pescuitul la somn cu momeala vie

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
dudi
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 17
Membru din: 21 Apr 2004, 22:00
Localitate: cj-ms

pescuitul la somn cu momeala vie

Mesaj de dudi » 24 Mai 2004, 17:20

Pt ca nu exista inca un sit somn.ro, se discuta destul de putin despre acest peste, desi sunt multe de zis.Asa ca, toti care au dat la somn sunt rugati sa posteze mesaje(pt inceput) cu momelile cele mai prinzatoare in functie de sezon.Eu incep prin a spune ca toamna tarziu cea ami buna e scoica imputita.Si asa ajungem la o "constatare" de a mea, aceea ca pestele trage la momelile innacesibile la momentul respectiv.

dudi

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 24 Mai 2004, 19:17

Momeli pentru somn folosite de mine pe Prut:
- VARA - rima neagra, dar cum numarul de lansete este limitat (nu numai de prevederile legale, ci mai ales de curgerea apei), am preferat pestisorul viu, la care poti avea si sansa unui salau. Contrar celor auzite/citite merge numai pestisorul cu solzi (eu folosesc boarta, beldita si mai rar caras - desi este mai eficient). In lipsa de tipari am utilizat zvirluga, dar fara rezultat. Aceste momeli merg pina la inceputul TOAMNEI.
- TOAMNA tirziu, cind apa s-a racit deja, pe Prut se aduna platica in anumite zone. Momeala utilizata este vetrica (sau larva de rusalie) si pescuind la platica, accidental se prinde si somn (alaturi de alte specii).

Ca o ultima constatare, toamna capturile de somn sunt mai mari dar mai rare si apar de regula la pestisor. Am vazut la sfirsitul lui octombrie 2003 somn de 22,5 kg, prins la pestisor. Culmea e ca pestisorul era mort, iar norocosul il primise de la un pescar care nu a prins nimic in acea zi, dar l-a ajutat si la scos somnul.
Din pacate pestisorii folositi de noi pe Prut sunt mici, din motive de transport, incap pe gura PET-ului de 2-2,5 litri.

Fir intins !

Mandy
junior
junior
Mesaje: 98
Membru din: 19 Mai 2004, 17:57

Mesaj de Mandy » 24 Mai 2004, 19:45

Acum cativa ani pescuiam aproape exclusiv pe Mures, iar momeala cea mai buna pt somn era lipitoarea bruna-negra de namol (in lipsa si alte lipitori, dar mai putin eficace) si coropisnita mare, trasa pe tripla. In aval de barajul de la Mintia (Deva) prindeam destul de bine la o oscilanta (noname) grea (15 gr) de 8-10 cm, in forma lingurii de supa, dar am avut si surprize cand in timp ce dadeam la salau cu shaduri intra cate un mustacios.

Avatar utilizator
bibanul de epava
junior
junior
Mesaje: 33
Membru din: 19 Apr 2004, 07:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de bibanul de epava » 26 Mai 2004, 13:26

Ca sa nu deschid alt thread intreb aici:
Cum pescuiti voi la somn pe dunare ?
Si inca ceva: a pescuit cineva la clonc?

tudor
Moderator
Moderator
Mesaje: 2821
Membru din: 14 Apr 2004, 12:10
Localitate: paris
Contact:

Mesaj de tudor » 26 Mai 2004, 17:53

Salut,

Pot raspunde la ultima intrebare :

- la Dunare nu, e prea departe.
- la clonc da.

