pescuit la somn cu artificiale

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

bogdans
senior
senior
Mesaje: 474
Membru din: 11 Mai 2004, 09:57
Localitate: timisoara

pescuit la somn cu artificiale

Mesaj de bogdans » 11 Mai 2004, 10:08

Incep cu "Fir intins" fiindca ar trebui sa se deschida sezonul pe Dunare (frontira),

Eu am pescuit pana acum la somn numai la momeli naturale clasice (peste, buchet rame, coropisnita) si as vrea sa incerc si la artificiale.
In locurile unde pescuiesc pe Dunare apa are cam 10-15 m adancime (bineinteles cu ceva agataturi, copaci, stanci). Vreau sa stiu la ce as putea sa am rezultate mai bune, twistere, voblere, culori, tipuri si modul de recuperare.
Am vazut pe un site si ceva nade pentru somn (cu extracte de ficat, sange etc), a folosit cineva ? A dat rezultate ?(sesizabile)

Merci
Bogdan

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 11 Mai 2004, 10:27

pot sa-ti spun ca pe Olt am vazut prins somn si am si prins si eu somotei la shad-uri
in general albe sau albe cu spate negru, 8-10 cm
pe Dunare am incercat noaptea la voblere mai mari, cand clipocea somnul in mal, dar fara rezultat :(
nici nu am insistat prea mult.....

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

somn

Mesaj de eugen » 11 Mai 2004, 14:06

citisem si eu ca se prinde somn la poppere noaptea. am si incercat, tot pe olt, pe langa ramnicu-valcea, dar nu s-a intamplat nimic. la plastice clar e posibil sa ai atac, mai ales daca adaugi ceva atractanti.

fir intins!

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 11 Mai 2004, 14:07

da chiar, eu am prins dupa ce am manjit plasticul gros cu atractant pt. walleye de la cabelas
miroase a peste imputit la greu :)

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

re-somn

Mesaj de eugen » 11 Mai 2004, 14:15

eu nu prea cred in atractanti in mod normal, dar la somn mi se pare o chestie justa, avand in vedere mustatile din dotare.
se mai pot prinde, fara arome, la oscilante mari. dar ma indoiesc ca te lasa inima pe dunare, la cat de multa agatatura e.

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 11 Mai 2004, 14:48

stai linistit ca pe dunare dai cu oscilante pe suprafata, seara cand se ridica sa atace

Avatar utilizator
Andrei
veteran
veteran
Mesaje: 1077
Membru din: 02 Mai 2004, 18:19
Localitate: Arad/Timisoara
Contact:

Mesaj de Andrei » 11 Mai 2004, 17:39

Un prieten de-al meu da pa Dunare, doar ca pe malul sarbesc(e sarb), la saomn. Mi-a povestit cate ceva. Da cu voblere mari(de la 12 pana la 18cm) si cu oscilante grele(cu astea pe canale adiacente Dunarii), in forma de lingura.
Mi-a mai zis ca a mai prins la shad cu bila interioara(constructie proprie---n-am auzit sa se gaseasca undeva asa ceva).
Perioada in care i-a prins a fost intotdeauna pe intunecate sau dupa ce s-a intunecat.
Asa ca daca te tine si ai echipament pt asa ceva, ia-te dupamasa si du-te si da-i pana dupa ce se intuneca cu vre-o ora doua. Voblerele au bataie marunta dar ff rapida. Din cate stiu eu voblerele de somn pe care le foloseste sunt de suprafata(se scufunda de la 20-30cm pana la 1,5m ). Daca ii cauta ceva mai jos da cu oscilante cat palma, dar grele de tot si mulinate super incet.
Le am cu teoria, dar cu pusu in practica, la somn, BA.
Sper ca ti-am fost de oarecare ajutor. Anunta-ne daca iei ceva! Si ai grija ca asta a scapat somni uriasi. Asa sa te gandesti ca are un bat cu o capacitate de lansare de cateva sute de grame si are un Multifil Berkley care rezista la 27kg pe el si n-a fost in stare sa scoata unele exemplare. Nu i-au rupt, pt ca n-aveau cum, dar dupa un dril de 15-20 min ori se bagau sub ceva stanci sau copaci cazuti(si era nevoit sa taie firul, caci de rupt nici vorba), ori se frecau de stanci de pe fundul apei de-i taiau firul.

