Reglajul franei la spinning

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 13 Oct 2004, 15:30

pai pe categorii, vibratie, culori si dimensiuni :lol:

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 13 Oct 2004, 16:04

:))

da frate, dar ce cutii exista, ce chestii, organizatoare, alea alea, poate oi afla si eu vreo minune. mai nou mi-am facut niste teci pentru varfurile de la ancore din tuburi de plastic, ca pierdeam o juma de ora pana reuseam sa scot lingura din increngaturi de inele si ancore.

ti-am zis ca nu glumesc ca sunt in campanie de organizare. la salariu imi cumpar si o lada din aia de scule de mecanic, o captusesc cu cutii de twistere. m-am saturat sa pierd timp din cauza ca las totul alandala.

stai ca tocmai vad ca divagam de la subiectul topicului. rog ignorati mesajul. :)
Ultima oară modificat 13 Oct 2004, 16:06 de către eugen, modificat 1 dată în total.

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 13 Oct 2004, 16:05

deschide un topic nou

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 13 Oct 2004, 23:14

Reglez frana mulinetei functie de leaderul pe care il folosesc ( 99% pescuiesc cu FIRE LINE+leader),de asemenea si functie de batul cu care pescuiesc.Un bat mai scurt si mai rigid desi te ajuta la intepare(datorita rigiditatii ,nu lungimii) nu poate prelua socul produs de un peste mare ca un bat mai lung si mai putin rigid.
Reglarea o fac prin tatonari,agatand carligul de ceva fix si greu cu batul tensionat aproape la maximum(in felul acesta e luata in calcul si frecarea pe inele).
Desi reglez mulineta destul de bine, in momentul in care simt ca pestele e mai mare decuplez antireturul si in masura in care locul in care pescuiesc imi permite si pestele o cere (cand firul incepe sa "cante"), cedez fir prin "mulinare inversa "mentinand insa presiune asupra pestelui.
Poate parea greu de facut, dar daca nu esti incepator si nu ai pornirea ca atunci cand ai agatat ceva mare sa fugi in spate pe mal,se poate deprinde usor ( in momentul folosirii minciogului blochezi cu degetul aratator al mainii cu care ti batul, invartirea mulinetei sau o deblochezi daca va fi din nou nevoie ,mana cealalta fiind ocupata de minciog)
E preferabil pt. a nu avea surprize ,de mulinete ce au un reglaj fin al franei(si aici tot DAIWA si SHIMANO sant pe primele locuri),mulinete cu un diametru al tamburului mai mare ce asigura o suprafata mai mare de franare.
Normal ca trebuie sa mentinem presiunea franei la minimum cand nu pescuim,dar sa fim sinceri cati o facem???

Jean Scurtu

Avatar utilizator
bogdank
veteran
veteran
Mesaje: 892
Membru din: 03 Sep 2004, 09:43
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bogdank » 14 Oct 2004, 07:36

Daca folosesc textil, frina o las mai moale, nu atit pentru a proteja batul /am incredere in el/ ci pentru a nu smulge voblerul din gura pestelui. In cazul monofilamentului - pe care il folosesc la salau - tin frina strinsa pentru a putea intepa prompt. Chiar daca ar ataca in mal - unde pescuiesc eu la salau, apa are 3 m linga mal - batul trebuie sa faca fata solicitarii, in cazul unui fir bun. Eu folosesc fire "la kilogram", Erson sau Revans, dupa o tura de pescuit oricum trebuie sa le arunc datorita stincilor de pe fundul apei.
Intre partidele de pescuit, intotdeauna slabesc frina, pentru a nu comprima inutil arcul acesteia.

pescarel
senior
senior
Mesaje: 328
Membru din: 29 Aug 2004, 17:07
Localitate: Bucuresti

Mesaj de pescarel » 14 Oct 2004, 13:04

Cand ziceam ca e pericol in cazul unui atac in mal sau langa barca, ma refeream la stiuca sau avat. Nu la salau care mie nu mi-a atacat niciodata violent.
Cat despre dat fir din antiretur, e destul de greu de controlat. Cum procedati? dati din manivela (caz in care e posibil sa nu aveti viteza necesara, sa nu faceti fata), sau lasati manivela libera (caz in care se va roti mai mult decet necesar, urmand peruci)?

