stradic fj vs caldia x

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

legionarul
junior
junior

stradic fj vs caldia x

Mesaj de legionarul » 19 Dec 2013, 13:32

Dupa cautari indelungate..m-am oprit la aceste 2 mulinete pe care le consider eu a fi potrivite dpdv al raportului calitate-pret..
As avea totusi cateva nelamuriri..
- prima ar fi legata de raportul recuperarii firului..la stradic 2500/3000fj este de 6,0:1(cu 86 respectiv 89cm fir recuperat per revolutie) iar la caldia X este 4,7:1 (70cm recuperat varianta 2500 - 79cm varianta 3000)..asadar, cum s-ar descurca o mulineta rapida precum stradicul la stiuca?
- un max drag "mare" (8kg stradic-7kg caldiaX fata de "standardul" 4kg la majoritatea variantelor 2500/3000 al altor mulinete) presupune si o rezistenta fizica mai buna a angrenajului in timp? (mentionez ca nu intentionez sa prind somni cu ea :) )
- cat de mult conteaza frana waterproof de la stradic contra corpului waterproof (constructie washable - se poate spala) de la caldia x?
- pretul unei stradic fj este cca 130 E iar al caldiei x este cca 190 E ..asadar.. merita caldia x cei 60E in plus? si daca da..de ce?

Spre ce altceva as putea sa ma orientez pe la aceeasi bani dar care sa pastreze aceleasi calitati pe care eu pun cel mai mare pret..si anume rezistenta la propriu dar si in timp /fiabilitate/max drag maricel/universalitate..
Are cineva vreuna dintre cele doua mulinete? daca da..cum se comporta? ce alte detalii ar mai fi de spus despre ele?

Mentionez ca initial am fost sa vad excelerul X de la daiwa si prea-laudatul zauber cf (care pe mine nu m-a impresionat atat de mult)..
Astept impresiile.. multumesc anticipat :D
"daca te doare-n cot de tot...vezi ca le-ai devenit complice.."

bogdanpesc
utilizator constant
utilizator constant

Re: stradic fj vs caldia x

Mesaj de bogdanpesc » 19 Dec 2013, 14:18

sal
M-ai nimerit pe mine :) ,le am pe amandoua...de fapt trei, doua stadicuri si o caldia
Cu stradicul am pescuit multi ani,cred ca 8 ani la toti rapitorii si nu s-a facut de ras,Anul trecut mosul mi-a adus si caldia.La inceput nu m-am inteles prea bine cu ea pentru ca era prea lenta ,acum dau la stiuca si la salau exclusiv cu caldia,stradicul a ramas pentu avati si pe batul de rezerva.Mentionez ca stradicurile dupa atata timp sunt perfecte,fara pic de joc sau alte uzuri...si au fost forjate bine in unii ani....caldia inca nu si-a facut orele de rodaj

dumi_id
veteran
veteran

Mesaj de dumi_id » 20 Dec 2013, 16:01

Am Stradic 2500FD (identic cu FJ doar ca are manerul dublu) si am prins destule stiuci cu el. Sngurul avantaj (sa-i spun asa) este ca poti juca lingura in apa mica - avantaj pentru incintele din deta unde apa este mica, de obicei sub metru.
Nu mi se pare ca este o problema in prezentarea nalucii acel raport de recuperare de 6:1, aici ma refer la linguri. La spinnerbaituri de ex, pare ca isi da duhul.
Pentru voblere folosesc un zauber.
Multi considera ca este mai fiabila in timp mulineta cu un raport de recuperare mai mic, spre 5 sau putin sub.

Vezi ca stradicul este complet din aluminiu si are o inertie a rotorului mai mare ca alte mulinete cum este si caldia.

dancostea
veteran
veteran

Mesaj de dancostea » 20 Dec 2013, 18:09

Din punctul meu de vedere diferenta (pentru majoritatea modelelor) Shimano vs DAIWA sta in urmatoarele:
- Shimano sunt mai durabile si mai fine datorita si mecanismului warmshaft, la care din pacate Daiwa a renuntat pentru toate modelele
- Daiwa are raportul de recuperare mai mic (foarte util celor care stau prost cu rabdarea) si sunt mai ergonomice.

