Pescuit la moda ... printre pescarii la spin din Suedia

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Borealis Fly
veteran
veteran

Pescuit la moda ... printre pescarii la spin din Suedia

Mesaj de Borealis Fly » 30 Iul 2004, 08:31

Daca nimeni nu este curios sa deschida subiecte de pescuit la MA ... va intreb pe toti pescarii de rapitori daca a-ti incercat:

Jirk bait fishing - nu stiu daca se scrie exact asa.

Dar ... metoda se poate descrie in felul urmator:
- scule: batul este scurt si foarte rigid (cu o stiuca de 3-4 kg de abia se indoia de la juatatea lui in sus ... usor)... firul din cele tot rigide ... artificialele ... sunt voblere de doua feluri, intermediare (destul de mari ... cam de dimensiunea unei palme de adult, cca 15 cm in lungime si late 6-8 cm ... par destul de butucanoase) si plutitoare. cele plutitoare sunt fara barbeta iar cele intermediare au o barbeta (daca am vazut eu corect) din corpul anterior al voblerului, dar punctul de agatare al firului este spre varful ei. aceste voblere intermediare se scufunda la 5-10 cm sub luciul apei.

Tehnica: - se lanseaza in modul normal si se poarta aceste voblere cu smucituri repetate ale batului in asa fel incat voblerul sa danseze stanga/dreapta ... tot timpul. batul se tine cu varful spre luciul apei, iar viteza de recuperare depinde de sezon si de temperatura apei.

Pescuitul sub aceasta forma este cel mai apropiat de pescuitul la musca. Este extrem de spectaculos. Stiucile sar din apa cu artificiala in gura. Ratarile sunt frecvente, ...75% din atacuri. Am vazut acest gen de pescuit doar la televizor la o emisiune despre pescuitul sportiv. Se spunea ca toamna cand apa este mai rece dar in zile frumoase cu soare, gradul de spectaculozitate al metodei este maxim. Tot cei ce discutau stilul de pescuit in emisiunea respectiva spuneau ca de preferabil este ca adancimea apei in zona de pescuit sa nu depaseasca cu mult 2 m.
Fir intins!
Borealis F

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 30 Iul 2004, 08:43

Se numeste "jerk-bait fishing" sau "walking-dog" (plimbi voblerul pe apa ca pe un ciine in lesa, de aici numele). E o metoda preluata de la americani, care o folosesc cu mare succes la pescuitul de largemouth bass.
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 30 Iul 2004, 10:46

yep, jerk baits. super la moda si pentru stiucarii din olanda.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 30 Iul 2004, 10:53

Jerk baits, sigur am mai multe. Nu e ceva nou.
Wavedancer trebuie sa te contrazic. Walking the dog se aplica la stick si pencil baits, nu la jerk baits.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 30 Iul 2004, 11:05

eu am prins avat ( sorry eugene ) cu poppere prezentate in jerk-uri
au o forma concava in bot si cand le jerkuiesti pleoscaie apa

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 30 Iul 2004, 11:53

jerk-ul e un fel de vobler fara barbeta, plat de obicei. se pescuieste cu smucituri, ca un jig sa zicem, dar intre ape sau imediat sub luciul apei, dar nu rapid. ai mai multa libertate cu el decat cu un vobler normal. merge la fix de stiuca pentru ca il poti misca mai lent. exista si modele sinking. http://www.lurebuilding.nl/indexeng.html. pentru cine intereseaza, asta e un site foarte bun al unor baieti care isi construiesc jerkuri de stiuca. nu sunt deloc greu de facut, de cumparat insa da. salmo face jerk-uri faine daca va intereseaza, alea sunt singurele pe care le putem gasi la noi.

wtd-urile sunt de obicei alungite si se pescuiesc la suprafata sau la adancime foarte mica. wtd-urile au fost facute pt pescuit marin initial, d-aia au profil ingust ca sa permita lanseuri lungi, viteza de recuperare e mare. deci sunt pentru pesti care vaneaza in banc la suprafata, nu le vad bine la stiuca. am o banuiala ca ar merge beton de avat totusi.

ambele sunt imposibil de reperat pe piata noastra. poppere in schimb se gasesc, dar alea sunt naluci facute special pentru a fi pescuite in pelicula. mie nu-mi plac, am avut si n-am prins nimic cu ele. in afara de avat, cica ar mai prinde si pastrav, dar mie nu mi-a iesit.

de acord cu tine petru. trebuie sa fie spectaculos un atac de stiuca pe suprafata. insa asta e valabil in apele voastre unde e multa stiuca. la noi, in afara de delta, greu de crezut ca putem prinde undeva stiuca pe suprafata. se mai intampla, dar deja alea sunt cazuri exceptionale.

numa' bine si vacanta placuta tuturor!

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 30 Iul 2004, 15:22

din primavara am dat comanda la un magazin (in timisoara) sa-mi aduca un salmo slider. e drept ca e mic. are doar 20g si poate nu e considerat un jerkbait atutentic. din cate am inteles sub anumite dimensiuni (volum) devin ineficiente jerkbait-urile.

cum ziceam, nu se gasesc jerkbaituri salmo si de fapt nu se gasesc voblere salmo in afara de hornet si niste modele mai noi super colorate.
cum e prin alte magazine/orase (din romania)?

din cate am inteles eu lucreaza cei de la salmo la un stickbait numai bun de plimbat. informatia am gasit-o pe site-ul salmo.
am mai aflat o veste. in magazinele din arad se vand voblere spro. la www.spro.com am vazut si niste stickbait-uri. totusi poate fi vorba de www.spro.nl sau despre orice altceva.

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 30 Iul 2004, 15:31

Cred ca miercuri sunt in Timisoara. Luni, fiind in Buc., pot trece pe la Energo. Acolo au mai multe modele de Salmo. Zii care te intereseaza si vedem ce se poate!

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 30 Iul 2004, 15:51

De acord Tudor! Exprimarea mea a fost confuza. Ca metode de pescuit sint foarte asemanatoare. Asta vroia sa insemne "sau".
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 30 Iul 2004, 15:55

Nici o problema. Tocmai scriu acuma un articol despre nalucile de suprafata. Vara pescuiesc foarte mult cu ele.

Scrie răspuns