pescuitul la somn cu momeala vie

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
iorgu.pescaru
junior
junior
Mesaje: 84
Membru din: 09 Mar 2010, 17:45

Mesaj de iorgu.pescaru » 10 Mar 2010, 22:27

Multumesc ptr.compliment si eu te-am trecut la prieteni, sunt sigur ca daca iti place pescuitul la somn avem multe de discutat. Momentan am niste foto cu exemplare de aici, dar sincer nu stiu sa le postez. Cum procedez?
Iubiti natura,merita. :)

Avatar utilizator
iorgu.pescaru
junior
junior
Mesaje: 84
Membru din: 09 Mar 2010, 17:45

Mesaj de iorgu.pescaru » 10 Mar 2010, 22:28

Multumesc ptr.compliment si eu te-am trecut la prieteni, sunt sigur ca daca iti place pescuitul la somn avem multe de discutat. Momentan am niste foto cu exemplare de aici, dar sincer nu stiu sa le postez. Cum procedez?
Iubiti natura,merita. :)

Avatar utilizator
MARIUS POPA
veteran
veteran
Mesaje: 3263
Membru din: 15 Iul 2007, 15:57
Localitate: Bistrita si Alba Iulia(Ro)

Mesaj de MARIUS POPA » 10 Mar 2010, 22:32

faza cu sapunul de casa este reala;prin copilarie, cu un amic mai mare in varsta decat mine, am pus niste pripoane (eu eram copil , nu stiam ce-s alea :( :( :D ) am decupat bucatele de sapun, le-am legat cu ata de un carlig dstul de mare, si am avut norocul sa luam un somotel in jur de 5-6 kg..
faceam si eu o completare. 8)
Imagine
Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.

apsscobarul
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 154
Membru din: 27 Feb 2010, 19:58
Localitate: ALBA-IULIA

Mesaj de apsscobarul » 10 Mar 2010, 22:37

Da ,este frumos pescuitul la somn. Am oscilante din AB le zice lumea in Bucuresti tip "Turdeanu" cica este "inventatorul".Oscilantele sunt cu 4 dungi in profunzime.

jhonny
veteran
veteran
Mesaje: 1186
Membru din: 05 Feb 2010, 20:03

Mesaj de jhonny » 10 Mar 2010, 22:43

Vizualizezi,clik dr.,copy treci la topic clik dr.,paste.Bineinteles lucrezi cu bara de jos..

Avatar utilizator
iorgu.pescaru
junior
junior
Mesaje: 84
Membru din: 09 Mar 2010, 17:45

Mesaj de iorgu.pescaru » 10 Mar 2010, 23:11

jhonny te rog mult fii mai explicit. Spune-mi pe pasi de urmat: clik pe,clik pe, nu prea le am cu p.c.-ul. Multumesc
Iubiti natura,merita. :)

dan alex
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 1
Membru din: 03 Aug 2010, 17:26
Localitate: Detroit

pescuit la somn

Mesaj de dan alex » 03 Aug 2010, 17:39

buna , eu mis timisorean dar de 6 ani locuiesc in detroit - michigan si pescuiesc in fiecare sambata si Duminica in lacul St. Claire la somn , eu folosesc o momeala care dupa mine este cea mai buna , shrimp - sau crevete in Romania , cred ca se gasesc la raioanele de peste din Romania , am rezultate excelente , 5-6 kg de fiecare data .

tudor
Moderator
Moderator
Mesaje: 2821
Membru din: 14 Apr 2004, 12:10
Localitate: paris
Contact:

Re: pescuit la somn

Mesaj de tudor » 04 Aug 2010, 10:52

dan alex scrie:buna , eu mis timisorean dar de 6 ani locuiesc in detroit - michigan si pescuiesc in fiecare sambata si Duminica in lacul St. Claire la somn , eu folosesc o momeala care dupa mine este cea mai buna , shrimp - sau crevete in Romania , cred ca se gasesc la raioanele de peste din Romania , am rezultate excelente , 5-6 kg de fiecare data .


Ce ai tu in SUA nu sunt somni. Aici era vorba despre silurus glanis nu despre diversele specii de catfish care nu exista in Romania.

Avatar utilizator
modigliani
veteran
veteran
Mesaje: 1209
Membru din: 17 Aug 2010, 14:36
Localitate: Atlantida

Mesaj de modigliani » 24 Aug 2010, 20:34

bibanul de epava scrie: Cum pescuiti voi la somn pe dunare ?
Am urmarit intreaga discutie , intreg topicul , si vad ca nu ai primit un raspuns concret . Am sa incerc sa raspund eu ( fireste , strict raportat la experienta mea ) , si odata cu acest raspuns am sa mai ating si alte cateva intrebari din postarile de mai sus .

In primul rand precizez ca nicaieri nu-i mai usor de prins somnul ca pe Dunare .

