Balastierele, binefacere sau dezastru pentru pescuit
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Chiar daca acest raspuns era previzibil, nu vroiam sa-l primim. Este trist prieteni dar Tudor are dreptate. Nu mi-a placut niciodata sa pescuiesc la balti sau in alte locatii cu plata (nu-mi pun problema pecuniara, mai ales cand este vorba de pescuit), dar consider ca pescuitul are si o componenta extraordinara (parerea mea), prin asta vreau sa evidentiez cautarea, descoperirea, (scuzati pentru divagare - prin asociere- Casanova spunea \Este mai frumoasa cautarea, vanatoarea decat actul in sine\ ). Bref-este mai important un biban de 100g prins intr-un loc de care nu a auzit nimeni si descoperit acum de mine (vorba vine), decat un crap de 5KG prins in urma indicatiilor paznicului de la balta pe care l-am imblanzit cu o sticla de tarie.
http://undepescuim.stook.ro Unde ai pescuit ultima data?
Mi-e greu sa cred ca in prezent e interzisa exploatarea nisipului din albia raului.
Intre Lipova si Arad, adica pe 30-40 km de Mures sunt cel putin 20 de locuri de unde se escaveaza nisipul din apa raului. Si sint exploatari ca lumea, cu dotari serioase, nu aduc a ceva clandestin.
Se face treaba asta de cand ma stiu. N-am auzit pana acuma ca ar fi interzis.
Intre Lipova si Arad, adica pe 30-40 km de Mures sunt cel putin 20 de locuri de unde se escaveaza nisipul din apa raului. Si sint exploatari ca lumea, cu dotari serioase, nu aduc a ceva clandestin.
Se face treaba asta de cand ma stiu. N-am auzit pana acuma ca ar fi interzis.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
Cateva citate din legea nr.107/1996 - Legea apelor, cu modificarile ulterioare:
"Art. 48. - (1) Lucrările care se construiesc pe ape sau care au legătură cu apele sunt:
....
f) amenajări şi instalaţii de extragere a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, lacurilor şi ale ţărmului mării: balastiere, cariere etc.;
...."
"Art. 76. - (1) ÃŽn scopul asigurării stabilităţii şi integrităţii digurilor, barajelor şi a altor lucrări de apărare împotriva acţiunilor distructive ale apelor, se interzic:
....
d) realizarea de balastiere sau lucrări de excavare în albie în zona podurilor, la minimum 1 km în amonte şi la minimum 2 km în aval de pod ori în zona cursurilor de apă care au în lungul lor infrastructura aflată în administrarea instituţiilor publice/societăţilor naţionale/companiilor naţionale/societăţilor comerciale/regiilor autonome din domeniul transporturilor, construcţiilor şi turismului la o distanţă mai mică decât cea prevăzută în actele normative în vigoare, faţă de zona de protecţie, în zona captărilor de apă din râu, a captărilor cu infiltrare prin mal, a subtraversărilor de conducte sau alte lucrări de artă.
....."
"Art. 87. - Constituie contravenţii în domeniul apelor următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
....61) realizarea de balastiere sau lucrări de excavare în albie în zona podurilor, în zona captărilor de apă din râu, a captărilor cu infiltrare prin mal, a subtraversărilor de conducte sau alte lucrări inginereşti de artă"
Deci e clar ca deocamdata e legala exploatarea nisipului si pietrisului din albia raurilor. Ce va fi in viitor ramane de vazut.
"Art. 48. - (1) Lucrările care se construiesc pe ape sau care au legătură cu apele sunt:
....
f) amenajări şi instalaţii de extragere a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, lacurilor şi ale ţărmului mării: balastiere, cariere etc.;
...."
"Art. 76. - (1) ÃŽn scopul asigurării stabilităţii şi integrităţii digurilor, barajelor şi a altor lucrări de apărare împotriva acţiunilor distructive ale apelor, se interzic:
....
d) realizarea de balastiere sau lucrări de excavare în albie în zona podurilor, la minimum 1 km în amonte şi la minimum 2 km în aval de pod ori în zona cursurilor de apă care au în lungul lor infrastructura aflată în administrarea instituţiilor publice/societăţilor naţionale/companiilor naţionale/societăţilor comerciale/regiilor autonome din domeniul transporturilor, construcţiilor şi turismului la o distanţă mai mică decât cea prevăzută în actele normative în vigoare, faţă de zona de protecţie, în zona captărilor de apă din râu, a captărilor cu infiltrare prin mal, a subtraversărilor de conducte sau alte lucrări de artă.
....."
"Art. 87. - Constituie contravenţii în domeniul apelor următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
....61) realizarea de balastiere sau lucrări de excavare în albie în zona podurilor, în zona captărilor de apă din râu, a captărilor cu infiltrare prin mal, a subtraversărilor de conducte sau alte lucrări inginereşti de artă"
Deci e clar ca deocamdata e legala exploatarea nisipului si pietrisului din albia raurilor. Ce va fi in viitor ramane de vazut.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Partea buna e ca in raurile exploatate asa, chiar daca stiuca are tendinta sa dispara, salaul si somnul rezista bine. Gropanele facute de aia devin locurile preferate ale acestor pesti.
Cum spuneam, pe aici nu se mai sapa direct in albie ci prin vecinatatea raului. Excavatiile se umplu rapid cu apa prin infiltrare de la rau. Cand sunt inundatii se umple balta cu peste. Exploatrea balastierelor in acest fel, la prima vedere, ar fi chiar benefica pescuitului. In timp insa nu stiu.
Cum spuneam, pe aici nu se mai sapa direct in albie ci prin vecinatatea raului. Excavatiile se umplu rapid cu apa prin infiltrare de la rau. Cand sunt inundatii se umple balta cu peste. Exploatrea balastierelor in acest fel, la prima vedere, ar fi chiar benefica pescuitului. In timp insa nu stiu.

....nu stiu cum e in alta parte, dar la noi daca nu se sapa o saptamana gropanul se face plaja, asa ca salaii si somnii nu prea apuca se se familiarizeze cu locul. De obicei balastierele sant amplasate in locri unde raul depune material si asta e motivul pentru care "ce se sapa azi se umple maine".tudor scrie:Partea buna e ca in raurile exploatate asa, chiar daca stiuca are tendinta sa dispara, salaul si somnul rezista bine. Gropanele facute de aia devin locurile preferate ale acestor pesti.

-
- senior
mai este un aspect negativ al exploatarilor.apa se tulbura si nu cu namol ci cu o suspensie de nisip (daca pescuiesti o ora in acea tulbureala va trebui sa speli inelele si sa schimbi monofilamentul).aceasta suspensie trece prin branhiile pestilor si in mod sigur nu le face bine mai devreme sau mai tirziu.