Am un Team Daiwa S care se incapataneaza sa reziste, dar cand o sa cada va fi grea decizia. Probabil Shimano, iar stradic este cel mai bun raport calitate pret )

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 20 Dec 2013, 20:50

Intre cele doua as alege un Biomaster 2500fb, aluminiu, raport mic deci forta, x ship, legat mai bine ca Stradicul (nu are jocuri)...zic si eu :D asta o sa fie urmatoarea mea investitie, cu toate ca-s fan Daiwa-Ryobi.
Urasc atarnatorii!

legionarul
junior
junior

Mesaj de legionarul » 22 Dec 2013, 01:39

Va multumesc pentru raspunsuri.. nici eu nu stiu ce sa zic.. nu am vazut vreuna dintre ele la "munca".. sa fiu sincer..ma incanta mai mult caldia X.. dar..pe langa faptul ca se gaseste mai greu (s-ar presupune o comanda din germania sau direct din malaezia-pt ca vorbesc despre varianta "caldia X"-190E+transport si nu despre caldia "simpla"-240e)..conteaza si pretul-aia 80 de euro sau mai mult (cu transport) fata de stradic fj ar constitui un bat nou..stradicul se gaseste la oferte si la noi pe la 600 lei.. mai exista si varianta Lexa de la daiwa care ma atrage cat de cat si e mai ieftina decat cele 2 mentionate.. pe bune nu stiu cum sa ma decid :lol: ..nu vreau sa ma zgarcesc totusi..desi, din cate spuneti (si ce-am mai citit pe site-uri), un stradic n-ar fi o alegere rea..
Cred ca pana la urma ..o sa "cantaresc" bugetul dupa sarbatori, dar sper sa ma vad in delta cu o caldia x :) .. multumesc inca o data pt raspunsuri

tgabi
junior
junior

Mesaj de tgabi » 29 Dec 2013, 16:36

eu am shimano stradic 2500fj adus din sua in 2013. ce sa zic? e solida, bine inchegata, cu o frana impecabila (chiar e zdravana, 15lb zice producatorul). nu-mi place sistemul de prindere a manivelei (cu filet) si ... are un usor sunet ciclic, de frecare, pe sub rotor.
am si o daiwa exceler x, e drept ca e dimensiunea 1000 dar mi se pare o idee putin mai bine inchegata - parca are jocuri mai mici. e drept ca si la asta e ceva ce nu-mi place: rola de la galet tre' unsa cam dupa fiecare partida.
cam atat.

legionarul
junior
junior

Mesaj de legionarul » 13 Ian 2014, 20:12

dap...mi-a venit caldia x 3000.. no comment... o mulineta excelenta.. am vazut ca are cineva la vanzare o caldia x 2500 la anunturi pe la vreo 350 lei, sh evident.. puneti mana pe ea ca face toti banii

DEM
veteran
veteran

Mesaj de DEM » 14 Ian 2014, 10:28

Sa o stapinesti sanatos si sa ne anunti cand o schimbi.(peste vreo 10 ani) :respekt: ps: scrie un reviwe cum se comporta,zgomote,jocuri,etc. :respekt:
Dumnezeu a creat cerul si pamantul,restul e facut in China.

legionarul
junior
junior

Mesaj de legionarul » 19 Ian 2014, 02:13

deah..jocuri zici huh? :D
Am scos-o o singura data la plimbare si n-am ce zice.. e un panzer care toarce.. sunt foarte incantat de ea.. cu ce sa incep?
..Pai, in primul rand.. a venit cu tambur de rezerva - consider eu a fi destul de important..
Senzatia care ti-o lasa este de un echilibru forta-finete..imi place cum aseaza firul pe tambur desi-inca nu sunt tocmai convins de twin buster2 (care,spunea o prezentare romaneasca,ar inlatura cauza rasucirii firului)
.. air bail-ul mi se pare iar f tare - nu-ti da senzatia de "trantire"
..angrenajele se simt ca lucreaza lin..dar ma repet..iti da senzatia de forta bruta..nu huruie - sunetul este destul de scazut in comparatie cu al altor mulinete..
..constructia asta hard body-z chiar pare si se simte full metal ..poate si din cauza (sau mai degraba.. datorita) greutatii de 320g pt varianta 3000, asadar e greuta..
..antireversul functioneaza 10/10 - ingheata instant si fara pic de joc (antirevers switch-ul il are in spate - a durat maxim 10 min sa ma obisnuiesc cu el)
..despre frana n-am ce sa spun - impecabila si waterproof
..manivela sa zic ca are un f f mic joc pe segmentul de unde se strange pt impachetare(il sesizezi doar daca stai sa misti fin de ea).. tpaddle handle e o noutate pt mine si mi se pare f util..
In rest..nu stiu ce sa mai zic despre ea.. pare a mulineta rezistenta si durabila.. sper ca asa si e :)

Scrie răspuns