secretele cleanului

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
shirkan
veteran
veteran

Mesaj de shirkan » 15 Apr 2010, 20:49

pai mai adi asta era si ideea, la vobler iei mai mari si cand cauti capturi capitale un vobler e No 1,eu tot cleanul il eliberez si-mi plac si drilurile cu cleni mai mici unde distractia este maxima, dar nu se compara cu unul mai imbracat,asa ca am ajuns la un nivel in care,decat sa prind 20(sa zicem) de kinderi mai bine cativa bunici chiar daca intra mai rar

shimano
veteran
veteran

Mesaj de shimano » 15 Apr 2010, 21:07

Cleni monstri pot sa-ti intre oricand, la orice...indiferent ca dai la vobler, rotativa sau cu viermisori la scobari...pescuitul se axeaza intr-o oarecare masura si pe NOROC, asa ca nu pot sa spun ca daca cel mai mare clean l-am prins la vobler, automat voblerul e mai bun ca si rotativa. Parerea mea (personala, si fiecare cu ce-a testat si ce crede) este ca voblerul (pe langa faptul ca imita perfect un pestisor sau un gandac), poate fi oricand stopat, jucat in fel si chip (casting & trolling), pe cand blinkerul iti ofera o gama muuult mai restransa de "posibilitati", si cred ca la faza asta suntem cu totii de acord. Un avantaj mare al rotativei este insa vibratia deosebit de puternica, care, mai ales in ape tulburi/semitulburi, pot pacali mult mai usor cleanul decat un vobler care nu se "aude" de departe. In afara de asta, voblerul e nr.1, incontestabil (pentru mine si multi altii).

shirkan
veteran
veteran

Mesaj de shirkan » 15 Apr 2010, 21:21

corect asta am spus si eu de diferenta intre vb si blinker si totusi sunt doua naluci foarte diferite si pe ape tulburi/semitulburi poti incerca un crank cu bile care sa zormaie in draci
propun sa facem o clasificare pe modele de voblere,care a fost si care este cel mai prinzator,asa sa mai schimbam idei

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 15 Apr 2010, 22:26

...Drept sa va spun, nu prea ma intereasa sa fac clasamente intre naluci, care dintre ele ar putea fi mai "grozava" e greu de apreciat, insa cred ca este bine sa fi adaptabil, sa incerci diverse variante mai ales atunci cand nu ai rezultate...(alternez lingurite si voblere in aceeasi partida, fara nici o problema)....fie vorba intre noi, nu ma sfiesc sa pun si o musca ca sa salvez partida... :lol:
Trebuie sa recunosc insa, ca de ceva vreme, m-am aplecat mai mult catre voblere, imi place mai mult tipul acesta de naluca si aici ma refer desigur, la modul cum o poti "juca", imi pare mai "delicata", mai naturala> (sper ca si cotolanii sa fie in acord cu mine:roll:)
Ca un exemplu, la doamna "Raca", aproape ca voblerul (aici ma refer doar la un anumit model) a luat fata celebrei "linguri", cu specificatia ca doar in perioada mai calda pare sa fie "criminal", lasandu-i "tablei" perioadele mai reci...
...Desigur sunt doar niste pareri/observatii generale din experiente personale... :wink:

shimano
veteran
veteran

Mesaj de shimano » 15 Apr 2010, 22:58

Cele mai criminale voblere pentru clean s-au dovedit (din cele incercate de mine) urmatoarele: Salmo TinySB, floating, Jaxon Hooper, Goldy Vibromaxx (apropo bile si galagie)...la mine asta e Top3. :roll:

petryq
junior
junior

Mesaj de petryq » 15 Apr 2010, 23:14

eu cele mai bune rezultate am avut la rotaticve dam efzet si mepps marimea 2 si 3 iar la voblere salmo hornet sinking de 2.5cm si salmo tiny
la ce am mai avut rezultate dar am pescuit putin cu asa ceva - oscilanta berti taifun culoare gold-nichel de 6 grame
petryq

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 16 Apr 2010, 10:13

Dar cum pot pescui cu vobler aruncand in amonte asa cum as face cu rotativa? Cat de repede sa recuperez voblerul ca mergand in jos pe curent totusi sa vibreze? Iar rotativa aruncata aval si recuperata pe langa malurile cu crengi aplecate - unu ca se agatza usor in ele si doi vibreaza f tare si se ridica la suprafata imediat. Ce clean ataca o "elice" metalica ce vibreaza f tare?
Alta intrebare - pescuiesc pe un rau cu maluri inalte, cca 2-3 metri, si am lanseta de 2,1 metri Light (5-15 grame) dar cand stau sus pe mal nu prea ajung cu varful la apa si mi se pare ca din cauza asta vine naluca prea la suprafata. Conteaza asta sau nu? E prea scurta lanseta?

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 16 Apr 2010, 10:33

eu am avut atacuri si finalizari, aruncand in amonte, intre curenti sa zic, si daca fac un calcul, nu sunt putine atacurile, intradevar accelerezi un mic recuperarea, ca altfel se poate agata in fir voblerul sau nu prea da din"fund'' :D
la fel de bine se agatza si un vobler, tras pe linga mal,pe linga crengute scufundate, dar mai are o sansa, daca vine inclinat, poate sa sara peste (asa am observat eu)
la malurile inalte, daca nu lansezi departe, sa-si faca un pic treaba rotativa,din cauza unghiului mare dintre fir si planul apei, se ridica la suprafata (poti sa faci pauza intre recuperari si atunci mai coboara), mult te-ar ajuta un bat mai lung, sau, folosesti voblere!
sau.., te pui pe burta :D , ceea ce este destul de incomod...
asa vad eu treburile.
Imagine
Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 16 Apr 2010, 10:40

MARIUS POPA scrie:eu am avut atacuri si finalizari, aruncand in amonte, intre curenti sa zic, si daca fac un calcul, nu sunt putine atacurile, intradevar accelerezi un mic recuperarea, ca altfel se poate agata in fir voblerul sau nu prea da din"fund'' :D
la fel de bine se agatza si un vobler, tras pe linga mal,pe linga crengute scufundate, dar mai are o sansa, daca vine inclinat, poate sa sara peste (asa am observat eu)
la malurile inalte, daca nu lansezi departe, sa-si faca un pic treaba rotativa,din cauza unghiului mare dintre fir si planul apei, se ridica la suprafata (poti sa faci pauza intre recuperari si atunci mai coboara), mult te-ar ajuta un bat mai lung, sau, folosesti voblere!
sau.., te pui pe burta :D , ceea ce este destul de incomod...
asa vad eu treburile.
Multumesc! Crezi ca e mai bine sa merg direct pe mijlocul raului in wadersi si sa lansez spre malurile cu salcii aplecate? Se preteza spinningul la wadersi sau doar flyfishing? Sau sa merg dinspre amonte spre aval lasand mereu voblerul sa fie purtat de apa in jos pe sub malurile cu ascunzatori? Nu am abordat niciodata asa un rau, de sus in jos pe langa un singur mal. O fi bine?
Inca ceva - e vreo sansa sa stea clean pe langa un mal cu radacini unde pe fund e doar mal, noroi in strat gros? Unii zic ca vrea doar fund pietros sau nisipos...

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 16 Apr 2010, 10:44

eu am vazut stand, dar nu in bancuri, parerea mea ca nu insista, dar asta e parerea mea.
daca apa iti permite sa intri, in liniste, poti incerca, poti sa ai suprize bune.
acolo le place lor, sub salcii pletoase, batranii acolo stau,nu se clintesc numa la urgente. :D
Imagine
Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.

Scrie răspuns