fpt scrie:Razvane, conform teoremei lui Pitagora, adancimea apei reprezinta cateta lunga a unui triunghi dreptunghic iar ipotenuza este egala cu diametrul cercului descris de limita externa a facicolului. Ca sa nu intru mai mult in amanunte sonarul tau citeste pe o suprafata cu diametrul putin mai mare decat adancimea apei. Ca sa fie valabil ce spui tu, sonarul trebuie sa aiba un con cu unghiul de 90 de grade. De exemplu, daca te afli la 4m adancime, sonarul tau scaneaza o suprafata (un cerc) cu diametrul de 6m adica 3.14x3x3 (28,26 m patrati). Am tinut sa arat acest calcul pentru ca este important sa avem o idee asupra a ceea ce vedem sub apa cu ajutorul acestor scule din ce in ce mai performante.
Vanzare buna.
Catalin
Gresesti putin, diametrul suprafetei citite de sonar pe fundul plat al unei ape este dublul celeilalte catete. Relatia intre dimensiunile catetelor unui triunghi dreptunghic este data de tangenta unghiului (cateta opusa/cateta alaturata).
La unghiul de 30 de grade, tg este 0,57 adica cateta opusa unghiului este aproape jumatate din cateta alaturata, deci, in principiu, d-nul avocat a avut dreptate.
La un unghi de citire de 90 de grade, sonarul citeste dublul adancimii!