intrebare despre clean

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Dady
veteran
veteran
Mesaje: 544
Membru din: 17 Oct 2004, 08:42
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de Dady » 15 Noi 2004, 15:37

Todi, multumesc pt. indrumare, dar este poate un noroc sa aflu ceea ce s-a deversat pe apa Oltului de aici in jos, nu stiu cit si in amonte, dar... In aval de Govora nu sfatuiesc pe nimeni sa manince pestele prins acolo. Ceace se gaseste in aceasta apa trebuie sa nu mai existe combinatul apoi ani de zile sa curga in regim de spalare a namolului care a ajuns magazie de chimicale, oricum daca miine ar incepe aceasta operatie eu oricum nu mai apuc acea zi.Si sa sti ca mai exista si clean in anume zone si aval de combinat.Pestele s-a acomodat ba chiar s-a inmultit extraordinar de bine, carnea lor insa este adesea infestata. Eu ma multumesc si cu ce ave aici sau in Oltul superior, sau in alte locatii. Chiar daca cleanul nu este vreo scofala culinara, se compenseaza cu bibanul sau pastravul. Nu ma imbie nici salaul in mod deosebit, strapazanii citeodata. Dar nu trebuie sa ma bagi in seama cu chestia asta pt. ca atit eu cit si nevastamea sau fata nu ne omorim cu pestele autohton. Rar consumam si atunci oceanic daca nu e vreun pastrav.
Dady.

Avatar utilizator
todi
veteran
veteran
Mesaje: 1241
Membru din: 06 Iul 2004, 15:29
Localitate: Limassol
Contact:

Mesaj de todi » 15 Noi 2004, 15:52

D-le Dady, aici va contrazic :). Nu neaparat ideea de "mancat" e importanta, cat discutia despre sanatatea unui ecosistem. Apa, pe langa multe altele, are o calitate mai ascunsa: se auto-epureaza. O data tratate apele uzate industriale, a fost o problema de 2-3 ani pana la refacerea cat de cat a ecosistemului. Nu spun ca apa e potabila, dar garantez ca pestele este comestibil.

Numai bine!

Dady
veteran
veteran
Mesaje: 544
Membru din: 17 Oct 2004, 08:42
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de Dady » 15 Noi 2004, 18:44

Nu neaparat idea de mincat ma face sa stau departe, ca doara am spus ca nici eu si nici ai mei nu sint mincai de peste, de cit in conditii f. deosebite. Idea este direct legata de ecosistem, daca eu imi fac probleme ca epurarea naturala nu o sa mai prind, si nu am de gind sa mor miine. Nu toate formele de poluare se pot determina prin miros al pestelui, sint forme parsive de care trebuie sa tinem cont. Exista poluari si in fintinile de apa din sate care se alimenteaza din freatic, deci ce sa mai spun, faci ce vrei, dar eu ma simt dator sa nu incurajez consumul pestelui din aceste locuri. Fir intins. Dady.

dan craciun
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 108
Membru din: 04 Iun 2004, 06:46
Localitate: rm valcea
Contact:

Mesaj de dan craciun » 22 Noi 2004, 14:52

Cind e vorba de mincat peste din Olt,sint de acord cu Dady. Am vazut multi oameni care maninca pestele prins in Olt, in aval de CHE Govora!!! Impresia mea e ca s-au obisnuit cu mirosul de lindan

Dady
veteran
veteran
Mesaje: 544
Membru din: 17 Oct 2004, 08:42
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de Dady » 22 Noi 2004, 15:05

Draga Dan, vad ca esti din Valcea, si poate sti mai bine ca multi altii din afara ecosistemului nostru ca este contraindicat consumul de peste din aceasta zona. Eu multumesc dinsuflet si chiar as fi recunoscator celor de la combinatul de la Govora daca ar da fenol in continuare in asa fel incit pestele sa devina imposibil se consumat, si asa salvindu-se oamenii de la alte substante continute de pesti, si care nu au miros, dar care sint cu mult mai nocive ca lindanul. Din acest pct. de vedere sa sti ca s-au obisnuit cu mirosul, cred ca daca le dai un peste de apa curata acestia nu se apropie de el.
Dady.

