pipait

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 28 Oct 2004, 06:14

Pe vremea cand pescuiam la stationar,mergeam cu tatal unui prieten,care in timp ce asteptam sa traga la grund,"pipaia" suprafata apei cu broscuta sau lacuste.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Procedeul de pescuit "LA PIPAIT"

Mesaj de paul » 09 Noi 2004, 08:54

Aceasta metoda de pescuit, desi clasificata de unii pescari stationara, este o metoda dinamica, in miscare, care cere pescarului schimbarea locului pe malul apei, numeroase fandari, genuflexiuni, s.a. avand ca scop pitularea pescarului si panda pestelui la suprafata.
Este o metoda foarte atractiva, care solicita atentie si indemanare din partea pescarului si constituie totodata o buna scoala pentru pescarul tanar. Cand peste musca la suprafata, in special cleanul, babusca, rosioara, pastravul s.a. partida de pescuit constituie o relaxare de neuitat, o aventura de mare satisfactie traita din plin in mijlocul naturii.
Metodei i se mai spune si "la pipait" deoarece momeala este usoara si nu se scufunda, ci pluteste, "pipaie" luciul apei fara pluta, momind pestii ce musca in sezonul de vara, la suprafata, cu diverse insecte vii sau moarte ori fructe si seminte ce cad in apa.
Insectele de momeala se gasesc chiar pe malul apei, ca de exemplu, diferite muste mari, barzoi, lacuste si cosasi, fluturi diversi, libelule, greieri, carabusi de mai, gandaci vii de lunca. Toate aceste insecte vii nu se scufunda la plasarea lor cu undita pe apa ci se aseaza usor, dupa care produc o vibrare, o agitare sonora in apa ce atrage imediat pestele hraparet.
Varga trebuie sa fie usoara, de tip "cataveica" de 2.5 - 4 m, cu varful flexibil.
Nailonul - sfoara trebuie sa aiba culoarea verzuie sau maronie sau sa fie bicolor, dar nu alb. Dimensiunile nailonului vor fi de 0.10 - 0.12 sau 0.15 mm. La acest pescuit nailonul va fi uns usor , trecandu-se printr-o vata sau carpa imbibata cu o unsoare speciala (nu cu petrol). Dupa terminarea partidei de pescuit se sterge unsoarea de pe nailon trecandu-l printr-o carpa curata.
Struna nu se pune, de obicei decat daca lucram cu nailon de 0.20 mm. Cand nu se foloseste struna, datorita faptului ca sfoara de nailon este subtire (0.10 - 0.12 mm), momeala nu se poate plasa prin lansare deoarece totul este foarte usor si zboara la vant. In aceasta situatie, pentru a-i imprima greutate voltei momelii si, respectiv, precizie, se pune mai intai o sfoara de matase care se unge mai intai cu o sfoara din parafina, apoi se leaga si struna de 0.10 - 0.12 mm cu lungimea de 1m. In orice situatie, in cazul acestui procedeu de pescuit lungimea sforii cu struna nu trebuie sa depaseasca lungimea unditei.
Carligele, la acest procedeu de plutire a momelii, vor fi mici, cu nr. 20 - 22.
Pluta si plumbul nu-si au rostul la acest procedeu, deci nu se folosesc.
Tehnica de pescuit va fi urmatoarea: in primul rand, pescarul, va sta oarecum pitulat ca pozitie in afara razei vizuale a pestelui ce musca la oglinda apei. Lansarile momelii vor fi usoare si pe la subsuoara si nu prin biciuire. Plasarea momelii pe oglinda apei va fi cat mai naturala si fara plesnitura, care scufunda insecta, deci insecta va evolua la suprafata. Daca insecta este moarta ii vom imprima pe apa o tremuratura dirijata din manerul vergii. Aceasta vibrare a insectei va momi pestii.
Pe rauri, se lasa momeala sa pluteasca pe apa la vale, pe langa mal, pe dupa copacii cazuti in apa, in ochiurile mai linistite din jurul vegetatiei. Sunt apreciate de pesti mai ales locurile umbroase.
La pescuitul cu mulineta, partile componente vor fi usoare. Bune rezultate da pescuitul cu pluta buldo, la care se pot atasa cateva ace pe fir, cu saltatori (strune mici). Pluta buldo se afla in capul sforii, iar strunele (saltatorii) sunt scurte (de cca 15 cm)
Pestii care se pot prinde in rpimul rand cu acest procedeu sunt: cleanul, balosul, rosioara, obletul, cosacul si, bineinteles, pastravul.
Tot secretul la acest procedeu este diametrul strunei, momeala "zbarnaitoare" si fereala din raza vizuala a pestelui care sta la panda in apa limpede. Procedeul da rezultate si cu pupe de insecte care plutesc.

Extras din "Cartea tanarului pescar sportiv" de Silvius Teodorescu

Avatar utilizator
razvan m.
veteran
veteran
Mesaje: 4456
Membru din: 18 Oct 2004, 17:24
Localitate: arad
Contact:

Mesaj de razvan m. » 09 Noi 2004, 09:04

Concluzia este ca avem doua tehnici cu aceeasi denumire.
Salaii din galeria foto i-am prins la (sa-i zicem) "pipait pe fundul apei". :lol:
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 09 Noi 2004, 09:11

Pai, tehnica in sine ar fi cam aceeasi. Si la pescuitul pe fundul albiei imprimi vibratie momelii

Calone
veteran
veteran
Mesaje: 614
Membru din: 27 Mai 2004, 21:56
Localitate: cs

Mesaj de Calone » 22 Noi 2004, 15:08

Treaba asta cu pipaitul , nu stiu cine a inventato , noi ii spunem " la montura " , iar pe Dunare este cel mai frecvent folosita la pescuitul salaului . La Dunare toti pescarii de salau dau " la montura " . Este cel mai productiv stil cred ca pe orice apa curgatoare . Nu exista ceva mai bun ( parere personala ) , dar de cand folosesc twistere am capturi mult mai mari . Deci acu merg mai mult pe twistere si voblere . E mai fain .
Cu " montura " am lovit odata salaii pe Mures chiar in Arad si se uitau ceilalti de pe malul apei la mine de parca am venit dintr-o alta lume .Spuneau ca nu au mai vezut stil deasta de ddat la salau .
Dar repet ca la artificiale se iau bucati mai mari !
hai norox si pax pax in bot la salai

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 22 Noi 2004, 16:18

fratilor, deci o metoda e de fapt PMA, dar cu echipament de orice altceva, iar alta e un fel de Drachkovitch (sau cum s-o scrie)!

Corect? :D
Ultima oară modificat 22 Noi 2004, 18:47 de către costica_fishing, modificat 1 dată în total.

tudor
Moderator
Moderator
Mesaje: 2821
Membru din: 14 Apr 2004, 12:10
Localitate: paris
Contact:

Mesaj de tudor » 22 Noi 2004, 16:45

costica_fishing scrie:fratilor, deci o metoda e de fapt PMA, dar cu echipament de orice altceva, iar alta e un fel de Dracowich (sau cum s-o scrie)!

Corect?
Se scrie Drachkovitch.

Scrie răspuns