fir textil

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 05 Oct 2010, 19:44

ULK scrie:
pe 10 lb nu se simte la fel ca pe 5 , sau 8 lbs...e mult mai senzitiv de la 10 lb in sus....
Pot sa terog sa zici si dece? Nu se pierde din senzitivitate , exact din cauza grosimii mai mari? Zici ca, conteaza mai mult forma in diametru al firului decat grosimea?
ULK, e vorba despre fenomenul pe care ti-l povesteam pe PM. Un fir plat are portanta mai mare, atat in apa cat si in aer. Asta duce la aparitia burtii. Pierzi contactul cu naluca, nereusind sa tii firul intins. De unde si pierderea de senzitivitate. Cea mai mare senzitivitate ti-o asigura un fir cu o portanta cat mai mica. Adica subtire si rotund.
Afirmatia lui danielcocea cum ca firul mai gros e mai senzitiv poate avea o aplicatie in cazul Power Pro-ului, la care grosimile de 5lb si 8lb sunt panglica. Cel de 10lb, fiind rotund, nu mai are probleme de portanta.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 05 Oct 2010, 20:21

Pai fata de un 5 lb. sincer nu stiu..portanta creste si impreuna cu diamtrul...daca intre 8 si 10 poate e neglijabila diferenta de diametru..si are avantajul cel de 10, cu diametrul rotund....atunci deja de la 5 pana la 10 deja creste semnificativ portanta cauzata de diametrul mult mai mare si scade sau dispare dezavantajul cauzat de "platimea" :) lui 5. Corectati-ma daca gresesc.
Bine ..aici intra deja in scena "aplicatia" in care se manuieste firul respectiv....pentru ca eu nu accept fire mai groase..in circumstantele in care le folosesc eu, chiar nu am dece sa cresc diametrul , care aduce poate un bine cu sectiune rotunda, dar vine si cu vizibilitate mai mare, sa zicem.
Trebuie ales intre avantaje, dezavantaje...si aici deja discutam de gusturi.
Firul perfect e subtire, rezistent si rotund...la asta sigur suntem de acord cu totii :) Suline Super PE e singurul care intra in caracterizarea asta, dintre ce fire am vazut eu...nu ca ar fi multe :) Totodata nu pot sa nu remarc pestii multi si mari prinsi cu PP sau Varivas plat.
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 05 Oct 2010, 22:18

Spiderwire Ultracast sau Invisibraid (chiar si stealth) e subtire si rotund, teapan si peste PP si multe altele mai scumpe si cu toate astea nimeni nu-l baga in seama aici....

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 06 Oct 2010, 00:00

ULK scrie:Pai fata de un 5 lb. sincer nu stiu..portanta creste si impreuna cu diamtrul...daca intre 8 si 10 poate e neglijabila diferenta de diametru..si are avantajul cel de 10, cu diametrul rotund....atunci deja de la 5 pana la 10 deja creste semnificativ portanta cauzata de diametrul mult mai mare si scade sau dispare dezavantajul cauzat de "platimea" :) lui 5. Corectati-ma daca gresesc...
Nu stiu daca tu ai apucat sa pescuiesti cu toate trei grosimile de Power Pro. Poate ai scris pe undeva, dar n-am retinut eu. De ce te intreb? Pt. ca in cazul acestui brand, diferenta de diametru intre 5lb, 8lb si 10lb nu e foarte mare, cum poate ar fi normal sa fie. Cel putin mie, cand aveam un 5 si un 8 pe doi tamburi identici, imi era foarte greu sa disting care-i unul si care e altul. Cum grosimea nu difera sensibil, faptul ca 5-ul si 8-ul sunt panglici, le anuleaza avantajul dat de diametru in fata mai rotundului 10. Ajungi in situatia in care firul de 10 taie apa mai bine chiar decat 5lb-ul.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 06 Oct 2010, 00:04

valistrati scrie:...Musti ,Varivas e firma Japoneza de renume despre care am citit ca face super fire ,mai ales pt Bass...
Merci, Vali! Poate ca, de curiozitate, am sa incerc si un Varivas. In principal vreau sa vad cum e fata de Sunline Super PE-ul la care m-am oprit acum, deocamdata. Da' asa, pe incercate, nu pe spoturi publicitare... :D

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 06 Oct 2010, 00:18

Anu asta am dat mai greu ca niciodata , nu asa de multe partide , insa foarte putin cu naluci sub 40 de grame , in mod obisnuit 80 gr .
Cum nu am gasit TufLine pe masura ( 30 de lb uzual , insa am dat si cu mai groase ) , adica am gasit da era plat rau :shock: , am dat multa vreme cu Tuf inainte , insa niciodata nu am avut parte de asa o panglica ( luat de pe Shimreels , in caz ca ocheste careva ii bine de stiut , sa nu va treziti cu fasia acasa :) ) , deci am luat PP , Spider Ultracast si Stren Superbraid . Nu am facut teste de rezistenta , insa ma uimeste cat de bine rezista Stren Superbraid in timp , Ultracastu l-am schimabat primu si putin probabil sa mai folosesc asa ceva cu peste 40 de grame , sub , si cu minnows ar merge .

IlieNeamt
veteran
veteran

Mesaj de IlieNeamt » 06 Oct 2010, 07:45

Stren Super Braid de 20 lb am folosit si eu saptamana trecuta in delta. Mi se pare mult mai moale decat Power Pro si cred ca e o idee mai subtire.
www.pentrupescuit.ro

dumi_id
veteran
veteran

Mesaj de dumi_id » 06 Oct 2010, 08:55

Pentru o lanseta entry-level - Shimano Alivio AX e ok firul textil (in privinta inelelor)?

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 06 Oct 2010, 09:07

stefanflorin scrie:Spiderwire Ultracast sau Invisibraid (chiar si stealth) e subtire si rotund, teapan si peste PP si multe altele mai scumpe si cu toate astea nimeni nu-l baga in seama aici....
eu am ultracast de 15 lb si nu-mi pare asa rotund.cam de trei ani folosesc stren fusionat.chiar ma-mpac bine cu el.la primele lanseuri e cam batos dar se lasa.

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 06 Oct 2010, 09:09

stefanflorin scrie:Spiderwire Ultracast sau Invisibraid (chiar si stealth) e subtire si rotund, teapan si peste PP si multe altele mai scumpe si cu toate astea nimeni nu-l baga in seama aici....
Ultracastul in folosesc eu .. de cateva zile... cel de 10 lbs. Foarte rezistent, matasos, culoarea nu si-o pierde la fel ca PP-ul dar putin cam scumpicel ... Intr-un cuvant sunt multumit....
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

Scrie răspuns