţie. Eu nu vedeam altă variantă decât distrugerea mandrinei şi montarea alteia, într-o poziţie avansată, rezultând un cotor mai lung, deci cu valoare practică în echilibrarea băţului. Nu ştiu ce a fost în capul constructorului... Ce sens are cotorul scurt, dacă eşti nevoit mai apoi să pescuieşti cu priza în faţa mandrinei, ţinând direct de blanc!?!? O porcărie!

Rezolvarea pe care a gândit-o proprietarul băţului a fost uşor de executat şi în mai puţin de 2 ore, a plecat cu problema rezolvată. Soluţia? La insistenţele sale, i-am mai montat o mandrină în faţa celei deja existente. Întâmplător am avut disponibilă o mandrina Fuji identica cu a sa si n-am avut decât să demontez inelul de plecare, să fixez mandrina suplimentară cu adaptările şi cosmetizările de rigoare şi să remontez apoi inelul de plecare (de 25mm) la locul potrivit, decalat cu doar 2cm mai sus decât a fost initial. Culmea, la final, băţul arăta acceptabil, poate chiar interesant în noua alcătuire si cu doar 20 de grame de plumb de astă dată în dopul cotorului, s-a rezolvat şi problema echilibrării acestui băţ, care de acum poate forma lanseta de spinning practică si comodă cu o gama largă de mulinete, de la 150g la 400g,(nu doar cu Attack SA 25 pe care o are, ) fiindcă e obişnuit cu o priză cu două degete înainte şi cu două după piciorul mulinetei. Băţul fiind echilibrat, tot aşa va fi şi lanseta rezultată prin împerecherea acestuia cu orice mulinetă de spinning doreşte el, fără a modifica priza cu care s-a obişnuit. N-am putut decât să fiu de acord cu el şi să-l ajut. A fost inedit, interesant, practic si util. Nu-i aşa???

Rew.

florinc20
junior
junior
Mesaje: 39
Membru din: 20 Feb 2014, 16:44

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de florinc20 » 14 Sep 2018, 14:52

Va salut!

Interesanta abordarea.
Personal, nu vad rostul montarii unei a 2-a mandrine. Mandrina initiala nu a fost distrusa, dar nici nu a devenit utila iar manopera necesara nu a fost cu mult diferita.

Daca nu se dorea distrugerea mandrinei, cred ca era mai simpla varianta prin care se inlatura butt-ul existent (cork/eva), se prelungea cotorul si se lesta corespunzator si apoi se refacea butt-ul. Evident prin prelungire se reducea greutatea necesara pt lestare.

In acest mod nu era necesara demontarea si repozitionarea inelului si nici nu se faceau modificari mandrinei.

Respect!

Scrie răspuns