discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
zvic
- veteran

@drazvan
Doar ca sa vezi cu ce se mananca, nu trebuie neaparat sa incepi direct cu echipamente scumpe. De exemplu iti iei ce gasesti pe piata de la noi sau si mai bine la anunturi gasesti chiar combo-uri ok si relativ ieftine, atata doar ca le folosesti cu naluci mai grele pana vezi cam ce si cum si cu un fir mai gros la inceput, de exemplu un mono de 0.3 sau chiar mai gros ca la casting nu are aceeasi importanta ca la spinning. Ca si naluci incepi cu jiguri ca is mai aerodinamice si pe masura ce te obisnuiesti cu mecanica lansarii si cu reglajul franei treci si la voblere&...
Dupa ce testezi si vezi daca iti place, treci la echipamente mai acatarii si astea de incepator le vinzi la altii care vor sa se apuce
Eu unul am renuntat la casting desi aveam scule cat de cat ok si prinsesem unpic si mecanica lanseului, aveam un bat kistler de crankbait si mulineta daiwa advantage si apoi revo stx. Am dat cu ele la linguri, jiguri si voblere si mergea ok decat ca de mai multe ori am patit ca exact in momentul bun, cand stiucile sau salaii mancau bine, ma grabeam si tranteam o peruca de pana o descalceam pierdeam 30 minute. Dupa cateva episoade de astea le-am vandut pe toate si am revenit la spinning. Singura aplicatie pentru mine unde castingul e mai recomandat ar fi la naluci mari si jerkbait, chestii de la 20 grame in sus iar pentru astea nu iti trebuie musai cele mai scumpe echipamente. Oricum, asta e saga mea in materie de casting, stiu destui care au trecut peste momentul mai greu si acuma nu ar mai reveni la spinn decat la UL.
-
Sami
- veteran

Fir intins!
-
AdrianHD
- veteran

-
AdrianHD scrie:As vrea sa incep sa folosesc textil pe mulineta de baitcasting dar ma cam sperie perucile! Se lanseaza mai bine cu textil ca si cu mono?Care peruci sunt mai greu de desfacut,cele de textil sau de monofilament?
Until next time....Tight Lines!
-
Xample
- utilizator nou

pana la urma care e diferenta dintre spinning si casting "for dummies"??
-
radu_moon
- junior

-
Spinning:
Pro - mai usor
Con - mai imprecis
Casting:
Pro - mai precis
Con - mai dificil

-
Ghenadie
- veteran

AdrianHD scrie:AdrianHD scrie:As vrea sa incep sa folosesc textil pe mulineta de baitcasting dar ma cam sperie perucile! Se lanseaza mai bine cu textil ca si cu mono?Care peruci sunt mai greu de desfacut,cele de textil sau de monofilament?
un textil corespunzator e la fel de usor de desfacut, dar conteaza si cum desfaci peruca. nu sunt cu mare experienta, dar am observat ca textilul mai putin moale nu face peruci "stranse" si se desface usor. apoi mai e si rabdarea, ca daca te "dai tare" la peruca o faci praf.
-
Leba
- veteran

-
AdrianHD scrie:As vrea sa incep sa folosesc textil pe mulineta de baitcasting dar ma cam sperie perucile! Se lanseaza mai bine cu textil ca si cu mono?Care peruci sunt mai greu de desfacut,cele de textil sau de monofilament?
Inteleg ca ai dat cu mono pana acum. Se lanseaza aproximativ la fel, cu un plus usor pt. impletite. Ideea e ca, la acelasi diametru, sextilu tine mai bine. Boon, o sa inceapa unii ca nu conteaza grosimea la baitcast, ca poti sa-ti pui si 100 lbs si lansezi la fel. Eu nu sunt de aceasi parere, un fir subtire ajuta la lungime si precizie.
La mono e mai usor sa desfaci perucile, cel putin la mine asa a fost.
Ia-ti un textil mai ieftinica si baga probe la greu, incearca sa nu te infingi prea tare pe lanseuri de la inceput, usurel..asa!

Coreleaza setarile cu naluca si vantul, atat cat se poate.
-
AdrianHD
- veteran

-
Leba scrie:AdrianHD scrie:As vrea sa incep sa folosesc textil pe mulineta de baitcasting dar ma cam sperie perucile! Se lanseaza mai bine cu textil ca si cu mono?Care peruci sunt mai greu de desfacut,cele de textil sau de monofilament?
Inteleg ca ai dat cu mono pana acum. Se lanseaza aproximativ la fel, cu un plus usor pt. impletite. Ideea e ca, la acelasi diametru, sextilu tine mai bine. Boon, o sa inceapa unii ca nu conteaza grosimea la baitcast, ca poti sa-ti pui si 100 lbs si lansezi la fel. Eu nu sunt de aceasi parere, un fir subtire ajuta la lungime si precizie.
La mono e mai usor sa desfaci perucile, cel putin la mine asa a fost.
Ia-ti un textil mai ieftinica si baga probe la greu, incearca sa nu te infingi prea tare pe lanseuri de la inceput, usurel..asa!

Coreleaza setarile cu naluca si vantul, atat cat se poate.
Doar cu mono pana acum....La setari,cel putin in ultimul timp,la frana magnetica,folosesc cel mai mult pozitia 2,foarte rar 4-5(cand e vant),dar mi-am ''educat'' degetul sa fie tot timpul pregatit pentru stoparea tamburului....La ultima partida chiar am reusit sa nu fac nici o peruca,chiar si pe un pic de vant

....
Until next time....Tight Lines!
-
Jedi
- veteran

Mai e stravechiul truc ...un tur de banda izolatoare pe tambur . Dupa un lanseu lung, mai scoti 5-10 metri de fir si pui o tura de banda izolatoare.Mult mai usor de desfacut incilceala.
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.
-
GMC1
- utilizator constant