Dar chestia cu cloncul am mai descris-o pe mai multe forumuri.
De exemplu : http://www.crap.ro/forum/phpBB2/viewtop ... f12d8db8fe
Daca vrei sa auzi sunetul cloncului te duci la adresa :
http://carnavenir.free.fr/clonc/

Tudor

Avatar utilizator
bibanul de epava
junior
junior
Mesaje: 33
Membru din: 19 Apr 2004, 07:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de bibanul de epava » 28 Mai 2004, 07:44

Mersi Tudor!
Altcineva ?
Nu pescuieste nimeni somn la dunare? :D

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 28 Mai 2004, 08:14

Desi folosirea cloncului nu este ilegala, pescuitul din barca nu este permis in apele curgatoare (Legea nr. 192 din 19 aprilie 2001 privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura).
Din pacate pe cei care au pescuit la clonc nu prea ii vei gasi pe net, utilizarea cloncului se invata la fata locului, cred ca nu prea ai sanse sa deprinzi utilizarea cloncului pe forum si nici nu prea vad prea multi pescari sa recunoasca public ca au pescuit la clonc.

Fir intins!

dudi
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 17
Membru din: 21 Apr 2004, 22:00
Localitate: cj-ms

Mesaj de dudi » 28 Mai 2004, 11:15

Ioan S are dreptate, in ceea ce zice, insa daca nu avem voie sa pescuim noaptea, asta nu inseamna ca nu o facem.Eu am incercat cloncul pt prima data anul trecut pe Mures, fara rezultate insa.Ce-i drept nici nu prea am insistat.Intradevar, in necunostiinta de cauza, nu am putut scoate(cu ajutorul cloncului) sunetul acela specific, ci numai ceva asemanator.Acum ca stiu cum tre sa sune, sigur voi incerca mai mult.
In alta ordine de idei, ce parere aveti despre pescuitul cu tipari.Tudor a mai vb despre acest subiect, insa stilurile de pescuit de acolo difera de cele de pe la noi(chiar daca putin).As vrea sa utilizez tiparul viu, pt mai multa atractivitate, insa acest lucru atrage dupa sine o serie de consecinte: pot sa-l las pe fundul apei?(nu intra in namol?), care e cea mai buna montura anti-incurcare?Somnul mic (pana in 3 kg) se atinge de el?

dudi

tudor
Moderator
Moderator
Mesaje: 2821
Membru din: 14 Apr 2004, 12:10
Localitate: paris
Contact:

Mesaj de tudor » 28 Mai 2004, 11:53

Daca pui tiparul pe fund ori se ingroapa ori iti face firul cocolos de trebuie sa-l tai. Alta alternativa decit pescuitul la geamandura, pe care l-am explicat anul trecut, nu vad. Daca n-ai geamandura poti lega casantul de o radacina a vreunui copac de pe malul celalalt. Asta o poti face daca iti poti permite sa blochezi circulatia pe riu. Tiparul trebuie sa atirne agatat de coada fara sa poata atinge un obiect sau fir de care sa se poata prinde altfel sa vezi ce ghem iti face.
Cit despre talia pestilor, eu nu am utilizat decit tipari intre 30 si 40 cm, aia era talia la care se vindeau in magazin. Cel mai mic somn prins pe care l-am vazut la tipar de talia asta avea 1M40. Am vazut si mai mici dar agatati de coada, pentru ca vin sa atace tiparul, vad ca e cam mare pentru ei si cind se intorc se intimpla sa se agate cu coada de cirlig. Nici nu ajung sa rupa casantul asa ca se tot balangane lanseta.
Felul asta de a pescui este prezentat pe caseta pe care o are MihaiF.

Tudor

Avatar utilizator
Stefan Tudose
Moderator
Moderator
Mesaje: 557
Membru din: 19 Apr 2004, 08:02
Localitate: Arad/ Timisoara

Mesaj de Stefan Tudose » 28 Mai 2004, 15:01

Buna Tudor,
de mult timp iti urmaresc cu atentie dizertatiile pe forum. Am vazut si imaginile de pe forumul francez.
Acum insa am ramas nauc la povestea asta cu casanta. Imi scot palaria in fata ta. Esti unul dintre cei mai buni.
Respect!
WSB Dream Team
www.wsbteam.com

Scrie răspuns