Cu sau fara struna metalica?

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
edwin
junior
junior
Mesaje: 74
Membru din: 05 Sep 2004, 14:41
Localitate: bucuresti
Contact:

Cu sau fara struna metalica?

Mesaj de edwin » 23 Sep 2004, 13:56

Am inceput la rapitori la"viu" si continui adesea si azi cu acest stil. In cursul anilor am intalnit insa o chestiune care m-a iritat si m-a zapacit in multe cazuri. Folosind pestisor ca momeala pierdeam momela in timpul lansarii la distante mai mari sau struna se taia in timpul drilului cu o stiuca mai acatarii. Dca puneam struna metalica, salaii nu se mai atingeau de momela.
:x Timpul si diverse experimente mau dus la urmatoarea gaselnita...
:D
Am legat o ancora pe un fir textil de 0,18, si la capatul forfatului de circa 15-20 cm am facut un ochi. Cu un ac de boiles ascutit, am intepat pielea in dreptul innotatoarei dorsale si pe sub piele am inaintat pana la capul pestisorului momeala. Leziunile provocate momelii sunt minore si ramane mult mai mult timp viu si mobil decat intepandu-l cu carligul direct :D . Agat bucla forfatului cu croseta si trag inapoi, insirand pestisorul pe fir. Ancora va sta in dreptul capului, doua dintre brate fiind orientate in jos, iar una in sus. Stim adesea ca rapitori decapiteaza de a dreptul prada in momentul atacului, asa ca va puteti imagina cum va functiona.
Sunt acele chestii de fixat pe fir fara nod forfaturile produse de o firma din ungaria, si cu acestea prind forfatul de firul principal. Fiind culisante se va pune un opritor sau doua(in functie de nr. de forfaturi), iar pestele se va misca foarte liber si natural. Eu personal la opritor am pus o bucatica de pasla pe care o inbib cu atractant.
Rezultatele sunt f.f. bune, merita incercat. Fir intins pana la nodul final al tamburului!!!!

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Re: Cu sau fara struna metalica?

Mesaj de costica_fishing » 23 Sep 2004, 15:09

[quote="edwin"]Am inceput la rapitori la"viu" si continui adesea si azi cu acest stil. In cursul anilor am intalnit insa o chestiune care m-a iritat si m-a zapacit in multe cazuri. Folosind pestisor ca momeala pierdeam momela in timpul lansarii la distante mai mari sau struna se taia in timpul drilului cu o stiuca mai acatarii. Dca puneam struna metalica, salaii nu se mai atingeau de momela.

Deci dadeai la salau sau stiuca?

edwin
junior
junior
Mesaje: 74
Membru din: 05 Sep 2004, 14:41
Localitate: bucuresti
Contact:

Mesaj de edwin » 23 Sep 2004, 15:43

zonele in care pescuiesc frecvent are fauna de rapitori complex -salau stiuca, somn. nu te pot astepta doar la trasaturi de salau sau/ori de stiuca. adesea se prinde amestecat. nu am reusit inca sa pun semn de interzis la stiuca sau la salau!!!

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 23 Sep 2004, 16:02

OK!

Eu n-am gasit inca loc unde, pe un perimetru de 10X10 m sa prinzi si stiuca si salaul, in aceeasi perioada! Din experienta mea, astia se aseaza diferit, in functie de curent, gropi, structuri subacvatice... alea-alea.

Dar poate bagi tu un post la locuri de pescuit, ca suna tare bine... :roll:


Inca ceva: e misto sa mesteresti cate ceva care "sa prinda", dar montura din asta exista mai de-a gata. Daca pescuiesc in curent puternic, si trebuie sa arunc departe, folosesc un fel de Dracovich (luat de-a gata).

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 24 Sep 2004, 06:41

costica_fishing scrie:OK!

Eu n-am gasit inca loc unde, pe un perimetru de 10X10 m sa prinzi si stiuca si salaul, in aceeasi perioada! Din experienta mea, astia se aseaza diferit, in functie de curent, gropi, structuri subacvatice... alea-alea.
Eu am prins stiuca la vreo 3-4 m de un loc in care altadata am prins salau.M-a mirat si pe mine sa prind stiuca intr-un loc fara vegetatie,mal inalt,praguri,etc.Deodata a iesit de sub mal si mi-a luat voblerul...Tot cam pe acolo,la vreo 10m am luat si avat,dar in curent,nu la mal.Este un cot al raului Timis,care sapa in mal inalt si a format un fel de golf.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
piticu
veteran
veteran
Mesaje: 606
Membru din: 23 Sep 2004, 12:27
Localitate: Bucuresti
Contact:

mi-ar fi frica fara struna...

