Romanian BASS

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
aditud
senior
senior
Mesaje: 476
Membru din: 16 Aug 2008, 22:30
Localitate: Pittsburgh, Pennsylvania

Mesaj de aditud » 05 Mar 2011, 03:02

luci_t scrie:cat timp speciile endemice de peste nu sunt bine reprezentate in apele din ro, nu pot sa fiu de acord cu introducerea bass-ului in tara noastra. Din pacate nu pot sa decid eu...
Avem un peste care se comporta asemanator cu varu' lui american, vorbesc despre bibanul autohton.
Pe cand un campionat de biban?
ps nu inteleg un lucru: de ce doar ce vine din afara si in special din state e bun???
Mai fratilor, intelegeti ca nu e biban. Nu e nici macar din aceeasi familie cu bibanul. E var cu regina, nu cu bibanul. Toti sunt in ordinul Perciforme, dar bibanul e din familia Percidae (unde e si salaul), pe cand largemouth bass e din familia Centrarchidae. Informatie usor accesibila oricui. Daca bass-ul e biban, atunci salaul e si "mai biban".

Avatar utilizator
luci_t
veteran
veteran
Mesaje: 1729
Membru din: 26 Ian 2007, 23:22
Contact:

Mesaj de luci_t » 05 Mar 2011, 08:03

@atitud
Faceam referire la comportamentul lui. La felul in care-l percep eu in timpul pescuitului. Nu la clasificarea lui zoologica.
Unde-l pescuiesc (doua lacuri in care e specia principala si singurul rapitor) e foarte vorace si ataca aproape tot ce misca. Prin asta sa nu se inteleaga ca ataca carligul gol sau naluca care s-a umplut de vegetatie.

Avatar utilizator
kzoli
veteran
veteran
Mesaje: 2856
Membru din: 30 Sep 2008, 08:25
Localitate: Targu Mures

Mesaj de kzoli » 09 Mar 2011, 08:38

Unde sunt multi puterea creste :wink: si in zone unde este o populatie bogata si trebuie sa lupta puternic pentru hrana sunt foarte activi si agresivi dar in locurile unde sunt doar cateva bucati sunt destul de precauti si mofturosi, isi permit "luxul" de a alege, dar cred ca acest fenomen este valabil la toate speciile de rapitori.

Avatar utilizator
PETREMAN
junior
junior
Mesaje: 40
Membru din: 07 Mar 2011, 10:54
Localitate: Bucuresti

Mesaj de PETREMAN » 09 Mar 2011, 15:39

Pestele asta e foarte bataios dar nu mai mult ca stiuca sau bibanul nostru , poate putin mai hraparet dar nu stiu cum ar mai manca domnu bass daca pe lacurile unde musca orice naluca ar presta plasarii si electricienii de la noi. Daca la noi aceasta maladie ....braconajul, ar disparea stiuca ,bibanul ,salaul sau somnul chiar si avatul s-ar inmulti asa cum trebuie si sa vezi partide de pescuit...cui i-ar mai trebui bass? :roll:

Avatar utilizator
ATUU
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 124
Membru din: 25 Feb 2006, 19:05
Localitate: Bistrita
Contact:

Mesaj de ATUU » 09 Mar 2011, 20:24

fale wudu..poate poate..

Avatar utilizator
Gyorg
veteran
veteran
Mesaje: 1166
Membru din: 07 Iul 2004, 15:22
Localitate: Ilfov
Contact:

Mesaj de Gyorg » 12 Mar 2011, 03:24

din experienta mea bass-ul are un comportament usor diferit de al pestilor rapitori autohtoni, din punct de vedere pescuit cu naluci artificiale.
in general nu cred ca ar trebui sa vorbim despre prostia pestilor atunci cand vorbim despre pescuitul lor cu momeli artificiale,
ci este vorba de iscusinta noastra (sau de prostia noastra) de a-i pacali la naluci artificiale.
cu cat experimentam si invatam mai mult din comportamentul acestora, cu atat o sa ne specializam noi in a-i pacali
strict la topic, personal consider ca ar fi benefic sa populam cu bass in Ro, din punct de vedere economic-sportiv
dupa cate am observat unguri sunt totdeauna inaintea noastra cu mai multi pasi, si nu degeaba. Am fost la ei, am pescuit bass si pot sa va zic ca deja si-au dezvoltat o economie locala care functioneaza, in zonele in care au bass,
intrebarea ramane, noi de ce nu ... de prosti ca bass-ul sau de destepti ca stiuca :)
http://www.kronect.ro
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Mar 2011, 07:06

