Experti in cast Shimano Metanium/Antares dc/non-dc???

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

lucalucian
veteran
veteran

Re: Experti in cast Shimano Metanium/Antares dc/non-dc???

Mesaj de lucalucian » 05 Ian 2026, 22:34

I dont have any experience with the newest bantam but I do have the new metaniums, and previous version bantam mgl...I really like the new zillion sv tw g, to me the metanium cast a little further than the zillion g but the zillion g is so much easier to cast with little to no over runs even straight into heavy wind. I would pick the zillion g over the new bantam anyday.

Si eu ma gandeam sa imi iau un Zillion sau un Bantam JDM. Am o Tatula 2023, dar am luat-o de pe aliexpress si cred ca s-ar putea sa fie ceva facatura, desi am observat ca tamburul cantarea exact ca cel original. Dar side-plateul ala nu era metalic si ei la hyper-drive design zic, ca ar trebui sa fie metalic.
Pe de alta parte sunt indecis daca voi pescui la cast sau nu. Lungimea lanseurilor este inferioara celor de spinning. Totusi, daca ma impac cu asta , sistemul magnetic e mai usor de setat, n-ai ce sa intretii la el( ca la shimano sa mai pui ulei sa cureti daca se murdareste... ca pinii aia freaca pe cilindrul ala), si alt plus e ca, indiferent daca bate vantul afara sau nu, faci mai putine peruci. Deci daca ma hotarasc sa ma multumesc cu lanseuri mai mici, si vreau sa ies la pescuit fara sa-mi fac nervi, iau un Zillion si gata :D . La multi ani !

RaduDaniel
veteran
veteran

Mesaj de RaduDaniel » 06 Ian 2026, 12:26

Sal. Pres ca partea in engleza ai luat-o de pe net...
Bazat pe ce ai scris, sa inteleg ca esti incepator, relativ...
De aliexpres nu comentez, ca nu are rost😂
Un sfat f prietenesc, nu cumpara produse bazat pe ce citesti pe net, in special la americanii care pescuiesc la bass din barca. Dar dc nu ai de ales, fa niste cautari mai profunde si citeste printre randuri.
Da, am vazut ca Zillionul este ultima moda. Dar asta nu il face mai bun ca Bantamul nou, e doar un mare hype, ca orice decand haul si darlaul😂😂.
De cand am deschis postul, am mai gasit info, am mai pescuit cu diverse modele si cumparat cateva jucarii noi.
Urmatoarele sunt in special pt voblere care nu se arunca bine, usoare, etc...restul tipurilor: metalice, jiguri, etc, nu sunt probleme mari. Tamburul reglat in zero.
Concluzia a ramas aceeasi:
Daca te infigi in lanseu agresiv, atunci Shimano SVS este cea mai potrivita. Cu cat mai multi pini cu atat mai bine, in sensul ca reglajul se face mai bine, nu toti inchisi...In mare incepand de la modele de prin 2000 pana in prezent, e similar: juma in interior, juma afara(care are😁).
La toate modele noi sunt problemute, in sensul ca sunt mult mai senzitive la melteni.
Eu spre deosebire de omul englezoi de sus, am pescuit cu atat cu Bantamul nou, cat si cu Metaniumul 20 mgl de Europa 150(JDM are cred 70, iar model 23 are 100). Iar rezultatele mele confirma ce se zice pe net de Metanium: este extrem de sensibil la reglaje, la alrgerea lansetei si la lanseuri fortate cu chestii usoare. Arunca extrem de departe cu tehnica/lanseta potrivita.
Bantamul in schimb, este o BIJUTERIE. Nu iti trebuie dc, magnetic, etc. Poti arunca ca un ghiolban, cu orice lanseta, nu faci peruci. Distantele nu se compara cu Met, dar setat pe 3interior, 3 exterior, am reusit sa arunc orice de la voblere la jiguri, intre 5gr si 45gr(asta am avut, dar duce mult mai mult) fara sa modific nimic. Evident cand facem fine tuning, performantele cresteau😉.
La Daiwa, lucrurile stau diferit. La modele vechi ce am avut/trecut prin mana(zillion sv tw si alpha sv105 parca) am avut probleme la lanseurile in forta, in special alphasul.
Dar la astea noi lucrurile stau nitel diferit, in sensul bun.
Am fost sa aleg intre o tatula tw si prorex pe sv tw. Reglaje de la 20 in jos, pana ce faceam peruci. Naluca o guma de 10cm/11gr fara jig. Tensiunea in tamburi este mai mare, am incercat in zero, dar tot cadeau destul de usor...
Tatula se infrana f tare, distanta avand de suferit. Mai pe la 10 era decenta fara peruci.
Prorexul pe sv pe 20, direct in copac(era noapte😁), deci mai departe decat Tatula pe 10.
La 10 distantele se apropiau de Bantam. Concluzie:am luat prorexul sa am ceva, pana cand imi iau altele...😁
Zilele urmatoare, m-am jucat cu ea pe un nrx+ 854C JWR(da stiu, nu tocmai potrivita😁), in aceleasi conditii ca Bantamul pe PA 1610M si evident distantele au fost mai mici, dar nu cu mult. Pt ca vroiam sa testez si Loomisul am iesit la un pod cu apa mai adanca si curent, plus vant extrem de puternic din laterala. Am aruncat de la 7gr la 35gr plus gume, total 46gr. Cum ma asteptam, nu au fost probleme la jig cu muli. De la 30gr in sus facea un zgomot mai puternic😁. Iar lanseta, data 3/4oz adik 21gr, duce de pe mal 35-40gr plus guma normala, aruncat la 90% max. Din barca probabil puteti merge mult mai mult.

