Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
sonel
- utilizator nou

-
Ce parere aveti despre balastierele care s-au inmultit in ultimul timp mai ceva ca ciupercile dupa ploaie; cum influienteaza mediul pe termen scurt, mediu si lung. Au acesti "intreprinzatori" respect pentru mediu sau ii intereseaza doar profitul (doar se construieste in draci) ? Ce fac asociatiile de pescari pentru a proteja arealul pestelui si -implicit- membrii cotizanti ? Recunosc ca acum pun in discutie un fenomen omniprezent si agasant din jud. Hunedoara (aici locuiesc, aici pescuiesc), dar cred ca situatia este aceeasi in toata tara.
Recitind inainte de a posta am impresia ca am ceva cu producatorii de nisip; incerc sa nu am idei preconcepute, poate chiar ne fac un bine...

-
tudor
- Moderator

-
Mai bine cu balastiere decat sa sape pe albia raurilor. Sapatul in albie e o catastrofa. Balastierele, o data ce se termina cu exploatarea devin interesante pentru pescuit daca sunt gerate corect.
Tudor
-
razvan m.
- veteran

-
Pai balastierele astea chiar in albia raului sapa.
Mi-am pus si eu intrebarea daca balastierele au impact negativ asupra pestilor. N-am suficiente data sa dau un raspuns, insa n-am observat ca ar fi deranjati de ele. Dimpotriva pare ca s-au obisnuit.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.
-
mihaimircea
- veteran

-
tudor scrie: ...devin interesante pentru pescuit daca sunt gerate corect.
ce e aia?
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.
-
sonel
- utilizator nou

-
Cu tot respectul datorat unui pescar adevarat (nimic peiorativ aici) domnule Tudor, cei care sapa pe aici nu respecta un nici un program (intamplator am vazut unul si era o mini bomba ecologica) ; ei bine, nu il respectau nici pe asta care era "mini". Nu au nici un plan , generic vorbind, nu au nimic in cap. Studiu de caz: la varsarea Streiului in Mures, albia Streiului se schimba de mai multe ori pe an, anul acesta 2006 de 4 (patru) ori in mod major.
-
Pitonu'
- utilizator constant

-
tudor scrie:Mai bine cu balastiere decat sa sape pe albia raurilor. Sapatul in albie e o catastrofa. Balastierele, o data ce se termina cu exploatarea devin interesante pentru pescuit daca sunt gerate corect.
Cred ca topicul se refera mai mult la locul de draglinare (din albie), decat la statzia de sortare (balastiera propriuzisa).
In urma draglinarii in albie se schimba curentul shi chiar shi cursul apei, stricandu'se locurile de pescuit "naturale".
Pe langa mun. Alba Iulia s'a intamplat acest "fenomen" intre Oarda shi Piclisha, shi nu numai. Parerea mea'i ca draglinarea'n albie dauneaza peshtelui, schimbandu'i "peisaju'" acvatic.
P.S. Din 2007 am auzit ca se interzice exploatarea in albie shi se mai dau autorizatii numai pentru exploatari prin decopertare.

-
tudor
- Moderator

-
Eu nu intelesesem ca vorbeai despre exploatarea pe albie. Asta este interzisa in vest de mult. Ma gandeam la balastiere facute nu departe de rauri, care pe urma se vor umple cu apa.
Sapatul albiei raurilor va duce rapid la disparitia stiucii. Aceasta are nevoie de vegetatie pe care sa depuna la inceputul primaverii. Daca se sapa in albie stiuca nu va mai avea acces la campuri cu vegetatie si in cativa ani va fi o amintire. Asta nu e inventia mea ci s-a intamplat deja in vest. De aceea exploatarea pe albii nu mai e permisa.
Alta consecinta, care in Transilvania nu are cum sa aibe loc, este formarea unui "dop" de namol in estuar. Acest dop impiedica revenirea pestilor migratori.
Tudor
-
PODOSU DOREL
- utilizator constant

nici acum nu este permisa exploatarea din albia riurilor.In plus cei care eploateaza(pe linga ape) au obligatia ca in cazul utilizarii apei pt spalare sa aibe bazine de decantare..si multe alte conditii.Din pacate nu se prea respecta .
Anul acesta desi peste vara nu au fost ploi Timisul era tot tulbure.Era din cauza balastierelor ce nu respectau legea.Nu mai stiu exact cind au facut cei de la prefectura Timis un control (cred ca august) dar de atunci Timisul a devenit brusc limpede .Am inteles ca s-au dat amenzi de sute de milioane si chiar s-a deschis un dosar penal pt.exploatare din albie.
Orcum nu cred ca e ceva benefic pt pesti
-
sonel
- utilizator nou

-
Scuze pentru ignoranta... Da, este vorba de draglinare, despre saparea in albie -sau ca sa fiu precis (vorba reclamei)- vine unul cu un excavator, utilaj, in sfarsit- ceva, cu care arunca o "cupa" de doi mc in mijlocul raului , scoate pietris si incarca o masina; asta vroiam sa spun. Ceea ce m-a deranjat mai mult a fost faptul ca incep sa lucreze la rasarit si termina noaptea tarziu; pentru ei nu exista sambata sau duminica, practic nu ai cand sa pescuiesti. Si cel mai deranjant lucru (ca sa folosesc un eufemism), aleg pentru sapat cele mai bune locuri de pescuit.
-
tudor
- Moderator

-
Daca nu se interzice chestia asta rapid o sa trebuiasca sa pescuiti in alte tari sau pe lacuri private.