rischar_robert
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 19
Membru din: 08 Ian 2005, 01:38
Localitate: alba iulia
Contact:

Mesaj de rischar_robert » 09 Ian 2005, 16:59

Chiar la vobler nu ma-am gandit sa incerc, pentru ca la noi merge mult mai bine la rotative dar, avand in vedere ce activitate am avut in ultimul timp, ar trebui sa incerc.Dar totusi unde ar trebui cautat cleanul in perioada aceasta pentru ca nu am vazut pe nimeni sa dea dupa rapitor.Astia din zona asta sunt bolnavi dupa scobari.Si eu am fost azi dar nu am avut nici un atac.

Numai bine!

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 09 Ian 2005, 17:08

rischar_robert scrie:Chiar la vobler nu ma-am gandit sa incerc, pentru ca la noi merge mult mai bine la rotative dar, avand in vedere ce activitate am avut in ultimul timp, ar trebui sa incerc.Dar totusi unde ar trebui cautat cleanul in perioada aceasta pentru ca nu am vazut pe nimeni sa dea dupa rapitor.Astia din zona asta sunt bolnavi dupa scobari.Si eu am fost azi dar nu am avut nici un atac.

Numai bine!
Robert.... marturisesc ca pescuitul cleanului mi-a placut dintotdeauna. Nu aveam nici 7 ani cand am fost prima data la pescuit, dar la rotativa am prins clean mult incoace, oricum dupa 90, cand aveam deja vreo 10 ani in ale pescuitului. Am prins clean iarna (am pescuit mult pe Buzau), dar niciodata nu am prin asa de mult clean iarna la artificiale ca anul acesta pe Prut. el mai bine a mers la vobler de 3 cm HASZNOSI recuperat incet.
Cleanul in gasesti in perioada asta in zonele din rau care au fundul tare (pietris sau huma), pe langa maluri, pe langa ragalii si in jurul lor unde apa este mai adanca (cel putin 1 m). Daca vremea este insorita poti avea surpriza sa prinzi clean si in apa mica
Incearca la vobler pe apa limpede si lina, in zone unde fundul albiei este tare si unde s-ar putea gasi diverse obstacole in apa care ar oferi un ascunzis bun clenului. Foloseste vobler plutitor (floating) cat mai mic si recupereaza-l incet pe langa obstacole.

Dady
veteran
veteran
Mesaje: 544
Membru din: 17 Oct 2004, 08:42
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de Dady » 09 Ian 2005, 17:17

Iarna este un pescuit mai de finete, cum de altfel se intimpla cu toti pestii.Trebuie sa-lcauti undeva in gropi de foste balastiere, care ar fi ideal sa comunice cu riul la partea din aval pt. ca in astfel de situatii viiturile, apa de zapada etc..,nu influenteaza acel loc. Pe linga obstacolele subacvatice.Apa din aceste locuri ramine f. limpede, foarte stabila termic, conportamentul pestilor din aceasta zona este asemanator pe durate mai lungi de timp.Voblerele care trebuie sa le folosesti sint de dimensiuni mici chiar f. mici(1,7-2,0-2,3-2,5-2,7)cm, de regula sub 3,0 cm.Daca ai atacuri sterile cauta sa schimbi doua lucruri:
-sa schimbi voblerul cu un altul de alta culoare9fluo, cu un narur si invers)-sa schimbi voblerul cu unul ceva mai mic.
Sa cauti sa recuperezi mai incet, la limita de bataie a voblerului, si sa-l mai joci din cind in cind, adica sa-i faci mici schimbari in evolutia acestuia pt. e elimina monotonia urmariri pur si simplu a voblerului. Aceste schimbari au ca scop determinarea pestelui la atac de praduire, nu atac nervos. Cel nervos apare cind fie ca pestele este surprins de naluca, fie ca este deranjat de intrusul vobler. Aceste atacuri sint de regula fara sa ia in gura artificiala, ci numai prin lovirea laterala spre a-l convinge cu bataia sa paraseasca zona. Nu ti s-a intimplat niciodata sa prinzi cleni pe dinafara de gura? Adica de ochi sau de opercule? Ei bine acel peste facea tocmai o astfel de chestie.
Fir intins
Dady

