Ca si naluci pentru clean poti incerca cu rotative 00, 1 sau chiar si 2 ( Mepps de ex am folosit cu succes), voblere 2,3,4 cm ( dintre cele ieftine Strike Pro, Jaxon, cele mai scumpute Salmo - hornet e unul din preferatele mele dar si tiny, Yo-zuri) culorile la voblere le alegi in functie de pestisorii care traiesc prin zona pe care pescuiesti tu, de limpezimea apei, ganganiile ce zboara peste apa, uneori mai intra si la oscilanta sau guma, cazuri f. rare, cel putin in cazul meu.
Acum, sa iti faci o idee primavara de ex. pe masura ce se incalzeste apa si se pregateste de depunere il gasesti in ape mai mici, fara curent prea puternic culegand putinele gaze care cad pe apa, sau "pascand" iarba de pe pietre.Eu folosesc voblere ( nu mai pescuiesc la rotativa desi uneori da rezultate bune :d) care se misca la cea mai mica tractare in curentul slab, pescuiesc cu pauze destul de dese, de cele mai multe ori atacul vine pe pauza.
Vara e mai simplu, fiind mult mai activ, il poti gasi pe sub vegetatia de pe langa maluri, la umbra, iar seara, aproape de apus iese in repezisuri unde e apa mai oxigenata. Teoretic vara, ar trebui sa il poti prinde la orice...., dar asta doar teoretic

Toamna pe masura ce se raceste il cauti in zone cu apa mai adanca, curent slab, anafore din maluri,cu voblere scufundatoare care lucreaza la cel mai mic impuls.
Iarna pescuitul cleanului este pentru cunoscatori, sa zic asa, in sensul ca trebuie sa cunosti f bine apa pe care pescuiesti si locurile de iernat ale cleanului.
Alege zilele caldute cu vea soare, cauta locurile cu apa domoala si adanca, pescuieste cu voblere scufundatoare tractate f lent, cu pauze lungi ( ai grija totusi ca voblerul sa se miste in curentul apei) si ai grija la atac, nu mai este asa brutal, e mai mult un stop scurt in care daca nu ai dat teapa ai pierdut si pestele, si crede-ma iarna nu ai asa multe sanse ca vara

Cam asta despre clean, poate ceilalti iti povestesc de celelalte specii...
Nu uita totusi sa eliberezi pestii prinsi, daca nu toti macar o parte din ei !
Fir intins!