secretele cleanului

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
catalin01
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de catalin01 » 22 Apr 2010, 15:53

D_ali
eu am fost pe teleajan la pod la bucov
am inteles ca la blejoi e mai frumos
ce locuri merita vizitate,daca poti sa le divulgi? :D

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 22 Apr 2010, 16:15

catalin01
Eu am pescuit ceva mai sus de Blejoi, poate iti suna cumva "sonda 200", aproape de "recea" pe langa Plopeni, chiar si mai amonte, insa nu pot sa fac recomandari de actualitate si n-as vrea sa te dezinformez...
Pot sa-ti spun ca erau locuri destul de bune, cei drept nu foarte dese si pescuiam ok primavara pana in prohibitie, in masura in care si apa era buna, dar mai ales toamna dupa ce se linisteau "baietzii care strecurau apa"...asta in cazul in care mai ramanea ceva si pentru noi...
Pe niste vremuri, Teleajenul avea un debit ceva mai consistent. Au fost situatii, cei drept rare, cand, dupa apele mari din primavara, pastravul coborora pana apropoape de zona ce ti-am descris-o. Nu odata s-a intamplat sa mai intre si cate un pistruiat, insa nu iti recomand sa-ti faci iluzii ca s-ar mai intampla si acum...
...Cert este un lucru, recordul tatalui meu la clean este prins pe acest rau, e adevarat ca pe vremurile cand "coborau pistruiatii", prins desigur, la blinker.
Nu intru in detalii de dimensiuni ca nu-i relevant si nu demonsteaza ceva. :wink:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 22 Apr 2010, 22:38

catalin01 scrie:YoNutzu
pe prahova am fost de la campina pana la floresti,da n-am gasit nici un loc care sa ma faca sa insist si din ce am inteles de la localnici e bine sa te duci duminica pt ca nu functioneaza balastiera si ai sanse mai bune adica nivel constant si apa isi mentine culoarea.
eu am fost intr-o sambata. am prins juma de ora apa limpede dupa care a inceput sa se schimbe. zona buna am auzit ca ar fi mai sus de Brazi,in aval am inteles ca s-ar deversa nu stiu ce si nu se merita!
FIR INTINS si C&R macar o parte daca nu tot, ca si asa sunt destui d-al de nea papura care aduna tot ce cade,ca de,e la numar! :(
E buna si zona de la Breaza spre Sinaia si pana spre predeal, mai cad cativa pastravi ca in fiecare an de 1 mai. Asta daca apa nu e f umflata si maronie de la ploi. As vrea sa pind niste cleni din teleajen si sa ii duc pe Prahova mai sus de Sinaia, poate se inmultesc si coabiteaza cu pastravii.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 22 Apr 2010, 22:41

De curiozitate. Stie cineva cat de sus poate trai cleanul in ape curgatoare? Ajunge si la 800 de metri altitudine? Nu de alta dar ar putea compensa in parte rarirea pastravului. Plus ca e mai rezistent la poluare si apa calda.

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 27 Apr 2010, 09:03

Fario, pentru altutudinea de 600 metri pot sa bag mana in foc...(am 3 surse confirmate) :D
Intr-o ordine cronologica a evenimentelor pot spune astfel:
1. raul Telejenel (fratele mai mic al Teleajenului), a caror confluenta este in barajul de la Maneciu (pour le conoseur), pana la cascada Paducelul, am avut ocazia sa prind cativa clenosi respectabili, cel mai probabil veniti din baraj. Mai sus de cascada nu le-am mai vazut coada, posibil din cauza obstacolului destul de greu de trecut pentru mister "Leuciscus cephalus", care nu se poate visa "Salmo trutta labrax" :D
Ca un aspect interesant, acest rau ca dealtfel si fratele sau mai mare, tinea prin bulboanele sale si pe domn "Thymallus thymallus" (lipanul), care a sucombat rapid din motive de educatie proasta a celor ce l-au hartuit...
2. raul Basca, afluent generos al Buzaului, prin zona Gura Teghii (Nemertea), chiar si mai amonte spre Comandau, undeva spre confluenta Bascai Mari cu celei Mici, aceeasi situatie descrisa mai sus, cu specificatia ca in zona respectiva majoritar era "Chondrostoma nasus" (scobarul), care se pricepe destul de bine sa monopolizeze arealul in care traieste si nu numai...(altfel un peste respectabil) :D
3. raul Aries, zona Albac, unde deopotriva am "ciocanit" la pastav, lipan si clean, cu specificatia ca erau zone unde am prins numai pastrav si lipan si zone unde am pescuit numai clean...(pescuitul l-am facut la muste de lipan/pastrav si blinker)
Nu neg ca mister cleanul ar putea trai si la altitudini mai mari, probabil conteaza si tipologia raului si obstacolele naturale sau artificiale pe care le intalneste in cale
Si ca veni vorba de transportat pesti dintr-un areal in altul, sa sti ca m-as baga si eu sa dau o mana de ajutor daca te fierbe chestia asta foarte tare... :wink:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 27 Apr 2010, 15:35

D_ali scrie: Si ca veni vorba de transportat pesti dintr-un areal in altul, sa sti ca m-as baga si eu sa dau o mana de ajutor daca te fierbe chestia asta foarte tare... :wink:
D_ali, mersi pentru informatii si pentru sprijin! Daca o sa am nevoie apelez la tine pentru repopulare! Pe Aries nu am fost niciodata, poate ajung in vara asta. In ce localitate imi sugerez sa ma cazez ca sa fiu aproape de locurile cu pastrav si lipan dar si in zona turistica (altfel gura nevestei va fi greu de oprit! :lol: )?

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 27 Apr 2010, 15:53

Maestre de la Albac la Arieseni te poti desfasura in voie...sper se nu fi fost "curentati" toti pistruiatii de pe vale!

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 28 Apr 2010, 08:01

shimano scrie:La clean, rotativele nu se pot compara cu voblerele. NEVER! Mai ales primavara. Vara e ok si cu rotative.
Pe Tarnava Mica in aval de termocentrala pana la Balauseri anul trecut 95 % dintre bucati mai mari au intrat la Rotativa argintie sau aurie ... degeaba insistam cu voblere

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 28 Apr 2010, 08:55

Fario_nebunu scrie:De curiozitate. Stie cineva cat de sus poate trai cleanul in ape curgatoare? Ajunge si la 800 de metri altitudine? Nu de alta dar ar putea compensa in parte rarirea pastravului. Plus ca e mai rezistent la poluare si apa calda.
cleanul s-a facut de mult timp stapan in patria pastravului, in multe locuri (lucru care n-are doar aspecte benefice).
eu sunt originar dintr-o zona montana si mai merg din cand in cand pe la parinti. zona e chiar in jurul altitudinii de 750-850 m, iar clean este din belsug (atata cat scapa de braconarea intensa) :wink:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 28 Apr 2010, 09:19

boistean scrie:
cleanul s-a facut de mult timp stapan in patria pastravului, in multe locuri (lucru care n-are doar aspecte benefice).
eu sunt originar dintr-o zona montana si mai merg din cand in cand pe la parinti. zona e chiar in jurul altitudinii de 750-850 m, iar clean este din belsug (atata cat scapa de braconarea intensa) :wink:
Pai si care e problema ca pastyravul si cleanul au ajuns sa "coabiteze"? In ce masura isi fac concurenta la mancare? Oricum, daca sunt cleni multi braconierii se orienteaza spre aceasta specie si mai lasa pastravul sa rasufle... :lol:

Scrie răspuns