RaduDaniel
veteran
veteran

Mesaj de RaduDaniel » 07 Ian 2026, 09:26

M-ai facut curios cu Zillionul si am aprofundat😂.
Acu inteleg pretul...au revenit cu productia in Japan👍
Pare interesant cu corp full de metal si raportul mic disponibil, plus noul SV boost care zic ei ca merge bine si la greutati mai mici, voblere, crankuri.
Vezi ca var jdm si cea europeana(cel putin aici local) au gearul din aluminiu, fata de var US cu alama. Greutate 170 vs 190...
Deasemenea finishul se duce repede si sunt destule comentari ref la marait in var aluminiu. Si bazat pe ce am vazut afara la sh, se confirma😉.
Oricum, alege ce iti trebuie bazat pe nevoile tale, nu pe chestii de fanboy si influente exterioare👍.

Am sa inchid acest post, intrucat dupa ultimele experiente cu Daiwa si ceva mai multa maculatura😁, voi lua in considerare si niste modele de la ei gen: steezurile A, SV, LTD, CT, A2 si noul sv tw cand mai scade la pret...😁
Plus cred ca vreau un finetail work tune si un bfs😂😂😂
Ne auzim in alt post👍

RaduDaniel
veteran
veteran

Mesaj de RaduDaniel » 26 Ian 2026, 22:16

Intrucat nu pot sa trimit msg privat, ii dau cu copy-paste aci, pt domnul administrator Qnyx🙂

Sal. Scz de deranj, dar mi-a ramas pe creier ce ai zis...
Azi cautam la daive sa vad dc au rulmenti pe wormshaft(si au👍)
Si am zis sa ma uit si la shimi metanium pe schematics...
Modelu 20 are(piesa 20):
https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/6402

Are si 24 dc(aceeasi piesa):
https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/7697

Evident am trimis astea ca sa impartasim info, nu ca sa iti dau peste nas sau alte balarii(cum vad ca intelege lumea in ro)😂😂

Dc ai experienta mai multa cu diverse modele de la D, ma intereseaza...
Dc ai timp si kef de o barfa pe whatsup, oricand...
+358466198387 Dan
Seara buna!!

Qnyx
megaboss
megaboss

Mesaj de Qnyx » 27 Ian 2026, 15:01

Sunt surprins (placut) de faptul ca noul Metanium are acel rulment. Cele pe care le-am detinut nu aveau asa ceva (modelele precedente) si fix acela a fost motivul pentru care le-am vandut.

