Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Jet93
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de Jet93 » 05 Dec 2022, 13:11

De ceva timp, mai bine de un an, am trecut pt pescuit mai usor pe mulinete dam quick 5 de 1000 si 2000.
In afara de un fasait al lor nu prea am ce sa le reprosez.
Cel putin cea de 1000 e super pt @400 de lei.
Cea de 2000 are o frana ciudata, inconstanta.. Poate ca doar a mea o fi asa...
Nu le recomand neaparat, dar pute?i incerca un 1000 quick 5(celelalte modele nu sunt prea reusite).
Cineva a aruncat lanseta in apa, dupa vreo 15 min am scos afara ansamblul, la desfacere nu avea pic de apa sau namol in ea.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 05 Dec 2022, 18:15

?i mulineta Abu Garcia din pagina anterioar? are un pinion cu coroan? dubl? din plastic care are rol de reducere a vitezei de oscila?ie a tamburului. El face leg?tura între coroana secundar? a pinionului conduc?tor ?i pinionul cu ?tift excentric.
Se vede acest pinion negru, cu dou? rânduri de din?i ?i în ultima poz?. Dup? aceast? poz? am mai desf?cut trei ?uruburi ce prind capacul ro?u rotund lateral ?i am eliberat pinionul conduc?tor, dup? care am desf?cut ?urubul din centrul pinionului de oscila?ie cu ?tift excentric ?i am scos ?i acest pinion ?i pe cel din plastic de sub el. Am omis s? fac o ultim? poz? pt. dv. Pe acel pinion din plastic nu sunt for?e mari ?i se va defecta mai greu decât pinioanele din plastic cu ?tift excentric din Daiwele moderne, la care am avut ocazia s? v?d deteror?ri, sp?rturi, ?tift s?rit afar?, etc.

T. D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 05 Dec 2022, 19:12

Întrucât am avut ocazia în mai multe rânduri s? v?d butonul on/off antiretur rupt la mulinetele de genera?ie mai nou? de la Daiwa, gen Certate, Morethan, etc. v? dau un pont de aplicat în momentul execut?rii opera?iunilor de între?inere periodic? sau chiar mai devreme, cu scop preventiv. Acest buton se poate deteriora, se poate rupe partea de ac?ionare sau se poate frânge axul pe care îl ac?ioneaz?, datorit? unui viciu de proiectare ?i anume: Arcul lamelar care men?ine pozi?ia on sau off a butonului este executat dintr-un material prea gros iar presiunea pus? de acesta pe axul cu care vine în contact, este foarte mare. Secsimte lucrul acesta ?i la ac?ionarea cu greutateva butonului. Am mai sesizat acest aspect la Daiwele mai vechi de tip Exceler, Tierra, etc. la care presiunea mare a unui arc lamelar similar deforma/îndoia pârghia de comand?. Am recomandat atunci strângerea pu?in a acestui arc ca s? se diminueze ap?sarea pe tij?. Tot a?a trebuie procedat ?i cu arcul ,,potcoav?" lamelar de la noile modele. Cu un cle?te se strânge acel arc ,,U", se feformeaz? pu?in ?i presiunea pus?vpe tij? devine rezonabil?, f?r? a-i afecta func?ionalitatea. Acel arc e piesa din penset? în poza de mai jos. A?a arat? deja modificat ?i f?r? a mai pune în pericol integritatea altor componente.
Imagine

E greu de imaginat ra?iunea inginerilor care fac calculele ce pun în produc?ie astfel de piese...

T. D. Rew.

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 06 Dec 2022, 12:40

@tdum
Multumesc pentru informatiile detaliate.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 06 Dec 2022, 22:58

Mul?umesc ?i eu pentru apreciere Tito. Cu pl?cere ofer informa?ii care pot fi utile, cu caracter preventiv sau reparator ori doar cu scop de informare. V? prezint scuze pentru gre?elile de redactare (ortografice) din ultima postare, dar asta mi se întâmpl? când postez de pe telefon nu de pe laptop ?i când nu am timp s? verific textul. Degetele butuc?noase...
Debutul meu pe acest forum a avut la baz? dorin?a de a împ?rt??i solu?ii, rezolv?ri la probleme, iar primul topic deschis de mine a fost ,,Antiretur instant Daiwa" ca urmare a numeroaselor sesiz?ri venite dinspre utilizatori ?i a lipsei de solu?ii de pe ,,pia??". Am prezentat atunci cauzele, efectele ?i solu?iile la aceast? problem? pe care eu deja o rezolvam de ani de zile...
M-am bucurat s? aflu ulterior c? au fost de folos mai multora informa?iile pe care le-am oferit ?i mi-a venit ideea cu topicul de repara?ii care iat? are în prezent peste 90 de pagini.
Am avut în trecut un magazin de pescuit ?i repara?ii, garan?ii, postgaran?ii, etc ?i am împ?rt??it cu dv. colegii de forum informa?ii rezultate din activitatea mea. M? bucur dac? ini?iativa mea a fost apreciat? ?i este de folos.
Numai bine tuturor!

