Nada secreta?

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
johnnybravo
Moderator
Moderator
Mesaje: 2686
Membru din: 02 Oct 2006, 15:07
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de johnnybravo » 18 Noi 2006, 22:23

e foarte adevarata treaba cu saturatul pestilor, aici intra simtul pescarului cat sa dea.... am incercat cu nade "usoare" care lasau asa un nor de nada in apa, n-am prea fost multumit de rezultat, m-am gandit ca oricum maruntisul vine prima data si abia apoi cel mare si ceva consistent tre sa stea intr-un loc ca sa stii si unde pescuiesti apoi... pe o apa curgatoare cred ca nici nu se aplica treaba cu nadele usoare...
si ar mai fii multe de spus...
suntem numa ureki!:) sau oki :D

Miki
junior
junior
Mesaje: 40
Membru din: 16 Mai 2006, 08:26
Localitate: Timiş

Mesaj de Miki » 18 Noi 2006, 23:22

Pt J Scurtu:
dar la un pescuit pe apa curgatoare la clean se poate folosi mamaliga?
eu stiu ca mamaliga se digera mai usor decat painea.

de asemenea stiu ca lipeste bine ceea ce zic eu e indicat pt un pescuit pe rau pt ca nada sa faca fata curentului

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 19 Noi 2006, 00:54

pai nada ca "sa faca fata curentului " trebuie sa ramana in locul pe care vrei sa-l nadesti
altfel degeaba face fata daca se duce 2 km mai la vale....


johnny, poti sa dai cu nade usoare pe rau
eu pe dunare am folosit un sac de ceapa, cu bolovani si mamaliga amestecata cu nada si boabe de porumb
ideea este ca sacul ramane pe fund unde il arunci si curentul spala din el in permanenta......
in cateva ore se facea acolo festival de carasi si ciortani.....

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 19 Noi 2006, 07:20

Eu am incercat sa spun ceva general,nu sa intru in amanunte.Se pare ca nu stiti ca si pamant se poate adauga in nada ca sa o lege,de asemenea ca faina de seminte prajite de oleaginoase ,datorita continutului de ulei leaga si nu lasa sa se desfaca chiar asa usor nada .
Eu nu am spus sa folositi o nada usoara ,nada trebuie sa fie adecvata pestelui si locului unde pescuiesti si trebuie sa mai contina si ce intentionezi sa folosesti in carlig.
In articolul scris de mine in revista Pescarul si Vanatorul sportiv,cred ca prin 1990 am explicat mai pe larg rolul componentelor unei nade.
Daca vreti sa stiti mai multe incercati sa va documentati,aveti la indemana internetul,ce pe vremea cand imi faceam eu nade si verificam eficienta lor ,nu exista ,iar reviste straine de specialitate destul de rar imi cadeau prin mana.Nu asteptati sa vii se dea totul pe tava ca si cu nada e ca si cu locurile bune de pescuit ,nu prea spui la nimeni....

@Miki

Nu am spus ca nu se poate prinde clean la mamaliga,se pot prinde multi pesti la mamaliga (mai ales daca mai e imbunatatita cu cate ceva ,iar cea folosita in carlig are consistenta corespunzatoare).Clean se poate prinde bine si cu porumb in lapte si cu multe altele momeli.
Dar in cazul de la care a pornit discutia ,daca momeai cu mamaliga langa baietii din Bacau,ce prindeau f. bine si mult clean,nu realizai decat sa alimentezi pestii nu sa si prinzi ca si ei.

In primul rand eu ma consider un pescar de rau ca cel mai mult am pescuit si imi place sa pescuiesc pe rau si nu am vorbit aiurea.Si in lacuri exista curent de suprafata si de fund,nu numai in rauri si consistenta nadei trebuie sa tina cont de aceasta.
Conteaza si zona in care pescuiesti,daca e f. des pescuita si daca deja pestii sunt obisnuiti cu o anumita nada folosita des de pescari(arpacas ,mamaliga ,paine,cus-cus etc.)e bine sa folosesti nada cu care deja sunt obisnuiti pestii ca ai rezultate mai rapide decat cu alta nada.

