pescuitul la somn cu momeala vie
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
- iorgu.pescaru
- junior
- iorgu.pescaru
- junior
- MARIUS POPA
- veteran
faza cu sapunul de casa este reala;prin copilarie, cu un amic mai mare in varsta decat mine, am pus niste pripoane (eu eram copil , nu stiam ce-s alea
) am decupat bucatele de sapun, le-am legat cu ata de un carlig dstul de mare, si am avut norocul sa luam un somotel in jur de 5-6 kg..
faceam si eu o completare.

faceam si eu o completare.

Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.
-
- utilizator constant
- iorgu.pescaru
- junior
pescuit la somn
buna , eu mis timisorean dar de 6 ani locuiesc in detroit - michigan si pescuiesc in fiecare sambata si Duminica in lacul St. Claire la somn , eu folosesc o momeala care dupa mine este cea mai buna , shrimp - sau crevete in Romania , cred ca se gasesc la raioanele de peste din Romania , am rezultate excelente , 5-6 kg de fiecare data .
Re: pescuit la somn
dan alex scrie:buna , eu mis timisorean dar de 6 ani locuiesc in detroit - michigan si pescuiesc in fiecare sambata si Duminica in lacul St. Claire la somn , eu folosesc o momeala care dupa mine este cea mai buna , shrimp - sau crevete in Romania , cred ca se gasesc la raioanele de peste din Romania , am rezultate excelente , 5-6 kg de fiecare data .
Ce ai tu in SUA nu sunt somni. Aici era vorba despre silurus glanis nu despre diversele specii de catfish care nu exista in Romania.
- modigliani
- veteran
Am urmarit intreaga discutie , intreg topicul , si vad ca nu ai primit un raspuns concret . Am sa incerc sa raspund eu ( fireste , strict raportat la experienta mea ) , si odata cu acest raspuns am sa mai ating si alte cateva intrebari din postarile de mai sus .bibanul de epava scrie: Cum pescuiti voi la somn pe dunare ?
In primul rand precizez ca nicaieri nu-i mai usor de prins somnul ca pe Dunare .
-Momeala cea mai la indemana si aproximativ ieftina este rama neagra . Fireste , putem folosi si rama rosie si alba . Cea neagra , insa , ,, face legea " . Se inteapa 2 , 3 chiar 4 sau chiar mai multe rame pe un carlig mare . Usor de procurat , sunt consacratele ,, carlige de somn " .( am sa revin cu un amanunt )
-La fel de la indemana sunt lipitorile . Unii le folosesc exact cum le gasesc si le aplica pe carlig ca pe rame , altii ( atentie ! ) dau la ,, lipitoare-ntoarsa " . Se taie un capat al lipitorii cu o foarfeca sau o lama de cutter si cu ajutorul unui betisor ( personal folosesc un creion ) se impinge capatul netaiat catre cel taiat .... prin interiorul lipitorii . Exact ca pe un ciorap pe care-l intoarcem pe dos .
- Broscutele - la fel de usor de procurat , eu personal le intep in carlig in pulpa . Atentie insa , cand si cand trebuie verificata , scoasa la suprafata . Broscuta se poate chiar ineca dupa un timp indelungat . Mai apoi , rana provocata de carlig o poate ucide sau macar aduce intr-o stare letargica , stare ce nu mai atrage pe lacomul somn .
- Pestisorii vii - Cel mai eficient este caraselul de 8 - 10 cm ( chiar mai mare , depinde de ,, targetul " ce-l avem , si fireste , odata cu asta , carei linii il atasam ) . Dupa acesta putem folosi lejer obletele . Este poate cea mai accesibila momeala pentru somn de pe Dunare . Eu ii intep imediat in spatele inotatorii dorsale .
- Matele de pui si matele de macrou . Foarte eficiente , in schimb ridica usoare probleme la atasarea de carlig .
- Ficatul imputit . Ca si matele , greu de atasat in carlig , foarte eficient .
- Sapunul de casa ( !!! ) . Aici e aici ! .....
Cel mai mare somn capturat de mine a avut 26 kg si l-am prins la ... sapun de casa . Nu oricum , ci ras prin razatoare si amestecat cu ficat de pescarus imputit si jumatate fiert . Spart si acesta cu ajutorul unui dos de furculita , amestecat ci fulgii de sapun , si bagate intr-un varf de ciorap de dama . Carligul de asemenea , iar ciorapul strans cu ajutorul unei sforicele pe tija carligului . O singura data am prins , cu toate ca am mai tot incercat . Si-n Delta si pe mai toata Dunarea . N-a mai fost sa fie , si gata !
