Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, tudor, johnnybravo, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de semlecangheorghe » 17 Apr 2020, 20:16

Iti dai seama ce misto e daca intra in acea zona cu ulei magnetic ceva firicele de praf, nisip..mai mare dragul..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

johnnybravo
Moderator
Moderator

Mesaj de johnnybravo » 18 Apr 2020, 09:06

eh, aceeasi situatie e pt orice alta mulineta, uleiul asta opreste apa cel putin teoretic...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 23 Apr 2020, 06:57

Protectia de la Shimano e suta la suta mai eficienta decat magsealul asta. Sa vezi ultimele modele, 2019,2020..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 24 Apr 2020, 14:47

Ziua bun? stima?i colegi de forum. Iat? în poza de mai jos cât? mizerie se poate aduna în spa?iul dintre knob si bra?ul manivelei, atunci cand sunt puse ?aibele distan?iere în proximitate, în loc sa fie amplasate în cap?tul cu ?urubul de fixare al knobului. ?aibele se justific? lâng? soclul axului doar daca nu este o echipare cu rulmen?i. Ori în situa?ia de fa?? este vorba de Daiwa Exist 3012-H, care e full de rulmen?i. Care o fi logica constructorului pt. a proceda a?a? Nu conteaz?, eu nu las a?a la montaj.
Imagine

Alta abordare ciudat? a constructorului este utilizarea unui rulment necapsulat în proximitatea rulmentului de antiretur, ceea ce ar putea permite ininuarea de vaselin? printre bile ?i contaminarea rolelor, daca ungerea e abundenta. Apropo de ungere, a?a arata o ungere de fabric? în acest caz. Destul de bun?.
Imagine

O alta mulinet?, tot Exist, dar LT 3000D+C ?i aceea?i abordare din partea constructorului:
Imagine

Ungere relativ bun?, dar tot un rulment necapsulat (7X14X3,5mm) are pe pozi?ia respectiv? ?i nici precizia sa nu este grozav?. Are joc intre bile ?i cele dou? c?m??i, de?i este silen?ios ?i a mai avut ?i joc în carcas?. Rezult? joc al rotorului în aceste condi?ii.
Imagine

La toate Daiwele Exist LT pe care le-am v?zut pân? acum era o problem? comun? ?i la pinionul de plastic cu ?tift excentric. Aceste pinioane sunt montate foarte strâns, se învârt greu ?i astfel se pune presiune mare pe dantura din plastic. La aceasta a trebuit sa sub?iez distan?ierul de sub rulmentul din pinion de la 0,1 mm la 0.05mm.

La rampa de decan?are a pickupului am depistat fisuri la cele dou? opritoare de fixare. Nu mi-am permis s? le las a?a ?i le-am îndep?rtat. În mod normal, trebuia incoluit? aceast? piesa din plastic deteriorat? ?i menit? s? încaseze ?ocuri. Dar fiindc? nu sunt un om normal, am hotarât s-o repar ?i s-o fac mai bun? decât din fabric?:
Imagine

Am dat dou? gauri, am modelat o ,,potcoav?" din sârm? pe care am introdus-o în g?uri:
Imagine

Am îndoit capetele dedesubt ?i am ob?inut cei doi col?i de fixare, dar metalici de asta dat?:
Imagine

Am f?cut proba, se fixeaz? perfect ?i nu se mai rupe nimic.
Imagine

V? mai ofer câteva sfaturi dac? îmi permite?i:
- La Daiwa Exist LT (?i la altele cu mag seal) este util ca înainte de a scoate rotorul sa ave?i manivela montat?, antireturul pe ON ?i din manivel? s? îl bloca?i, abia apoi s? scoate?i rotorul, altfel risca?i s? extrage?i cu tot cu rotor ?i c?ma?a interioar? a rulmentului de antiretur ?i s? pierde?i uleiul magnetic.

- La colierul cu dou? urechi ce închide platoul magnetic ?i antireturul, orificiile din acele urechi sunt mai mari decât diametrul ?uruburilor ce prind acele urechi. Tot dintr-o abordare de neân?eles a constructorului, s-au utilizat ?uruburi cu cap plat în loc s? fie cu cap semiînecat care ar fi putut s? autocentreze colierul cu dou? urechi. A?a, se descentraz? ?i daca dac? mulineta dv. func?ioneaz? în hopuri (cum mi-a spus un amic c? merge a lui) atunci, acolo trebuie s? insista?i s? recentra?i platoul.

- Când strânge?i piuli?a rotorului, e bine sa ave?i butonul antireturului pe ON, tot din considerente de centrare perfect?.

Iat? ?i ce capete de ?urubelni?? sunt necesare (am avut întreb?ri pe tema asta) pt. acest model de Exist:
- Pt. ?urubul din axul tamburului - imbus de 0,9mm
- Pt. capacele aripilor de rotor - torx - T6
- Pt. ?uruburile laterale pe care pivoteaz? on/off capacul antireturului - torx - T5
- Pt. capacul ornamental din coada mulinetei - torx - T6
- Pt. articula?iile pickupului - torx - T8

La astea se adaug? ?i cheia custom pt scoaterea capacului, cheie care v-am ar?tat deja cum o pute?i confec?iona.

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 07 Mai 2020, 12:09

Un exemplu de: ,,A?a Nu!" Exist? o fals? convingere c? vaselina din abunden?? scute?te mulineta de sesiunile de între?inere pentru mult? vreme.