Daca doriti mai multe amanunte intrati pe forumul AVP si intrebati acolo si probabil va va raspunde cate ceva Dan Secosan,sau pt. ca sunteti timisoreni puteti lua direct legatura cu el sa va lamureasca mai bine daca vrea si stie.

Jean Scurtu

Avatar utilizator
bluesky1ro
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 135
Membru din: 24 Mar 2006, 19:57
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bluesky1ro » 19 Noi 2006, 20:20

Mamaliga e o nada pe care eu am folosit-o cu succes atit pe ape curgatoaere cit si statatoare nu prea vad cum s-ar satura pestii mai repede cu ea fata de alte nade,fiindca nada in general e constituita si din alte ingrediente, e vorba mai de graba de cantitatile pe care le dai si de valoare nutritiva completa a acestora. Exemplul cel mai bun l-am avut la o partida de pescuit pe Bega zilele trecute. Eu am momit cu bile micute de mamaliga(srot de floare si mincare de ciine)(deci o nada concentrata), am inceput cu babusca si obleti si prindeam constant, pescuiam la aproximativ 15-16 m de mal cu fixa de 7, linga mine (ceva mai jos)au venit doi pescari sa dea la scobar, au aruncat bombe la 25 de metri de mal, bombele contineau pamint si piine dar au aruncat cantitati mari desi e luna noiembrie. Din acel moment am prins doar obleti indiferent de adincimea la care pescuiam, babustele au mincat mai rar, pe seara cind oamenii au ramas fara bombe, eu am aruncat ceva mai multa mamaliga pe locul meu si am inceput sa prind babusca si platica aproape la fiecare aruncare. Eu zic ca e bine sa stii si cita nada sa dai pestelui in functie de apetitul acestuia.
Traim intr-o tara frumoasa, pacat ca e populata...

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 19 Noi 2006, 21:14

Bineinteles ca trebuie sa stii cat sa nadesti si cum ca sa mentii pestii unde pescuiesti si sa nu-i saturi.
Citeste ultimul nr. al revistei AVP si in articolul scris de DAN SECOSAN vei afla ceva amanunte despre componenta unor nade folosite de un campion italian.
Daca eu iti spuneam de nuca de cocos ,de faina de arahide ,de faina de pupe de viermi de matase,melasa, miere,branza,coji de oua macinate etc ce se folosesc in nada probabil gandeai ca vorbesc prostii.

Iar mai bun decat srotul folosit de tine sunt seminte de floarea soarelui (cele mici negre sunt cele mai bune),prajite si macinate ,iar daca e vorba de crap, caras halva.
Fainile de seminte de oleaginoase trebuie sa fie proaspete ca altfel rancezesc si nu mai au efectul dorit,iar in nada se poate adauga si ceva ce provoaca purgatie pestelui .
Nada pt pescuitul pe fundul apei e diferita de nada folosita la pescuitul intre ape,sau la suprafata.Pt pesti mai mari nada trebuie sa aiba o granulatie mai grosiera ,pe cand pt. pescuitul de suprafata si intre ape mai fina.....
Sunt f. multe de spus despre nade ,de aceea am sus ca e bine sa va informati si apoi sa decideti ce nada veti folosiii si la ce peste,e greu pt. cineva pe un forum de pescuit sa va spuna totul,s-au scris o gramada de de carti si articole despre nade si e bine sa cautati ca sa va lamuriti cum si de ce.

Iar dupa cum stiu eu Bega (am pescuit odata cu vreo 35 de ani in urma la un concurs de stationar) cel putin unde am pescuit eu curentul nu era atat de puternic incat sa ai nevoie sa adaugi pamant in nada,doar sa stii cat in amonte sa nadesti.
S-ar putea ca de atunci sa se fii schimbat multe pe Bega ,dar nu in privinta nadelor,care in mare au ramas la fel.

