initiere spinning
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
initiere spinning
Salut,
Doresc sa ma apuc de pescuitul la spinning.
Tinta ar fi cleanul (si alti rapitori din aceasta categorie), iar locatia ar fi in principal Somesul (zona Satu Mare) dar as incerca si pe Crasna,Tur, eventual Cris si Tisa.Binenteles nu m-as supara si de capturi mai mari, dar toate la timpul lor.
V-as ruga sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:
1. Lungimea lansetei (aici ma intereseaza sa am mobilitate si posibilitate de actiune si pe rauri mai mici);
2. Greutatea de lansare;
3.Ce tip de mulineta.Am vazut ca sunt multe feluri, cu 3 rulmenti, cu 5 rulmenti, cu 7 rulmenti, marci si marci;
4.Grosimea firului;
5.Linguri si voblere recomandate.
Pt.inceput nu vreau sa bag multi bani, dar nici nu urmaresc sa cumpar un chilipir.Cu timpul, daca reusesc sa prind peste voi upgrada.
Rog niste recomandari.
Multumesc.
Doresc sa ma apuc de pescuitul la spinning.
Tinta ar fi cleanul (si alti rapitori din aceasta categorie), iar locatia ar fi in principal Somesul (zona Satu Mare) dar as incerca si pe Crasna,Tur, eventual Cris si Tisa.Binenteles nu m-as supara si de capturi mai mari, dar toate la timpul lor.
V-as ruga sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:
1. Lungimea lansetei (aici ma intereseaza sa am mobilitate si posibilitate de actiune si pe rauri mai mici);
2. Greutatea de lansare;
3.Ce tip de mulineta.Am vazut ca sunt multe feluri, cu 3 rulmenti, cu 5 rulmenti, cu 7 rulmenti, marci si marci;
4.Grosimea firului;
5.Linguri si voblere recomandate.
Pt.inceput nu vreau sa bag multi bani, dar nici nu urmaresc sa cumpar un chilipir.Cu timpul, daca reusesc sa prind peste voi upgrada.
Rog niste recomandari.
Multumesc.
-
- senior
Re: initiere spinning
Mai intai de toate, fa-ti timp si citeste forumul, de pe la inceputuri, acolo o sa gasesti multe informatii pretioase.
Ca sa sintetizez: ai nevoie de o lanseta de 2,10-2,40 m mai moale, cu actiune pana in 7 gr. (aici sunt parerile sunt impartite, eu iti spun ce mi-as lua eu), vezi ca sunt ieftine si bune pe la Maver, Baracuda, Energo, etc.; apoi o mulineta cu minim 4 rulmeni (sunt si cu mai putini, cu aceleasi calitati) - Shimano sau Daiwa, din gama ieftina (cu marcile astea nu o sa ai probleme cu incalceli, peruci, etc), ca fir - daca nu ai zone in care agati puternic - 0,12-0,16 monofilament : trabucco, tubertini, stroft, sunline, etc. Ca si naluci, pt inceput ia-ti vreo cateva rotative, de la marimea 00 la 2 - Berti, Mepps Aglia (long), Mosca, etc. si niste voblere mici, pana in 4 cm, pt inceput floating - Cozma, Strike Pro, Salmo Tiny, Hornet, etc.
Ca sa sintetizez: ai nevoie de o lanseta de 2,10-2,40 m mai moale, cu actiune pana in 7 gr. (aici sunt parerile sunt impartite, eu iti spun ce mi-as lua eu), vezi ca sunt ieftine si bune pe la Maver, Baracuda, Energo, etc.; apoi o mulineta cu minim 4 rulmeni (sunt si cu mai putini, cu aceleasi calitati) - Shimano sau Daiwa, din gama ieftina (cu marcile astea nu o sa ai probleme cu incalceli, peruci, etc), ca fir - daca nu ai zone in care agati puternic - 0,12-0,16 monofilament : trabucco, tubertini, stroft, sunline, etc. Ca si naluci, pt inceput ia-ti vreo cateva rotative, de la marimea 00 la 2 - Berti, Mepps Aglia (long), Mosca, etc. si niste voblere mici, pana in 4 cm, pt inceput floating - Cozma, Strike Pro, Salmo Tiny, Hornet, etc.
Depinde si cat buget ai, eu as merge pe urmatoarele:
http://www.totalfishing.ro/lanseta-daiw ... 10488.html - real e un L cinstit, pana in 8-10 grame.
http://www.fishshop.ro/ViewProduct/Muli ... ng/?id=213 - marimea 1500
Eu combo-ul asta l-am folosit vara asta si mi se pare foarte potrivit pentru clean pe rauri mici si medii. Ca dezavantaje, lanseta are manerul putin cam lung iar mulineta nu are tambur de rezerva, eu oricum am pus un textil Sunline si leader de fluorcarbon (folosesc mulineta si la bibaneala) dar poti pune un mono de 0.18mm.
Mai am un combo pentru rauri foarte mici, lanseta Daiwa Procyon UL si mulineta Daiwa Sweepfire 2B dar cu asta nu as da pe Somes, un peste peste 1kg in curent il controlezi mai greu.
http://www.totalfishing.ro/lanseta-daiw ... 10488.html - real e un L cinstit, pana in 8-10 grame.
http://www.fishshop.ro/ViewProduct/Muli ... ng/?id=213 - marimea 1500
Eu combo-ul asta l-am folosit vara asta si mi se pare foarte potrivit pentru clean pe rauri mici si medii. Ca dezavantaje, lanseta are manerul putin cam lung iar mulineta nu are tambur de rezerva, eu oricum am pus un textil Sunline si leader de fluorcarbon (folosesc mulineta si la bibaneala) dar poti pune un mono de 0.18mm.
Mai am un combo pentru rauri foarte mici, lanseta Daiwa Procyon UL si mulineta Daiwa Sweepfire 2B dar cu asta nu as da pe Somes, un peste peste 1kg in curent il controlezi mai greu.
Eu m-as duce pe o lanseta pana in vreo 10-12 grame (chiar pana in 15-20 daca e mai progresiva) de vreo 2m lungime cu o mulineta de 1500 chiar 2000 si ceva fir mono de 0,18 preferabil transparent.
Nu am mai pescuit de ceva ani la clean dar echipamentul pe care il foloseam era compus dintr-o lanseta de 2,1m, ce arunca 2-10g si o mulineta de la Abu de 1000 (sau 1500 – nu mai retin) cu fir de 0,18. Ti-as recomanda sa nu cobori cu firul sub 0,18 pentru ca cel putin la inceput cu siguranta te vei eneva in ultimul hal, se va rupe usor si orice rotativa iti va face praf firul dupa nici 5 recuperari ...
Daca ai in plan si altceva decat cleni atunci lucrurile se mai pot complica putin dar tot timpul exista niste variante de mijloc, mai ales ca esti la inceput din cate spuneai
Nu am mai pescuit de ceva ani la clean dar echipamentul pe care il foloseam era compus dintr-o lanseta de 2,1m, ce arunca 2-10g si o mulineta de la Abu de 1000 (sau 1500 – nu mai retin) cu fir de 0,18. Ti-as recomanda sa nu cobori cu firul sub 0,18 pentru ca cel putin la inceput cu siguranta te vei eneva in ultimul hal, se va rupe usor si orice rotativa iti va face praf firul dupa nici 5 recuperari ...
Daca ai in plan si altceva decat cleni atunci lucrurile se mai pot complica putin dar tot timpul exista niste variante de mijloc, mai ales ca esti la inceput din cate spuneai