Mesaj de piticu » 28 Sep 2004, 12:48

nu e prima data cind mi se spune soptit "nu pune struna ca nu se mai atinge de ea" - recunosc cu umilinta ca-i asa dar daca nu as pune, la prima trasatura as sta ca pe ace - chiar daca am fir textil... totusi oftez cind aud zanganind metalic agrafa de virtej de struna de barbeta toate astea cind ma pregatesc sa arunc... daca io le aud la aer, darmite stuka sub apa... si daca io ma infior de neplacere si ea ar trebui sa se fereasca...nu? in acelasi timp pe timpuri nu aveam strunele astea flexibile DAM - erau alea drepte romanesti de 0.8mm cred cu aripioara de plastic la mijloc hehehe - ce se mai prindea cu alea... cel putin la viu la stationar nu influenta deloc... la salau nu le puneam si gata. iar astea flexibile ar fi super la viu acuma... am inteles ca exista niste strune silentioase nemetalice (din kevlar?) - stie cineva de unde le luam? si inca ceva, un singur virtej nu ajunge niciodata, la rotativa cel putin e blestem ce poti sa obtii pe fir dupa 3 aruncari...

teddy
junior
junior
Mesaje: 72
Membru din: 10 Sep 2004, 09:07

Mesaj de teddy » 28 Sep 2004, 13:56

Problema cu/fara struna in pescuitul rapitorilor cu dinti mari (de tipul stiucii) a fost din totdeauna foarte controversata. Pt ca asa prinsesem din "gradinita", respectiv din celebra "Pescuitul cu lanseta" a lui Kolganov (parca asa il cheama, nu mai verific), aparuta prin '50-si-ceva, inceputurile mele ca pescar de stiuca s-au situat obligatoriu in spatele a 10-15 cm de sarma rigida, asa cum erau facute strunele in odioasele vremuri nu demult apuse. Am prins asa destule stiuci, desi ma gandesc acum cu groaza cat de sinucigase puteau fi. Imi aduc chiar aminte ca la prima iesire in Delta un pescar in varsta, care ma vazuse pe pasager cum ascultam cu casul la gura povestile altora, mi-a facut cadou un ghemulet de ata chirurgicala nr 5, ca sa imi leg forfacele pt somn. Ulterior, fiindca sunt al naibii de curios din fire si imi plac la nebunie experimentele, chiar nereusite, am inceput sa renunt progresiv la struna clasica. Am inceput sa imi fac singur strunele, initial din fire textile care mai de care mai abracadabrante, doar de-abia aparusera la noi, apoi din diferite strune metalice cu fir central matisat, impletite etc.
Concluzia la care am ajuns - este una pur personala, pt care prietenii ma saluta si acum de la distanta cu un mic ciocanit cu degetul la tampla - este ca pescuitul fara struna, chiar in cazul in care specia vizata este stiuca, este perfect posibil!! Stiu ca multi vor critica ideea, am primit deja numeroase reprosuri dupa un mai vechi articol dintr-o revista, in care sustineam cu tarie conceptul.
Le-am dovedit insa de multe ori celor care se indoiau de idee, in cadrul aceleiasi sesiuni de pescuit, cu aceeasi naluca si in acelasi loc, ca numarul stiucilor capturate fara struna este mult superior ca in cazul utilizarii ei. Ba mai mult, am avut zeci de lanseuri fara atac, urmate imediat de captura dupa scoaterea strunei. Indiscutabil, struna altereaza mult jocul nalucii. Si ma refer aici la pescuit in conditii dificile, cu lanseuri in ochiuri de bradis, in ape de mica adancime, stiuci pretentioase, pericol mare de agatatura. Mai ales in zone cu bradis, eliminarea strunei mi-a salvat de multe ori partida. E drept ca lenjeria intima se cam pateaza cand vezi niste mascate facand lumanarea cu lingura zanganind in fundul gatlejului, dar asta poate da farmec pescuitului. Mi s-a mai intamplat sa imi taie firul, dar am adus intotdeauna pestele la mal datorita unui artificiu poe care il folosesc de la un anumit timp incoace.
In primul rand, desi pare total demodat, raman adeptul monofilamentelor moderne, cu proprietati speciale, in detrimentul firului textil. Un monofilament rigid, dur, rezistent la abraziune (e drept, folosesc cele mai bune 0,35, doar la mare ananghie 0,3) mi se pare mult mai bun in comparatie cu multifilamentul. Desi par atat de sigure, mi-a fost dat sa vad de nenumarate ori multifilamente rupte sau retezate pur si simplu intr-o fractiune de secunda. Pescuiam odata in Delta cu un prieten amuzandu-ma in timp ce ii dovedeam cate stiuci lasase "in urma", pana cand s-a enervat si si-a scos struna. La a doua aruncare a intepat, dar dupa un dril de nici 5 secunde ne uitam amandoi cum stiuca a plecat linistita cu lingura atarnandu-i de coltul gurii, multifilamentul lui fiind retezat ca taiat cu cutitul. Am fugit repede de acolo, si pana in ziua de azi il las sa decida singur cand e cazul sa renunte la struna!
Pe de alta parte, mi s-a intamplat de cateva ori ca o stiuca sa imi taie firul, dar am constatat asta dupa ce am adus-o la mal. Explicatia: folosesc un vartej mai lung la capatul nalucii, de care prind firul principal printr-o bucla dubla, astfel incat pe de o parte prin vartej castig 2 cm distanta fata de pumnalele doamnei, iar pe de alta parte prin tractiune bucla dubla este atat de tensionata, incat taierea unuia dintre firele ei nu a avut niciodata nici un efect. Cu singura conditie ca multifilamentul sa nu fie "moale" sau elastic.
In concluzie, parerea mea strict personala este ca se poate pescui stiuca fara struna fara prea multe emotii. Ma lipsesc de struna mai ales atunci cand conditiile de pescuit nu sunt cele mai prilnice si aproape intotdeauna atunci cand sansa de a prinde stiuci peste 4 kg (kg reale, adica stiuci de peste 0,7 - 0,8 m) este redusa. Pt mine cele mai bune strune sunt cele fabricatie proprie din sarma-multifilament de otel impletit, cu conditia sa fie foarte flexibile si subtiri, eventual acoperite cu un strat de protectie. Si, ca sa fiu cinstit in totalitate, le consider in continuare mai mult decat utile atunci cand sper la capturi de peste 4 kg sau atunci cand pescuiesc cu jiguri/shaduri.
Este adevarat ca pt pestisor viu, ca si in cazul shadurilor, reflexul de scuipare a momelii este mult sau deloc intarziat, in comparatie cu pescuitul la oscilante sau voblere, ceea ce face ca agatarea stiucii sa se faca mai in profunzimea gatlejului. Pentru pescuit cu pestisor viu le folosesc in combinatie cu fir multifilament "teflonat" pt ca ma avantajeaza tocmai rigiditatea lor si impiedica, in montura pe care o utilizez, rasucirea pestisorului momeala in jurul axului.
Teodor Buliga

