Somnul la artificiale

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 06 Mar 2011, 20:03

Orarul de masa este variabil, in functie de nivelul apei de conditiile meteo, dar in general dupa apusul soarelui cam 2-3 ore, apoi pauza si cand apar primele raze pe la ora 3.45- 4.30 in functie de anotimp, insa daca apa e in usoara crestere merge toata noaptea, chiar si ziua, iar daca este cer noros iarasi toata noaptea se aud bufnituri in zona malurilor.... de obicei o caut unde vad atacuri de avat ca acolo se afla si mustaciosii dupa lasarea intunericului... unde este hrana multa apare si rapitorul... am cateva locuri unde bate lumina de la cariera pe apa in acel cativa metri unde lumina ajunge pe apa se aduna sute de pestisori si am prins acolo si clean si avat si stiuca si somn care era ademenit de masa copioasa...
Eu de la ora 20 pana dimineata la 7-8 dau in "continuu in functie de loc", de obicei din barca arunc spre mal.... de pe mal, locurile sunt foarte limitate si este mai greu sa treci in liniste printre boscheti noaptea...
Noaptea incerc 85% doar cu voblere de suprafata sau care se scufunda maxim 0.5 m .... cele mai eficace ar fi shad rapurile , jointedurile de 9-11, predatek jindvick si sand viper, skinner de 15 cm si boxer...nu neaparat in aceasta ordine.... ziua gumele sunt mai eficiente... Cu toate ca culorile preferate de obicei sunt verde papagal si portocaliu mustacioasii prefera predatekul negru ....
Cele mai multe atacuri sunt vara cand in noptile fara luna este un cald sufocant... interesant era ca in locuri unde am prins doar mici de pana la 5 kg, mai mari nu veneau decat foarte rar.

stradic
veteran
veteran

somn la artificiale

Mesaj de stradic » 06 Mar 2011, 20:36

Sincer eu am prins exemplare mai mari ziua decat noaptea! Dar dupa cum spunea si kzoli sunt mai multi factori care determina perioadele de hranire si selectarea taliei pestilor.
rapala the best vobler in the world

danstiucaru
veteran
veteran

Mesaj de danstiucaru » 06 Mar 2011, 21:46

hmm
o gramada de informatii utile :D
sa va dau si eu una
sper sa nu radeti de mine dar :D cica o momeala la care sa prins somn este urmatoarea
un dolinger de 11g de care sa atarni pe ancorele mari rame albe de pamant,ciorchine?ati mai auzit de asa ceva? :D
oscilanta are rolul de a ridica ramele catre suprafata si ramele zemoase sal atraga dupa ce le mai si injetezi cu siringa? :D nu mai stiu de la cine am auzit nu de mult chestia asta si imi sta in minte

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 06 Mar 2011, 22:05

Nu stiu cum e cu ramele insa cunosc un tip care foloseste table de o palma si pe ancora trage tvister mare alb sau rosu, inainte de lansare introduce intrun borcan plin de sange .... lanseaza in suvoi cu o lanseata ruseasca de vreo 20 de ani din acele albe care au aparut pe la rusi dupa revolutie are o mulineta de epoca ceva fir gros si aproape in fiecare partida prinde 2-3 somotel intre 3-5 kg... care este mai mare o duce acasa restul elibereaza si a doua zi o ia de la capat, erau zile cand noi 3 insi nu am prins nimic si el scotea "portia" ... am incercat si noi dar in apa aceea rapida nu am reusit sa prindem nici una, nu am avut nici macar o prezentare, cum face mosul nu stiu, dar prinde.
Eu am incercat cu diverse atractanti si la alti pesti ,dar fara rezultat simtitor, am luat fiole ,sprayuri, uleiuri si tot feluri de minuni... singura care a dat roade era pestisorul mort injectat cu ulei de peste, era ok la stiuca si la salau...

danstiucaru
veteran
veteran

Mesaj de danstiucaru » 06 Mar 2011, 23:44

pai cica folosea si rotativa mare cu rame de alea mari .faza cu injectatul am puso de la mine,am primit o sticluta cu esenta de branza care pute de iti intoarce stomacu pe dos si dai in hepatita...dar sincer rotativa si oscilanta creeaza vibratie mare si alea injectate lasa dara prin apa,poate dupa mai multe recuperari pe o zona...mai sti?poate dau si eu :D anu acesta...dar tare curios sunt cum ar reactiona amici mei sa ma vada? :D
daca as prinde...sar minuna
daca as da gres...ar rade si peste 10 ani? :D :D :D
poate dau cand merg singur :D

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 07 Mar 2011, 07:15

danstiucaru scrie:hmm
o gramada de informatii utile :D
sa va dau si eu una
sper sa nu radeti de mine dar :D cica o momeala la care sa prins somn este urmatoarea
un dolinger de 11g de care sa atarni pe ancorele mari rame albe de pamant,ciorchine?ati mai auzit de asa ceva? :D
oscilanta are rolul de a ridica ramele catre suprafata si ramele zemoase sal atraga dupa ce le mai si injetezi cu siringa? :D nu mai stiu de la cine am auzit nu de mult chestia asta si imi sta in minte
De sa ridem??.Cu ceva timp in urma firma Mepps,daca nu ma insel,a scos pe piata o naluca numita timber dole,si care era de fapt o oscilanta cu profil alungit, ce avea im capat o guma cu mai multe codite ,vreo 3 sau 4.Seamana foarte mult cu varianta cu rime descrisa de tine.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 07 Mar 2011, 08:02

Meppsul cu rime din plastic :
http://www.mepps.com/information/timber ... escription

Varianta home made, descris mai sus :wink:...

bogdan_mihu
senior
senior

Mesaj de bogdan_mihu » 07 Mar 2011, 09:19

pikeman scrie:nush, eu m-am descurcat decent cu fir de 10-15lb si mulineta 2500, batz 15-40, greutatile somnilor intre 2.5 si 10.5, dar dau numai la jig si cateodata la vobler si ma doare mana dupa 6 ore :lol:

nu neg ca pe anumite zone ar fi dificil pe la dunare sau pe salbatec pe prut/siret , depinde si unde pescui
un fir de 10-15 lb e ok pt somni pana -n 12-15 kg daca nu sunt agataturi in zona,daca terenul e accidentat ai nevoie de un echipament mai greu
am avut si eu acu vreo 4 ani o partida in care pescuind cu mono de 0,22 dupa avat si clean cu rotativa am scos 5 somni intre 5 si 11 kg dar cand a intrat al 6-lea dupa 40 min de drill nu am reusit sa-l aduc un metru spre mine numa unde vroia el si pana la urma a gasit o agatatura in care s-a priponit si nu cred ca a fost mult peste 20 kg,pur si simplu a stat doar pe mijlocul apei si se plimba cate un metru- doi stanga -dreapta,cu un ech.mai greu cred ca-l scoteam

CataZander
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de CataZander » 07 Mar 2011, 12:19

Lasa Bogdane ca anul asta o sa dai tu de el si altfel stai la discutii :wink:

CataZander
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de CataZander » 07 Mar 2011, 12:25

Legat de linguri am vazut pe un site francez cum dadeau baietii la un model de oscilanta care avea atasat la tripla un grub.. am incercat si eu smecheria pe o lingura mai grea si rezultatul a fost super lingura aia lucreaza incredibil mai ales pe cadere la somn nu am avut inca rezultate dar in schimb am luat cu ea o marla...dezavantajul e ca nu se mai lanseaza ca inainte

Scrie răspuns