...............................................
Mai nou , in loc de carlige de somn folosesc carligele ,, Rig-'n-Hook" , cele cu unghiul de 90 grade sub ochet , de la Owner . Sunt subtiri in sarma , ascutite ca dracu' , nu ,, iarta " nimic .
- modigliani
- veteran
Anul asta a fost poate cel mai ,, bogat " an in somn de cand bat eu Dunarea . Culmea , are si tabieturile date total peste cap . Nu prea mananca noaptea ( asa cum stim c-ar trebui ) , in schimb poti prinde intreaga zi . Atata doar , trebuie cautat in zonele cu structura umbrite de cate-un copac . Evitati structurile ce primesc lumina directa a soarelui .
Ca montura ( cel putin pe Dunare ) folosesc cea mai simpla montura posibila . Practic de la nodul firului de pe tambur si pana la cel de la carlig .... nu mai am niciunul .
Concret : plumbul culisant ( de la 60 la 120 g , depinde de curent si adancime ) se introduce pe fir . Apoi se leaga carligul dupa care , la o distanta intre 30 si 60 cm de acesta se face un latz pe fir ( sub plumb ) in care prindem o jumatate de filtru de tigare ( este poate cel mai bun opritor posibil , ca sa nu zic ,, la indemana " ) .
Cum spunea si Tudor intr-o postare de mai sus , avem nevoie de scule rigide . Vergi puternice , mulinete ,, kampestan " , fire de inalta calitate . Frana , personal , nu o las slabita ca la alte specii . Imediat ce-a intepat trebuie smuls de pe fundul apei . Ranit fiind va cauta ,, instant " adapostul structurilor . Abia dupa ce l-am ridicat o oarecare distanta , daca simtim ca este nevoie , putem regla frana mulinetei . Dezavantajul acestui aspect este ca ne putem trezi ca ,, ne-a dat bucata " si firul plezneste pana sa pute reactiona .
Trusoul meu pentru Dunare :
- de pe mal : Seabass 3,6 m - Sert ( carbon )
- din barca : Crocodile 2,1 m - Siweida ( fibra plina )
Carracuda 1,8 m - ( ???? ) ( fibra plina )
- Mulinete - Stardust 6005 FD - Sert
- 6 BFR 40 - Rainbow
- Fire - Cameleon si BlackWidow - monofilament ( nu folosesc textil din considerente .... anume )
- Carlige Owner , Gamakatsu
Ca montura ( cel putin pe Dunare ) folosesc cea mai simpla montura posibila . Practic de la nodul firului de pe tambur si pana la cel de la carlig .... nu mai am niciunul .
Concret : plumbul culisant ( de la 60 la 120 g , depinde de curent si adancime ) se introduce pe fir . Apoi se leaga carligul dupa care , la o distanta intre 30 si 60 cm de acesta se face un latz pe fir ( sub plumb ) in care prindem o jumatate de filtru de tigare ( este poate cel mai bun opritor posibil , ca sa nu zic ,, la indemana " ) .
Cum spunea si Tudor intr-o postare de mai sus , avem nevoie de scule rigide . Vergi puternice , mulinete ,, kampestan " , fire de inalta calitate . Frana , personal , nu o las slabita ca la alte specii . Imediat ce-a intepat trebuie smuls de pe fundul apei . Ranit fiind va cauta ,, instant " adapostul structurilor . Abia dupa ce l-am ridicat o oarecare distanta , daca simtim ca este nevoie , putem regla frana mulinetei . Dezavantajul acestui aspect este ca ne putem trezi ca ,, ne-a dat bucata " si firul plezneste pana sa pute reactiona .
Trusoul meu pentru Dunare :
- de pe mal : Seabass 3,6 m - Sert ( carbon )
- din barca : Crocodile 2,1 m - Siweida ( fibra plina )
Carracuda 1,8 m - ( ???? ) ( fibra plina )
- Mulinete - Stardust 6005 FD - Sert
- 6 BFR 40 - Rainbow
- Fire - Cameleon si BlackWidow - monofilament ( nu folosesc textil din considerente .... anume )
- Carlige Owner , Gamakatsu