-Momeala cea mai la indemana si aproximativ ieftina este rama neagra . Fireste , putem folosi si rama rosie si alba . Cea neagra , insa , ,, face legea " . Se inteapa 2 , 3 chiar 4 sau chiar mai multe rame pe un carlig mare . Usor de procurat , sunt consacratele ,, carlige de somn " .( am sa revin cu un amanunt )

-La fel de la indemana sunt lipitorile . Unii le folosesc exact cum le gasesc si le aplica pe carlig ca pe rame , altii ( atentie ! ) dau la ,, lipitoare-ntoarsa " . Se taie un capat al lipitorii cu o foarfeca sau o lama de cutter si cu ajutorul unui betisor ( personal folosesc un creion ) se impinge capatul netaiat catre cel taiat .... prin interiorul lipitorii . Exact ca pe un ciorap pe care-l intoarcem pe dos .

- Broscutele - la fel de usor de procurat , eu personal le intep in carlig in pulpa . Atentie insa , cand si cand trebuie verificata , scoasa la suprafata . Broscuta se poate chiar ineca dupa un timp indelungat . Mai apoi , rana provocata de carlig o poate ucide sau macar aduce intr-o stare letargica , stare ce nu mai atrage pe lacomul somn .

- Pestisorii vii - Cel mai eficient este caraselul de 8 - 10 cm ( chiar mai mare , depinde de ,, targetul " ce-l avem , si fireste , odata cu asta , carei linii il atasam ) . Dupa acesta putem folosi lejer obletele . Este poate cea mai accesibila momeala pentru somn de pe Dunare . Eu ii intep imediat in spatele inotatorii dorsale .

- Matele de pui si matele de macrou . Foarte eficiente , in schimb ridica usoare probleme la atasarea de carlig .

- Ficatul imputit . Ca si matele , greu de atasat in carlig , foarte eficient .

- Sapunul de casa ( !!! ) . Aici e aici ! .....
Cel mai mare somn capturat de mine a avut 26 kg si l-am prins la ... sapun de casa . Nu oricum , ci ras prin razatoare si amestecat cu ficat de pescarus imputit si jumatate fiert . Spart si acesta cu ajutorul unui dos de furculita , amestecat ci fulgii de sapun , si bagate intr-un varf de ciorap de dama . Carligul de asemenea , iar ciorapul strans cu ajutorul unei sforicele pe tija carligului . O singura data am prins , cu toate ca am mai tot incercat . Si-n Delta si pe mai toata Dunarea . N-a mai fost sa fie , si gata !

...............................................

Mai nou , in loc de carlige de somn folosesc carligele ,, Rig-'n-Hook" , cele cu unghiul de 90 grade sub ochet , de la Owner . Sunt subtiri in sarma , ascutite ca dracu' , nu ,, iarta " nimic .

Avatar utilizator
modigliani
veteran
veteran
Mesaje: 1209
Membru din: 17 Aug 2010, 14:36
Localitate: Atlantida

Mesaj de modigliani » 24 Aug 2010, 20:50

Anul asta a fost poate cel mai ,, bogat " an in somn de cand bat eu Dunarea . Culmea , are si tabieturile date total peste cap . Nu prea mananca noaptea ( asa cum stim c-ar trebui ) , in schimb poti prinde intreaga zi . Atata doar , trebuie cautat in zonele cu structura umbrite de cate-un copac . Evitati structurile ce primesc lumina directa a soarelui .

Ca montura ( cel putin pe Dunare ) folosesc cea mai simpla montura posibila . Practic de la nodul firului de pe tambur si pana la cel de la carlig .... nu mai am niciunul .

Concret : plumbul culisant ( de la 60 la 120 g , depinde de curent si adancime ) se introduce pe fir . Apoi se leaga carligul dupa care , la o distanta intre 30 si 60 cm de acesta se face un latz pe fir ( sub plumb ) in care prindem o jumatate de filtru de tigare ( este poate cel mai bun opritor posibil , ca sa nu zic ,, la indemana " ) .

Cum spunea si Tudor intr-o postare de mai sus , avem nevoie de scule rigide . Vergi puternice , mulinete ,, kampestan " , fire de inalta calitate . Frana , personal , nu o las slabita ca la alte specii . Imediat ce-a intepat trebuie smuls de pe fundul apei . Ranit fiind va cauta ,, instant " adapostul structurilor . Abia dupa ce l-am ridicat o oarecare distanta , daca simtim ca este nevoie , putem regla frana mulinetei . Dezavantajul acestui aspect este ca ne putem trezi ca ,, ne-a dat bucata " si firul plezneste pana sa pute reactiona .

Trusoul meu pentru Dunare :

- de pe mal : Seabass 3,6 m - Sert ( carbon )
- din barca : Crocodile 2,1 m - Siweida ( fibra plina )
Carracuda 1,8 m - ( ???? ) ( fibra plina )

- Mulinete - Stardust 6005 FD - Sert
- 6 BFR 40 - Rainbow

- Fire - Cameleon si BlackWidow - monofilament ( nu folosesc textil din considerente .... anume )

- Carlige Owner , Gamakatsu

Scrie răspuns