RaduDaniel
veteran
veteran

Mesaj de RaduDaniel » 27 Ian 2026, 18:13

Ms de raspuns, invitatia ramane valabila😁.
Pe mine sincer nu ma impresioneaza asta, dar ce am fost extrem de placut surprins, a fost faptul ca daivele au 2 rulmenti pe wormshaft, chiar si zillioanele astea noi SV si HD....
Ce m-a dezumflat la daive e faptul ca au inlocuit brassul cu aluminiul la multe modele, chiar si A2ul, de care eram interesat ca un "host", pe care sa pun diverse alte spooluri.
Au ramas cu brass doar Zillionul HD si Morethan(19) varianta H, cea XH nu...

Recunosc ca nu m-am prea interesat de D dupa experientele de acu ceva ani, dar acum dupa mai mult research si iesire zilnica(la -5/-10°😁) cu prorex pe sv ul asta, sunt interesat...
Acum vreau mai mult decat distanta pt voblere...
Ma intereseaza si un set bfs pt stream, o muli pt voblere distanta, un set pt flip/backflip, o muli usoara dar rezistenta pt jig greu, un set pt hardbaituri mai grele gen exsence lunga plus un dc exsence poate si un set pt caiac gen world shaula 1604SS plus un 201pg...😁

Deci, dupa cum ziceam dc ai timp, m-ar interesa o conversatie inteligenta despre cast👍

Qnyx
megaboss
megaboss

Mesaj de Qnyx » 03 Feb 2026, 21:00

"aluminiul" acela nu face acelasi zgomot precum "brass-ul". Motivul pentru care noile Daiwe se simt atat de fluide este fix acel "aluminiu".

RaduDaniel
veteran
veteran

Mesaj de RaduDaniel » 04 Feb 2026, 20:19

+358466198387 whatsup 😁

Spring
veteran
veteran

Mesaj de Spring » 30 Mar 2026, 14:45

Eu zic sa iei metanium cu tambur shallow si sa ii pui rulmenti air. Eu cu combinatia asta fac orice lanseu vreau de la 5 la 30 de grame. De asemenea lanseta 66M a fost conceputa pentru pescuit la jig si charterbait. No se incarca bine cu voblere in lanseu. Eu pentru asta am un majorcraft black porgy. E moderat fast, 2.40m. Cu asta am dat cel mai departe pe cast.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

RaduDaniel
veteran
veteran

Mesaj de RaduDaniel » 30 Mar 2026, 18:22

Hai salut!!!
Amuzant sa zici asta😂😂😂. Dupa ceva sapaturi in preputurile gandirii si in sfarsit niste iesiri pe apa lichida 😁, stateam si ma gandeam la aceeasi chestie:
Dc nu fol "degetul educat", o centrifuga te ajuta mai mult de pa mal. Si dupa zeci de combinatii cu fire textil/mono, tambur full, juma, sfert etc...am ajuns la o concluzie, cum ca un tambur standard 34 ar fi ideal. Si un shallow...
Si cum metaniumul este clar mai dezfranat, varianta ar fi fost 22 metanium shallow edition😂😂😂
M-am gandit si la un aldebaran mgl, dar din experienta cu fir putin pe tambur am observat ca se lanseaza super precis cu greutati mici, cand vine vorba de lansari gen stream/backroll 10-15m, dar cu acelasi impuls naluca cadea mai aproape.
Era necesar sa ii dau un zvac mai tare, ceea ce insemna ca se pierdea uneori precizia.
Acum sincer nu am testat serios la distanta cu fir f putin. Am dat de cateva ori cu voblere gen 6-7gr si s-a dus binisor.
DAR...asta pt ca am reusit sa reglez frana la 4 cu o lansare ce am incarcat lanseta la 180grade😂😂

Bre Springule nu mai tin minte ce am discutat acu ceva timp, dar parca tu erai cu UL, fire subtiri?!?
Ma intereseaza niste discutii la telefon/whatsup, ca treaba cu scrisu aici e bs...😔
E nr de watsup mai sus😁

Si da confirm ca modelul 66m 2buc, are actiune fast, extrem de misto as zice. 66ml 2 buc este ciudata, are un diam maricel si relativ moale cu o revenire nu f rapida. Este un mf...
Dar Adrenalina mea Otravitoare😂😂 este 610M versatile, 1+1. Este un mf placut cu revenire bunicica, se incarca bine cu voblere.

Scrie răspuns