.........Acuma o sa sara imediat aia cu "placa' cu protejarea speciilor autohtone si bla,bla,bla,Dupa ce ne-am pricopsit cu fitofagii,ce mai conteaza amaritul de baas..??Macar asta raspunde bine la naluci.
In Ungaria totul este altfel...Mult mai avem pina sa ajungem la nivelul lor..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
dori
senior
senior
Mesaje: 333
Membru din: 18 Dec 2009, 00:00
Localitate: Tg-Jiu
Contact:

Mesaj de dori » 12 Mar 2011, 08:24

semlecangheorghe scrie:.........Acuma o sa sara imediat aia cu "placa' cu protejarea speciilor autohtone si bla,bla,bla,Dupa ce ne-am pricopsit cu fitofagii,ce mai conteaza amaritul de baas..??Macar asta raspunde bine la naluci.
In Ungaria totul este altfel...Mult mai avem pina sa ajungem la nivelul lor..
Salut!

Bun, ne-am "procopsit" cu fitofagii.. dar ei pot servi ca hrana rapitorilor, sunt oarecum tinuti "sub control". Insa ce ne facem in momentul in care apare inca un rapitor iar prada ramane aceeasi ?

.. eu nu am pescuit la "bass" insa nu vad de ce s-ar "introduce", de altfel... treaba cu "economic-sportiv" e un "moft"- profitul va fi, poate, pentru inceput rapid.. dar tre' sa se ia in calcul si pagubele, de orice natura ar fi ele. In primul rand.. ar fi normal sa se "dezvolte" speciile autohtone, abia apoi sa se "praseasca" altele, in conditii ca pentru ele, strict reglementate. Insa.. daca totusi se va face la un moment dat tot va "scapa" in apele naturale, daca va "perpetua" specia.. nu stiu, nu am cunostintele necesare.

Parerea mea.

Spor la treaba, toate cele bune si fir intins!
Prin natura omul este posesiv, dar prin incultura ce devine, egoist ?

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Mesaj de semlecangheorghe » 12 Mar 2011, 08:42

Pot sa iti spun doar atit:un fitofag ajunge la greutatea de 3kg ,in cca un an de zile.Maninca numai plancton si asta in nestire.Haitele de fitofagi fac "carare" prin planctonul si microorganismele printre care inoata,vaduvind astfel puietul de mici dimensinui de unica lui sursa de hrana...Basca ca nici un rapitor nu se prea pune cu pesti de la 3kg in sus...

Pe linga asta,aparitia bassul-ui mi se pare o biata gluma.Intr-un ecosistem nr de rapitori este in dependenta de cantitatea de pesti prada,Daca acestia sint putini si rapitor va fi putin,Sint niste mecanisme care functioneaza de cind exista speciile.Bass-ul nu cred ca este ca si balaurul cu 7 capete care rade tot si dupa aia se maninca pe el de foame..Natura are niste mecanisme ,bine puse la punct....
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
dori
senior
senior
Mesaje: 333
Membru din: 18 Dec 2009, 00:00
Localitate: Tg-Jiu
Contact:

Mesaj de dori » 12 Mar 2011, 09:24

A.. te referi la cten/novac... ? Eu ma "uitam" la alta specie, greseala mea, eu cand ma gandesc la "fitofag".. prima data-mi vine in minte murgoiul baltat, pe urma ctenul.

Buun.. ctenul a fost "adus" ca sa suplimenteze "nevoia" de hrana, dar.. ar putea fi "util" in apele eutrofizate, deh. poate.

In fine.. rapitorul se poate adapta la "prada" insa.. prada se poate?

De exemplu.. am vazut rapitor "autohton" prins la specii invazive.. dar inca nu stiu ce-ar putea face un "pasnic" contra unui "rapitor".

Era printr-un film englezesc: raportul dintre prada/pradatori este foarte fragil, e mai bine ca intr-o balta sa existe rapitori ca sa "pradeze" "specimenele" nedezvoltate, altfel hrana nu ar ajunge la toata "populatia" de "pasnici".

Daca ungurii sau mai stiu eu cine.. s-au decis sa "introduc" nu-i vad in stare sa "scoata", nimeni nu poate, mai ales..

In fine.. eu nu sunt de acord, mi-am expus motivele/argumentele, nu sunt in masura sa iau decizii "de grad inalt", dar nici nu refuz sa invat in continuare.


Spor la treaba, toate cele bune si fir intins!
Prin natura omul este posesiv, dar prin incultura ce devine, egoist ?

Scrie răspuns