teddy
junior
junior
Mesaje: 72
Membru din: 10 Sep 2004, 09:07

Mesaj de teddy » 14 Oct 2004, 16:42

Mi se pare ca reglajul permanent al franei este esential. Sa iti reglezi frana o singura data in noptile lungi de iarna la gura sobei si gata mi se pare curata prostie, oricat de stiintific ar fi facuta. Conditiile pe balta tin si de distanta si forta atacului, buruieni/agataturi etc., locul partidei (canal ingust, lac etc. Spinningul este totusi un pescuit activ si - cel putin asa imi place sa cred - practicat de oameni isteti. Personal imi reglez frana astfel incat sa "caraie" doar atunci cand intep cu mult elan o ... craca mai mare. Initial o slabesc mai mult, apoi o strang pana cand ating un optim intre posibilitatea de a rata inteparea si ruperea firului de o batrana iesita de sub barca. Mi s-a intamplat si asta. Daca am teren liber, slabesc putin frana dupa intepare, de obicei stiucile bine imbracate au un zvacnet foarte energic dupa trecerea perioadei de stupoare, apoi o strang imediat la limita ruperii firului. Daca insa sunt agataturi, ma fac al naibii de la inceput. Monofilamentul dur si cel mult aproape nou (costa, dar ce sa-i faci) ma ajuta mai mult decat multifilamentul. In concluzie ... nu prea exista reguli exacte. Asta-i pescuitul, nu?
Teodor Buliga

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 14 Oct 2004, 19:11

Teddy, cu ce mono dai?

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 14 Oct 2004, 20:29

pescarel scrie:Cand ziceam ca e pericol in cazul unui atac in mal sau langa barca, ma refeream la stiuca sau avat. Nu la salau care mie nu mi-a atacat niciodata violent.
Cat despre dat fir din antiretur, e destul de greu de controlat. Cum procedati? dati din manivela (caz in care e posibil sa nu aveti viteza necesara, sa nu faceti fata), sau lasati manivela libera (caz in care se va roti mai mult decet necesar, urmand peruci)?
E foarte controlabil,dai din manivela invers,nu mi s-a intamplat sa nu am viteza necesara si nu uita ca mulineta inaite de inceperea pescuitului a fost reglata la o forta mai mica (dar f. aproape)dacat cea necesara ruperii leaderului.De peruci nici vorba firul fiind sub control tot timpul.
Cum crezi ca as fi putut scoate peste de 15 kg.in rau cu curent puternic la fir cu rezistenta de 1,8kg.fara a proceda in acest fel(e drept dupa 45 minute de drill).Cu acelas fir in acelas rau,TRINITY RIVER,folosind aceeasi tehnica am avut cel mai lung drill din viata mea de pescar,DOUA ORE SI JUMATATE cu un peste de peste 30 de kg.agatat la jig(1,8g.)intamplator pe dinafara(un peste aligator-garr xxx).Pestele l-am vazut de doua ori la suprafata,avea peste un metru si jumatate lungime ,l-am adus de cca.15 ori sub varful batului de 5m,dar nu am avut ocazia niciodata sa folosesc minciogul (deoarece"cerea"fir) si in final dupa 2 1/2 ore cronometrate,cand imi tremura mana si degetele incepusera sa-mi amorteasca , am incercat sa-l fortez putin sa nu intre peste liniile unor pescari ce pescuiau la fund,dar atunci leaderul de 4lb.(1,8kg.)s-a rupt la nodul de la carlig......si am ramas numai cu placerea dril-ului!!!
Interesaaza-te si vei afla ca si multiplii campioni mondial la stationar,sa zicem Allan Scothorn,Bob Nud procedeaza la fel in cazuri similare.

Jean Scurtu

Avatar utilizator
MihaiV
Moderator
Moderator
Mesaje: 3849
Membru din: 11 Mai 2004, 08:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiV » 15 Oct 2004, 07:23

[quote="teddy"]slabesc putin frana dupa intepare, de obicei stiucile bine imbracate au un zvacnet foarte energic dupa trecerea perioadei de stupoare, apoi o strang imediat la limita ruperii firului. [/quote]

Cum iti dai seama, in dril, care e limita de rupere a firului? Mi se pare foarte riscant! Mai ales ca solicitarea difera la tractiune constanta de cea din momentul zvacnirilor. Iar cea mai mare solicitare e la o zvacnire dupa o stopare. Asa ca daca reglezi in dril la limita de rupere cred ca risti f mult. Poate ai avut noroc (sau ghinion :twisted: ) si nu ai avut dril cu pesti f mari, asa ca nu ai avut rupturi.

Scrie răspuns