bogdans
senior
senior
Mesaje: 474
Membru din: 11 Mai 2004, 09:57
Localitate: timisoara

Mesaj de bogdans » 12 Mai 2004, 09:17

Merci Andrei, Dan, Eugen,

Si unde merg eu este somn mare, chiar foarte mare. Din pacate mananca mai mult noaptea cand nu poti pescui din cauza legislatiei iar pe zi (dimineata devreme si seara) prinzi mai mult somotei pana-n 2-3 Kg.Auo perioada buna de vreo 1-2 saptamani la inceputul verii cand mananca in prostie si tot ce misca (rama, vierme, mamaliga..), ii prinzi si la pluta cand dai la crap sau caras.
Vara pe caldura mare si pe inserat mai vine in mal la apa foarte mica, cumnatul meu a prins anul trecut unul de 9 Kg la apa de 1 metru iar un prieten de-al meu a prins langa mine unul de vreo 11 Kg la 5-6 metri de mal.
Am reusit si eu sa agat un monstru acum 2 ani pescuind din barca la apa de vreo 15 metri la niste gropane. Aveam o telescopica super strong de 4 metri, fir de 50 si mulineta barosana de 70 dar nu reuseam sa-l ridic la suprafata mai mult de 8-10 metri. Ma plimba cu barca cum vroia el, baga cate-un sprint scurt cand reuseam sa-l aduc destul de sus de trebuia din nou sa-i dau fir. Asa l-am tinut mai mult de-o ora pana se umflasera venele pe mine si pana la urma s-a bagat la agatatura si mi-a rod firul pe niste crengi, scoici, si l-am pierdut. Ce mi-e ciuda e ca nu am reusit sa-l vad la fata.
Daca iau ceva la plastice va anunt, ma duc dupa 21 Mai
Ciao
Bogdan

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

bogdan

Mesaj de eugen » 12 Mai 2004, 09:52

Fir intins, Bogdan, si sa ne spui ce-ai facut. Poate ajung si eu pe Dunare in vacanta, am trecut pe la Vadu-Oii si Giurgeni de 1 Mai, cand am fost la mare. Am si intrat vreo cateva ore pe campurile alea sa caut stiuca pe canalele adiacente, dar se vede treaba ca o curata baietii cu plasele la gurile de intrare. Din pacate. Se vede treaba ca in locurile unde mergi tu e mai bine. Respect!

tudor
Moderator
Moderator
Mesaje: 2821
Membru din: 14 Apr 2004, 12:10
Localitate: paris
Contact:

Mesaj de tudor » 12 Mai 2004, 13:13

Eu pescuisc somnul la naluci dar numai din barca. La vara, in curind, o sa incerc si noaptea la poper. Nu am incercat pina acuma pentru ca este interzis sa pescuiesti noaptea. Dar anul asta o sa ma duc in locuri apartinind domeniului maritim, in Franta nu exista permis pe acest domeniu si poti pescui si noaptea.
Iata cum pescuiesc somnul cu naluci. Nu dau niciodata de pe mal asa ca nu pot vorbi decit de pescuitul din barca.
Cind somnul e in plina activitate vineaza si linga suprafata deci se poate prinde si la naluci care nu coboara mult. Mie imi plac mult oscilantele, dar si rotativele mari merg bine.
In momentele in care somnul nu vineaza il gasim de obicei in gropile din albia riului, de obicei stau mai multi acolo. Cind gasesti o astfel de groapa cu sonarul ai sanse sa poti prinde citiva somni in locul ala.
Trebuie sa te ancorezi cam 20 m in amunte de groapa. Si sa arunci in asa fel incit oscilanta sau shadul sa ajunga spre fund la intrarea gropii. Daca arunci prea departe si atingi somii cu firul acestia fug. De aceea trebuie sa ajunga mai intii naluca la ei.
Iata si tipul de naluci pe care le poti utiliza pentru adincimi de peste 10m :


De la drapta la stinga : shad Storm 15 cm/56gr, lingura pt mare Mitralite 95gr, lingura Mitralite 65 gr, lingura Flashmer 60 gr.
Merg si altele pe care nu le am si deci nu le-am putut fotografia, cum ar fi S de la Mepps versiunile pt mare de peste 60 gr. Oscilantele sunt si mai eficiente daca li se adauga un plastic moale pe ancora.
Fir intins,

Tudor
Imagine

Scrie răspuns