Jean Scurtu

Avatar utilizator
bluesky1ro
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 135
Membru din: 24 Mar 2006, 19:57
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bluesky1ro » 19 Noi 2006, 21:40

Imi place AVP, si chiar mi-am luat dintr-un magazin saptamina trecuta, toata colectia pe vara asta fiindca am fost plecat afara, am fost norocos ca le mai aveau(nu vreau sa fac nici un fel de reclama), cu nada adevarul e ca e o adevarata stiinta, dar cel mai important este ca omul sa testeze diversele mixuri de nada, fiindca o nada perfecta sau secreta e clar ca nu exista, mai trebuie sa fie si talentul nostru la mijloc, pina la urma revistele sunt la fel ca si facultatea sau scoala iti ofera materie prima iar tu trebuie sa o prelucrezi, daca te pricepi iese ceva, daca nu... nu. Norocul e clar e ca e un factor care poate schimba radical o partida de pescuit. Probabil ca poti avea cea mai buna nada, cele mai bune scule si s-ar putea sa nu ai nici macar o trasatura fiindca pestele efectiv nu are pofta sa manince, dar daca esti constant in a pescui, a studia aceasta tema, mai cu seama sa pui si un dram de suflet nu exista sa nu vina si satisfactiile.
Traim intr-o tara frumoasa, pacat ca e populata...

Avatar utilizator
dan popa
senior
senior
Mesaje: 440
Membru din: 01 Dec 2006, 09:33
Localitate: Focsani , Vrancea

Re: Nada secreta?

Mesaj de dan popa » 05 Mar 2007, 23:05

skycleaner scrie:Mai deunazi am pescuit la clean in coada lacului de acumulare de la Valea Uzului. Mi-a fost dat sa vad cativa baieti din Bacau din oras care faceau partida pe cinste. Ceilalti pescari stateau si scrasneau din dinti. Nimeni nu prindea nimic in afara alora. Cu chiu cu vai am pus mana pe un pic de nada de a lor si m-am convins. Miroase atat de bine ca iti vine s-o mananci (cam miros de cozonac pentru comparatie), are culoare galben maronie, consistenta si am observat ca din cand in cand este pulverizata apa peste ea ca sa se mentina buna. Daca exista cineva ce cunoaste ce este rog sa-mi dati o mana poate reusesc si eu sa fac asa ceva ca simt ca o iau razna daca mai vin cu mana goala de la balta. Va multumesc. :D
Cam tarziu vin cu un raspuns pentru tine , (dar e bine si acum)iata o reteta care aduce cu ce dadeau tipii aia.
Mai intai alege o canita ca masura si foloseste urmatoarele ingrediente astfel:
- pesmet 2 masuri ;
- fasole soia prajita si macinata foarte marunt (ca faina) 4 masuri ;
- canepa prajita si macinata 2 masuri ;
- biscuiti simpli de vanilie (fara crema) 1kg. macinat foarte fin ;
- seminte de floarea soarelui prajite si macinate 1/2kg. ;
- budinca de caramel (plicuri de 120gr.) 4 plicuri ;

Se amesteca foarte bine compozitia . E bine de amestecat la urma cu praful de budinca.Daca apa este mai tulburica se mai adauga si 1/2kg de mei (mancare de papagali) tot prajit (pana se face rosiatic in tigaie) si macinat.
Asta e reteta mea si sper sa o folositi si voi sa aveti rezultate.
Astept parerile voastre referitoare la ce am scris mai sus... :idea: :idea:

Miki
junior
junior
Mesaje: 40
Membru din: 16 Mai 2006, 08:26
Localitate: Timiş

Mesaj de Miki » 20 Mar 2007, 14:25

cu praful de budinca eu nu sunt in clar, de ce? la ce ajuta?

Avatar utilizator
mihaimircea
veteran
veteran
Mesaje: 825
Membru din: 03 Aug 2005, 09:30
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de mihaimircea » 20 Mar 2007, 15:02

cre ca pentru a face un nor de nada - sporeste atractivitatea. budinca de caramel e un praf foarte fin de culaore inchisa. Merge si cu ciocolata calda (asta pun eu pentru oblete).
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

Scrie răspuns