Avatar utilizator
piticu
veteran
veteran
Mesaje: 606
Membru din: 23 Sep 2004, 12:27
Localitate: Bucuresti
Contact:

iar

Mesaj de piticu » 28 Sep 2004, 14:38

este foarte logic si corect, intr-adevar, domnu Teddy. da' frica tot frica ar fi... in loc de struna as pune trei virtejuri inseriate, din pacate nu am vazut inca unele procesate direct in serie asa, si decit sa pun agrafa-virtej-inel-virtej-inel-virtej... si mai ales sa constat cu groaza ca am creat o super-zdranganitoare... deci ajuta cineva? exista vreo super struna din asta de pe Marte usoara si sensibiloasa cu care sa nu ne mai chinuim indoiti ca daca nu musca inseamna ca-i de la struna, acu ca daca-a muscat o sa pierd bunatate de linguritza???

referitor la sportivitate, la prima vedere ar parea normal sa dau fara struna, sa-i dau si ei o sansa, nu? la ce scule avem azi le tragem in barca relativ usor.
la a doua vedere, ii dau o sansa sa ce? sa moara chinuita de foame cu un vobler infipt in gura mai stiu io cum?

sa nu-mi ziceti acuma ca s-o freca de mai stiu eu ce pietre pina il scoate...

hmmmmm

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 28 Sep 2004, 14:45

eu am folosit niste strune de la Energofish, se dadeau la rola si trebuiau bricolate
subtiri si flexibile
in ziua de azi se gasesc de cumparat strune de strune, nu cred ca mai au un impact asa mare asupra evolutiei nalucii sau a rezultatelor pescuitului la stiuca
o struna deja este aproape la fel de subtirea cat un textil de 15-20 lbs test sa spunem, astea pe care le foloseam eu erau negre, spre deosebire de textilul fluo......

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 28 Sep 2004, 18:52

Domnule Piticu,

te anunt ca si eu am trecut prin acelelasi chinuri ca si matale. Problema mea era ce struna sa folosesc pt voblerele mici, pt ca le dezechilibra rau struna din comert.

Asa ca am fost sfatuit de baieti (merci!) sa cumpar kevlar (la metru! - 5000 lei metrul, la Gipo, Gara de Nord).
Am avut o mare dilema, respectiv daca era sau nu kevlar, pat ca al meu era caramiziu, iar al tovarasilor verde (ma rog, si pentru ca mie mi-l vanduse ca fiind kevlar o tanara zana de la magazinul cu pricina).


L-am incercat pe o margine de sticla, sa vad cat de rezistent este fata de un mono de aprox aceleasi dimensiuni, si rezultatele m-au determinat sa-l folosesc la niste strune home-mare, cu 2 bucle la capete si, cel mult o agrafa fara vartej (din motive de greutate).

Asta-i tot!

Cand cumpar strune de-a gata, aleg numai din cele matisate si nu capsate. Mi s-a intamplat sa cedeze capsa.

Scrie răspuns