Prea mult? vaselin?, odat? amestecat? cu imputit??i, ajunge peste tot, face r?u ?i iese chiar ?i pe lâng? axul tamburului:
Imagine

La interior, vaselina murdar? ?i din abunden?? se men?ine în proximitatea angrenajelor ?i chiar este preluat? de acestea ?i mestecat? din nou, contribuind chiar la uzura acestora din cauza impurit??ilor pe care le con?ine.
Imagine

Nici cele mai rezistente angrenaje nu suport? bine vaselina murdar? ?i în cantita?i mari.
Imagine

Unsoarea murdar? trebuie îndep?rtat? de pe toate componentele înainte de a unge mulineta cu vaselina curat?.
Imagine

Trebuie avut? în vedere la montaj grija pentru repozi?ionarea corect? (în varianta cu care s-a executat rodajul) a distan?ierelor, altfel poate ap?rea marâit. A?a s-a întamplat cu aceast? mulinet? la servisarea anterioar?, dup? care a ?i fost folosit? mult în configura?ia respectiv?, ceea ce a dus la apari?ia unei c?lc?turi secundare ?i asta anuleaz? ?ansa de a mai reveni la un rulaj silen?ios, indiferent cum repozi?ion?m ulterior distan?ierele.

Cump?tare ?i aten?ie...

T.D. Rew.

lau_bau
veteran
veteran

Mesaj de lau_bau » 07 Mai 2020, 16:49

Astea sunt munetele de la Daiwa....nu ai ce sa le faci !!!😜😜😜

Profitând de activit??ile profesionale restrânse din aceasta perioad? mi am f?cut revizie la mulinetele mele de spinning.
Cu ajutorul ?i consultan?a domnului Bolota Gheorghe de aci din Timi?oara care are o vasta experien?? în domeniul mulinetelor s au revizuit 11 mulinete Shimano din diverse genera?ii ?i categorii de pre? ?i în toate cazurile rezultatele au fost peste a?tept?ri.
Va expun doar un exemplu:
Stella 2010 4000 SFE este cea mai pescuita mulineta a mea, inclusiv Dun?re la jig ?i voblere.
Ultima revizie s a f?cut de c?tre mine in urma cu 2 ani ?i de atunci a fost pescuita destul de intens.
Acum, desf?cut? in cel mai mic detaliu, ***??at? cum trebui ?i gresata optim vreau sa va spun c? ruleaz? excelent, fin, fara jocuri ?i f?r? nici cel mai mic mârâit.
Cel pu?in 2 ani de acum mulineta asta o s? mearg? la fel.
Nu cred in cazul unei mulinete Daiwa ar fii fost la fel.....

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 08 Mai 2020, 10:15

lau_bau scrie:
07 Mai 2020, 16:49
Profitând de activit??ile profesionale restrânse din aceasta perioad? mi am f?cut revizie la mulinetele mele de spinning.
Apreciez determinarea de care dati dovada in a va face in regie proprie mentenanta la mulinetele dv. In aceasta idee am si creat acest topic, in care am aratat modalitati de rezolvare a unor probleme si am prezentat sugestii de abordare a unei sesiuni de intretinere, ca aceia dintre colegii de forum care sunt dispusi si motivati, in baza acestui surplus de informatii sa-si poata rezolva singuri operatiunile ce tin de mulinete. Reusita vine la pachet cu o mare satisfactie.

Azi am avut ocazia sa vad unul din cele mai neunse pinioane de la Daiwa. Si asta intr-o mulineta Exist LT 2500D, care nu a mai fost deschisa. Deci, a fost mana constructorului, cea care nu si-a facut treaba:
Imagine
Am o concluzie clara legata de acest aspect al ungerii. Daca din patru bucati (Exist LT) cate am deschis pana acum, trei sunt unse relativ bine si una e aproape ,,uscata", atunci e clar ca gresarea de fabrica e la alegerea montatorului si nu o procedura de lucru care se respecta cu rigurozitate. Poate au angajat fara sa stie la Daiwa sabotori sau personal fugit cu obiceiuri proaste de la Shimano... Glumesc.

Si la acest Exist LT s-a confirmat ceea ce am aratat intr-o postare anterioara si anume ca pinionul din plastic e montat prea strans si ingreuneaza functionarea mulinetei per ansamblu, incat se simte la manivela faptul ca nu se invarte lejer. O nota proasta pentru o mulineta de ,,calibrul" acesta... Plus alte neajunsuri, jocuri in angrenaj, in antitorsiune, etc. Control tehnic de calitate = zero.

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 13 Mai 2020, 14:39

Iat? o variant? inedit? a rulmentului de antiretur a celor de la Daiwa:
Imagine
Era montat în rotor, nu în corpul mulinetei ca la modelele ulterioare:
Imagine
Prezint? interes doar ca fapt divers. Cu doar 4 role de dimensiune mare si c?m??i voluminoase, aceast? variant? de antiretur a fost abandonat? repede. Cânt?rea prea mult!

T.D. Rew.

razvan cristescu
veteran
veteran

Mesaj de razvan cristescu » 13 Mai 2020, 17:29

Am si eu 2 mulinete daiwa din generatia asta...ce parere aveti de angrenaje(ambele roti dintate din duraluminiu)?

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 13 Mai 2020, 21:52

Cred c? sunt în regul? cât timp au stratul protector intact, dar mie nu mi-au pl?cut mulinetele construite pe aceast? platform? din alte multe considerente, a?a c? doar le-am testat în câteva partide scurte de pescuit ?i le-am înstr?inat. Mi-au fost oferite ulterior ?i cu titlu de cadou ?i le-am refuzat.

T.D. Rew.

Scrie răspuns