impaiere trofee

numai pentru persoane fizice, vanzari ocazionale

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
theoneghost
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 267
Membru din: 08 Mai 2011, 10:50
Localitate: Bucuresti

to kill or not to kill

Mesaj de theoneghost » 06 Feb 2012, 14:00

sal
revin si eu cu o completare catre cei care poate nu au inteles chiar la ce m-am referit:
nu sunt impotriva si cred ca nici unul dintre noi nu este sa luam acasa cate un peste...dar ce fel de exemplar?..asta este intrebarea.In tarile mai dezvoltate exemplarele mai capitale se numesc "specimen".Specimen inseamna un exemplar cu care rar te intalnesti ..unul peste media celor mari.La noi in tara un "specimen" de salau cred ca se gaseste undeva pe la 7 kg,iar recordurile cam pe la 14kg.

genetic vorbind,legea lupravietuiri spune ca trebuie sa se inmulteasca acele exemplare demne de a duce mai departe gena speciei respective,un "specimen" ca sa ajunga la acel status trebuie sa fie un bun vanator,sa fie in stare sa supravietuiasca bolilor si sa invete sa se fereasca de pericole.daca el se va inmulti atunci urmasii lui vor beneficia de instinctele pe care parintele lor le-a dezvoltat si care au contat in atingerea unei vaste mai inaintate.
daca "specimenele" se raresc se vor inmulti predominant cei mici,un fel de regresie a speciei iar dimensiunile ce inainte determinau un specimen vor scade....si de la 7 kg ne vom bucura de cei de 6,apoi de cei de 5.


ca si exemplu :
in Africa nu se mai nasc elefanti cu fildesi mari,deoarece braconierii au decimat din carduri doar masculii cu cei mai mari fildesi iar pe cei care nu aveau destul cat sa prezinte potential i-au iertat (catch and realeasu nostru)....s-a inmultit doar cei care genetic nu vor mai dezvolta fildesi de proportii.
In australia,tara uriasului crocodil de apa sarata s-a intamplat acelasi lucru.Au fost vanate pentru trofeu exemplarele cele mai mari din rauri,iar de 10 ani nu s-a mai vazut un crocodil de 5 m...nu pentru ca nu mai au ce manca,sau nu au suficient timp de crestere ci pur si simplu pt ca nu mai cresc la asemenea dimensiuni...poate e si o adaptare a lor ..cresti mare ajunge pe perete..asa mai bine ramai mai mic.

parerea cercetatorilor e ca nu eliberarea ajuta la perpetuarea speciei,ci eliberarea exemplarelor peste medie sau a celor sub medie.

si m-am mai gandit la un exemplu autohton:
Sarulesti...din cauza fundului predominat cu agataturi si ruine nu s-a putut pescui cu plasa,permitand astfel dezvoltarea unor specimene de crap si salau.
dupa "descoperirea" sarulestiului....cate recorduri s-au mai scos din el in ultimii 2 ani?(de salau macar)..aici sunt 2 posibile raspunsuri:
-1) pesti cei mari s-au obisnuit cu nalucile si stau potoliti dupa eliberare
-2) nu mai sunttt

fir intins!

Avatar utilizator
cipic
veteran
veteran
Mesaje: 1078
Membru din: 09 Dec 2006, 15:59
Localitate: Bucuresti

Mesaj de cipic » 06 Feb 2012, 14:40

La noi in tara nu pescarii au lasat baltile fara peste si aici ma refer in zona Bucurestiului ci braconierii si nu vorbesc de aia cu plase monofilament ci de braconierii care baga curent!!! Nu cred ca exista apa publica din jurul Bucurestiului aici ma refer la Arges,Neajlov si ceva balti plus cele din Bucuresti Lacul Morii, Vacaresti etc care nu sunt controlate periodic de braconierii cu curent!!! Asa ca specimenele nu le mancam noi sau le punem pe perete ci baietii care stau cu portbagajul deschis plin de peste la gurile de metrou sau in piete!!!
Stai de vorba cu pescarii mai experimentati de spinning aici vorbim de cel putin 20 de ani experienta si ai sa vezi ce peste exista candva pe aceste ape pe care ti le-am enumerat, chiar si atunci carau cu sacu acasa dar nu existau braconierii cu curent!!!