C&R ... un alt mod de a savura un peste ...
Eu folosesc comboul shimano catana .Lanseta 2.10m 1-11gr si mulineta 2000 cu fir de 14.Iti recomand daca nu vrei sa bagi multi bani.Pe rauri mici folosesc voblere dorado magic,hornet,strike pro,cozma si rotative mepps nr. 00.Succes
Va multumesc pt.raspunsuri si imi cer scuze ca va stresez cu lucruri care au fost deja puse pe tapet.
Dupa cum spuneam baza va fi pe somes si ma gandeam la clean ca imi este mai aproape de suflet, dar nu exclud si alti rapitori.As dori un combo versatil, adica sa faca fata pe somes dar sa ma descurc si pe rauri mai mici.
Din cate am citit, ideal ar fi 2 combo-uri separate, dar momentan nu sunt dispus sa bag banii pana nu prind ceva.
Pt.Somes nu imi trebuie o greutate de lansare mai mare?
Dupa cum spuneam baza va fi pe somes si ma gandeam la clean ca imi este mai aproape de suflet, dar nu exclud si alti rapitori.As dori un combo versatil, adica sa faca fata pe somes dar sa ma descurc si pe rauri mai mici.
Din cate am citit, ideal ar fi 2 combo-uri separate, dar momentan nu sunt dispus sa bag banii pana nu prind ceva.
Pt.Somes nu imi trebuie o greutate de lansare mai mare?
-
- utilizator nou
Salutare,
Si eu mi-am luat de curand o lanseta mai moale pt naluci mici, tot cu un buget redus si am optat pt urmatoarele
Lanseta Baracuda Warlock 2.4m actiune 3-15 75lei. Poti lansa cu ea si voblere de 2-3 cm si pana la 7cm si mai sus. poti lansa de pe mal linistit la 2.4m si in acelasi rand te poti strecura pe sub tufisuri si crengi fara grija. Mai mica, si faci un compromis la lanseu, mai mare, si nu ai mobilitate cu ea. -75lei
Mulineta Shimano Catana 1000 FB ... pt ca mai am una de 2500 pe alta lanseta si e impecabila chiar daca are 3 rulmenti, daca e construita bine, nu conteaza atat de mult nr de rulmenti. si in plus e pe la 135 lei
Fir, eu unul am optat pt mono 0.18 de la Trabucco (T-FORCE Spinning), e moale, nu se incalceste, nu are memorie f mare (e cam uituc)
Si asa, la aprox 230 lei m-am facut cu un bat decent "de clean" si nu numai
Pate te ajuta cu ceva alegerea mea
Spor la cumparaturi si fir intins
Si eu mi-am luat de curand o lanseta mai moale pt naluci mici, tot cu un buget redus si am optat pt urmatoarele
Lanseta Baracuda Warlock 2.4m actiune 3-15 75lei. Poti lansa cu ea si voblere de 2-3 cm si pana la 7cm si mai sus. poti lansa de pe mal linistit la 2.4m si in acelasi rand te poti strecura pe sub tufisuri si crengi fara grija. Mai mica, si faci un compromis la lanseu, mai mare, si nu ai mobilitate cu ea. -75lei
Mulineta Shimano Catana 1000 FB ... pt ca mai am una de 2500 pe alta lanseta si e impecabila chiar daca are 3 rulmenti, daca e construita bine, nu conteaza atat de mult nr de rulmenti. si in plus e pe la 135 lei
Fir, eu unul am optat pt mono 0.18 de la Trabucco (T-FORCE Spinning), e moale, nu se incalceste, nu are memorie f mare (e cam uituc)
Si asa, la aprox 230 lei m-am facut cu un bat decent "de clean" si nu numai
Pate te ajuta cu ceva alegerea mea
Spor la cumparaturi si fir intins
- MARIUS POPA
- veteran
Eu nu ma risc sa intru pe alte domenii cu firul , adica de 0.18, care incepe sa devina deja cam rigid!anem scrie:Eu m-as duce pe o lanseta pana in vreo 10-12 grame (chiar pana in 15-20 daca e mai progresiva) de vreo 2m lungime cu o mulineta de 1500 chiar 2000 si ceva fir mono de 0,18 preferabil transparent.
Linistit 0.16 maxim, ca apoi risti sa-ti vina rotativa aiurea sunt cazuri cand folosesti nr.00, sau voblerul sa nu bata si in primul rand, nu poti lansa bine o rotativa de 2.5gr. cu un fir asa de gros (dupa mine e grosut deja la clean)...aici putem discuta, ca daca batul are inelele cu diametru mic abia fuge firul, sau poate are inelele cu diametru mare, alta e discutia...nu detaliez!
In fond si la urma urmei, s-au pierdut pesti cu fire ca degetu, si nu cred ca din cauza firului...dibacia pescarului este f. importanta, deci, nu as recomanda mai gros!
Vezi mulineta sa aiba tamburul destul de plin, avansati stiu dece, tu o sa vezi

