secretele cleanului

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 28 Apr 2010, 12:52

Fario_nebunu scrie:
boistean scrie:
cleanul s-a facut de mult timp stapan in patria pastravului, in multe locuri (lucru care n-are doar aspecte benefice).
eu sunt originar dintr-o zona montana si mai merg din cand in cand pe la parinti. zona e chiar in jurul altitudinii de 750-850 m, iar clean este din belsug (atata cat scapa de braconarea intensa) :wink:
Pai si care e problema ca pastyravul si cleanul au ajuns sa "coabiteze"? In ce masura isi fac concurenta la mancare? Oricum, daca sunt cleni multi braconierii se orienteaza spre aceasta specie si mai lasa pastravul sa rasufle... :lol:
cleanul e mult mai rezistent decat pastravul la conditiile de mediu si se reproduce si in numar mult mai mare. daca s-ar hrani doar cu "vegetale" si tot ar fi o problema, dar cum e mai hraparet, nu se da in laturi de la a manca si boisteni, hrana de baza a pastravului matur, dar chiar si puieti (din putinii "clociti") de pastrav.
asa ca tot e o problema...

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 28 Apr 2010, 18:36

boistean scrie:
cleanul e mult mai rezistent decat pastravul la conditiile de mediu si se reproduce si in numar mult mai mare. daca s-ar hrani doar cu "vegetale" si tot ar fi o problema, dar cum e mai hraparet, nu se da in laturi de la a manca si boisteni, hrana de baza a pastravului matur, dar chiar si puieti (din putinii "clociti") de pastrav.
Habar nu aveam ca ataca puii de pastrav! Ma intreb daca pastraviorii au ce cauta pe raul principal. Nu e mai normal sa ramana pe paraiele afluente unde au fost depuse icrele? Acolo nu cred sa urce cleanul lacom dupa ei...o parere.

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 28 Apr 2010, 19:05

Fario_nebunu scrie:
boistean scrie:
Habar nu aveam ca ataca puii de pastrav! Ma intreb daca pastraviorii au ce cauta pe raul principal. Nu e mai normal sa ramana pe paraiele afluente unde au fost depuse icrele? Acolo nu cred sa urce cleanul lacom dupa ei...o parere.
acolo sunt cel mai repede, mai usor si mai mult decimati de riverani, in principal de copiii acestora (dar nici cu aia mari nu mi-e rusine). asa devin foarte rapid hrana pentru pisici. ca sa nu mai amintim de tonele de rumegus depozitate pe maluri, care otravesc apa la o ploaie ceva mai torentiala.
or mai fi 2-3 ape mai pazite, mai curate. dar in rest viitorul este sumbru :( , iar pastravul (de rau, salbatic sa-i zicem, ca in crescatorii e alta mancare de... curcubeu) are toate sansele sa dispara ca mai marele-i confrate, lostrita :cry:

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 28 Apr 2010, 19:12

boistean, as vrea sa nu-ti dau dreptate dar n-am incotro...e dezastru ce se-ntampla cu pastravul si cu lipanul.

Spartacus
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Spartacus » 13 Mai 2010, 10:58

boistean scrie:
Fario_nebunu scrie:De curiozitate. Stie cineva cat de sus poate trai cleanul in ape curgatoare? Ajunge si la 800 de metri altitudine? Nu de alta dar ar putea compensa in parte rarirea pastravului. Plus ca e mai rezistent la poluare si apa calda.
cleanul s-a facut de mult timp stapan in patria pastravului, in multe locuri (lucru care n-are doar aspecte benefice).
eu sunt originar dintr-o zona montana si mai merg din cand in cand pe la parinti. zona e chiar in jurul altitudinii de 750-850 m, iar clean este din belsug (atata cat scapa de braconarea intensa) :wink:
cam asa.
Google Earth ul arata si altitudinea. treci cu mouse ul peste apa care te intereseaza si vezi destul de exact altitudinea...

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 14 Mai 2010, 07:53

Azi maine in locul si pastravului si a lipanului o sa fie caras :cry:
Da Doamne sa n-am dreptate .....

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 14 Mai 2010, 14:12

kzoli scrie:Azi maine in locul si pastravului si a lipanului o sa fie caras :cry:
Da Doamne sa n-am dreptate .....
din pacate asta e deja treaba veche ... pe un lac de munte si anume 3 ape , altitudine ceva peste 800m, lac in care era pastrav "desteptii" de la ajvps au populat cu caras :evil: si asta acum vreo 10 ani
S'altare și bunăstare !

ovidiu14
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu14 » 14 Mai 2010, 14:36

si salau
Clubul Sportiv al Pescarilor de Rapitori
Imagine

Daca accepti orice , asteapta-te la orice ! 14

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 14 Mai 2010, 18:37

din pacate asta e deja treaba veche ... pe un lac de munte si anume 3 ape , altitudine ceva peste 800m, lac in care era pastrav "desteptii" de la ajvps au populat cu caras :evil: si asta acum vreo 10 ani[/quote]

Destepti sunt peste tot :lol: , am vazut si inversul din pacate ,intr-o balta de campie in Ungaria au populat Pastrav vreo 3 tone ... peste 12 luni nu mai prindeai nici unul ,ori cadeau prada rapitorilor ori pur si simplu mureau sufocati . :cry:. Poate ca s-a facut si aici ,dar nu s-a publicat ..... :idea:

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 17 Mai 2010, 15:10

Destepti sunt peste tot :lol: , am vazut si inversul din pacate ,intr-o balta de campie in Ungaria au populat Pastrav vreo 3 tone ... peste 12 luni nu mai prindeai nici unul ,ori cadeau prada rapitorilor ori pur si simplu mureau sufocati . :cry:
:lol: si pana in iarna a fost tot pescuit contra unor taxe de bun simt ... asa au ocazia si pescari de la campie sa se intalneasca cu pastravul ... si e vorba de un ecosistem inchis - balta
S'altare și bunăstare !

Scrie răspuns