Avatar utilizator
theoneghost
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 267
Membru din: 08 Mai 2011, 10:50
Localitate: Bucuresti

atitudine

Mesaj de theoneghost » 06 Feb 2012, 14:59

sal man
iti respec opinia si ai dreptate...dar de ce gandim intodeauna ca nu are rost sa fim noi corecti atata timp cat exista si javre?

braconieri exista pt ca au piata de desfacere,daca nu ar avea ar ramane cu pestele ala in portbagaj.de vina sunt cei care cumpra peste de la ei.

cat despre atitudine,acum ceva timp pe forumul de la infopescar un user ridica problema braconajului de pe barajul mihailesti si taxarea ilegala a pescarilor.Florentin Iuga ,moderatorul a fost de parere ca nu poti acuza pe cineva de braconaj atata timp cat el are un contract legal de concesiune.Dupa ce userul s-a interesat si a postat dovezi cum ca Lodi Braconierul nu mai are dreptul de a percepe taxa,pescarii s-au sesizat si chiar agresat pe cei care o pretindeau.Ca si coincidenta Lodi a lucrat la apele romane,cei cu care a facut si contractul de concesionare a barajului.
ghici ce s-a intamplat dupa cateva luni de la acel anunt...lacul a fost preluat de colegul lui Lodi,prietenul nostru Gigi Stefan care percepe o taxa de 100 ron pt pesuitul din barca.


atata timp cat noi doar ne vaicarim ca altii decid pt noi,situatia nu se va schimba.Noi trebuie sa ne autoeducam si sa ii formam pe ceilalti..sau sa le demonstram ca trebuie sa se schimbe.
Eu zis sa aveti rabdare,timpul va dicta supravietuirea celui mai bun asa cum am zis si in mesajul precedent,eu nu vreau sa impun nimanui ce sa fac asi ce sa spuna.Eu voi face ceea ce trebuie si sper ca si altii sa incerce macar fara sa se gandeasca la faptul ca le umple altora portbagajul.

eu am pescuit anul trecut pe langa plasele lor,si am eliberat totusi stiucile prinse,eu le-am dat o sansa...totul trebuie sa plece de undeva

:D

Avatar utilizator
stefanflorin
veteran
veteran
Mesaje: 2431
Membru din: 23 Mar 2010, 10:43
Localitate: Bucuresti/Craiova

Mesaj de stefanflorin » 06 Feb 2012, 15:46

La fel cum scria cineva intr-un post precedent, ca decat sa dai bani sa cumperi peste si sa incurajezi braconajul, mai bine iti opresti tu 2-3 baboi, stii ca e prins de tine, e proaspat, nu curentat/plasuit/tavalit/jepcuit/carbituit. Nu poti sa impui unui om sa nu mai consume peste, cu atat mai greu cand e si pescar. Sunt de acord cu perpetuarea speciilor prin intermediul "specimenelor", dar sa ne gandim cate astfel de specimene ar exista in continuare daca nu s-ar fi folosit la greu curentul. Aici e buba cea mare, nu la plasari, si cu atat mai putin la pescarul sportiv care prinde si el "cateodata" peste si isi bucura familia si pe cei dragi cu un file.

Sunt curios pe forumurile de vanatoare cum se discuta de C&R :lol: :lol:
Urasc atarnatorii!

Avatar utilizator
Busta
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 204
Membru din: 17 Aug 2007, 19:36
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de Busta » 06 Feb 2012, 16:50

stefanflorin scrie: Sunt curios pe forumurile de vanatoare cum se discuta de C&R :lol: :lol:
lol buna asta :))

Avatar utilizator
Ungureanu Ovidiu
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 287
Membru din: 07 Noi 2008, 10:20
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de Ungureanu Ovidiu » 06 Feb 2012, 18:25

cipic scrie:De curiozitate c-am cat costa sa impaiezi un salau la vreo 6-7 kg
Sal,

Am lasat numarul de contact la inceputul post-ului, nu ma ocup de asa ceva.. doar m-a rugat sa-i postez anuntul :D

Ionut the carp
veteran
veteran
Mesaje: 2592
Membru din: 08 Iun 2005, 19:57
Localitate: Bucuresti

Re: to kill or not to kill

Mesaj de Ionut the carp » 06 Feb 2012, 18:35

theoneghost scrie: dupa "descoperirea" sarulestiului....cate recorduri s-au mai scos din el in ultimii 2 ani?(de salau macar)..aici sunt 2 posibile raspunsuri:
-1) pesti cei mari s-au obisnuit cu nalucile si stau potoliti dupa eliberare
-2) nu mai sunttt

fir intins!
din experienta pescuitului 3 ani intensiv pe un lac tind sa cred ca varianta 1 :)
acum 4 ani prindeam bibani intr-o veselie la o anumita culoarea... acum 3 ani la alta culoare, acum 2 ani alta culoare si in plus alt tip de vibratie, anul trecut la fel si ce-o rezerva anul asta ramane de vazut... un lucru l-am invatat: momeala naturala nu o va refuza niciodata :) si in plus am observat ca si progeniturile capata cam aceleasi 'obiceiuri' ca si parintii... si nici nu prea ne putem astepta ca in 5-10 partide sa prindem 'specimene'... pentru asa ceva trebuie petrecut mult timp pe apa... si testat tot felul de dracovenii :)

fir intins si tie!

Scrie răspuns