T. D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 11 Dec 2022, 12:24

O problem? destul de frecvent? la mulinetele actuale, chiar ?i la cele dou? mari firme competitoare Shimano & Daiwa, este fâ?âitul care este prezent înc? din faza de fabrica?ie, mulinetele ajungând astfel pe rafturile magazinelor de profil. La modelele vechi, fabricate chiar cu 15-20 de ani în urm?, nu exista aceast? problem?. A?a cum am ar?tat cu poze pe acest topic, este evident de unde provine zgomotul acestor rulmen?i. Exist? un contact nedorit, o frecare între colivia de tabl? ce separ? ?i con?ine bilele ?i c?ma?a interioar? a rulmentului, ca urmare a unei descentr?ri, a unei lipse de precizie în fabricarea acestor rulmen?i. La mulinetele cu astfel de rulmen?i, dup? o utilizare îndelungat?, fâ?âitul se poate diminua prin erodarea zonelor de contact nedorit din rulmen?i. Fâ?âitul rulmen?ilor se poate reduce sau chiar elimina ?i prin gresare, producându-se în interiorul rulmen?ilor o pelicul? de alunecare ?i rulare ce reduce frec?rile. La rulmen?ii necapsula?i, gresarea este facil?. Trebuie ?tiut c? un ulei fin va face rotirea rulmen?ilor mai u?oar?, dar nu va reduce fâ?âitul, ba chiar îl va m?ri, iar ungerea cu o vaselin? fin? va reduce zgomorul dar va îngreuna pu?in rotirea. Deci, trebuie aleas? formula optim? de ungere. În cazul rulmen?ilor capsula?i, dac? capacele sunt prev?zute cu siguran?e, atunci pot fi decapsula?i cu ajutorul unui ac apoi un?i ?i recapsula?i. Dac? nu au siguran?e, atunci pot fi un?i prin scufundare în ulei sau în vaselin? înc?lzit?, a?a cum am ar?tat cu poze ?i explica?ii pe acest topic, când am vorbit de eliminarea apei din rulmen?ii capsula?i.
Cel mai bine este s? nu cump?ra?i mulinete cu fâ?âit, dac? ?ti?i c? v? deranjeaz? acest lucru. Iar dac? fâ?âitul apare ulterior achizi?ion?rii, atunci unge?i sau înlocui?i rulmen?ii cu unii verifica?i anterior. Pentru aceast? verificare eu folosesc dornuri de lemn pe care introduc rulmen?ii, îi rotesc ?i îi ascult...
Imagine

T. D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 14 Dec 2022, 16:19

Iat? în pozele de mai jos componentele unui angrenaj hipoid. Pinionul conduc?tor nu are înc? nici un semn de uzur?, pe când cel condus, (melcul) are deja vizibil? c?lc?tura de rodaj, care este faza cea mai de început a uzurii:

Imagine

Imagine

Este normal ca ,,melcul" s? dezvolte primul uzuri, întrucât este ,,c?lcat" de mai multe ori la o singur? rota?ie a pinionului mare, în func?ie de raportul de recuperare. În cazul de fa??, 6:1...

T. D. Rew.

DEM
veteran
veteran

Mesaj de DEM » 01 Ian 2023, 10:50

In anul care a venit ,colegii de forum inclusiv subsemnatul ii uram, Dlui Tibi multa sanatate si sa ne impartaseasca in continuare din toate experientele... :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

adrian99
veteran
veteran

Mesaj de adrian99 » 01 Ian 2023, 11:37

corect
un an mai bun,cu multa sanatate si putere de munca,d-nu Tibi. :respekt:

razvan cristescu
veteran
veteran

Mesaj de razvan cristescu » 01 Ian 2023, 15:12