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 09 Ian 2005, 17:32

Dady scrie:Voblerele care trebuie sa le folosesti sint de dimensiuni mici chiar f. mici (1,7-2,0-2,3-2,5-2,7)cm, de regula sub 3,0 cm.
Nu stiam ca exista voblere asa de mici... sub 2 cm... Cele mai mici pe care le am sunt niste SALMO de 2.5 cm si cu care nu am prins nimic, inca.
Nu ti s-a intimplat niciodata sa prinzi cleni pe dinafara de gura? Adica de ochi sau de opercule? Ei bine acel peste facea tocmai o astfel de chestie.
Mie mi s-a intamplat sa prind atat clean cat si avat la vobler agatat dinafara gurii, chiar aproape de ochi. Intamplarile le-am pus pe seama atacului violent si ratarea nalucii (cu toate ca m-ar mira un asemenea atac violent iarna) De obicei, cand prindean clean, atacul il simteam ca o stopare destul de brusca, dupa care urma drilul propiu-zis.
Si inca un aspect.... Mi s-a intamplat (si nu numai odata) ca, recuperand voblerul, sa vad cleanul in urma lui, urmarindu-l, dar neatacandul. Cand opream voblerul, se oprea si cleanul, cand recuperam , se deplasa si pestele, pastrand, insa, distanta.

Dady
veteran
veteran
Mesaje: 544
Membru din: 17 Oct 2004, 08:42
Localitate: Rm.Valcea

Mesaj de Dady » 09 Ian 2005, 17:59

Este vorba despre ceea ce iti spuneam mai inainte, monotonia recuperarii liniare. Trebuie sa vezi de multe ori cu ochii mintii ceea ce se intimpla sub apa. Cind o sa ai confirmarea a ceea ce ai intuit atunci sa sti ca ai reusit sa corelezi anumite stari de lucruri si rezultatele o sa vina de la sine. Cauta sa prinzi pestii tai pe care i-ai convins si pe care stiai sigur ca sint acolo si ca trebuie sa faci o anume smecherie sai dupa aceia sa spui ca esti deja as. Cind se intimpla asa ceva sa sti ca pestele este captivat de ceea ce a vazut in apa, respectiv voblerul, dar se limiteaza numai la al urmarii. Asta nu o face datorita faptului ca rationeaza, departe de peste acest fapt. Pestele isi desfasoara activitatea bazindu-se pe reflexe conditionate sau neconditionate,peinstincte, nu pe baza de rationamente. Plecind de aici este clar ca trebuie sa-i punem instinctele la incercare. O naluca deplasata liniar trezeste numai instinctul curiozitatii, mai ales in ape statatoare, unde pestele are timp sa observe din timp naluca si apoi sa se alature acesteia pt a o urmarii. In ape curgatoare, cu cit acestea sint mai repezi atunci timpul de ubservare este f mic, dar de regula in aceste ape nalucile sint recuperate destul de incet deoarece curentul apei face oficiile de miscare a nalucii. In aceste conditii atacul este declansat mult mai rapid si mai convingator.In lacuri, schimbarea directiei de decuperare, recuperarea cu fringeri de viteze alternate de la mic la mai mare brusc, precum si jucatul vob. pe loc urmat de o recuperare pe distante mici dar mai rapid, reducerea recuperarii si pornirea acesteia, sint trucuri care pot sa-i faca pe pesti sa devina activi in a ataca cu gura acea naluca care la un moment dat insinueaza ca ar fugii de prezenta pestelui, lucru care-i da curajul de a ataca acea chestie de care lui initail i-a fost frica, deci ne jucam un pic cu instinctul de frica-curaj dindu-i posibilitatea sa isi demonstreze acel lucru.Apoi vede el.
Dady

Scrie răspuns