Un bat nu UL, putin mai catre moderat, pana in 12-15gr. greutatea de aruncare, vad ca dai pe rauri destul de rapide, o sa vezi ca intra reactivitatea mai ales la rotative si atunci e bine mai rigidut batul!
Eu nu folosesc mai mari de 2.10, acuma vezi tu, cum iti vine.
La inceput obisnuieste-te cu batul , fa lanseuri in gol, prinde miscarile si preciziile de lansare, si nu baga din prima naluci scumpe, o sa faci paguba

Astea sunt parerile mele, din experienta mica acumulata!

Mare grija, cleanul mare, sa sti ca sta acolo unde nu te astepti tu...

Asta

Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.
Sunt din Satu Mare, pescuiesc pe Somes de cativa ani. Pentru clean (avat) folosesc un combo okuma alumina spin 2,10m 5-25gr. si mulineta okuma alumina 20, cu fir textil powerpro 0,15 (pe tamburul de rezerva monofil de 0,18 pentru lingura). Folosesc rapala minifatrap (MFR03) culorile S si P ziua, si GFR, FT seara, si countdown de 3-5cm (CD03-CD05), aceleasi culori. Mai folosesc f. rar lingura mepps nr.1. argintiu.
Atentie la agatatori! Risti sa-ti pierzi tot arsenalul de naluci intr-o singura partida. La inceput sa folosesti ceva mai ieftine...
Fir intins!
Atentie la agatatori! Risti sa-ti pierzi tot arsenalul de naluci intr-o singura partida. La inceput sa folosesti ceva mai ieftine...
Fir intins!