Somnul: Broasca vs Pestisor

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

x&0
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 21
Membru din: 09 Mai 2005, 08:54
Localitate: Bucuresti
Contact:

Somnul: Broasca vs Pestisor

Mesaj de x&0 » 11 Mai 2005, 12:53

Am inteles ca se poate pescui somn la broasca. Stiu ca broasca nu rezista sub apa decat cateva minute.
Trebuie mentinuta vie sau n are nimic daca moare?
Ce monturi se folosesc cu broasca - momeala?
Cat de prinzatoare este broasca-momeala comparativ cu carasu-momeala?
Ce dimensiune trebuie sa aiba broasca-momeala?

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 11 Mai 2005, 13:14

Exista o montura de pescuit la somn cu broasca. Are avantajul de a ramine vie si in plus face zgomot pentru a "atrage atentia" somnului. Insa nu se preteaza la ... pescuitul sportiv !?! :(

Daca e sa cred o statistica (nu mai retin pe unde am citit-o), cel mai frecvent somnul se hraneste cu pesti ... broasca vine abia pe locul al patrulea.
Asa incit recomandarea mea e sa folosesti cu incredere pestisori. (Ai sansa si de salau ... sansa mult mai mare decit la alte momeli specifice somnului.)

dudi
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 17
Membru din: 21 Apr 2004, 22:00
Localitate: cj-ms

Mesaj de dudi » 11 Mai 2005, 19:31

Este si montura pt pescuitul la broasca, preluata probabil din cea nelegala(pripon), se numeste teleferic si e prezentata intr-un nr mai vechi din avp.Am folosit-o si eu, fara rezultate, insa in unele cazuri e folositoare.

dudi

Razvanel
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 27
Membru din: 05 Mai 2005, 10:30
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de Razvanel » 12 Mai 2005, 09:54

merge sa dau cu capatana de platica la somn?
fir intins________________

x&0
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 21
Membru din: 09 Mai 2005, 08:54
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de x&0 » 12 Mai 2005, 16:27

As fi vrut o montura in care broasca sa ramana vie, fara sa o intep sau sa moara inecata daca i proasta ( nu prinde nimic) sa traiasca!. Cam asta era ideea topicului.

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 12 Mai 2005, 17:44

x&0 scrie:As fi vrut o montura in care broasca sa ramana vie, fara sa o intep sau sa moara inecata daca i proasta ( nu prinde nimic) sa traiasca!. Cam asta era ideea topicului.
Cauta un loc unde apa este adinca sub mal ... si sa mai aiba si cioate in amonte si aval (eu vorbesc de apa curgatoare).
Iei apoi o lanseta solida, cu fir rezistent pe ea si un suport solid pe care sa sprijini minerul lansetei astfel incit aceasta sa stea aproate in intregime deasupra apei si foarte putin ridicata fata de apa.
Ca sa pui broasca in cirlig, bagi cirligul pe partea dorsala, sub piele incepind de dupa cap si iese in apropierea "cozii". Atentie sa nu rupi coloana vertebrala (a broastei) pentru ca paralizeaza si nu mai e buna de nimic.
Odata broasca pusa in cirlig, pui lanseta in suport si ridici sau cobori (dupa caz) broasca, astfel incit aceasta sa atinga apa, fara insa a fi total in apa.

PS Nu pot sa ma abtin de a remarca citeva aspecte (poate subiective).
1. Metoda este cam "dura". Eu am incercat-o, insa la un moment dat mi s-a facut mila de biata broscuta (inainte de a avea rezultate).
2. Metoda nu garanteaza rezultatele, stiut fiind ca somnul (mai marisor) maninca mai ales noaptea. Si nu aceasta ar fi problema, ci raspunsul la intrebarea daca locul ales "tine" sau nu somn.
3. Daca locul ales are somn, poti folosi si montura clasica (cu plumb pe fundul apei) - conditia fiind ca timpul intre doua trasaturi sa fie mai mic decit cel in care moare broasca (si care nu cred sa depaseasca jumatate de ora).

x&0
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 21
Membru din: 09 Mai 2005, 08:54
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de x&0 » 13 Mai 2005, 10:36

metoda e prea dura. daca vreau sa eliberez broasca nu cred ca mai traieste. ma gandisem sa i fac un ham ca o vesta din elastic si ca i pun in spate o ancora dubla (deci nici o intepatura). 20 min o putea sa stea in apa fara sa se inece?
dar cred ca cel mai bine e tot cu peste ca n am stresul timpului! si de un caras nu mi e asa mila ca de o broasca!

Marius
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 12
Membru din: 26 Apr 2004, 12:09

Mesaj de Marius » 14 Mai 2005, 15:13

Vreau sa prezint o montura care anuleaza treaba cu moartea broscutei, care a dat razultate pe lacul Racaciunu din Bacau. Se leaga de o agrafa cu vartej un but de 0.50-0.60 mono, cu un carlignr 1, 1/0,2/0. de firul principal se leaga un plumb de 100-150 g, cu nodul protejat de un opritor si un varnis. Arunci lanseta numai cu plumbul in locul dorit,intinzi bine firul, pui broasca pe carligul de la but, agatand-o pe sub un elastic legat in jurul ei, si agati butul prin intermediul agrafei de firul principa si-l lasi sa alunece pe fir pana la apa. Broasca pa pleoscai, se ve scufunda, va iesi la suprafata, si va atrage somnul. metoda da rezultate f. bune noaptea. Fir intins!

teddy
junior
junior
Mesaje: 72
Membru din: 10 Sep 2004, 09:07

Mesaj de teddy » 15 Mai 2005, 10:17

Din experienta mea personala broasca s-a dovedit mult mai productiva pt somn decat pestisorul. Cel putin in Delta. Folosesc o montura clasica din fir textil, cu plumb culisant si un singur carlig 3.0-5.0, pe care trec broasca dupa metoda descrisa de Ioan S. Cu o mica deosebire: carligul trece transversal in zona picioarelor din spate, el ramane nu intre piele si coloana vertebrala, ci SUB coloana, spre abdomen. Daca nu iesi prin coloana, nu ii sfasii musculatura coapselor si vasele care trec pe aici poate ramane vie in carlig cam 30 de minute. Am prins insa somn si la broasca decedata de ceva timp. Oricum, ca o constatare practica, este una dintre cele mai bune momeli pentru zile insorite, am prins foarte bine cu broasca chiar la orele pranzului. Seara rezultatele au fost dezamagitoare, comparativ cu rama serpeasca sau coropisnita.
O alta observatie: scoaterea monturii si o mica pauza pe mal poate "resuscita" broscuta pentru un alt interval. Nu ma deranjeaza lansarile frecvente la pescuitul somnului, am observat ca de multe ori zgomotul provocat de intrarea plumbului in apa atrage somnii.
Teodor Buliga

dudi
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 17
Membru din: 21 Apr 2004, 22:00
Localitate: cj-ms

Mesaj de dudi » 15 Mai 2005, 15:56

Metoda de care vb e cea propusa de Marius.Nu am folosit-o decat putin, insa m-i se pare cea mai buna forma de prezentare a broscutei.Inca ceva: daca vezi(sau auzi) ca broasca nu misca, trage putin de firul intins sa faci broscuta sa se agite.

dudi

Scrie răspuns